DJole a koliko je taj philips orginal philips ??? Ja koliko znam Philips kao firma ne sme da napravi sijalice kao što su H1,H7,H4 itd... Nego samo one fabričke,e sad svašta je moguće,mada ja mislim da su sve to kinezi,samo bolji i lošiji...
evo neki istorijat što sam našao
TIPOVI SIJALICA
Ksenonske sijalice proizvode između 2800 i 3500 lumena iz 35-38 vati električne struje dok halogene sijalice proizvode od 700 do 2100 lumena iz 40-72 vata na 12.8V.
Kategorije sijalica koje su trenutno u proizvodnju su D1S, D1R, D2S, D2R, D3S, D3R, D4S, and D4R. D je skraćenica od pražnjenja (engleski discharge) a broj je oznaka tipa. Poslednje slovo označava spoljnje kućište. Luk unutar sijalice HID fara proizvodi značajno kratkotalasno UV zračenje koje ne napušta sijalicu zbog zaštitnog UV-apsorbujućeg stakla koje se nalazu unutar sijalice. Ovo je veoma važno da bi se sprečilo propadanje UV osetljivih komponenti fara kao što su polikarbonatski delovi sočiva i projektori.
“S” sijalice – D1S, D2S, D3S, i D4S imaju ampulu/kućište od običnog stakla i uglavnom se koriste u farovima sa projektorom.
“R” sijalice – D1R, D2R, D3R, i D4R su konstruisane za farove sa reflektorom/sočivom. One imaju mat masku koja pokriva određene delove kućišta sijalice što olakšava stvaranje jasne granice prostiranja u visinu snopa kratkog svetla.
Automobilski HID farovi ne emtiuju značajnije UV zračenje van sijalice, temperaturna boja je kod HID farova između 4100K i 4300K s ti što je u reklamama često opisivana kao 5800K sučeve svetlosti u poređenju sa 3000-3550K kod halogenih sijalica. Kako god, svetlo HID farova nije slično dnevnom.
Snaga spektralne raspodele HID fara je sa prekidima za razliku od lampe sa žičanim vlaknom koja kao i sunce ima neprekidnu krivu. Takođe po indeksu prikazivanja boja CRI (colour rendering index), halogena sijalica (≥0.98) je mnogo bliža sunčevoj svetlosti (1.00) nego HID sijalica (~0.75). Istraživanja su pokazala da nema značajnijeg efekta ove varijacije CRI-a.
Sadržaj žive – Sijalice HID farova tip D1R, D1S, D2R, D2S i 9500 sadrže živu, toksičan teški metal. Odlaganje predmeta koji sadrže ćivu je regulisano u svim razvijenim zemljama. Noviji tipovi sijalica koji su u proizvodnji od 2004. D3R, D3S, D4R, i D4S ne sadrže živu. Međutim, ove sijalice novije generacije nisu kompatibilne sa farovima koje koriste gore spomenute tipove sijalica.