Autor Tema: Alternator - da ili ne  (Pročitano 2260 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže svrle

• Master Member
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Skoda Superb II TDI
Alternator - da ili ne
« poslato: Jun 19, 2012, 01:51:59 pre podne »
Zbog struje punjenja koja mi je potrebna zbog muzike, sada sam primoran da nabavim jaci alternator za auto. Trenutno imam od 90A. E sad mene zanima kako moze da se proveri da li meni pase neki jaci, recimo od 180A i jaci? I ako ne postoji ta mogucnost, da li je moguce da se rotor nekog jaceg modela prebaci u kuciste mog starog alterantora?
Neprimeren potpis

Van mreže btomic

• Jr. Member
  • *
  • Auto: VW Bora 1.9 TDI
Odg: Alternator - da ili ne
« Odgovor #1 poslato: Jun 19, 2012, 02:31:17 posle podne »
Alternator je kombinacija statora i rotora, teško da ga možeš "osnažiti" promenom rotora jer svaki alternator se izrađuje tako da za određene dimenzije daje najveću moguću snagu. Ne znam "paše" li bilo koji drugi alternator osim fabričkog ali tu moraš da uzmeš i druge faktore u obzir, koliko će opteretiti motor u leru i slično. Ne znam ni da li ti je potrebno baš 180 umesto 90 ampera, razlika je gotovo 1000W a to je malo mnogo i za najžešće ozvučenje.

Van mreže svrle

• Master Member
« Odgovor #2 poslato: Jun 19, 2012, 02:40:24 posle podne »
stavio bih ja jos jaci kad bi mogao da nadjem, ali te od 180A vidjam cesto na oglasima pa bih zato taj. Sto se snage tice, ja imam potrosnju od 300A kad pojacam do kraja, tako da ni taj od 180A nece resiti problem, ali ce ga znacajno ublaziti.  ;)
Neprimeren potpis

Van mreže rajkooo

• Sr. Member
« Odgovor #3 poslato: Jun 19, 2012, 06:50:04 posle podne »
Imas potrosnju od 300A ali ne konstantno vec u pikovima i to traje nekoliko milisekundi pa pauza pa ponovo.... Tih 300A ne idu iz alternatora vec iz akumulatora a akumulatori daju po 700-800A u piku... jaci alternator ti treba ako se posle slusanja muzike sa upaljenim autom akumulator prazni...
Mnogo sam Rajkooo

Van mreže svrle

• Master Member
« Odgovor #4 poslato: Jun 20, 2012, 01:06:40 pre podne »
U piku ima 300A, ali amperklestima sam merio na hip hop pesmama da ispod 200A ne pada potrosnja kad je full volume, akumulatori tu pomazu, ali napon padne na 13V jer alternator ne moze da obezbedi tu struju koja je potrebna.
Neprimeren potpis

Van mreže btomic

• Jr. Member
  • *
  • Auto: VW Bora 1.9 TDI
« Odgovor #5 poslato: Jun 20, 2012, 09:46:43 pre podne »
Ako znaš malo engleski pogledaj ovde http://www.zena.net/htdocs/alternators/AutoSound.shtml. Ima dosta informacija o proračunu potrebne amperaža alternatora ali i o svim problemima ugradnje. U principu predlažu ugradnju drugog alternatora namenjenog samo za ozvučenje u kombinaciji sa moćnim elektrolitima (kondenzatorima) koji bi pokrivali vršna opterećenja. Za alternator od 300A recimo kažu da zbog dimenzija obično ne može da stane na mesto starog ali čak i kada stane za njega je potrebno obezbediti posebno hlađenje i može lako da bude izvor opasnosti (požara). Imaš slike vozila u koje su ugrađeni dodatni alternatori ali videćeš da su to sve terenci a svrha ugradnje je napajanje aparata za zavarivanje. Sve u svemu, meni kombinacija Polo 1.2 + 300A ozvučenje izgleda prilično nemoguća.

Van mreže svrle

• Master Member
« Odgovor #6 poslato: Jun 20, 2012, 12:40:09 posle podne »
Ti alternatori satro namenjeni samo sa auto ozvucenje su preskupi, nisu nista bolji od fabrickih, samo malo jaci a cena paprena, pri tom se vecina pravi samo za americka kola. Video sam golfa IV 1.4 koji je imao 240A iz touarega bez ikakvih problema a pre toga je decko imao 180A. Pitao sam ga i rekao je da nije osetio nikakve razlike u performansi motora. Tako da ne vidim zasto bi u mom slucaju to bilo nemoguce, samo je pitanje da li je neko voljan da se zezamo sa tim.
Neprimeren potpis