Autor Tema: Pro-tuning DA ili NE ...  (Pročitano 39752 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže TT_tuning

• VW Početnik
  • Pol: Muškarac
Odg: Pro-tuning DA ili NE ...
« Odgovor #60 poslato: Jun 21, 2012, 11:56:54 pre podne »
Podrzavam Gedoru i ostale koji misle slicno,ali bi ja nesto svoje da dodam

Svako motor moze da se cipuje ali u granicama koje motor moze da pruzi,od babe devojku ne mozes napraviti.To svaki covek mora biti svestan kad hoce da radi chip.

Sto se tice garancije na chip to je moguce i daje se garancija,nije problem ali da bi ja dao garanciju nekome na motor posle chipa on to mora platiti,jer ispitati ceo motor i njegovu istrosenost nije jednostavno bez otvaranja motora.Znaci rezimirali smo garancija postoji i uvek ce postojati ali koliko se to isplati vlasniku to zavisi samo od njega.

A davati garanciju na motor tek tako niko nije lud sam sebi da kopa jamu,pogotovo ne u Srbiji gde je 80% automobila polu ispravno. Drugo hvala bogu eto i mogucnosti za zloupotrebu,dodje neko koga chip uopste ne zanima ali ga zanima nov turbo jer mu je stari pred umiranjem,pa uradi chip,crkne turbina dobije novu od garancije i na kraju ima turbinu za 250eur i chip gratis..Da ne pricam o drugim stvarima.

A sad ide pitanje Pa tuner mora da proceni na osnovu osnovnog pregleda u kakvom je stanju auto.

A moj odgovor je svako moze da stavi dobar deo kad radi chip i posle da stavi nesto ne ispravno i da ga dotera na slepu.Mislim zemlja Srbija ovde bi se svacega setili kad je neka veca lova u pitanju.

To je dobra matematika sa svakog samo ne za tunera.
« Poslednja izmena: Jun 21, 2012, 12:01:49 posle podne od strane TT_tuning »

Van mreže Fred Peric

• Ultimate Member
  • Auto: GOLF 5 1.9 TDI 77/105 2007.g.
« Odgovor #61 poslato: Jun 23, 2012, 01:47:06 posle podne »

Sto se tice garancije na chip to je moguce i daje se garancija,nije problem ali da bi ja dao garanciju nekome na motor posle chipa on to mora platiti,jer ispitati ceo motor i njegovu istrosenost nije jednostavno bez otvaranja motora.Znaci rezimirali smo garancija postoji i uvek ce postojati ali koliko se to isplati vlasniku to zavisi samo od njega.

A davati garanciju na motor tek tako niko nije lud sam sebi da kopa jamu,pogotovo ne u Srbiji gde je 80% automobila polu ispravno.
Nije mi najjasniji rezime garancije na motor, da li si ti automehaničar ako ti je ulov za davanje garancije otvaranje motora ? Sa predpostavkom da je 80% auta u Srbiji poluispravno ti si se ogradio, a niko normalan ko smatra da mu je auto zaista ispravan neće dozvoliti da mu neko otvara motor....
Земунчанин

pekar

• Gost
« Odgovor #62 poslato: Jun 23, 2012, 02:22:51 posle podne »
kod nas bi ljudi ako moze kad odu kod majstora da im zameni svecice,taj isti majstor da im i da garanciju na motor,da nece da crkne boodala svakakve gluposti covek ima da se naslusa, ljudi koji se bave i rade chipovanje, daju garanciju na njihove mape,da ce to radeti kako treba i da nece auto nakon toga nesto flesovati softverski, a ne moze vam on dati garanciju na motor koji je pred crkavanje,kad to nije do njega.

Van mreže Fred Peric

• Ultimate Member
« Odgovor #63 poslato: Jun 23, 2012, 02:30:25 posle podne »
Nisi ti bratac možda dobro razumeo, firma SM daje garanciju na motor koja se dodatno plaća, neko je bio ovde u pravu kada je napisao da čip tuning i ne vredi više od 50 e, kada se ugradi matična firma i distributer a optimum power košta 200 e izračunaj koliko je čip...Članu foruma TT_tuning sam dao plus još pre neki dan kada sam čitao temu jer se čovek trudi da objasni, što pozdravljam, ovo pišem, da se razumemo, jer ne napadam nego postavljam pitanje...
Земунчанин

pekar

• Gost
« Odgovor #64 poslato: Jun 23, 2012, 02:39:06 posle podne »
slazem se sa tobom,ne napadam ni ja nikoga,nego samo sam dao svoje neko misljenje na osnovu pojedinaca koji bi kada urade cip da im se da garancija na ceo motor, e ako SM daje garanciju i na motor,to je vec nesto drugo,ja sam pogresno razumeo,te stoga se izvinjavam beer

Van mreže Madison

• Uprava Kluba
  • Ultimate Member
  • Auto: mk1 cabrio GTI 16v, Golf 5 GTI
« Odgovor #65 poslato: Jun 23, 2012, 02:56:40 posle podne »
A kako mislis drugacije da dobijes garanciju na motor, ako se isti ne otvori i premere hilzne, i opste stanje?
Garanciju na motor daje fabrika, jer ga je ona napravila NOVOG. Ako ponovo hoces garanciju od neke firme i oni ce traziti "NOV" motor.
Ne znam sta nije jasno? 

Van mreže Fred Peric

• Ultimate Member
« Odgovor #66 poslato: Jun 23, 2012, 03:07:09 posle podne »
Meni nisu jasne neke stvari, zato pitam, da li postoji garancija na čipovanje ?To je stvar koja nije dobro objašnjena.Ako sam dobro razumeo svako ko želi da uradi čip treba da mu je motor NOV  ili da uradi generalnu...A garanciju na motor će ti dati svaki majstor koji ti uradi generalnu, ovde je reč o čipu i garanciji na njega...
Ajde da ne davim, garancija može da se da na čip samo ako čovek koji čipuje otvori motor i uradi prvo generalnu ili ako je motor NOV(tada verovatno gubiš garanciju u ovl. servisu ako uradiš čip), drugačije nema garancije ?
Земунчанин

Van mreže Madison

• Uprava Kluba
  • Ultimate Member
  • Auto: mk1 cabrio GTI 16v, Golf 5 GTI
« Odgovor #67 poslato: Jun 23, 2012, 03:23:38 posle podne »
Garancija se dobija bez otvaranja motora samo na CHIP. Firma koja radi cipovanje, garantuje da ono sto je ona uradila, nece da se pokvari, a to je softver. Ako hoces garanciju na motor, moras da radis i motor.

Van mreže Fred Peric

• Ultimate Member
« Odgovor #68 poslato: Jun 23, 2012, 03:25:05 posle podne »
Ok, hvala
Земунчанин

Van mreže TT_tuning

• VW Početnik
« Odgovor #69 poslato: Jun 23, 2012, 10:50:56 posle podne »
Svaka firma koja radi chip tuning po pravilu i logici treba da da garanciju na softwere koji je ubacio u ECU automobilia koji je radio.TO SE PODRAZUMEVA

Ja pokusavam da objasnim da postoji i varijanta da se pored garancije na softwere da garancija na motor i sve delove na njemu koje cine kompletan rad motora,ALI se to dodatno placa,pored osnovne cene chipa (kolika god da je).

Zasto se placa? Zato sto neko mora da ispita da li je taj motor ispravan,i da li ispunjava zadate norme da se moze dati garancija na njega.Zasto bi neko dao garanciju na motor koji je puno istrosen.Koliko god garanciju dao i na kakav god motor uvek vlasnik moze lako da napravi havariju,bio chipovan ili ne,mislim da je to svima jasno.Zbog toga tuner uvek ima jaku cenu za garanciju motora da bi sebe ogradio od eventualne havarije

Drugo je kada ti tuner pravi motor iz nule,i na kraju ga mapira,on mora dati garanciju na svoje ruke i da ce to sve dobro raditi,ali opet ne moze dati garanciju na delove jer ih on nije proizveo i nikako ne moze  znati koliko ce taj deo trajati i izdrzati.

U takvim firmama se prave trkacka kola i kola sa kojima se ne ide na pijacu s toga i sam vlasnik mora biti svestan usta se upusta i dobro se raspitati sa kojim majstor-tunerom ce to raditi.

Cela ta prica je mnogo isprepletana,jer ne zavisi sve od jednog coveka pa da on sav rizik moze primiti na sebe, svako se mora ograditi i zastititi za neto sto od njega ne zavisi,ne samo u ovom poslu,nego u svakom drugom oko nas.E sad to su dobro iskoristile firme koje se ne kotiraju bas uspesno pa ubacuju svakojako djubre u kola i opere ruke od bilo kakve moguce havarije,jer softwere ce uvek raditi tu nema price,ali kako ce taj rad uticati na motor to ce sam vlasnik posle videti.

Zato treba dobro videti i raspitati se,hvala bogu foruma je na sve strane,ima mnogo dobrih firmi a isto tako ima i prevaranata koji bi preko noci da se obogate,a to se tesko radi sem ako mislis da varas.

Van mreže Guarana

• Master Member
  • Auto: Toyota
« Odgovor #70 poslato: Jun 24, 2012, 12:08:56 pre podne »
kolko se krece cifra za garanciju? znam da moze od do .. ali par primera bi bilo super ... jel ide godisnje ili jednom ili kako.
i kako uopste neko ko je laik da napravi razliku dal je kriva mapa ili mehanika ako nesto crkne

ne planiram da tjuniram svojim mocnih 44kw, nego me zanima kako to funkcionise kod nekog ozbiljnijeg
lollol

Van mreže @aca@

• Sr. Member
  • Auto: mk4, pasat b5 1,9tdi
« Odgovor #71 poslato: Jun 24, 2012, 12:34:16 pre podne »
moze li da se snimi orginalna mapa pre cipovanja na cd da bi mogao da vratim orginal ako nisam zadovoljan
govorim tiho i nosim psa sa sobom

Van mreže Ebay

• VW Početnik
  • Auto: VW GOLF VI GTI
« Odgovor #72 poslato: Jun 24, 2012, 01:50:57 pre podne »
@aca@ moze :))

Van mreže Fred Peric

• Ultimate Member
« Odgovor #73 poslato: Jun 24, 2012, 12:32:52 posle podne »
@TT_tuning koliko daješ garanciju na čip i da li ima dyno test negde u Beogradu ?
Земунчанин

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
« Odgovor #74 poslato: Jun 24, 2012, 05:43:37 posle podne »
Ajde Frede sad postavljaš pitanja kao noobara
Ja da sam na njegovom mestu, davao bi garanciju 100godina jer ako se slučajno nešto pokarambasi, samo kopiram fajl sa bekapa. Ne pada mi na pamet šta može da se desi SOFTVERU što bi spadalo u njegovu odgovornost. Jel ti Windows ili Korel daje garanciju?

A valjke imaš na nekoliko mesta, npr u centru boban, pisano 20 puta. 2 merenja 30-40e
Svaka pobuna, svaki otpor počinje jednom rečju - Ne!

Van mreže Fred Peric

• Ultimate Member
« Odgovor #75 poslato: Jun 24, 2012, 06:32:26 posle podne »
Hvala brate moj, nemoj samo da si mnogo nervozan, može da se odrazi na lepotu beer ;) , svi ljudi znaju sve a jedan čovek ne zna ništa wacko ;) biggrin
Земунчанин

Van mreže Cobrica

• VW Početnik
  • Auto: Golf IV TDI
« Odgovor #76 poslato: Jun 25, 2012, 09:15:02 pre podne »
Brate od tog dyno testa, ne može po podne da se odkunta na miru  bonk

Meni je auto čipovan pre 5 god... Imao sam samo problema sa turbinom, išla na remont

Van mreže Miro MNE

• Master Member
  • Auto: ŠKODA FAVORIT 135L
« Odgovor #77 poslato: Jun 26, 2012, 12:40:51 posle podne »
eto to sasvim dovoljno govori o tuneru ali i o nacinu voznje .... za 5 godina samo remont turbine koja mozda i nije usljed povecanog pritiska riknula vec mozda zbog njene same dotrajalosti ili zbog neke fabricke greskice ... toliko o tome da je SVAKO chipovanje stetno i pogubno po motor i da ga ne treba raditi  biggrin 

pekar

• Gost
« Odgovor #78 poslato: Jun 26, 2012, 01:09:37 posle podne »
+1
 imas bratc  beer od mene

Van mreže Cobrica

• VW Početnik
  • Auto: Golf IV TDI
« Odgovor #79 poslato: Jun 26, 2012, 01:49:51 posle podne »
Naravno treba voditi računa kako se vozi chipovani auto.
Tek kada se zagreje paliti turbinu, da se ne gazi (nikako ulaziti u crveno), izbegavati naglo gašenje motora... mislim tako treba svaki vlasnik vozila da se ponaša prema svom autu... 

Možemo i to slikovito opisati... kao kada sportista uzima neke preparate i onaj koji ne uzima. Ovaj prvi će imati sigurno bolje rezultate (jer se forsira)od onog drugog, s druge strane  treba i više da se pazi. Sad kažu ljudi da se baš zbog toga i skraćuje malo život motoru ali jbg...