sto se tice balansiranja, ono se mora izvrsiti nakon montaze guma, jer i guma sama po sebi je u debalansu, pa u slucaju da izbalansiras samo felne, nakon montaze guma opet ce se balans poremetiti. svaka bolja masina ima opciju trazenja jedne staticke tacke i na koju se montira teg. ta staticka tacka moze biti na tri mesta. na spoljnoj strani, sredini ili unutrasnjoj strani. poenta toga nije samo estetika, nego i stednja materijala, pa umesto da se na felne potrosi 200g olova, utrosi se 30, ali na pravom mestu.
kad budes otisao kod vulkanizera trazi da ti zalepi teg sa zadnje strane. da li ce on biti na sredini ili na unutrasnjem rubu, nije bitno. svakako ce biti ne primetan. gde ce doci teg, zavisi prvenstveno od znanja i iskustva vulkanizera, a onda i od mogucnosti masine. mada tebi to nije bitno, bitno ti je da ona pokaze nulu i da je teg iza.
ja imam pozitivno iskustvo sa jednim vulkanizerom iz mog kraja. kada sam imao petokrake felne, covek se trudio da sakrije teg iza kraka, kako se ne bi video kroz njih. ukoliko masina nije odredila mesto da bude iza kraka, on bi ispustao gumu, odvojio od kanala i okrenuo odredjeni broj stepeni kako bi pri ponovnom balansiranju teg dosao iza kraka i bio ne primetan. to mi je govorilo da covek ima iskustva, jer zna za koliko je potrebno zaokrenuti gumu, a i da guma dosta utice na balans celog tocka.