Dve godine i pet meseci sam bio vlasnik Eskorta '91. godiste.

Imao je dizel motor 1.8 lit. sa 60-ak konja pa ti zato necu pisati o pouzdanosti motora, brzini auta i potrosnji. (Samo da znas da su me SVI Golfovi 2 sa dizel motorom kidali kako su hteli. Zalosno spor auto.

).
- Moj Eskort je (bio) vrlo stabilan i upravljiv auto sa iznenadjujuce dobrim kocnicama sto mi je ulivalo veliku sigurnost.

- Moram da pohvalim bolju zvucnou izolaciju od Golfa 2. U mom Eskortu je pri brzini od 140 km/h (4000 rpm u petoj) moglo normalnim tonom da se razgovara, dok je Golfovima 2 sa dizel motorima preko stotke dosta veca buka u kabini.
- Menjac u Eskortu nije po mom ukusu. Malo je teze "ubosti" brzinu dok se ne naviknes zato sto je dosta meksi i neprecizniji od menjaca u VW iz tog vremena.
- Nikakvih problema sa elektrikom nisam imao. Jednom mi se elek.podiz vozacevog prozora zaglavio ali je popustio posle 20-ak sekundi "ubedjivanja"

i nikada vise nije zezao.
- Cene delova nisu velike u poredjenju sa VW iz tog perioda, tu su negde.
- Ali, kao sto je vec pomenuto, vrlo je vazno da znas o tim Eskortima da su im patos i zadnje grede VELIKI limarijski problem. Ja to nisam znao i nisam ni zagledao kakva je limarija ispod, sve dok mi u voznji greda sa desne strane nije popustila a tocak se iskrivio. Nekako sam ga tako kljakavog dovezao do kuce, sutradan otisao kod komsije na kanal i pogledao limariju odozdo. Imao sam sta i da vidim. Ceo zadnji deo auta oko osovine i koseva je korodirao. Gde god lupim cekicem... Ma gde god sam srafciger malo jace gurnuo busio sam lim. Jedva ga je limar, posle, nekoliko dana rada, nekako pokrpio i ubrzo zatim sam ga prodao. Taj Eskort je tada bio star 14 godina.
Ovo na kraju mozda deluje kao horor prica, ali nije mi namera da te zaplasim i odgovorim od Eskorta. Taj me je auto mnogo dobro sluzio i za njega u glavnom imam samo reci hvale.
Moj savet? Pa vec znas kakav ti je Golf zato dobro pogledaj tog Eskorta i uporedi ih. Obavezno popni Eskorta na kanal i detaljno ga pregledaj.
Ako vidis da je dosta "isprobijao" BEZI!

Ako vidis da je mnogo iskrpljen BEZI!!

Ako vidis da je odozdo "dobro zasticen" BEZI!!! testeras (zato sto su ga iskrpili kao ja mog i "zastitili" da prikriju fuseraj u zakrpe).