Autor Tema: uzrok tosenja ili gubljenja ulja???  (Pročitano 10912 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže mujo_g1

• Sr. Member
  • Pol: Muškarac
uzrok tosenja ili gubljenja ulja???
« poslato: Septembar 21, 2008, 07:11:05 posle podne »
rec je o mk1 puno trosi ulja,kad ga stisnem zna da zacadi da se nevidi cela ulica ali je crn dim....kako znati da li su karike ili gumice na ventilima??? i da trosi oko pola litre na 200km  wacko
NORTH SIDE TEAM Subotica

Van mreže MC Dule

• Sr. Member
Odg: uzrok tosenja ili gubljenja ulja???
« Odgovor #1 poslato: Septembar 21, 2008, 07:50:55 posle podne »
sipaj likvi moli ja sam to sipao kad mi je otisao motor i primilo se ja mislim posle 100 km (il 500 ne secam se) smanji ti malo potrosnju meni je sa litar na 300 km smanjio litar na 1000 otprilike. kakav ti je iber? jel baca dim?

Van mreže Turbo

• Master Member
  • Auto: Passat B6
« Odgovor #2 poslato: Septembar 21, 2008, 07:57:14 posle podne »
Sipaj gusce ulje, npr. Optimu Long Life 20W60, ja sam je na starom Golfu sipao i bas mnogo manje trosi, a tise radi.

Van mreže MC Dule

• Sr. Member
« Odgovor #3 poslato: Septembar 21, 2008, 08:19:23 posle podne »
a koji auto je u pitanju? ako je dizel i kad dodje hladno vreme ne bi trebalo da sipa gusce ulje da bi upalio. a ako je ben. mislim da sme da cepa gusce kad je hladnije vreme. a inace ja sam mog golfa dizela sa iskrivljenom glavom i produvanom kopresijom na 3 cilinra palio po najvecoj zimi. recept: jak akumulator + dobri grejaci i mora da upali

Van mreže mujo_g1

• Sr. Member
« Odgovor #4 poslato: Septembar 21, 2008, 09:35:33 posle podne »
ma meni malo dimi na iberlaufu ali pali ko lud :)
da li bih ostetio motor sipanjem gusceg ulja???
dizel je u pitanju....Kuche da li bi mogao da okacis sliku tog sredstva???? i da li ti je stvarno toliko pomoglo???
poz
NORTH SIDE TEAM Subotica

Van mreže MC Dule

• Sr. Member
« Odgovor #5 poslato: Septembar 21, 2008, 10:02:39 posle podne »
jeste. pomoglo mi je dosta ustedeo sam ulje malo. e jedino to mi se vratilo (potrosnja ulja)kad sam promenio dizne.  da li ima neke veze sa tim ne znam stvarno. ali kazem ti sa 1l na 300 trosio je na 1000. zove se liqui moli tako nesto. pogledaj na nekoj  malo bolje opremeljenoj pumpi. ima i stiba rusko neko cudo. i to sam sipao naravno taj likvi moli ima dosta tih sredstava ti uzimas za smanjenje potrosnje ulja. a cim moze da ti radi bez ulja 50 km sigurno nesto i valja. dobro ako ti je dizel onda nemas iber . nebi ostetio (to se ne odnosi ako sipas ulje za menjac sae 70-80 :) ) a rezultate ne mozes da vidis odma sutradan moras da vozis minimum 100 km zavisi pise na tom koliko kad predjes pocne da deluje. ja ti ne preporucujem da stavljas gusce ulje zimi. zbog paljenja. a kad mu das pun gas kad je zagrejan dimi plavo ili bas crno?

Van mreže mujo_g1

• Sr. Member
« Odgovor #6 poslato: Septembar 22, 2008, 12:19:56 pre podne »
bas crno.
NORTH SIDE TEAM Subotica

Van mreže mujo_g1

• Sr. Member
« Odgovor #7 poslato: Septembar 22, 2008, 12:47:36 pre podne »
sta je iber? ima li neki drugi naziv???
NORTH SIDE TEAM Subotica

Van mreže DANDY

• Sr. Member
« Odgovor #8 poslato: Septembar 22, 2008, 02:53:11 pre podne »
taj stiba trade modifikator sipas kad prodajes kola sa produvalim motorom, inace generalna poslije toga je,,,hmmmm,,,ja to ne bi radio,,,to sto ostane od njega po motoru je neka smola koju bog ne moze da skine, zlo i naopako i ni jedan majstor ti nece radtiti motor poslije toga,,,,taj liqui moly je dobar ali na kratko,,,mozda par hilajda ili manje zavisi,,,,
jedino rjesenje je otvaranje motora, ravnanje glave, vodjice i gumice ventila i karike ako nije za specijalu, jer ako je dosta ostecen cilindar stavljanjem novih karika samo ces povecati potrosnju ulja,,,,
a to sto ti dimi crno je usle dizni koje ubacuju visak goriva i nema veze sa uljem kad ulje trosi tj kad ubacuje u cilindre onda je dim plav i jako smrdi na izgorelo ulje, osjeti se po mirisu,,,,

A iber lauf ti je povretni vod za gasove koji ide od poklopca glave kod starijih motora ( kod novijih ima i izvod na bloku tj iznad kartera ) i koji vraca dio kompresije koja prodre pored karika na usisnu granu, tu ako ti baca ulje, ili bijeli dim ili ako je bas puno gasova na tom crijevu znaci da je medjuprostor karika veliki i da duva...
inace normalna istrosenos karika je do 1 mm raspona izmedju krajeva prstena, preko toga ide zamjena,,,
ukoliko mijenjas karike a cilindri nisu bas puno istroseni mpreporuka, uzeti karike od prve specijale i zbrusiti ih da budu knap jer ako se stave od standarda vise lufta imaju...
Vozi sigurno.......vozi TENK
www.vw-club.rs

Van mreže MC Dule

• Sr. Member
« Odgovor #9 poslato: Septembar 22, 2008, 10:16:15 pre podne »
pretekao me je dandi. dizne nemoj da ides na obradu (ako ih radis) nego kupi nove uloske. ja sam radio i jedne i druge i znam razliku. kad obradjujes stare to ti ne traje ni mesec dana.
a dandy ja sam sipao i jedno i drugo i uradjen mi motor i sve normalno radi...

Van mreže golftdi

• Old.Jr Member
  • **
« Odgovor #10 poslato: Septembar 30, 2008, 01:01:10 pre podne »
Fabricka (a i moja) preporuka nikako, ali nikako ne koristiti aditive za ulja!!!

Van mreže MC Dule

• Sr. Member
« Odgovor #11 poslato: Septembar 30, 2008, 10:22:54 posle podne »
a jel mozes da objasnis sto? ja sam ih koristio i umanjivali su mi potrosnju ulja

Van mreže DANDY

• Sr. Member
« Odgovor #12 poslato: Oktobar 01, 2008, 09:20:38 posle podne »
ako si sipao ruski stiba trade modifikator i poslije toga ti nije majstor otkazao, znaci da ili nije bilo original, ili je taj majstor bas zaludan,,,,bez uvrede...
bilo je mnogo plagijata modifikatora, a pravi ostavlja za sobom haos,,,,neku smolu koja u stvari zaptiva i to je skoro nemoguce skinuti,,,dobro moguce je,,vruca nafta u kadi pod pritiskom i mnogo zezanja.....

A to umanjivanje potrosnje ulja aditivima naravno da je samo trenutna stvar koja vise steti nego sto koristi jer posto su ti aditivi jako jeftini, da imaju neku funkciju koja koristi u duzem vremenskom periodu to bi vec bio sastvani dio ulja, jer malo je nemoguce da recimo shell, valvoline, mobil i sl ne bi dodavali aditive da to stvarno poboljsava nesto naravno gledano u duzem vremenskom periodu...

Na kratko ti aditivi "zaptivaju" medjuprostore, ali smanjuju viskozitet ulja i smanjuju njegove moci podmazivanja, takodje uzrocnici su grijanja i istrosenosti letecih  i lezecih lezajeva i dr....jer u aditivima nalaze se krupnije cestice koje vrse zaptivanje i rijese problem kao sto rekoh privremeno, ali to se pri duzoj upotrebi osjeti po dzepu kad se otvori motor
www.vw-club.rs

Van mreže MC Dule

• Sr. Member
« Odgovor #13 poslato: Oktobar 01, 2008, 10:53:45 posle podne »
pa lepo kazu da se ti aditivi stavljaju kad ti je za prodaju auto....a sta mislis za naftu aditive da ti manje dimi? jel it to stetno?

Van mreže hallamiti

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #14 poslato: Oktobar 03, 2008, 12:19:23 pre podne »

A to umanjivanje potrosnje ulja aditivima naravno da je samo trenutna stvar koja vise steti nego sto koristi jer posto su ti aditivi jako jeftini, da imaju neku funkciju koja koristi u duzem vremenskom periodu to bi vec bio sastvani dio ulja, jer malo je nemoguce da recimo shell, valvoline, mobil i sl ne bi dodavali aditive da to stvarno poboljsava nesto naravno gledano u duzem vremenskom periodu...

Na kratko ti aditivi "zaptivaju" medjuprostore, ali smanjuju viskozitet ulja i smanjuju njegove moci podmazivanja, takodje uzrocnici su grijanja i istrosenosti letecih  i lezecih lezajeva i dr....jer u aditivima nalaze se krupnije cestice koje vrse zaptivanje i rijese problem kao sto rekoh privremeno, ali to se pri duzoj upotrebi osjeti po dzepu kad se otvori motor

ne kazem da nisi u pravu samo mogli bi da razmisljamo i na drugi nacin:
 mozda i krajnji cilj velikih kompanija i nije da ti nesto sluzi 100%,tj. zasto bi ti ulje imalo dugotrajnu  viskoznost, kad je globalni cilj PROFIT...npr. znaci ulje bez aditiva krace traje pa cesce kupujes to ulje koje koristis.

inace marly u svoje ulje ubacuje aditive tj. onaj grafit. i marly ulje preporucuju svi vevi proizvodjaci automobila GM VW FORD FIAT... ZA BMW I MERCEDES nisam siguran.

pozz

Van mreže DANDY

• Sr. Member
« Odgovor #15 poslato: Oktobar 09, 2008, 12:18:35 pre podne »
hajde opet da rezimiramo, ako shell ili mobil kazu da se ulje mijenja na5, 10,  15000 ili 20 000,,,svi ce to da rade tako,,pa makar ono moglo da se vozi i 50 000,e zasto onda ne bi dodavali aditive koji ce povecati kvalitet i produziti vijek stabilne viskoznosti ulja, i uz redovno mijenjanje da motor sa predjenih 200 ili 300 000 km bude u perfektnom stanju,,,e tu je profit,,,i svi bi bili u stanju da plate za nesto sto je daleko bolje, a malo vise kosta,,,,,jer bi to bili argumenti koji donese profit...medjutim oni to ne rade,,,pa liqui molly aditiv za ulje je oko 500 dinara, manje vise, a shell ulje polusintetika je skoro 3-4 000 kanister od 4-5 litara,,,znaci nije to neka para da sse ne moze uzeti u razmatranje,,,ali kao sto rekoh to ne radi na duze staze,,,

marly je mama sto se tice ulja, nemaju marketing, ali imaju kvalitet i ulje zift crno, ali ko ga je koristio duze vrijeme osjetio je kvalitet poslije nekoliko totina hiljada kilometara,,,ali to nisu aditivi takvo je ulje jednostavno,,,
www.vw-club.rs

Van mreže MC Dule

• Sr. Member
« Odgovor #16 poslato: Oktobar 09, 2008, 12:34:10 pre podne »
koje ulje preporucujes za dizela golfa? sta misls o elfu? ja koristim omv meni to sve isto :D

Van mreže Turbo

• Master Member
  • Auto: Passat B6
« Odgovor #17 poslato: Oktobar 09, 2008, 12:51:12 pre podne »
Ja evo vec treci put sipam Marly u 1.8T, zamjena na 10.000km. Mozda sad naspem ono sa grafitom. Stvarno prva liga ulje. A za dvojku TD uzeo sam Optimu HC Power, vidjecemo kakva je.

Van mreže MC Dule

• Sr. Member
« Odgovor #18 poslato: Oktobar 09, 2008, 12:54:32 pre podne »
a jel se primeti razlika izmedju najjeftinijeg i npr elfovog ulja? sry za offovanje

Van mreže golftdi

• Old.Jr Member
  • **
« Odgovor #19 poslato: Oktobar 09, 2008, 02:15:49 pre podne »
samo placas pakovanje