Autor Tema: potrosnja  (Pročitano 23494 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Turbo

• Master Member
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Passat B6
Odg: potrosnja
« Odgovor #40 poslato: Septembar 30, 2008, 12:17:56 posle podne »
Ne znam sta je tu nejasno, zna se da pokazuje trenutnu potrosnju i zato toliko skace. A niko ne pominje da kad ides bez gasa, spusti se na 0l. E sad koliko je to precizno mjerenje moze se jednostavno utvrditi.

Van mreže Rocky

• Uprava Kluba
  • Master Member
  • Auto: Audi A4 Avant
« Odgovor #41 poslato: Septembar 30, 2008, 12:35:42 posle podne »
Mana elektronskog merenja je u tome sto se meri trenutni protok goriva, zato board kompjuter i prikazuje takve gluposti. Na osnovu zakona aritmeticke sredine, ili srednje vrednosti za neki zadati interval vremena, sve izmerene vrednosti sabira i podeli sa brojem uzoraka (vrednosti) i to je to. Board i ne radi bas previse pametnu stvar, zar ne? Kao i svaki kompjuter samo dve operacije sabiranje i mnozenje. Evo formule za izracunavanje prosecne potrosnje u gradu na 100km:

Pp = (100 x L) / Km
gde je,

Pp = Prosecna potrosnja izrazena u litrima na 100 km,
L = kolicina goriva u litrima izmedju dva punjenja,
Km = predjena kilometraza izmedju dva punjenja.
To je najbolja racunica, znas koliko si sipao, a koliko kilometara presao.

slazem se sa covekom, jedino relevanto merilo potrosnje.

Van mreže hallamiti

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #42 poslato: Oktobar 03, 2008, 02:14:16 pre podne »
Mana elektronskog merenja je u tome sto se meri trenutni protok goriva, zato board kompjuter i prikazuje takve gluposti. Na osnovu zakona aritmeticke sredine, ili srednje vrednosti za neki zadati interval vremena, sve izmerene vrednosti sabira i podeli sa brojem uzoraka (vrednosti) i to je to. Board i ne radi bas previse pametnu stvar, zar ne? Kao i svaki kompjuter samo dve operacije sabiranje i mnozenje. Evo formule za izracunavanje prosecne potrosnje u gradu na 100km:

Pp = (100 x L) / Km
gde je,

Pp = Prosecna potrosnja izrazena u litrima na 100 km,
L = kolicina goriva u litrima izmedju dva punjenja,
Km = predjena kilometraza izmedju dva punjenja.
To je najbolja racunica, znas koliko si sipao, a koliko kilometara presao.

e al u sve ovo nisi uzeo u obzir standardnu i srednju devijaciju koja meri rasipanje ili ti odstupanje oko srednje vrednosti. ;) ma salim se skroz si u pravu, nego sam ja pod utiskom od polaganja teorije verovatnoce

Van mreže Turbo

• Master Member
« Odgovor #43 poslato: Oktobar 03, 2008, 11:18:05 pre podne »
Ja sad polazem statistiku i slazem se sa kolegom  lollol

Van mreže golftdi

• Old.Jr Member
  • **
« Odgovor #44 poslato: Oktobar 03, 2008, 12:41:16 posle podne »
Iskreno ja sam je polozio pre tri godine, i iskreno se na nju ne bi vracao  ;)

Van mreže Turbo

• Master Member
« Odgovor #45 poslato: Oktobar 10, 2008, 12:04:03 pre podne »
bjezite od MOL-a, bar kad je dizel u pitanju, za sada najbolji dizel u bgd  je na znajevoj pumpi na skretanju za ns, onda omv ima dosta dobru naftu (to za aditive zaboravite, tgo je bilo samo u pocetku dok su se probijali na trziste), mada i kod njih zna da nelati losija serija, avia ima takodje losu naftu, dok je helenic petroleum neprikosnoven, i kolje se sa zmajem...takodje dosta dobar dizel je na lukoilu ali kod njihe j bitno gdje sipas jer iako to ne bi trebalo da je tako , ima velikih razlika,,,,ona na trosarini je ok, ali ima i onih sa losijom naftom....elp,,,,kako kad, nekad odlicno a nekad ocaj,,,
mada to koliko sam vidio kod svih zavisi od ture kako isporci rafinerija,,,,
kod mene je 1.9 jebemliga nesto(kombinacija td, tdi, malo prepravljeno i jos po nesto) i imam potrosnju od 5,5l pri laganoj voznji, 90 autoput, do rekordnih 14l/100 km,,,,radi bas po sistemu koliko gazis toliko trosi, srednja potrosnja mu je oko 8l/100 km,,,ali i pri normalnoj voznji je razlika u dizelu bas primjetna

Evo danas potrosih rezervoar nafte sa Zmaja kod NS autoputa i imjerena potrosnja 6.7l, dok je vec tri puta sa naftom sa OMV-a bila tacno 6.3. I osjetno je losije primao gas sa Zmajevom naftom.

Van mreže driverGT

• VW Početnik
« Odgovor #46 poslato: Oktobar 10, 2008, 01:56:45 pre podne »
sta se smarate sa tom potrosnjom kada ona zavisi od 100 faktora..Evo ja u firmi imam potpuna sva ista vozila i to potpuno istog godista i iste predjene kilometraze i istog stanja...stara oko godinu dana...Jedno mi trosi 12 litara a drugo 10 na istom putu sa istim uslovima voznje...Znaci ne moze da se kaze meni trosi 6.57 litara a ranije je trosio 5.89 litara...
Evo vektra 2.5 v6 benzinac ...za 216 km potroseno je 15 litara benzina i i jedno 40 litara plina....Vozi se sa sve tako sto se hladan auto upali ..ide se par kilometara ,kola se ne ugreju ....i potrosnja je nenormalna i nema potrebe da se meri...Ako se ide za novi sad i vozi se do 120 onda trosi 10-12 litara...znaci mnogo manje...Kola su u odlicnom stanju i plin je novi sekvencijalni....

Meni golf GTi trosi uvek skoro isto...Sa 1000 dinara plina predjem oko 150 km...To je znaci oko 12 litara i vrlo tesko ide ispod toga...
Evo komsija je merio na pasatu sa 1.8 motorom ....Predje sa 35 litara plina oko 260-280 km a kada mu zena vozi onda 230 km...znaci od 11-12 litara do 15 litara...Znaci samo u nacinu  voznje je razlika 30 %...jer zena malo redje menja brzine :)

Zato nemojte komentarisati potrosnju jer nema smisla...I dizeli po beogradu trose oko 8 litara...Kada kazete gradska voznja nije isto ako zivite u zajecaru i ako zivite u beogradu...Ili ako idete svaki dan kolima u batajnicu gde nema guzve i ako idete preko gazele ili brankovog mosta pa stojite dva sata u mestu.....

Van mreže Turbo

• Master Member
« Odgovor #47 poslato: Oktobar 10, 2008, 02:13:12 pre podne »
Eto, nisam naglasio da je ovo izmjereno PRI ISTIM USLOVIMA, tj. svaki dan ista marsruta, maltene ista putanja, isti vozac, ista voznja...

Van mreže MC Dule

• Sr. Member
« Odgovor #48 poslato: Oktobar 21, 2008, 10:57:50 posle podne »
Ako ima nekog iz bg-a da mi kaze koliko mu trosi auto (Golf 2 dizel) prosecno(po gradu). Meni 7 l. Zanima me da li toliko treba il da popravljam? Da....nije bas gradska voznja u samom centru....

Van mreže mujo_g1

• Sr. Member
« Odgovor #49 poslato: Oktobar 21, 2008, 11:16:13 posle podne »
meni je poceo da trosi oko 6,5-6,8 l ali ja ga stiskam kad ga teglim ko baba onda bude ispod 6.poz
NORTH SIDE TEAM Subotica

Van mreže DANDY

• Sr. Member
« Odgovor #50 poslato: Oktobar 23, 2008, 09:28:39 posle podne »
evo ti podaci,,,golf 1,6 dizel mi je trosio po bgd oko 6 l u prosjeku,,,kad se sve sabere,,,
td 1,6 sa 155/80 13 gumama imao je srednju potrosnju od 5,5 litara, i ona je skocila na oko 7,3 l pri prelasku na 195/50 r 15,,,,znaci radi se o istom obimu gume, ali je sirina izvukla onih skoro 2 litra....
govorim naravno onormalnoj voznji,,,znaci kao i svi ostali, bez divljanja i ostalo....

sad nemam predstavu koliko trosi,,,od do...
Vozi sigurno.......vozi TENK
www.vw-club.rs

Van mreže MC Dule

• Sr. Member
« Odgovor #51 poslato: Oktobar 23, 2008, 10:47:24 posle podne »
jao da....ja zaboravio na gume...imam 195/60 14 inchi...i to mu doda po malo. dobro nije mi mnogo vise od vas dvojice, sigurno bos pumpa mi nije 100 % ispravna da jeste bilo bi druga prica. hvala na odg. dandy & mujo_g1

Van mreže Peki1980

• VW Početnik
    • Seat grupa Srbija
  • Auto: Seat leon st 1.6tdi
« Odgovor #52 poslato: Oktobar 24, 2008, 02:47:16 posle podne »
evo vam josh jedna stavka o kojoj treba da rzmishljate a to je :

DA LI STE RAZMISHLJALI O TOME KOLIKO VAM GORIVA UKRADU NA SAMOJ PUMPI ???????

Van mreže MC Dule

• Sr. Member
« Odgovor #53 poslato: Oktobar 24, 2008, 03:39:48 posle podne »
meni je tacna potrosnja goriva.... tj nema ko da krade i nemoj da pises sa CAPS smatra se kao vikanje....
Evo jos jedno pitanje: Koliko vam trosi auto na leru (golf 2 dizel) mene to zanima ali nisam nikad merio(koliko litara na sat). Jel to neko uradio?

Van mreže Kosta

• Konstantin
  • Master Member
    • vw-club.rs
  • Auto: GOLF Mk6 2.0 TDI
« Odgovor #54 poslato: Oktobar 26, 2008, 01:14:47 posle podne »
Jos jedna stvar bitna za potrosnju je pritisak u gumama kao i sam dezen gume, neutice mnogo ali se na vecu kilometrazu odrazi.

Van mreže Zlocesti

• Ma .... LOoOOdilo :)
  • Hero Member
  • Auto: Vw Bora 1.9 tDI 131ks
« Odgovor #55 poslato: Oktobar 26, 2008, 04:10:30 posle podne »
sto se samrate sa tim gde je bolja nafta .. ajde ovako lepo se pokupimo .. .. i krenemo od pumpe do pumpe . gde najcesce sipamo gorivo .. uzmemo flajku od litar .. lepo sipas .. vidis oma koliko ce da laze ili nece da laze aparat . odemo na analizu *cuo sam da nije skupa*  i onda oma znas sta i kako ..

ako nego stavi rekalmu da ima euro 5 dizel . a ispostavi se da nije tacno ..poziva se inspekcija .. radi se ponovo test i ta pumpa mra da plati ostetu + kaznu za lazno reklamiranje ...
[IMG]https://www.freepnglogos.com/uploads/vw-png-logo/pulman-volkswagen-new-pulman-motor-group-png-logo-3.png[\IMG]
******** I nishta  DRUGO  **************

Van mreže DANDY

• Sr. Member
« Odgovor #56 poslato: Oktobar 26, 2008, 08:26:49 posle podne »
ma sto se tice sipanja, tu nema sanse da se ukrade ni malo, imam drugare koji rade na nekim pumpama, jedan na jugopetrolu, jedan je radio na avia jedan na mol-u,,,i imas pravo svaki put da trazis test epruvetu gdje sipaju cini mi se oko 2l, i sad sam zaboravio proceduru, ali ide nesto preko epruveta, ali mozes uvijek da pozoves inspekciju ako nisi zadovoljan, i da se obratis udruzenju za zastitu prava potrosaca,,,,zaboravio sam broj tel, ali par puta sam ihzivkao i uvijek je rijesen problem,,,doduse a reklamacijama alata ali nebitno je....
u g2 rezervoar sam sipao tacno 58 litara vode,,,,skinut rezerrvoar i dokle moze,,,teko da je normalno da na pumpi siapte i po 54-5 litara,,,,, pa cak i vise ako je auto stektao dolaskom na pumpu....

e sad,,,kao sto rekose, pritisak u gumama,,,,sirina gume,,,,velicina obima gume (da ne zalazimo u flne i sl...)i najbitnije nacin voznje,,,da li je auto vise hladan vozen,,,koliko se dodaje gas, kako se ubrzava, koliko je gas pritisnut kad ubrzavamo, kao i podesenost pumpe i dizni,,,,
www.vw-club.rs

Van mreže MC Dule

• Sr. Member
« Odgovor #57 poslato: Oktobar 26, 2008, 08:58:19 posle podne »
sve si to lepo rekao dandy, pa cak i stanje motora znaci, jel znace hidropodizaci (govorim za dizelche) za potrosnju? i to za hladan motor....zimi auto trosi vise jer mu treba vise vremena za radnu.....
E dandy inspekcije nekad boli uvo za nas ostecene barem u jednom mom slucaju

Van mreže DANDY

• Sr. Member
« Odgovor #58 poslato: Oktobar 26, 2008, 11:45:47 posle podne »
ma kazem ti, automat ne mogu zajebati,,,ipak je to elektronika sada i nije vise sistem kaiseva i prenosnika,,,,sada je to nemoguce,,,
ima naravno nacina da se pumpadzije omaste i dalje, ali samo na stretu vlasnika pumpe, pretakanja tempereture nafte, cijevi, isparavanja, voda u nafti,  rastur i sl,,,sto spada u redovne gubitke,,,,
e sad moguce negdje na pumpi da ljudi imaju caku za drpanje musterija, ali to su endemicni slucajevi, i iskreno, ja sa inspekcijama nisam imao problema, kada god je trebalo odradili su kako treba,,,,e sad vjerovatno na pumpe nece svaki cas da dolaze, jer dobijaju hiljade prijava dnevno od kojih je skoro 99% lazne uzbune i ispostavi se da nije u pravu musterija....

hidropodizaci nemaju vesze,,,to je samo tehnicko rjesenje koje je omogucilo da podizaci ventila budu samostelujuci, kao sto je to rijeseno na diskovima i sl,,,,samo je caka da nema podesavanja jer je to uvijek bio problem,,,a hidropodizacima se rijesilo automatsko podesavanje podizaca,,,,
znacaj ima stanje dizni,,,filtera goriva i vazduha,,,,ventil za regulaciju pritiska na pumpi i naravno dizne,,,ukoliko samo jedna ne rasipa gorivo kako treba i pusta vise,,,auto trosi dosta vise
www.vw-club.rs

Van mreže tasa

• Full Member
  • Auto: passat b6 2.0tdi
« Odgovor #59 poslato: Oktobar 27, 2008, 06:28:51 posle podne »
E moj dandy da si ti meni ziv i zdrav, kazes sve elektronika, tim gore, ja sam prisustvovao na jednoj pumpi kada je dosao baja za stelovanje i kontrolu iste, zajedno sa nekim iz inspekcije, i kao pravim se lood, sta li rade ovi i zagovaram pumpadziju da otvori dusu, kaze baja ma ne mozes da se dogovoris sa ovim inspektorom nista, pa kao sta kako, pa na bazdarenju dok ga radi, ako natanka 10l, on nasteluje da sipa 9.5, i eto ti racunice. I onda se cudimo ako nam je potrosnja na jednoj pumpi ovakva, a na drugoj onakva. Onda sam narednih mesec dva sipao stalno na toj pumpi lollol
Dzaba ti 100 konja, kada je magarac za volanom :-)))