posto je i meni to struka

,da malo ispravim jedan post ovde,upravo suprotno,verovatno si permutovao,traznja za gorivom je potpuno neelaticna,to znaci da cena uopste ili veoma malo varira od oodnosa ponude i traznje,u ovom slucaju je bitna traznja,znaci,koliko se god mi trudili da bojkotujemo gorivo,jako male sanse su da to utice na cenu,to mozemo uporediti sa kupovinom hleba recmo,koliko god je skup,on ce se kupovati na ustrb drugih manje bitnih stvari,gorivo je isto jako neophodno,jer ruku na srce u zadnje vreme se kod vecine nas auto pali sami po potrebi,a osim toga oni velki potrosaci goriva,ce to poskupljenje opet prebaciti na svoj finalni proizvod i tako sve u krug,opet mi placamo,recimo opet hleb,ako poskupi gorivo,poskupece i hleb jer pekar kaze da su mu poskupeli inputi proizvodnje i on to najlakse prabaci na cenu finalnog proizvoda,problem je u nasoj zemlji u monopolu NISa koji je idalje na snazi i pored delimicno dozvoljenog uvoza ali i rast cene na svetskom trzistu,ipak u nemackoj recimo cena se menja fakticki svaki dan na nekim pumpama,recimo,vikendom je jeftinija ali i pazljivo prate oscilacije cene na svetskom trzistu pa tako cena pada ali i raste,kod nas se to prati samo kada raste i jedva cekaju da je podignu,sad su i dalje otisli,nafta u svetu stagnira sa cenom dva meseca ili pada,gorivo stoji a sad i raste,e to je normalnom coveku neverovatno,ili prevedeno,kradu,moze im se,mi svi cutimo i gledamo