Pozdrav forumasi,
Vozim Golf 4 2.0 benzinac, 2002 godiste, AZJ oznaka motora, na plin (AG holandski). Auto je presao 164000km (bar tako pise na satu). Po ocuvanosti enterijera (volan, rucica menjaca, sedista, stranice, papucice kvacila/kocnice/gasa) ne bi rekao da je presao vise od toga. Iako jeste, ne mnogo vise.
Ulje sam menjao do sada vec 3 puta (prvi put kada sam ga uzeo na 140000km, drugi put na 148000km, treci put na 155000km). Prvi put sam menjao kada sam uzeo auto, posle toga na 8000km i onda posle 7000km posto sam pocepao karter i morao sam malo ranije. Sada sam presao vec 9000km od zamene i planiram da zamenim kada predjem 10000km, znaci jos 1000km.
Problem je potrosnja ulja. Prvi put kada sam presao tih 8000km, potrosio je skoro 1.5 litara od zamene do zamene. Tada sam sipao Mobil SuperS polusintetiku 10W40. Posle toga sam opet sipao isto ulje i otprilike je isto potrosio od zamene do zamen (pri tom sam dolivao isto polusintetiku, ali nisam gledao koju marku sipam). Poslednji put sam sipao Castrol 10W40 i za ovih predjenih 9000km je potrosio oko 2.2 litra ulja. Kada sam dolio poslednji put, dolio sam oko 0.4 litra i to dodje negde na pola one skale kada merim. Kontam da ce tih 0.4 litra potrajati dok predjem jos ovih 500-1000km koliko mi je ostalo do zamene.
Da li je ovih 2.2 litra koje je potrosio previse??? Sa kojim uljem da probam sledeci put? Kada sam prosli put menjao ulje, auto sam vozio u Porsche Novi Sad i izmerena je kompresija u granicama normale je sve bilo. Nigde vidno ne pusta ulje na motoru niti na taj karter koji je bio pocepan jednom.
Sta mislite o tome?
Hvala,
Ivan