@topmarko,
Odgledao sam u jednom dahu klip koji si postavio. Mozda je losa rezolucija, ali tesko da mogu da poverujem da postoji covek koga ovaj klip moze ostaviti ravnodusnim.
@forumasi,
-Ja sebe smatram dobrim vozacem, ali to ne znaci da smatram sebe maherom za voznju koji nikad ne gresi i kome je nemoguce da se desi greska. Vozacku dozvolu imam skoro 10 godina i za sve to vreme sam aktivan vozac. Pod time podrazumevam da nisam imao duze vremeske periode da nisam sedao za volan i vozio.
-Ne secam se da sam imao neku situaciju gde mi je bio ugrozen zivot. Bar to nisam primetio. Nikada nisam imao udes. Cukanja sam imao 3. Za jedno sam bio ja kriv, za dva ne. Izmedju te dve stvari podrazumevam da je razlika sto je cukanje kada se zakacite sa drugim vozilom prilikom isparkiravanja, pri skretanju, ukljucivanju u saobracaj i tome slicno...To su sve male brzine...A udes se zna sta je. To ne bi objasnjavao. Bogu hvala nikada nisam imao saobracajni udes. Nedaj Boze nikome. I hvala Bogu sto nikad nije doslo dotle da mi u saobracaju zivotu bude ugrozen.
Posebno sam zahvalan Bogu zbog toga sto me je sacuvao u danima voznje posle mog polaganja vozackog ispita, kada sam imao prvi i drugi svoj auto. Audi 80 CC 1.6D (54 ks) i Audi 80 jaje 1.6B (75 kS). Tada sam stvarno divljao. Nisam bas divljao kada je bio sneg i led. Ali zato jesam kada su god uslovi to dozvoljavali. Sreca pa nisam tada imao neka jaca kola, inace ko zna sta bi bilo.
Tada sam bio realno klinac, mislio da sve znam i da sam Niki Lauda. I jos jednom kazem, zahvalan sam Bogu sto me je sacuvao da u tom periodu kada sam mislio da sve znam, a realno pojma nisam imao kada sam polozio.
Medjutim posle par godina covek sazri i pocne drugacije da se ponasa, kako u svemu drugom, tako i u voznji. Prestalo je da mi bude zanimljivo to jurcanje i glupiranje. Koliko puta mi se sada desi da se uvece vracam kuci i idem pravcem od Zmaj Pumpe do mosta Gazela...Nigde nikog...mogu da ga zgazim. A ne uradim to. Vec vozim 80-100, onako polagano. Lakse i meni. Ja sam opusteniji, nedaj Boze pukne nesto, lakse cu se zaustaviti, ostacu bez i jedne ogrebotine, manje goriva trosi,...I jos ko zna koliko razloga ima.
Imam ja situacije i sada kada krenem nedge na put, ako je lepo vreme, uslovi dozvoljavaju, da stisnem malo, ali to je daleko redje, nego pre, recimo 4-5 godina.
I najbolji vozaci grese, ali bitno je da ta greska prodje bez posledica. Vozim vec skoro 10 godina, pa se sam sebi cudim kako napravim neku glupo gresku. Retko, ali se desi. I poremetim nego drugog vozaca. I upalim 4 migavca, podignem ruku i on meni blicne. I meni se desi da me neko isece ili tako nesto i svirnem mu, pa sta sada. Gresim ja, ali grese i drugi. Ne postoji bezgresan, kao ni savrsen vozac.
Tako da sada posle skoro 10 godina iskustva, mnogo vise razmisljam, predvidjam sta bi moglo da se desi ako vozim ovako ili onako. Mozda i previse. Ali bolje je tako. Manje ce glava da me boli.
Znam par ljudi kojima se desilo da je poginuo covek koji je bio u drugom autu koji je ucestvovao u udesu sa njihovim autom. Ili su udarili pesaka za to. Odrgovarali su za to, bilo u zatvoru. Ali to nista ne vredi. Treba ziveti sa tm da nosis na dusi nekoga ceo zivot. I ceo zovot ce da te jede to da si ostavio neku decu bez roditelja, roditelje bez dece, muza bez zene, zenu bez muza i jos svasta nesto. To su mnogo teske stvari.
Ne bi ih najgorem dusmaninu pozeleo.
Izvinite, ako sam vas udavio ovom pricom, zaneo sam se malo, nemojte zameriti. I hvala svima na strpljenu koji ste odvojili svoje vreme da ovaj moj post kabast post procitate.