Autor Tema: Problem MENJAC  (Pročitano 5058 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nasko

• VW Početnik
Problem MENJAC
« poslato: Decembar 21, 2007, 07:46:50 posle podne »
U pitanju je golf 1995.god. benzinac.Desilo se da je svo ulje iz menjaca iscurelo na jednom semeringu(primetio sam ja ranije da ono podliva odozdo menjac ali sam mislio da je u pitanju vrlo mala kolicina i da ulja u menjacu ima sasvim dovoljno posto je curela kapkica na par dana ali to se oduzilo i je*i ga sad).E sada...pozajmim caletu auto da obavi neki poslic(u menjacu je tada jos uvek bilo koliko - toliko ulja jer je menjac do tog trenutka radio i shaltovao kao iz snova).Dolazi cale sa puta koji je iznosio nekih dvadesetak kilometara(u medjuvremenu je ulje verovatno SASVIM iscurelo iz menjaca)...ono zuji kao kao busilica,otvorim haubu ono menjac vreo usmrdelo se od trenja...Nista sacekam ja da se oladi,sutra odem kupim ulje sipam(nije imao ni kapi), i evo sta se desava:Srecom menjac ja povratio svoje zvucne karakteristike,dakle jako tiho se cuje i u mestu se shalta normalno,ALI...ako se samo malo pokrenem napred(po inerciji,recimo blaga nizbrdica),JAKO TESKO ubacujem u prvu sto mi u voznji po gradu dosta otezava voznju, i to se najvise izrazava kad iz druge prelazim u prvu brzinu i pri jako malom pokretanju auta JEDVA ubacim u prvu,a cim stanem skroz ulazi u prvu GLAT.Da napomenem da je shaltovanje jako precizno u svim stepenima prenosa pa cak i u prvoj,naravno jedva ubacim ali je precizno("pravo") i ni u jednoj brzini i nikada menjac NE krci.Dakle problem mi pravi to ubacivanje prva-druga i narocito druga-prva,sve ostalo je super,pa molim poznavaoce i strucnjake da iznesu misljenja i iskustva...Hvala unapred na pomoci pre nego sto odem majstoru...Za kraj pitanje:sta su to sinhroni na menjacu i nesto o njima i sta su to "biraci brzina" i nesto o njima...

Van mreže Bojan_GTI

• Sr. Member
    • http://
Problem MENJAC
« Odgovor #1 poslato: Decembar 22, 2007, 12:19:00 pre podne »
cim je ostao bez ulja cisto sumnjam da nije pretrpio neke posledice,ali mislim da to vezano za saltanje pravi problem granicnik(BIRAC) brzina koji se rastelovao pa ima neki luft odnosno nema preciznost pri biranju brzina.Sihron ili ti zupcanik isto.Kada se osteti ili vremenom istrosi dolazi do raznih trenja,vibracija i slicno...

Van mreže borko83

• Old.Jr Member
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Passat B 5.5 1.9 TDI
Problem MENJAC
« Odgovor #2 poslato: Decembar 24, 2007, 05:18:15 pre podne »
MEnjaci se vrlo tesko otvaraju,kod  nas ces svega par ljudi da nadjes koji se bakcu sa tim problemima,a i ako ga nadjes bice ti cijena kao da kupujes nov.Ako je ostao bez ulja sinhroni su ti GARANTOVANO stradali,a to kao sto sam ti rekao slabo ko mijenja,osim sinhrona od trenja i temperature koja je nabijena u menjacu kada je ostao bez ulja postoji mogucnost da su se istopile vodjice i tamponi(tako ih zovu)moj savet je,vozaj ti to tako a ako ti bude pravilo vece probleme odes na otpad i kupis polovan menjac za 100-150e.

Van mreže pimbe

• Rig Pig
  • Master Member
  • VW MALTA
  • Auto: Tiguan 2.0TDI A3 1.6TDI Cabrio
Problem MENJAC
« Odgovor #3 poslato: Decembar 25, 2007, 06:30:06 pre podne »
Sinhron prve...
I kao sto rece covek, kad crkne kupi drugi menjac...
Tiguan 2.0 TDI
  AUDI A3 1.6 TDI Cabrio

Van mreže pimbe

• Rig Pig
  • Master Member
  • VW MALTA
  • Auto: Tiguan 2.0TDI A3 1.6TDI Cabrio
Problem MENJAC
« Odgovor #4 poslato: Decembar 25, 2007, 07:19:50 pre podne »
Sinhron prve...
I kao sto rece covek, kad crkne kupi drugi menjac...
Tiguan 2.0 TDI
  AUDI A3 1.6 TDI Cabrio