Autor Tema: Poliranje alu felni do visokog sjaja  (Pročitano 49110 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže NEX-GTI

• Jr. Member
  • *
  • Auto: Golf 2 1.8
Odg: Ko se kako snadje... :)) Poliranje Felni!
« Odgovor #40 poslato: Mart 01, 2012, 06:51:20 posle podne »
Jel ima ovo kod nas negde?
Rosler FBA-24 Wheel Finishing Machine

dzalecar

• Gost
« Odgovor #41 poslato: Mart 01, 2012, 08:37:37 posle podne »
Tesko! :(

Van mreže sreckoas

• Master Member
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #42 poslato: Mart 01, 2012, 08:42:30 posle podne »
cuo sam da ima u bg-u,pre je bilo u beloj crkvi pa jel lik prodao tu masinu i sad je u bg-u

dzalecar

• Gost
« Odgovor #43 poslato: Mart 01, 2012, 08:48:36 posle podne »
u pazovi je jedan lik radio slicno samo sto je radio 2-3 procesa sve odvojeno, nije kao ova masina koja radi sve. i uzimao je 30-40e po felni. sto je po meni previse. ali ovako stvarno nisam vidjao.. ako je kao sto srecko kaze..vredelo bi se raspitati!

Van mreže NEX-GTI

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #44 poslato: Mart 02, 2012, 01:07:08 pre podne »
Videcu da se raspitam ovaj sto je u pazovi  posto mi je blizu pa javljam
« Poslednja izmena: Mart 02, 2012, 01:51:00 pre podne od strane NEX-GTI »

dzalecar

• Gost
« Odgovor #45 poslato: Mart 02, 2012, 01:47:20 pre podne »
Raspitaj se, ja sam cuo za njega i jednog iz Iriga...pre jedno godinu dana minimum.. pa javi sta si uradio

Van mreže NEX-GTI

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #46 poslato: Mart 02, 2012, 01:52:19 pre podne »
Zvacu ga ovih dana cisto da pitam koliko para,a felne tek treba da se uzmu :D

dzalecar

• Gost
« Odgovor #47 poslato: Mart 02, 2012, 01:53:58 pre podne »
OOket ;)

Van mreže sreckoas

• Master Member
« Odgovor #48 poslato: Mart 02, 2012, 02:09:23 pre podne »
kako mislis odvojeno? u ovu masinu samo se sipaju razliciti granulati,a tako je i u svim tim masinama koji tako poliraju

dzalecar

• Gost
« Odgovor #49 poslato: Mart 02, 2012, 02:11:39 pre podne »
prenosi felnu iz jedne u drugu posudu! mislim to nisu posude to su kao bazencici..isti princip verovatno samo sto on prenasa felnu.

Van mreže sreckoas

• Master Member
« Odgovor #50 poslato: Mart 02, 2012, 02:14:14 pre podne »
pa to je vrvt zato sto ima puno posla pa da mu ne bi oduzimalo vreme da stalno menja granulate,vec mu jedan sluzi za jednu vrstu,drugi za drugi itd,sto je jos brza varijanta

dzalecar

• Gost
« Odgovor #51 poslato: Mart 02, 2012, 02:19:40 pre podne »
pa bas na to sam mislio...on ne polira felge nego sve zivo a ovo mu je samo dobor doslo jer mu se javili zainteresovani pa je i to pokusao i to sad radi ;) mislim da je radio sa nekim kvakama, statuama malim i tako te stavrcice metalne sto se daju polirati, mesing, bakar, AL itd..ako razumete

Van mreže Luka_95

• Sr. Member
  • Auto: Golf II 1.6 TD
« Odgovor #52 poslato: Mart 07, 2012, 07:52:01 posle podne »
ae neka neko lepo napise sa kojim se materijal koristi,i koja je cena tog kompleta.... ;)
. . / ████████ \ . .
=/___________ \=
./(_)=======(_) \.
|\_==__vw__==_/|
l_\___________/_|

Van mreže fanatic012

• Old.Jr Member
  • **
    • Machella
  • Auto: Wide Golf MK3
« Odgovor #53 poslato: Mart 08, 2012, 03:01:51 pre podne »
Materijali su keramicki ako se ne varam bar sto sam ja gledao, masina ima tih koliko sam skontao dosta, bitni su materijali za poliranje, kao i voda i tecnost koja ide pri poliranju, a sta je ebem li ga :)

Uglavnom ide Kiselina prvo da skine sve sa felne > onda 1 materijal koji opet cisti/matira, 2 materijal polira ali kao tipa smirgla 2000, i treci najsitniji materijal cepa full sjaj.... Doduse proces kazu moze da traje i do 24h taj najfiniji sjaj zavisi od materijala/masine/felne....
Citat: gedora

4. kad padne mrak samo me vagina odnosno sladoled interesuje 
:D

dzalecar

• Gost
« Odgovor #54 poslato: Mart 08, 2012, 03:39:52 pre podne »
sam proces kidanja sve sa felne traje oko 20-30 minuta...granulacija tipa smirgle 1200 pa 2000 traje oko 30-45 minuta..a sam proces zavrsnog poliranja moze da traje i do 6sati po jednoj felni ;) 24 mozda za sve 4 ;)

Van mreže Desmo

• Ultimate Member
  • Auto: Lada 2104
« Odgovor #55 poslato: Mart 08, 2012, 03:50:07 pre podne »
Najpovoljnije bi bilo da više nas skupi pare za mašine i onda da poliramo do besvesti umesto da nam drugi lupaju cene kako im padne na pamet.

Pa nek ta mašina ostane na kraju, da se posluži neko ako mu zatreba. U smislu "Eto ti sam poliraj ako ti je dosadno"

Ubaciću sutra slike neke skalamerije koju sam pravio da vrti felne, može za 30 minuta da se napravi

Van mreže NikolaBGD

• VW Početnik
« Odgovor #56 poslato: April 01, 2012, 01:27:34 pre podne »
Sve bi to bilo super sto ste vi napricali da ne treba ozbiljna lova da se pokrene posao sa tim tipom poliranja...

Prvo treba kada sa kiselinama za elektrolizu,da bi se sva boja skinula...To kosta poprilicno,pa tek onda treba razmisljati o vibro buretu i granulatima...A samo bure kosta od 2000e do 5000e,naravno novo i kvalitetno,a ne sto je pravio neko...

Ima 3 vrste granulata,u bure staje oko 150kg da bi pokrilo celu felnu,znaci u startu treba kupiti 450kg tih granulata,2 vrste keramike,gruba i fina i na kraju kuglice koje izvlace taj najvisi sjaj...Cena po kg za keramiku je od 6 do 10e,zavisi u kom kvalitetu i od kog proizvodjaca,a finalne kuglice su za nekih 50% skuplje...Dalje idu paste koje se mesaju sa destilovanom vodom,takodje kostaju poprilicno...

Ima milion snimaka po youtube-u za taj tip poliranja i na vise tih snimaka je tacno objasnjen proces...A to je da felne treba da odstoje u kiselini oko 2h dok sva boja spadne,zatim ispiranje obicnom vodom,susenje...Pa gruba obrada samog odlivka smirglom,to se radi rucno,a ne u masini...Onda ide gruba granulacija sto traje od 8 do 15 sati felni,pa zatim fina granulacija od 2 do 3 sata,pa zatim poliranje od 1.5 do 3 sata...Sto znaci da je potrebno minimum 15 sati ukupno,a maksimum 24h po jednoj felni...Pa me sad zivo interesuje ko je taj sto ima te masine i isplati mu se da radi za 30-40e po felni....

Ja licno ne znam nikog u Srbiji ima ovakve masine i da to radi,ali znam da ima u Hrvatskoj firma koja to radi i kod njih su cene od 75e po felni pa na vise za jednodelne i od 100e pa navise za dvodelne i trodelne felne...

Van mreže marko paracin

• Old.Jr Member
  • **
  • Auto: Golf mk2 1.6 D
« Odgovor #57 poslato: April 03, 2012, 06:47:15 pre podne »
Interesuje me moze li polirana felna dovisokog sjaja (ogledalo efekat) da se prelakira kako bi
se aluminijum zastitio od eventualnih ostecenja? Npr kamencica i td... I jel se posle lakiranja smanjuje sjaj i u kojoj meri?

Jedan majstor u kraju mi rece da moram felne da prodjem vodenom smirglom, onako na "suvo",
da povrsina nebi bila toliko glatka jer se lak nebi uhvatio za aluminijum.
To necu da radim jer posle ovolikog posla oko poliranja samo bi izgubio sjaj u napravio riseve po felni.
Razmisljao sam i o plastificiranju, ali ovde u okolini nisam cuo da neko to radi.

Van mreže NikolaBGD

• VW Početnik
« Odgovor #58 poslato: April 03, 2012, 09:50:01 pre podne »
Ako poliranu felnu presmirglas,vise nemas poliranu felnu...Pametan ti taj majstor...

Lak ce da se uhvati i za poliranu felnu,i presmirglanu,ali jako brzo ce poceti da otpada i da se kruni,zato sto nema nikakvu podlogu da ga drzi za felnu...

Ako izlakiras,izgubice sjaj mozda cak i na pola,zamuti se onako,na suncu se to ne primecuje toliko,ali u hladu i nocu uopste ne izgleda kao polirano...Takodje isto vazi i za plastifikaciju,samo sto ona traje duze od obicnog laka,zato sto se zapece u peci,ali ni to nije trajno resenje...

Van mreže Alexa

• Hero Member
  • OEM+
  • Auto: Passat B5 TDI , Jetta Mk2 TDI
« Odgovor #59 poslato: April 03, 2012, 09:53:13 pre podne »
Ma nema potrebe za lakiranjem i plastificiranjem
Vozio sam polirane felne i na kecu a evo sad i na jetti i nikakvih problema nema , posle pranja samo obrisem krpom jednom u mesec dana predjem pastom cisto da je zastitim malo i teraj dalje, a vozim ih i po kisi
Tdi