Autor Tema: Kondenzator  (Pročitano 18420 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže MACNE_GTI

• Master Member
  • Pol: Muškarac
  • Tata kako se pise ljubav?? Pisi sine GTI
Kondenzator
« poslato: Septembar 30, 2010, 03:22:20 pre podne »
Zanima me cemu sluzi kondenzator za kola(muziku)...jel on "cuva" akumuator kada pustim muziku da radi dok je ugasen auto,pojacava struju ili sta vec???
PRODAJEM PLAVOG KAMELEONA.
Ne, crvenog...
Ne, zelenog... Uuuu... Ekstraaa... Ne prodajem ga !!
XD

Van mreže sreckoas

• Master Member
Odg: Kondenzator
« Odgovor #1 poslato: Septembar 30, 2010, 03:31:42 pre podne »
odrzava konstantan napon

Van mreže svrle

• Master Member
  • Auto: Skoda Superb II TDI
« Odgovor #2 poslato: Septembar 30, 2010, 08:02:12 pre podne »
ne odrzava napon, nego sluzi da ispegla pikove u naponu kada ti pojacala trose vise struje nego sto alternator i akumulator mogu da isporuce. Bacanje para cisto, bolje te pare ulozi u dobar akumulator ili jaci alternator i nema brige.
Neprimeren potpis

Van mreže admin

• Glavni baja
  • Administrator
  • Ultimate Member
  • █║▌│█│║▌║││█║▌│║▌║
    • VW-Club
  • Auto: Audi Q8
« Odgovor #3 poslato: Septembar 30, 2010, 12:00:13 posle podne »
al zato bar lepo izgleda  biggrin

Van mreže Zlocesti

• Ma .... LOoOOdilo :)
  • Hero Member
  • Auto: Vw Bora 1.9 tDI 131ks
« Odgovor #4 poslato: Septembar 30, 2010, 12:45:13 posle podne »
ne odrzava napon, nego sluzi da ispegla pikove u naponu kada ti pojacala trose vise struje nego sto alternator i akumulator mogu da isporuce. Bacanje para cisto, bolje te pare ulozi u dobar akumulator ili jaci alternator i nema brige.

ne bi se slozio sa tobom ...

kao prvo sluzi da ti da odredjeni napon u trenutku kada mu je to najpotrebnije .. tj kada bas udari troshi mnogo struje ... sam akumulator kao akumulator nije predvidjen za takvu explataciju .. pa kada je najpotrebniji napon umesto da bude 12 v bez kondezatora se spusti na 7 8 9 ne bitno koliko i onda taj bas nema tu pravu snagu koju bi trebao da ima .. e tu mu dodje kondezator kao neka dodatna energija .. zato se uzima sto veci kondezator (sa vishe F) da bi ta rezerva bila veca .. ponovo sa druge straen sto veci kondezator to je loshija dinamika ... zato vrhunski uredjaji imaju kapacitiet tipa 2f a imaju po 10 15 kondezatora .. .. tako da ako zelish dobar i jak bass u svakom trenutku kondezator ti je obavezan
[IMG]https://www.freepnglogos.com/uploads/vw-png-logo/pulman-volkswagen-new-pulman-motor-group-png-logo-3.png[\IMG]
******** I nishta  DRUGO  **************

Van mreže sreckoas

• Master Member
« Odgovor #5 poslato: Septembar 30, 2010, 03:02:00 posle podne »
upravo to zlocesti ;) na to sam i mislio

Van mreže svrle

• Master Member
« Odgovor #6 poslato: Septembar 30, 2010, 04:38:19 posle podne »
to nije tacno, ja imam akumulator i 90A a muzika srce 220 ampera, i kad zvekne bass napon ne spadne ispod 13V kad radi auto, kad ne radi 11.8V i to kad pojacam max, znaci 220A potrosnje, odakle tebi cifra 9 ili cak 8V stvarno ne znam, to jedino ako je krs akumulator, za jake sisteme osnovna stvar je da kupis dobar akumulator i dobre kablove da provuces, a taj kondenzator je samo sminka cista. To peglanje napona kondenzator pegla sekund, dva u zavinosti od kapaciteta, i sta onda? Nema kondenzatora koji ce da pegla napon ako pojacalo srce 100A, ili 200A struje. Samo dobar akumulator to moze da isprati i da ti isporuci snagu, kondenzator tu ne pomaze. E da, za dva ili tri kondeznatora od 1 ili 2 farada, moze da se kupi takav akumulator da je to haos.
« Poslednja izmena: Septembar 30, 2010, 04:56:24 posle podne od strane svrle »
Neprimeren potpis

Van mreže kubanac

• .:: Vozim Biciklu ::.
  • Hero Member
  • No Syncro, No Fun!
  • Auto: VW Golf MK2 Syncro
« Odgovor #7 poslato: Septembar 30, 2010, 05:44:51 posle podne »
Pa moras da ima akumulator dobar i alternator...
Kondenzator ne moze da radi sam od sebe, on se napuni i odrzava napon stalnim... znaci kada opadne napon sa akumulatora nastupa kondenzator koji nadoknadjuje taj napon neki period dok se ne stabilizuje i posle se ponovo puni.

Specijalni, ajde glavu malo pod haubu poceo si da ispoljavas svoje godine

Van mreže Zlocesti

• Hero Member
« Odgovor #8 poslato: Septembar 30, 2010, 07:27:02 posle podne »
bas se o tome radi da taj jedan sec ili ti delic sekunde kada pojacalo pojede gomilu struje da uskoci kondezator i da isprati to ... za napon sam lupio  8 9 .. dovoljno je da padne ispod 12 pa da se oseti na snazi . naravno pricamo o mocnim systemima .. sve to stoji da instalacija mora da bude dobra i sve to ... samo mi nije jasno gde nadje akumulator od samo 90a .. tipa moj accu na jugu ima 60ah a struju od 540A ... i nemoguce je da ti muzika vuce 220a a ti da imas samo 90 .. jel bi ti onda bio novi anstajn i ceo svet bi imao gomilu energije:) .. drugo alternator kod mene na yugu je 65a kod boljih autmobila sa svim glupostima ide i do 150a .. mozda grsim ali mislim da su te vrednosti .. tako da on samo dopunjuje akumulator a ne radi preko njega .. probaj jednom da pustis muziku .. ato da ti radi a da skines acu .. to bi bilo smesno kako bi loshe radilo ..

tako da za bilo koju ozbiljniju muziku je potreban kondezator .. drug je to sto suneki nasminkani .. pishe da imaju 2 3 farada a oni nemamju ni o.5 ...
[IMG]https://www.freepnglogos.com/uploads/vw-png-logo/pulman-volkswagen-new-pulman-motor-group-png-logo-3.png[\IMG]

Van mreže svrle

• Master Member
« Odgovor #9 poslato: Septembar 30, 2010, 07:37:26 posle podne »
izostavio sam rec jednu, alternator mi je od 90A, a akumulator od 2000A, i to dva komada, jedan napred, jedan nazad...  Proci ce taj delic sekunde, i sta onda kad se isprazni??? kako ce da se napuni kad pojacalo konstantno vuce? Cim se isprazni kondenzator znaci da ti pojacalo vuce vise struje nego sto akumulator i alternator mogu da daju, zato cepis veci akumulator i resis problem. Bolja pojacala daju snagu maksimalnu i na 12V, tako da ako malo padne napon nije strasno. Ozbiljniji sistemi nemaju potrebu za kondenzatorima jer imaju dobre akumulatore i problem sa strujom se resava tako, a ne kondenzatorima jer oni jako kratak period dopunjavaju taj manjak struje. Upotrebi logiku, sta je bolje,vrhunski akumulator u gepeku koji struju od 200A( u mom slucaju)  moze da pruzi u periodu od par minuta konstantnog praznjenja ili jednu ili dve sekunde pomocu kondenzatora, i to nekog dobrog kondenzatora, ne kineza? razmisli malo  ;)
Neprimeren potpis

Van mreže Zlocesti

• Hero Member
« Odgovor #10 poslato: Septembar 30, 2010, 07:52:00 posle podne »
ja ramisaljm ... ali ti ne razumes  sta ti ja hocu reci ... nisam mislio sisteme za takmicenje i izbijanje soferki :) nego da kazemo muziku za svaki dan ..

do 2 pojacala i wufera .. za onog ko nema dva akumulatora od 4000a nego jedan od 400 500 ampera ... evo pokazacu ti kod ortaka u hondi kako je drasticna razlika u jacini i kvalitetu basa sa i bez kondezatora ... tako da u tim slucajevima po meni kondezator je obavezan .. i kada samo kod toga .. jel ima neko monoblok od 600 800w da proda ili menja za pojacalo 4x 150w :)

Van mreže svrle

• Master Member
« Odgovor #11 poslato: Septembar 30, 2010, 08:12:16 posle podne »
pa ja nemam sistem za takmicenje, nego za svaki dan.  lollol
pa kad ima krs akumulator zato mu i treba kondenzator, nek cepi on dobar akumulator i nek izbaci kondenzator, pa neka kaze onda kako svira.  ;)
Neprimeren potpis

Van mreže Zlocesti

• Hero Member
« Odgovor #12 poslato: Septembar 30, 2010, 08:13:56 posle podne »
ne moze ... jebena honda ima akumulator ko za motor ... a jos kabrio pa nema ni gepek :)

Van mreže kubanac

• Hero Member
  • No Syncro, No Fun!
« Odgovor #13 poslato: Septembar 30, 2010, 08:17:13 posle podne »
De je onaj dynablaster sad...?  lollol

Pa da nicemu ne sluzi kondenzator ne bi bio ni izmisljen, zar ne?
Pa to nisu velike struje, msm ne vuce on sve za sebe kad se isprazni, on se napuni postepeno kad se isprazni i tako sve u krug...
Sve to pocinje od dobrog akumulatora, kablova...... pa do kondenzatora...

Van mreže MACNE_GTI

• Master Member
  • Tata kako se pise ljubav?? Pisi sine GTI
« Odgovor #14 poslato: Septembar 30, 2010, 08:18:10 posle podne »
sta je onda bolje za takmicenje SPL??sa ili bez kondenzatora??
PRODAJEM PLAVOG KAMELEONA.
Ne, crvenog...
Ne, zelenog... Uuuu... Ekstraaa... Ne prodajem ga !!
XD

Van mreže sreckoas

• Master Member
« Odgovor #15 poslato: Septembar 30, 2010, 08:41:14 posle podne »
evo npr kod mene sa starim wuferom i onim pojacalom koje imam  wub kad pustim muziku i kad udara bas,trepere mi svetla u ritmu muzike,a punjenje je dobro...po tebi bi tu trebalo samo jaci akumulator?

Van mreže kubanac

• Hero Member
  • No Syncro, No Fun!
« Odgovor #16 poslato: Septembar 30, 2010, 08:46:34 posle podne »
E upravo to... beer

Van mreže Zlocesti

• Hero Member
« Odgovor #17 poslato: Septembar 30, 2010, 10:09:58 posle podne »
nije samo to .. bitno je i koliki je promer kablova ... a i treba i kondezator :))

Van mreže acakololec

• Full Member
  • Auto: CharlesPiews
« Odgovor #18 poslato: Septembar 30, 2010, 10:24:50 posle podne »
Kondenzator je elektronska komponenta koja sluzi za akumuliranje energije. O ovoj elektronskoj komponenti moze mnogo da se prica ali evo jedan poucan tekst sa foruma o audiotehnici i auto ozvucenjima:

"Zašto se stavlja kondenzator u automobile?"

Kada spojimo + i - sa akumulatora ili nekog drugog izvora na kondenzator, on se napuni za veoma kratko vrijeme. Odspajanjem elektroda on ostaje naelektrisan te se ponaša kao mala baterija. Ako nakon ovoga spojimo sijalicu, ona će se upaliti. Na žalost elektricitet koji se nalazi u njemu je veoma mali pa će se sijalica za sekundu ugasiti, tako da se kondenzator ne može koristi kao izvor napajanja. Međutim kondenzator ima jednu dobru osobinu zbog koje je koristan u audio instalaciji. Za razliku od akumulatora on ima mogućnost da se veoma veoma brzo isprazni i da da VELIKU struju.

Možda ste nekada primjetili kada upalite farove na automobilu (ili recimo kad palite auto) kako osvjetljenje na CD playeru (ili neko drugo) na kratko oslabi. To je zbog toga što uključivanjem farova, sijalice povuku veliku struju iz akumulatora koju on nije u mogućnosti da isporuči. Isti slučaj je sa ozvučenjem: kada udari bas u kolima, pojačalo povuče veliku struju i dešava se da svjetlost farova, cajgera, CD playera i drugog, oslabi, to jest dodje do pada napona. Tu na snagu stupa kondenzator sa svojom osobinom brzog pražnjenja. Ako njega uključimo u instalaciju spriječićemo ovaj pad napona jer će struju, koju akumulator nije u mogućnosti da isporuči, kondenzator dopuniti.

Za snage ispod 300-400W RMS nije potrebno koristiti kondenzator, dovoljan je ispravan akumulator. Međutim u slučaju da imamo jače ozvučenje postojaće mogućnost da dolazi do pada napona i tu je već potrebno nešto poduzeti. Možemo staviti kondenzator ili jači akumulator. Ako stavimo kondenzator nastaće dodatni problem koji se javlja nakon pražnjenja kondenzatora. On se tada mora napuniti, pa se ponaša kao potrošač i opterećije akumulator i alternator. Ako ste u mogućnosti izdvojit dovoljnu svotu novca za akumulator, preporučljivo je uzeti (i to onaj sa gelom). A ako niste, slobodno stavite kondenzator, jer će koliko-toliko ublažiti padove napona koji mogu biti pogubni za električne uređaje...

Posebno ga je NEPOŽELJNO koristi u instalacijama koje se koriste za dB drag zbog toga što će "krasti dragocjenu struju od pojačala".

Van mreže Zlocesti

• Hero Member
« Odgovor #19 poslato: Septembar 30, 2010, 10:53:02 posle podne »
sve u svemu .. z anas obicne smrtnike .. koji imaju koliko toliko dobro ozvucenje .. i ok akumulatortreba staviti kondezator :))) ...

tako da ovde moze lock :)