Sad ce Strbac da mi da dijagnozu

Kamise kao i obicno frljas se sa podacima, ali je pohvalno sto si poceo da koristis brojeve. Pretpostavljam da si ove potrosnje smisljao dok nisi dosao do odgovarajuce cifre

Sve sto budem sad navodio od podataka citiram iz Golfove originalne knjige. Ukoliko smatras nesto neistinom reci, pa cu da uploadujem slike.
Ovako, SDI je stvarno smesan potrosac kome SDI motor odgovara. Moj GTI ima skoro 3x vise konjskih snaga, a priblizno isto goriva trose u novcu.
SDI 68KS 6.9/4.2/5.1 (grad/otvoreno/kombinovano)
Medjutim nije on rekorder u potrosnji. Generacijski VW dizelas koji najmanje trosi na otvorenom od SVIH TDI motora po zvanicnoj VW knjizi je
TDI 110KS 6.6/4.0/4.9
Moj Golf zvanicno trosi ovoliko:
GOLF GTI 150KS 10.6/6.1/7.8
Sto ce reci tvoji podaci u jednacini nisu ispravni, a nisi ni naveo izvor informacija da se proveri njihov kredibilitet.
Troskovi benzina u voznji na otvorenom su zanemarljivi jer je u pitanju samo 1 hladan start od 900m, a pod otvorenom voznjom se podrazumeva duza voznja linearnom brzinom.
Ako uzmemo ove moje ispravne podatke i stavimo u jednacinu za voznju na otvorenom dobijamo sledece rezultate.
TDI 110KS 4*154=616din
Za auto na plin treba da se uveca potrosnja za 10% koliko deklarisu proizvodjaci plinskog uredjaja da trosi vise od fabricke potrosnje.
GTI 150KS (6.1+10%)*88=590din
Sto na 50.000km pravi razliku nesto oko 110e koja i nije neka znacajna na tu kilometrazu. Inace ovo je cena koja je racunata po zimskoj ceni plina koji je na snazi nesto oko 5 meseci godisnje. U ostalom periodu godine je cena jos niza, a time i razlika veca u korist plina. Da podsetim ovo je poredjenje sa NAJEKONOMICNIJIM motorom u Golfu po zvanicnim VW podacima.
Tu je jos cena ugradjivanja i atesta, koja obicno pokriva razlike u ceni izmedju dizela i benzinca gde ovaj drugi jeftiniji u startu.
Kazes TDI poznat kao izdrzljiv i pouzdan. Moguce, ja nisam majstor, ne znam cime se ti bavis u zivotu, ako si majstor onda nam reci da li to govoris iz iskustva ili iz kojeg drugog izvora. Znam samo kad odem kod Gedore da su mu iskljucivo TDI na kanalu. Ok, znam TDI auta ima daleko vise, pa i verovatnoca da ce ih vise biti na kanalu isto tako veca, ali bas zbog toga sam i trazio od majstora na forumu ovde da se izjasne koliko su jeftini za odrzavanje i koliko su pouzdani. Koja kola voze sami majstori?
Druga stvar oko te pouzdanosti. Vrlo verovatno da su TDI pouzdani, ali prvih 500.000km. Posle toga dolaze na kanal sa prekrstenih 150.000km gde se glava otopila od eksploatacije.
Nekako mi se cini po tvojim cinicnim i omalovazavajucim recenicama da si poprilicno uzrujan. Nema potrebe. Niti ima potrebe da se trudis da nametnes da pokusavam da prikazem dizel motore kao lose.