Ja vozio 7 godina 1.8T, skoro 90.000km i nisam imao nikakvih problema od ovih navedenih problema. Promenio jednu bobinu cim sam ga kupio, par godina kasnije stavio crvene bobine od petice eto nagovorili me, a nisam morao. Ajde da razumem da taj motor komentarisu ljudi koji su ga konstantno vozili, ali oni sto su culi od komsijine babe da je mali Djole imao problem sa tim motorom, nije bas relevantno. U kontaktu sam sa vise ljudi na ovom forumu koji voze iste motore ni od njih nisam cuo slicne stvari. Mozda se nisu "hvalili" tim kvarovima, ali ja ih na svojoj kozi nisam osetio. Pri tome kod Gedore svaki dan se skidaju turbine na TDI, ali o tome niko nista ne zna.
Koliko znam 1.8t ima problem sa talogom u karteru i ostale standardne boljke turbo motora- senzori, pritisak turba.
Bombine crkavaju ali se resava nadogradnjom od 5 gti.
Zbog velike temperature koju brzo napravi pravi koks koji moze da zacepi filter ulja. Ja sam svaku zamenu ulja prao motor sa namenskim sredstvima. To povecava cenu odrzavanja za 5-10evra na svakih 12.000km
Pritisak turba je u problemu ukoliko imas creva koja ne dihtuju kako treba. Tu je znacajno osetljiviji nego dizel. To se lako utvrdi gde pusta i zameni se crevo.
Senzori kada se ociste onda ne prave problem. Ja sam zamenio senzor radilice 20ak evra i to je bilo to.
Generalno sve ovo spada u odrzavanje. Ne postoji auto koji se ne kvari. Pitanje je samo da li ce da se pokvari ranije ili kasnije.
Imas dosta razlicitih 1.8T. Secam se da Pekarov (AGU) i moj (AUM) skoro da nisu imali isti deo u motoru. Na kraju smo hteli da proverimo da li bar ram za tablice pase obojici

Generacijski su bili drugaciji. Ima na netu tabela svih slovnih oznaka 1.8T motora sa razlikama i slicnostima.
I Zede o 1.8T u ovoj temi imas vise rasprava, ne budi lenj vec prelistaj malo u nazad ili jos bolje koristi pretragu u samoj ovoj temi i sve imas da procitas. Da budem ja malo konstruktivan umesto moderatora.
Ja kad bih poredio bmw i vw uopsteno, prednost vw u odnosu na bmw kao i ostale proizvodjace jeste u jednostavnosti odrzavanja. Svuda mogu da se kupe koliko toliko kvalitetni delovi i svaki majstor zna da popravi VW. Koliko sam video kod Gedore konstrukciona resenja za VW su dosta dobro osmisljena, pa je vecina stvari lako dostupna za zamenu. To sve zajedno daje jeftino odrzavanje.