Pozdrav svima, u planu mi je da kupim Golf 6. E sad interesuje me koji motor je najbolji, hteo bih benzinca 1.4 160ks, ali bio sam kod jednog majstora, pa mi je rekao da sa takvim motorom nikako ne kupujem jer trosi puno ulja. Kaze da je najbolji 1.6 benzin, 1.6. dizel kao i 1.9 dizel, pa me interesuju jos necija misljenja. Ako neko zna, zamolio bih ga da me posavetuje. Hvala 
1.4TSI 160KS ima i kompresor pored turbine tako da je i dosta veći potrošač od 122ks.
Koliko je to "dosta veće"?
Ajde da pogledamo zvanične brojke.
122 KS - 8.1/6.2/5.1 (grad/srednja/otvoreno)
160 KS - 8.1/6.3/5.2 (grad/srednja/otvoreno)
Iste podatke pokazuje i mobile.de. Da li je ovo stvarno dosta veće?
Dalje, svi ovi što su čuli sve najgore i ostalo da li mogu da navedu izvore svojih informacija da se malo pozabavimo o stručnosti i validnosti takvih informacija? Imate Roberta na ovom forumu koji godinama vozi 6icu 160KS i nema nikakvih problema, ali ako je nekome u Australiji pukla radilica onda to izgleda znači da svakome mora da punke radilica. Pri tome iz Gerodine garaže ne izlaze TDIjevi u raznim varijantama, ali to je ok. Kada se TDI pokvari to mu je "boljka", a kada se neki beninac pokvari to znači da svi svi takvi loši.
Savetujem vas sve ovde besplatno. Umesto da kukate i ogovarate kao neke nepismene ženeturače u selu, iskoristite čari besplatnog znanja zvanog internet. Raspitajte se, čitajte i sami će te doći do zaključka.
Ja sam dugo hteo da uzmem 6icu sa 1.4 160KS i verovatno ću je uzeti kao drugi auto jednom, a evo moje istraživanje u vezi tog motora.
To je motor koji se preuzet iz 5ice od 170KS i oslabljen zbog pouzdanosti (stepen sigurnosti). Imali su na prvim serijama problem sa šelnom na vodenoj pumpi koja je proizvodila neki iritirajući zvuk, ali to su rešili brzo. Ovo je informacija od servisera u Autokomercu. Kod nas u oglasima i dalje ima jedan iz Švajcarske koji je prešao 200.000km iako se deklariše u oglasu duplo manje i taj auto je imao samo redovne servise za svojih 200kkm (proverio sam lično u AK). Pre godinu dana je bio jedan crni u oglasima kojem je stradala radilica na 20.000km koja je zamenjena u garantnom roku. Čitajući forume po Australiji, N. Zelandu i UK, nisam video da imaju neke simptomatične probleme. Da je to dobar auto govori mi i cena koja je u Nemačkoj poprilično visoka.
Ako uzmete u obzir potrošnju tog automobila tj cenu goriva kod nas i registraciju i održavanje, sasvim je jasno da ga je bolje kupiti nego dizela. Najveći problem je što tih modela (pogotovu u dobroj opremi) je jako malo, pa izbor nije veliki kao kod dizel modela.
Ono što sam još primetio jeste kada pitate bilo kojeg majstora šta misli o nekom motoru koji nije TDI reći će da je sranje jer je video samo dva u životu i to u najboljem slučaju. TDI svako zna da popravi i to mu je prednost. Tamo gde treba da se usavršava bolje to deklarisati kao da ne valja.
Na kraju krajeva sve se kvari. Ne postoji stvar koja se ne kvari. Ako se pokvari ovaj ili onaj Bože moj i to je za ljude, ali plašiti ljude neozbiljnim rekla-kazala pričama je nedolično za odrasle ljude. Ja sam odavno govorio da takve stvari treba brisati sa foruma zbog kvaliteta, da se ne desi ono što se dešava (pogledati hronološku statistiku foruma)