Zdravo svima!
Zelim da kupim novog golfa 7. Pre golfa, bacio sam pogled na Skodu, cuo sam da je nova Octavia bas dobra, ali obzirom da sam oduvek zeleo da uzmem Golfa resio sam da ispunim tu dugogodisnju zelju. Medjutim, u medjuvremenu se javilo par nedoumica.
Automobil koristim da par puta godisnje odem do Nemacke, put od nekoliko hiljada KM, jednom godisnje na more i dosta vozim po Srbiji. Ukupno izmedju 23 i 30 i nesto hiljada kilometara. Potrosnja benzinca me ne brine, jer koliko sam razumeo, TSI ne trose previse. Bitno mi je pre svega da imam dovoljno snage recimo pri preticanju na magistralnom putu i da motor bude pouzdan (tipa redovan servis i to je to, bar prvih 100 000) i da bude relativno udobna (tiha) voznja na brznima od 120-140 km/h.
Koji motor? Razmatrao sam 1.4 TSI 6G, sa 150ks i 1.6 TDI sa 110 ks. Znam da su to 2 razlicite stvari, ali ipak bih voleo da dobijem odgovore na sledeca pitanja:
1. Da li trenutna verzija 1.4 TSI sa 150ks ima problem sa lancem? Cuo sam da su verzije pre 2013-te imale problema sa lancem koji se na oko 50k prosiri malo stvara probleme. Da li je to istina?
2. Da li je bolje odabrati 1.4 TSI sa 125 ks ako verzija sa 150 ks ima problema?
3. Postoji li neki drugi problem sa 1.4 TSI?
4. Za 1.6 dizel motor znam da je ekonomican i pouzdan ali me brine DPF filter. Kazu da je DPF problematican jer gorivo nekvalitetno kod nas. Planiram da sipam avio dizel na eko pumpi, ali da li je to ok?
5. Kazu da se zbog loseg kvaliteta dizela, cesto pali lampica za ciscenje DPF-a. Da li je to istina i kako izgleda to ciscenje? Voznja od 20km na preko 2000 obrtaja? Sta ako moram da stanem na semafor

Koliko se cesto to javlja, na svakih 1000, 5000 ili na 100 km?
6. Ima li jos necega na sta treba da obratim paznju?
Izvinjavam se ako ima glupih pitanja, nisam neki ekspert.
Hvala Vam unapred!