Autor Tema: Kupovina automobila - saveti, iskustva, preporuke...  (Pročitano 1168235 puta)

0 Članovi i 8 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Kacerac

• Old.Jr Member
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Golf 4
Odg: Kupovina automobila - saveti, iskustva, preporuke...
« Odgovor #3420 poslato: Jun 28, 2015, 03:54:29 posle podne »
Pozdrav svima, nov sam na forumu pa ako sam omasio kategoriju molim da mi admini ne zamere. Planiram da kupim Golf 4. Vidim da taj auto dolazi u nekoliko varijanti, interesuje me koja je najbolje, najmanje se kvari i sl. Posto vec 2 god vozim auto koji pokrece benzin, Golf 4 disel ne dolazi u obzir.

U obzir dolaze 1.4 16v, 1.6 16v i 1.8T (GTI).

Sad me interesuje da ljudi koji se razumeju u ove aute, napisu na sta bih trebao da obratim paznju kod kupovine, koje su mane ovog auta, koji od gore navedenih motora valja (najmanje se kvari),i cisto neke stvarcice na koje trebam da racunam da cu ih cesce menjati, koliko trosi na otvorenom i u gradu. GAS (TNG) necu ugradjivati, jer koliko god on bio jeftiniji, smanjuje performanse automobila, a ako se dugo vremena vozi samo na TNG moze se ostetiti motor.

Da li je dobro da prilikom odlaska kupovine auta, ponesem OBD II sekener pa skeniram racunar od gresaka, mislim, da li ce mi to nesto vise reci o autu ili ne?
Naravno, ne ocekujem da prodjem nesto smesno jeftino ali necu da dajem preko 5000eura za Golf 4, jer je toliki moj budzet.

Van mreže Neo014

• VW Kuvar
  • Old.Jr Member
  • **
  • Auto: Passat B6 1.9 TDI 77kw
« Odgovor #3421 poslato: Jun 28, 2015, 04:50:08 posle podne »
Obavezno uradi dijagnostiku,pre svega zbog vracanja kilometraze i gresaka koje moze da pokaze,a ne vide se golim okom. Nisam kompetantan da govorim oko benzinskih motora (vozim g4 dizela) ali obrati paznju na turbo kod gti-ja. Takodje povedi nekog kompetetnog majstora da te posavetuje,da obrati paznju na kvacilo koje ti je pored velikog servisa najkrupnija stavka sto se tice novca. Ocekuj da ces morati da sredis nesto na trapu posle kupovine,eventualno mali servis,kocnice. Preporucujem ti da kupis auto od privatnog vlasnika a ne sa placeva ove leseve. Ako sam nesto propustio ili pogresio neka me kompetentniji isprave. Pozdrav i srecno sa kupovinom.  mahac

edit:preporuka da izbegavas 1.4 motore,iz price znam da su losi,a vozio sam i g3 pre g4 sa tim motorom i topla preporuka da ga preskocis.
« Poslednja izmena: Jun 28, 2015, 04:52:27 posle podne od strane Neo014 »
Moj zivot su moje greske, neke ispravim, a neke isprave mene!

Van mreže Kacerac

• Old.Jr Member
  • **
« Odgovor #3422 poslato: Jun 28, 2015, 06:38:33 posle podne »
Hvala na brzom odgovoru.  Jedino zbog cega ne bih uzimao disela jeste sto zvuci kao traktor, jer sam ljubitelj malo agresivnijeg zvuka. Znaci od 1.4 da bezim kao djavo od krsta :D

Ne bih uzimao sa placeva, vec samo licno od vlasika. Znaci da skeniram da vidim da nema nekih gresaka ili da je vracana kilometraza, sad sto se tice za GTI, gde mu se nalazi taj turbo i sta da gledam ?

Mislio sam da uzmem 1.6 16v, vozio sam jedan i svideo mi se, 1.8T (GTI) nisam imao priliku da vozim, ali sam imao priliku da se vozim u 1.9TDI i jedina mana jeste zvuk, i to sto teze pali zimi, a i kubikaza je veza u odnosu na 1.6 i 1.8T. Meni treba auto koji nije nesto preterano skup za odrzavanje kao Mercedess, ali i pouzdan na duze puteve. Naravno ja nikad nisam cekao mi se auto pokvari pa ga popravljam, vec cesto gledam i trazim da vidim sta bi moglo da bude problem kako bih to zamenio pre nego sto crkne, bolje to nego da me ostavi negde na putu.

pekar

• Gost
« Odgovor #3423 poslato: Jun 28, 2015, 06:52:16 posle podne »
1.4 motor odmah otpisi, to je jedno najvece djubre koje moze biti narocito u cetvorci ;) ostaju ti 1.6 ili 1.8t na tebi je da odlucis i zavisi sta hoces od auta i motora, a 1.8t tesko da ces naci nekog pismenog i sa svim konjima na broju kod nas,oni se bukvalno mogu na prste nabrojati ispravnih koliko ima,ako se opredelis za 1.8t, samo dobrog majstora povedi sa sobom koji se dobro razume u taj motor da nebi posleo obeleo dok ga sredis da bude kako treba ;)

Van mreže Kacerac

• Old.Jr Member
  • **
« Odgovor #3424 poslato: Jun 28, 2015, 07:19:05 posle podne »
Koliko ja vidim uzecu 1.6 16v, osim ako ne nadjem neki 1.8T (GTI) ali iskljucivo da idem sa covekom koji se razume u te aute.

Sta mi mozete preporuciti da odradim na autu kako bih poboljsao upravljanje, zvuk motora i dodao neki KS i slicno ?

Van mreže CgPg

• VW Početnik
« Odgovor #3425 poslato: Jun 28, 2015, 09:17:01 posle podne »
1.6 16v trosi dosta dobro. Motor je trom i slabasan za to auto.
Ako zelis benzinca,onda ganjaj 1.8t.Iskontrolisi svjecice,bonbine,da li dimi na vece obrtaje.Probaj ga na otvoreno,a neko neka ide iza tebe i drzi ga na 4k obrtaja i poklopi ga.Ako ne izbaca dim,ne brigaj,dobar je.Turbinu ces lako iskontorlisati,osjeti se ako nije kako treba.Ako ispravna,kada dodje do njenog paljenja osjetices prijenjanje itekako za sjediste.
Trosi ulje,svaki trosi.Ko kaze drugacije laze te.Cini mi se da im to jedina mana.Motor je najbolji koji postoji u golf 4.
Lak za odrzavanje.Turbinu pazi nece te izdati.Ne ceraj ga hladnog,nakon ceranja ne gasi ga odmah.
Prica da ne bi da dtavljas plin zbog perfomansi je smijesna.Taj motor odlicno podnosi isti.Sekvent naravno.
Ide skro indenticno uz pravilno podesavanje.
I plin moze samo da produzi vijek trajanja motora,nikako da ga skrati.
Taj motor je isao u od seata do audija,tako da itekako rasprostranjen i jako dobar.Obrati paznju na naziv motora.Postoji verzija agu(cini mi se) koja bolja od drugih zbog nekih sitnica.Ako si srecnik mozes nabasati na primjerak od 132kw.To je vec zvjerka.
Tako da 1.4 ni u ludilo x2,1.6 ni u ludilo takodje.Samo 1.8t i stavi plin,pusti te smijesne price.

Van mreže gedora

• sve za srpstvo i motorsport
  • Ultimate Member
« Odgovor #3426 poslato: Jun 28, 2015, 09:30:50 posle podne »
ja licno mislim da u golfu 4 ni jedan benzinac kurcu ne valja.  pogotovo 1,4 i 1,6. za gti moras imati dubok novcanik i debele zivce. imas i 1,8 motor bez turba mnogo manji problem nego sto je gti. to da trose ulje nije tacno. motor koji je ispravan ga ne trosi. hidrospaner lanca na 1,8 motorima i sa turbom i bez ti sam kosta 300+eu.
ako ti treba auto za kucu i porodicu kupi 66kw tdi a ako ti treba za cirkus i dokazivanje u selu kupi 1,8t 20v.
opet ako hoces "dobar zvuk" imas ih sa motorima v5 i v6. 

Van mreže kovac0311

• VW Početnik
« Odgovor #3427 poslato: Jun 28, 2015, 09:36:28 posle podne »
Kakav je model 2.0 85kw benzinac, kako podnosi LPG?

Van mreže gedora

• Ultimate Member
« Odgovor #3428 poslato: Jun 28, 2015, 09:42:05 posle podne »
podnosi ga odlicno. samo sto trosi vise ulja nego benzina i plina zajedno

Van mreže kovac0311

• VW Početnik
« Odgovor #3429 poslato: Jun 28, 2015, 09:57:44 posle podne »
Hvala majstore.

Van mreže cicero

• Master Member
  • Auto: BLACK RR_LINE
« Odgovor #3430 poslato: Jun 28, 2015, 10:18:38 posle podne »
Uzice moje kazes tdi slabo pali zimi,mozda si mislio na golfa 2 1.6d,povedi ti samo majstora sa sobom za svai slucaj
NEMCI KAD NAPRAVE AUTO I RAT NAPRAVE DA BUDE SVETSKI

Van mreže duka1987

• VW Početnik
  • Auto: Passat B7
« Odgovor #3431 poslato: Jul 01, 2015, 01:51:44 posle podne »
Drugari pomozite.
Hocu da kupim vw passat b7 1.6 tdi, 105ks.
auto je 2011 god. presao je negde oko 130.000km, pa me interesuje kako se ovaj auto pokazao tj kakav je motor 1.6tdi.
kakav je za odrzavanje, kao i da li ima nekih mana.

Hvala na pomoci

Van mreže Desmo

• Ultimate Member
  • Auto: Lada 2104
« Odgovor #3432 poslato: Jul 01, 2015, 02:09:58 posle podne »
Odnos snage i težine mu je sličan golfu jedinici 1.6d :(

Van mreže RUS

• Super Moderator
  • Ultimate Member
  • Boban-Rus
  • Auto: GOLF 5 1.9 TDI-DSG
« Odgovor #3433 poslato: Jul 01, 2015, 03:05:29 posle podne »
Drugari pomozite.
Hocu da kupim vw passat b7 1.6 tdi, 105ks.
auto je 2011 god. presao je negde oko 130.000km, pa me interesuje kako se ovaj auto pokazao tj kakav je motor 1.6tdi.
kakav je za odrzavanje, kao i da li ima nekih mana.

Hvala ...

Sta i kako je oko tog motora nisam upucen ali po mojoj nekoj proceni za taj auto je motor od 105 konja slabasan.... Iznosim neko svoje misljenje na osnovu licnog iskustva.
« Poslednja izmena: Jul 01, 2015, 04:12:24 posle podne od strane IgorPolic »
Boban-Rus

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
« Odgovor #3434 poslato: Jul 01, 2015, 06:42:21 posle podne »
Milijarde ulozene u Bluemotion tehnologiju. Sta znaju nemacki inzenjeri, gomila dunstera...
Ja ga imam u firmi u Kediju... ide, kotrlja se. Kako ide tako i trosi... uvek bilo, ali zato je i pravljen takav.
« Poslednja izmena: Jul 01, 2015, 06:56:04 posle podne od strane Wele »
Svaka pobuna, svaki otpor počinje jednom rečju - Ne!

Van mreže gedora

• Ultimate Member
« Odgovor #3435 poslato: Jul 08, 2015, 07:57:48 posle podne »
 motor iz golfa 5 sdi prelazi po milion kilometara bez otvaranja
« Poslednja izmena: Jul 08, 2015, 10:02:48 posle podne od strane Darko80 »

Van mreže Desmo

• Ultimate Member
  • Auto: Lada 2104
« Odgovor #3436 poslato: Jul 08, 2015, 08:04:57 posle podne »
Pod uslovom da se sipa kastrol iz nemačke, onaj što litra košta 30e

Van mreže WilliamWallace

• VW Početnik
« Odgovor #3437 poslato: Jul 10, 2015, 10:05:44 pre podne »
Apropo Golfa IV, ja vozim 1.6 16V poslednjih 5 godina, presao sam oko 70000km. Pre njega sam vozio Polo GTI Limited, pa mi performanse nisu bile toliko bitne, vec potrosnja pa sam zato uzeo Golfa na metan, i dok sam mogao da ga vozim na isti uzivao sam. Kada sam morao da izbacim metan zbog reatesta i poceo da vozim samo na benzin nisam mogao da se opasuljim koliko brzo sprzi 2000 dinara. :) U medjuvremnu sam vozio malo brze automobile, koji vise trose, i opet se zadovoljio sto se performansi tice, otac vozio Golfa. Ovih dana sam u modu minimalne potrosnje i po gradu Golf mi trosi oko 7l, ali to je zaista ultra lagana voznja, da ne kazem penzionerska. Po bordu je oko 6L cak i ispod, ali po cepu je to ipak 7. Sto se potrosnje ulja tice, trosi oko pola litra na 10000 km, sto je smesno, doduse ja oduvek sipam najkvalitetnije ulje, 2000 din. litar, menjam na 15000km.

Ono sto mene interesuje sada je Siroko, tj. ne sada, od kada je izasao. :) Slabo se nesto prica na forumu, koliko vidim ni medju clanovima nema mnogo vlasnika. Nisam se mnogo udubljivao u pricu sa poroblemima oko 1.4 TSI motora, sto se lanca tice, ali vidim da su ti najcesci na oglasima. Ima li ko iskustva, verujem da i taj 1.4 po gradu, naravno u zavisnosti od stila voznje, trosi 8-9l. Posto nisam sada u fazonu performansi, verujem da bi 2.0 TDI bio i vise nego dovoljan, ali on je i daleko skuplji od benzinaca. Ima li ko neki savet ili iskustvo? Hvala unapred.

Van mreže MarioTDI

• Jr. Member
  • *
  • Auto: VW CC 2.0 TDI DSG
« Odgovor #3438 poslato: Jul 11, 2015, 03:32:51 posle podne »
Ne znam vise ni sam sta je bolji izbor pa reko da pitam vas sta mislite

Radi se o ova dva auta...

Golf 6 1.4 80ks 2009 140000km trendline(drugi vlasnik, servisna)

Passat 2007 godina 1.9 TDI Comfortline 225000km(prvi vlasnik, servisna)

Cijena jednaka skoro u eur. Sve me vuce na passata a ne znam ni sam vise
Prelazim cca 15000km godisnje i dosad sam imao g5 TDI 105ps

Sta bi vi uzeli?

Van mreže Matke GTI

• Hero Member
  • Mirom na rat idite i ratom mir cinite!
  • Auto: Golf mk2 GTI Pussy Wagon
« Odgovor #3439 poslato: Jul 11, 2015, 03:37:10 posle podne »
ja bih uzeo passata comforniji i bolji ;)
. . /Pussy Wagon\ . .
=/____________ \=
./(_)=======(_)\.
|\_==__vw__==_/ |
l_\____________/_l