Autor Tema: Kupovina automobila - saveti, iskustva, preporuke...  (Pročitano 1227343 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Miro MNE

• Master Member
  • Pol: Muškarac
  • Auto: ŠKODA FAVORIT 135L
Odg: Kupovina automobila - saveti, iskustva, preporuke...
« Odgovor #760 poslato: Oktobar 18, 2012, 12:10:45 pre podne »
vuce jako lijepo al kad vuce jako lijepo trosi kao 1,9 TDI  ;)  0,3 litra manje eventualno .... ko ga uzima samo za grad ok izbor a i razlika u cijeni nije bas previse na strani 1,4TDI jer je samo malo jeftiniji od 1,9   vse u svemu super motorcic da me kolega ne shvati pogresno, zivahan, u Polu je fino izolovan u skodilaku tu i tamo u ibizi slicno kao u skodi

inace ako izgled prevagnuo mislim da bi moj redosled bio: 1. POLO
                                                                                            2. FABIJA
                                                                                            3. IBIZA

ako je rijec o kvalitetu cjelokupnom, mehanika im je vise manje slicna, ali po kvalitetu unutrasnjosti redosled bi bio sledeci:  1. FABIJA (ubjedljivo)
                                                                                                                                                                                                   2. POLO
                                                                                                                                                                                                   3. IBIZA

napominjem da govorim o modelima FABIJA, POLO 9N2 i ona buljava ibiza (nzm kako je drugacije nazvati)  biggrin

sve u svemu koji god od ova 3 izaberes kajat se neces sigurno ... sitnice su na strani jednog/drugog/treceg u osnovi sve je isto

jedino Fabija od navedenih ima karavan veriziju i jedno kod fabije uvijek dobijes 5 vrata, u ponudi su 5 vrata "kratka", karavan i sedan

IBIZU imas sa 3, 5 vrata i Cordobu koja ti je isto sto i IBIZA samo sa "gepekom" i definitivno najljepsa od svih

polo imas sa 3 i 5 vrata, sedan neces nac jer ih nema, jedan jedini imamo u cijelu CG i dovezen je ko zna okle jer se zvanicno u Evropi nije prodavao

Ako moze preporuka sa moje strane Fabija 1,4 16v sedan/karavan sa LPG uredjajem

ako ti performanse nisu bitne, oces da se ne kvari i da malo trosi onda 1,9SDi  biggrin  bez zezancije nedoder je neko od ovih trojcadi sa ovim motorom  ;)

@pile: nzm kako Polo al to isto ko fabija a ona je presmijesna za odrzavanje mnogo jeftinija od Octavije/Golfa

Van mreže damirns

• VW Početnik
  • Auto: nijedan za sad :)
« Odgovor #761 poslato: Oktobar 18, 2012, 12:38:26 pre podne »
Auuu,ljudi :)
mozda cete misliti da vas zaj***,ali ja se stvarno ne razumem u kola pa ne znam ni sta znaci 1.4,1.6 kao ni tdi(sto me asocira bukvalno da je brzi i da vise trosi) ,pa ako neko nadje vremena u kratikim crtama ako moze da kaze,ako ne shvatam vas pa cu iscitavati forum pa ce mi se stvoriti valjda slika..
cale mi ceo zivot vozio ladu samaru -20godina ja sam seo u nju mozda 5x i zato i kupujemo auto posto i on nema poverenja u taj auto koliko se krpi nekad i nasred puta,a ja se nikad nisam nesto lozio na kola,ali sad ovako preko foruma i interneta ispipavam kad vec planiram da dam pare..

Hvala za predjasnje komentare  clap

Van mreže Lepi

• Moderator
  • Master Member
  • Auto: Rabbit 2.5
« Odgovor #762 poslato: Oktobar 18, 2012, 12:44:00 pre podne »
Hahaha. Dobar si. Pa da krenemo od pocetka

Imas dve vrste automobila:
-Dizele
-Benzince

Dizeli su ti uglavnom bolji motori, kazu neki izdrzvljiviji, manje trose.... Ali su manje startniji. Pitao si za TDI to ti je konkretko kod VW vozila obelezje za dizel (Turbo Diesel Injection)

E sad bzinci su ti mnogo startniji ali vise i trose. Tu mozes da imas razne oznake u zavisnosti od auta.

1.4 , 1.6 ... Oznacava zapreminu- kubikazu motora. Sto je zapremina veca to je auto ja bih reko bolji  lollol naravno u zavisnosti zasta ga koristis. Manja kubikaza = manja potrosnja

Takodje benzinci mogu i da imaju plin TNG (tecni naftni gas). To je samo zbog ustede posto je plin jeftiniji.

Nadam se da sam bar malo objasnio.

Van mreže SKYLINE

• Sr. Member
  • Auto: Corrado G60
« Odgovor #763 poslato: Oktobar 18, 2012, 01:03:52 pre podne »
Ko kaže da su dizeli bolji motori od benzinaca? Benzinci su najbolji a pogotovo novije generacije, dizeli novije generacije su previše opterećeni tj. previše imaju snage na osnovu kubikaže i ne mogu baš tako dugo da traju kao ranije dizeli npr. mercedesi 123, 124, golf1,2 i u te automobile sipaš lož ulje i teraš dok su benzinci dosta rasterećeniji. Benzinci su dosta jeftiniji za održavanje i mnogo ali mnogo bolje podnose ovo naše smeće od goriva ;) Pa ovde ti najmanje 90% mehaničara voze benzince pa zapitaj se zbog čega? Vidim da ti brzina nije bitna i uzmi pola, fabiju ili ibizu 1.4 benzin a ako ti izgled i nije toliko bitan uzmi golfa 2 1.6 dizela bez turbine, možeš i golfa3 1.9 dizela ili golfa 4 sdi i ćeraj biggrin U njih sipaš lož ulje i živio biggrin

Van mreže Lepi

• Moderator
  • Master Member
  • Auto: Rabbit 2.5
« Odgovor #764 poslato: Oktobar 18, 2012, 01:08:37 pre podne »
Moje misljenje je benzinac uvek, ovo sto sam naveo za dizel je samo sta sam cuo   biggrin

A i na kraju i sam vozim benzinca.

Van mreže Pile

• Majstor Kvarisa
  • Master Member
  • Auto: Bmw 2jz, Skyline R33 GTR
« Odgovor #765 poslato: Oktobar 18, 2012, 01:25:26 pre podne »
Ko kaže da su dizeli bolji motori od benzinaca? Benzinci su najbolji a pogotovo novije generacije, dizeli novije generacije su previše opterećeni tj. previše imaju snage na osnovu kubikaže i ne mogu baš tako dugo da traju kao ranije dizeli npr. mercedesi 123, 124, golf1,2 i u te automobile sipaš lož ulje i teraš dok su benzinci dosta rasterećeniji. Benzinci su dosta jeftiniji za održavanje i mnogo ali mnogo bolje podnose ovo naše smeće od goriva ;) Pa ovde ti najmanje 90% mehaničara voze benzince pa zapitaj se zbog čega? Vidim da ti brzina nije bitna i uzmi pola, fabiju ili ibizu 1.4 benzin a ako ti izgled i nije toliko bitan uzmi golfa 2 1.6 dizela bez turbine, možeš i golfa3 1.9 dizela ili golfa 4 sdi i ćeraj biggrin U njih sipaš lož ulje i živio biggrin
Bas obrnuto Skyline. Nova generacija benz motora je ziv q kad ga uporedis sa novom generacijom dizel motora.Brzi su,ekonomicniji i sve ostalo.
Uporedi imas testove. primer bmw 330i i 330d , mecka 350cdi i 350 , audi 3.0tdi i 3.0i .... za manje kubikaze je i glupo da poredim,pogotovu 320d i 320i,lesi ga dizel u svakom pogledu,isto i za vw i ostala vozila. Samo pogledaj pritiske turba na novim dizelima i pritiske dizni,sve ce ti bude jasno.

Van mreže bokivs

• Sr. Member
  • vorsprung durch technik
« Odgovor #766 poslato: Oktobar 18, 2012, 01:30:37 pre podne »
vozi sta ti se vise isplati. tacno je da je nase gorivo lose, ali ja stvarno jaaaaako retko cujem da je nekom riknuo noviji dizel. uglavnom su to lesevi sa 400000+ km, ma sta god pisalo na satu, ili je ona losa serija sa siemens brizgaljkama. ja Boze zdravlja, planiram 2.0 dizel, godista 2009+, fantastican motor! e sad, ako vec hoces da kupis auto, napisi okvirni budzet, i napisi kako koristis auto-da li je to grad, otvoren put, koliko se okvirno sluzis autom dnevno... da bi znali sta ti se isplati! pozzz
na 90 strana serete i izmisljate toplu vodu

Van mreže damirns

• VW Početnik
« Odgovor #767 poslato: Oktobar 18, 2012, 07:35:47 pre podne »
Puno je pomoglo  tapsac
Pa pre svega za grad..mada ne mogu da se iskljucim nekad da bude dalji put(nemam za posao da se bavim prevozom,ako to mislis) :)
ma brzina mi ne znaci bas nista,sto ekonomicniji to bolje,4000e :)

Van mreže bokivs

• Sr. Member
« Odgovor #768 poslato: Oktobar 18, 2012, 08:39:02 pre podne »
Moja preporuka je da za 4000 gledaš pretežno benzinca, što novijeg godišta. Za te pare čestitog dizela novijeg godišta nećeš kupiti, a i za grad ti ne treba. Ja bih kupio Fabiu\Pola\Ibizu 2005-2006 godište, 1200 ili 1400 kubika, imaš ih na oglasima podosta. I razmisli o tome da ugradiš gas, ako prelaziš barem 6 ili 7 hiljada km godišnje, po meni se ispod ne isplati, ali ok. za 4000 eura možeš jako lep auto da kupiš, samo lagano, nemoj žuriti, nadji nešto dobro, povedi majstora kome veruješ sa sobom ako se ne razumeš u kola toliko. Samo gledaj da nije bilo lupano i stvarno da je što noviji, ona priča da godište nije bitno, samo da je očuvan po meni je glupost, osetio sam to na svojoj koži!  mahac

Van mreže SKYLINE

• Sr. Member
« Odgovor #769 poslato: Oktobar 18, 2012, 11:17:58 pre podne »
Rekao sam samo da su danas dizeli dosta opterećeni i da imaju previše snage dok su benzinci mnogo rasterećeniji. Ja znam dosta ljudi kojima su riknule dizne na dizelima starim do 2 god. a da ne pričam o dizelima starim do 10 god. i to sve zbog našeg kvalitetnog goriva onda pumpe a i regulatori goriva često riknjavaju dok kod starijih dizela a benzinaca ( novijih i starijih) nema tih problema, bavim se auto delovima pa znam to. Dalje, lakše je naći očuvanog benzinca nego dizela jer dizeli se kupuju da bi prelazili kilometražu a ne da im stoji u garaži. Benzin je uvek i biće jače i čistije gorivo nego dizel a da ne pričamo još o zvuku biggrin Poštujem ko voli dizele ali za mene je benzin zakon još ako je turbo nema ko mu može prići ;)

Van mreže 2busy

• Master Member
  • Family guy
« Odgovor #770 poslato: Oktobar 18, 2012, 11:20:01 pre podne »
Složio bi se sa Bokijem iz Vršca.Lagano i pun gas,kad biraš auto. lollol
Šalu na stranu,na tebi je sve.Ako si namenio da celu sumu potrošiš na auto,ni to ti ne bi preporučio.Ostavi nešto da uradiš neke osnovne preglede i servis na autu koji kupiš.Da,tu je i neizbežni prenos,registracija....Bitno je da auto bude mlađi od 10 godina i da je od vlasnika.Majstora vodi obavezno sa sobom kad ideš da gledaš aute.Benzinac,plinaš ili dizel,stvar ukusa.Bitno je da je auto mlad.Ako imaš vremena pravimo skup na Limanu u nedelju,dođi da se upoznamo,popričamo,čućeš naše savete i uživo.   beer
Rupa + alu felna = Reparirano rame

Van mreže SKYLINE

• Sr. Member
« Odgovor #771 poslato: Oktobar 18, 2012, 11:37:55 pre podne »
I još nešto, uporedite vi atmosferca dizela i atmosverca benzinca pa da vidimo ko je brži, benzinac će ga uvek ali uvek dobiti u svakom trenutku. Lako je upoređivati turbo dizele sa atmo benzincima , naravno da će ga skoro svaki dizel dobiti Skoro svi dizeli danas a to je u 99% slučajeva se prave sa turbinom dok kod benzinaca nije to slučaj, kod nas a sigurno u svetu ljudi ne znaju da voze turba, nemenjaju ulje kada treba, ne čekaju da se zagreje pa kasnije da se oladi, itd. Evo uporedite recimo BMW najnoviji dizel 335d (e90) koji se počeo proizvoditi 2006 god. dakle ima turbinu i BMW M3 3.2 e36 ( najslabiji M) bez turba koji se počeo proizvoditi 11 god. ranije tj. 1995 god. pa taj najslabiji M3 će otresti tok BMW-a 335 dizela u svakom trenutku a i dosta je izdržljiviji, tj. kada se gazi može dosta km preći dok dizel nije za gaženje a da ne upoređujemo novije generacije M3 E46, E60, itd. Još i zvuk wub Onda japanci prave najbrže benzince iz male kupikaže, e to je umetnost da iz atmosferca izvučeš dosta KS i da traje i da je brz lako je iz turba izvući dosta KS a to upravo dizeli rade dok kod benzinaca imate i jedno i drugo.

Van mreže damirns

• VW Početnik
« Odgovor #772 poslato: Oktobar 18, 2012, 12:53:09 posle podne »
Cim ste napisali dal mi treba benzinac,gas,ili dizel pitao sam caleta sta je bolje i kaze da koliko mi koristimo auto da bi nam benzinac najvise odgovarao,iako ja gledam gas zbog cene (i onda me kulturno odje***  da se ne trpam ja oko tih stvari,nego da dam jos ovu godinu faxa :D )
Pa da, uglavnom i kontam da ne uzimam na "slepo" sa placeva i to,nego da sacekam priliku najpovoljniju kad vec nisam vozio od kad sam polozio kao covek mogu i sad da pricekam :)
Nista hvala vam ljudi,za sad toliko od mene dok ne dobijem nove dileme :)

Van mreže bokivs

• Sr. Member
« Odgovor #773 poslato: Oktobar 18, 2012, 02:06:02 posle podne »
@skyline

Vidi, volim ja turbo benzin, najjači koji sam probao je a4 2006 god. 2.0t 200 ks. Auuuuuu ako to ide! Ne spori niko to, samo da je čistiji od dizela nije ni u kom slučaju (sad te i država subvencioniše da kupiš novi dizel zbog zagađenja), a ni jači nije. A i sam si rekao da se dizel kupuje da prelazi kilometražu, a ne da stoji u garaži. 2.0 dizel sa svojih 140 konja nije baš toliko opterećen. Ne kažem da je isti kao 1.9 od 105 ks, ali nije daleko. Proguglaj testove malo pa ćeš videti. Može benzin da ima zvuk kakav hoćeš, kad on meni popije 25 litara na 100 km, sve i da može da poleti ja ga ne volim, više me košta da se vozim kolima nego helikopterom! Na kraju krajeva, sve je to stvar ukusa i mogućnosti, sve ima svojih prednosti i mana.

Da ne shvatiš pogrešno, ne raspravljam, samo iznosim činjenice. Da je dizel krš, ne bi nov koštao skuplje, i ne bi ga ceo forum hvalio, ko god da ima dizela. Vidim da ga baš ne voliš, tako da neću više da ti lupam kontru ;)

@damirns

Pa Damire, onda ćuti i vozi na benzin :) ja isto nisam ugradio plin (moj problem, ne volim ga, ne znam zašto) a i trebalo bi mi dugo da ga isplatim, tako da.... Samo ti kupi dobar auto, ostalo ćeš lako...
« Poslednja izmena: Oktobar 18, 2012, 02:09:45 posle podne od strane bokivs »

Van mreže sreckoas

• Master Member
« Odgovor #774 poslato: Oktobar 18, 2012, 02:18:04 posle podne »
drustvo treba mi vasa pomoc,u glavnom posto sam u minhenu vec par nedelja,i gledao sam po oglasima da kupim neki auto za moje,naleteo sam na jedan audi a4 2005 godiste,koji je u sline opremi tj auto ima skoro sve od koznih sedista i ostalog,a motor je 2.0tfsi sa 200ks i presao je 150000km...e sad posto taj lik nije ostavio broj telefona,poslao sam mu mail,i napisao da mi se auto svidja i da hocu da ga kupim,a da inace cena auta je bila na oglasu 5300e,sto mi je previse sumnjivo,a i cudno za takav neki auto,inace lik je privatno lice, i kako mi je napisao u mail-u covek se odselio iz nemacke i sad zivi u svedskoj,i tu je prodao kucu i ostala su mu 2 automobila,taj audi i jos neki,e sad on hoce da pristane da dodje u nemacku da se nadjemo,ali pod ovim nekim uslovima,pa me zanima da li postoji mogucnost da me zezne i podigne pare,posto hoce navodno da se osigura i da ne prelazi toliki put a da ga ja ispalim,i ako sam mu rekao da cu ja da platim za gorivo....e sad mail ide ovako,inace lik je valjda amerikanac ili sta vec posto slabo govori nemacki

I am ready to meet you in Regensburg and finish the deal on saturday as we agreed.
But i am sorry that you did not understand my point. I am not asking you for a pre-payment in advance on my name! I will never ask you for sending money to me before you will see the car ! This is an exchange insurance for me and for you that our meeting will take place and we can leave relaxed our towns because we will be 100% sure that the other one will be there as we agreed!
As i told you, your wife or your friend , a person close to you must go to the Western Union Office in your town and ask to make a PERSONAL TRANSFER to you in Regensburg . So you will be the beneficiary of the money that your relative will send you,not me ! You will appear on the transfer paper as empfanger of the money and your wife/friend will be absender.
Also my wife will go to the Western Union Office in Trelleborg( if you will accept my condition ) and she will make ANOTHER transfer, on my name, she will send 4000 EURO as well on my name with Regensburg as destination. I will be the beneficiary of my transfer and you will be the beneficiary of the transfer that your relative will make for you ! We will take our money back when we will meet, we will go together to the WU Office in Regensburg . This is just a proof of coming!
After that i will scan this document and send it to you attached on your email as my coming proof. And you must do the same thing, after your wife will finish this for you. This is my only condition and without this i will not come to Regensburg for this meeting, i am sorry.
I believe a good deal is based of 100% safety for both sides and with this transfers i want to add a plus of security for me and for you as well that our meeting will take place.
But before meeting this is my condition and i hope you will respect it, i will not negotiate. If you will say me that you accept, my wife will go to the Western Union (i already informed her what she must do)  and i hope your wife will do the same.

Van mreže SKYLINE

• Sr. Member
« Odgovor #775 poslato: Oktobar 18, 2012, 02:22:53 posle podne »
@bokivs, naš narod hoće da mu auto troši 4-5l goriva i da ide, i da traje e to ne može. Prijatelju i dizel kada se cepa troši i on preko 10l. U inostranstvu se sportski automobili a i brzi benzinci cene pa pogledaj i amere svi voze benzinjare po 5-6.000 kubika, pusti ovde narod koji je sirotinja i ne znaju šta je dobar auto. Znam dosta ljudi koji voze dizele koji su kao uštedeli na gorivu a na kraju su dali silne pare na popravke. Dizeli jesu dobri kada su novi ali nisu dobri za naše uslove prvenstveno zbog goriva. Volim i ja da vozim turbo dizele a i vozio sam ih dosta ali da ih posedujem neka hvala ;) Za kraj, neka fabrika bilo koja uradi i izvuče dosta KS na dizelima ali bez turba pa neka se javi, pa makar i 120 ks biggrin E to ne može zato što se ne može a benzinjare izvlače po 300,400, 500 ks bez turba kao od šale a i relativno dugo i traju.

Van mreže bokivs

• Sr. Member
« Odgovor #776 poslato: Oktobar 18, 2012, 02:35:04 posle podne »
Ne pričam o cepanju, pričam o normalnoj vožnji za koju je svaki putnički auto i namenjen, prestao sam da cepam auto odavno... Vidiš par udesa, naježiš se, opametiš se i tako.... nije grad pista, ima i drugih ljudi na putu.

Van mreže Shomi

• Hero Member
  • Auto: Vozim shta stignem ;)
« Odgovor #777 poslato: Oktobar 18, 2012, 02:59:58 posle podne »
drustvo treba mi vasa pomoc,u glavnom posto sam u minhenu vec par nedelja,i gledao sam po oglasima da kupim neki auto za moje,naleteo sam na jedan audi a4 2005 godiste,koji je u sline opremi tj auto ima skoro sve od koznih sedista i ostalog,a motor je 2.0tfsi sa 200ks i presao je 150000km...e sad posto taj lik nije ostavio broj telefona,poslao sam mu mail,i napisao da mi se auto svidja i da hocu da ga kupim,a da inace cena auta je bila na oglasu 5300e,sto mi je previse sumnjivo,a i cudno za takav neki auto,inace lik je privatno lice, i kako mi je napisao u mail-u covek se odselio iz nemacke i sad zivi u svedskoj,i tu je prodao kucu i ostala su mu 2 automobila,taj audi i jos neki,e sad on hoce da pristane da dodje u nemacku da se nadjemo,ali pod ovim nekim uslovima,pa me zanima da li postoji mogucnost da me zezne i podigne pare,posto hoce navodno da se osigura i da ne prelazi toliki put a da ga ja ispalim,i ako sam mu rekao da cu ja da platim za gorivo....e sad mail ide ovako,inace lik je valjda amerikanac ili sta vec posto slabo govori nemacki

I am ready to meet you in Regensburg and finish the deal on saturday as we agreed.
But i am sorry that you did not understand my point. I am not asking you for a pre-payment in advance on my name! I will never ask you for sending money to me before you will see the car ! This is an exchange insurance for me and for you that our meeting will take place and we can leave relaxed our towns because we will be 100% sure that the other one will be there as we agreed!
As i told you, your wife or your friend , a person close to you must go to the Western Union Office in your town and ask to make a PERSONAL TRANSFER to you in Regensburg . So you will be the beneficiary of the money that your relative will send you,not me ! You will appear on the transfer paper as empfanger of the money and your wife/friend will be absender.
Also my wife will go to the Western Union Office in Trelleborg( if you will accept my condition ) and she will make ANOTHER transfer, on my name, she will send 4000 EURO as well on my name with Regensburg as destination. I will be the beneficiary of my transfer and you will be the beneficiary of the transfer that your relative will make for you ! We will take our money back when we will meet, we will go together to the WU Office in Regensburg . This is just a proof of coming!
After that i will scan this document and send it to you attached on your email as my coming proof. And you must do the same thing, after your wife will finish this for you. This is my only condition and without this i will not come to Regensburg for this meeting, i am sorry.
I believe a good deal is based of 100% safety for both sides and with this transfers i want to add a plus of security for me and for you as well that our meeting will take place.
But before meeting this is my condition and i hope you will respect it, i will not negotiate. If you will say me that you accept, my wife will go to the Western Union (i already informed her what she must do)  and i hope your wife will do the same.

Ne bih da palamudim, da izvinesh na izrazu, ali u trenutku kad si ti njemu poslao skeniran dokaz o uplati,poslao si mu sve shto mu treba da podigne novac... poslao si mu ime i prezime posiljaoca, iz koje zemlje ide transver, MTCN broj, i iznos sredstava koji si poslao ... Dakle on dolazi na salter sa MTCN brojem, tvojim imenom i prezimenom, zemljom odakle dolazi novac i svotom novca... i podize kesh... Nema veze da li si ti poslao u rodenberg, ili u berlin, njima je isto ekspoziture imaju svuda i nema razlike... Sve shto mu treba da bi podigao kesh si mu poslao skeniranjem uplatnice... A mogu da se kladim da ti on NECE prvi poslati uplatnicu, ili ce ti poslati neku fejkovanu...

Vodi racuna, sta radish...
« Poslednja izmena: Oktobar 18, 2012, 03:05:30 posle podne od strane Shomi »
Samo da zamolim isfrustrirane osobe, nedovoljno razvijenog intelekta da shvate ironiju i sarkazam u mojim porukama, da mi sjashu sa karme i preskoce citanje mojih postova na forumu. Hvala!

Van mreže 2busy

• Master Member
  • Family guy
« Odgovor #778 poslato: Oktobar 18, 2012, 03:14:19 posle podne »
@sreckoas   Brate,ajd obaveštavaj nas kako se odvija situacija. blink
Rupa + alu felna = Reparirano rame

Van mreže Shomi

• Hero Member
  • Auto: Vozim shta stignem ;)
« Odgovor #779 poslato: Oktobar 18, 2012, 03:28:11 posle podne »
@sreckoas e prevideo sam detalj, da sam sebi saljesh kesh. tj da tvoja zena/sestra/prijatelj tebi salje kesh, i da njegova zena njemu salje kesh... :S Mozda stvarno covek zeli da se osigura da ti taj novac imash i da si ozbiljan da kupish auto... Nisam pametan shta da ti kazem, u svakom slucaju western ima da vas odere, ne znam kolika im je provizija, ali nije mala, zato ih i ljudi izbegavaju....

E i da, postoji neko zlatno pravilo za sva ta slanja para preko neta. "Salji samo sume, koje si spreman da oprostis." Da bez nerviranja zaboravish da si taj novac ikada imao... Vidi odi u western, objasni  o cemu se radi, i proveri dal ne moze da te zavrne...
Samo da zamolim isfrustrirane osobe, nedovoljno razvijenog intelekta da shvate ironiju i sarkazam u mojim porukama, da mi sjashu sa karme i preskoce citanje mojih postova na forumu. Hvala!