Zdravo svima,
Nisam siguran da li na forumu postoji već slična tema, barem ja nisam uspeo da je nađem. Stoga ako već ima ili je ovo dosta puta postavljano pitanje, ne zamerite, jer gotovo sam siguran da je mnoge kao i mene mučila ova dillema, da ne kažem trilema.

Naime pošto planiram uskoro (do proleća) da pazarim auto izbor sam sveo na
Golf MK4 ili Audi A3, godišta 2001-2003. Nekako su mi oba podjednako zapala za oko. Opšte je poznato da dele zajedničku platformu, da imaju skoro identične motore kao i većinu ostalih delova. Ali, opet ima ono ali, nije to ipak sve isto, sam kvalitet izrade, upotreba materijala, kao i osećaj upravljivosti sigurno nije isti kod oba automobila. Jer Audi bi ipak trebalo da bude premium Vagen grupacije, samim tim i malo bolji...
Druga, ali ništa manja dilema je da li ići na 1.6 benzinac 16v 105ks (A3 1.6 102ks) sa TNG-om ili 1.9TDI 110ks? Ovaj drugi sam imao prilike i da probam u praksi i sviđa mi se kako se ponaša. Mislim da je 81kw (110ks) najbolji TDI motor za ovu karoseriju. Ima dovoljno snage, a potrošnja je minimalna s obzirom na snagu. Ne kažem, možda su verzije 115ks i 130ks boljih voznih karakteristika, ali ipak to su snažniji PD motori pa je samim tim i potrošnja veća. Znam da ovaj benzinac 1.6 ima dosta manji obrtni moment i da je TDI dosta ubedljiviji u realnoj vožnji, ali bar na papiru ubrzanja 0-100 i neka krajnja brzina su im približni.
Ako sam skoro sam sebi odgovorio da je TDI mnogo bolja varijanta od ove benzinske, osvrnuću se na vrlo bitan faktor, a to je da je svaki polovljak star 10+ godina, da se ne lažemo, sigurno ostavio iza sebe bar 250 000km ili više. Tako da dolazimo do zaključka da je svakako mnogo veća verovatnoća da se nađe benzinac tog godišta sa manjom kilometražom. A opet svi znamo da kvarovi i popravke kod tako izraubovanih, a na oko kao novih automobila, mogu da koštaju bezmalo kao i sam polovnjak. Čini mi se da kod benzinca može mnogo manje toga da rikne, a i ako crkne troškovi su znatno manji. Počev od famoznog plivajućeg zamajca, turbine, pa do Bosch pumpe. A na strani TDI je da bi trebalo da pređe dosta više kilometara od benzinca pre generalke.
Dakle, da uzmemo u obzir da je čak i cena 1.6 benzinca sa plinom otprilike ista kao i TDI istog godišta, s tim da je benzinac sigurno realno prešao manje kilometara.
Cenim da bi potrošnja plina kad se sve sabere po pređenom km trebalo da bude približna ako ne i manja nego nafte (kombinovana, mahom 80% gradska voznja).
Bilo bi lepo ako bi mogao neko ko je imao, vozio i benzinca na plin i TDI da mi napravi poređenje jer kao što rekoh benzinca na plin nisam imao prilike da vozim.
Inače nema predrasude prema plinu, niti mi smeta nešto preterano bučan dizel motor. Bitna mi je što jeftinija vožnja, ako je moguće sa što manje kvarova i ne skupim održavanjem.
Znam da je ovo sve relativno i da ne zavisi toliko od izbora motora koliko od samog stanja polonjaka i kako je održavan, ali to je opet stvar koja ne zavisi od mene, to je sve kako se naleti i pogodi...
A ova dilema da li Golf 4 ili A3 8L je proistekla što su približne cene kao polovnjaci, dele istu platformu, motor i većinu ostalih delova tako da kapiram da su približne pouzdanosti, cene delova i održavanja ili se varam?