Autor Tema: Kupovina automobila - saveti, iskustva, preporuke...  (Pročitano 1228877 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Pajper

• VW Početnik
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Bus+
Odg: Kupovina automobila - saveti, iskustva, preporuke...
« Odgovor #1020 poslato: Decembar 18, 2012, 11:40:53 pre podne »
Pozdrav svima  mahac

zainteresovan sam za kupovinu Pola 9n3 1.4 16v 2005-2007 godište.
Razmišljao sam se između 1.4tdi ali me odbija to što je 3 cilindra  bonk .
Na šta posebno da obratim pažnju pri gledanju Pola, ima li neke izražene mane?

U čemu je razlika (osim u očiglednoj razlici u farovima i stop svetlima  biggrin ) između 9n i 9n3?
Jer ako ne nađem 9n3 u odgovarajućem stanju, možda bi gledao i 9n.

Hvala  clap

Van mreže Filke

• Old.Jr Member
  • **
« Odgovor #1021 poslato: Decembar 18, 2012, 04:13:29 posle podne »
Zdravo svima,

Nisam siguran da li na forumu postoji već slična tema, barem ja nisam uspeo da je nađem. Stoga ako već ima ili je ovo dosta puta postavljano pitanje, ne zamerite, jer gotovo sam siguran da je mnoge kao i mene mučila ova dillema, da ne kažem trilema.;)

Naime pošto planiram uskoro (do proleća) da pazarim auto izbor sam sveo na Golf MK4 ili Audi A3, godišta 2001-2003.
Nekako su mi oba podjednako zapala za oko. Opšte je poznato da dele zajedničku platformu, da imaju skoro identične motore kao i većinu ostalih delova. Ali, opet ima ono ali, nije to ipak sve isto, sam kvalitet izrade, upotreba materijala, kao i osećaj upravljivosti sigurno nije isti kod oba automobila. Jer Audi bi ipak trebalo da bude premium Vagen grupacije, samim tim i malo bolji...

Druga, ali ništa manja dilema je da li ići na 1.6 benzinac 16v 105ks (A3 1.6 102ks) sa TNG-om ili 1.9TDI 110ks?
Ovaj drugi sam imao prilike i da probam u praksi i sviđa mi se kako se ponaša. Mislim da je 81kw (110ks) najbolji TDI motor za ovu karoseriju. Ima dovoljno snage, a potrošnja je minimalna s obzirom na snagu. Ne kažem, možda su verzije 115ks i 130ks boljih voznih karakteristika, ali ipak to su snažniji PD motori pa je samim tim i potrošnja veća. Znam da ovaj benzinac 1.6 ima dosta manji obrtni moment i da je TDI dosta ubedljiviji u realnoj vožnji, ali bar na papiru ubrzanja 0-100 i neka krajnja brzina su im približni.

Ako sam skoro sam sebi odgovorio da je TDI mnogo bolja varijanta od ove benzinske, osvrnuću se na vrlo bitan faktor, a to je da je svaki polovljak star 10+ godina, da se ne lažemo, sigurno ostavio iza sebe bar 250 000km ili više. Tako da dolazimo do zaključka da je svakako mnogo veća verovatnoća da se nađe benzinac tog godišta sa manjom kilometražom. A opet svi znamo da kvarovi i popravke kod tako izraubovanih, a na oko kao novih automobila, mogu da koštaju bezmalo kao i sam polovnjak. Čini mi se da kod benzinca može mnogo manje toga da rikne, a i ako crkne troškovi su znatno manji. Počev od famoznog plivajućeg zamajca, turbine, pa do Bosch pumpe. A na strani TDI je da bi trebalo da pređe dosta više kilometara od benzinca pre generalke.

Dakle, da uzmemo u obzir da je čak i cena 1.6 benzinca sa plinom otprilike ista kao i TDI istog godišta, s tim da je benzinac sigurno realno prešao manje kilometara.
Cenim da bi potrošnja plina kad se sve sabere po pređenom km trebalo da bude približna ako ne i manja nego nafte (kombinovana, mahom 80% gradska voznja).

Bilo bi lepo ako bi mogao neko ko je imao, vozio i benzinca na plin i TDI da mi napravi poređenje  jer kao što rekoh benzinca na plin nisam imao prilike da vozim.
Inače nema predrasude prema plinu, niti mi smeta nešto preterano bučan dizel motor. Bitna mi je što jeftinija vožnja, ako je moguće sa što manje kvarova i ne skupim održavanjem.

Znam da je ovo sve relativno i da ne zavisi toliko od izbora motora koliko od samog stanja polonjaka i kako je održavan, ali to je opet stvar koja ne zavisi od mene, to je sve kako se naleti i pogodi...

A ova dilema da li Golf 4 ili A3 8L je proistekla što su približne cene kao polovnjaci, dele istu platformu, motor i većinu ostalih delova tako da kapiram da su približne pouzdanosti, cene delova i održavanja ili se varam?
« Poslednja izmena: Decembar 18, 2012, 04:16:03 posle podne od strane Filke »

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
« Odgovor #1022 poslato: Decembar 18, 2012, 04:20:22 posle podne »
Ima ovakvih tema podosta nisi dovoljno gledao
Sve si lepo sagledao ja ne bi tu ništa dodao il oduzeo
Kupi auto koji je u boljem stanju to će najviše da ti uštedi jer održavanje i potrošnja su tu negde.
Svaka pobuna, svaki otpor počinje jednom rečju - Ne!

Na mreži Desmo

• Ultimate Member
  • Auto: Lada 2104
« Odgovor #1023 poslato: Decembar 18, 2012, 04:24:44 posle podne »
Izbor je na tebi, siguran sam da će TDI biti pouzdaniji nego 1.6 na plin (imaćeš i veći gepek). Ako prelaziš malo ne treba ti plin i tdi, vozi na benzin, jeftiniji je od nafte.

Audi je malo lepši, golf je veći. Što se tiče enterijera golf je po meni lepši.

Tdi možeš naći dobar i sa pravom kilometražom ali bez 5,500 nemoj da krećeš u potragu  mahac

Van mreže Filke

• Old.Jr Member
  • **
« Odgovor #1024 poslato: Decembar 18, 2012, 04:28:23 posle podne »
Ima dosta tema, sad vidim ovu što je postova Leponiko, samo je baš raštrkana tema na milion strana i obuhvaćeno mnogo modela i motora.
Mene interesuje samo ova 1.6 sa plinom vs TDI 110ks. Vidim da svi hvale motor 1.8t ali to mi je prejako, em sigurno dosta više troši od ovog 1.6, da se ne lažemo, em je sigurno više izakan jer niko ne kupuje takav auto
da ga vozi 90kmh na 1900 obrtaja.

Tako da bih voleo da mi vi koji ste vozili ovaj 1.6 16v sa plinom i TDI da mi napravite neko poređenje, čisto da mi lakše otklonite dileme. ;)

Van mreže Filke

• Old.Jr Member
  • **
« Odgovor #1025 poslato: Decembar 18, 2012, 04:35:32 posle podne »
Izbor je na tebi, siguran sam da će TDI biti pouzdaniji nego 1.6 na plin (imaćeš i veći gepek). Ako prelaziš malo ne treba ti plin i tdi, vozi na benzin, jeftiniji je od nafte.

Audi je malo lepši, golf je veći. Što se tiče enterijera golf je po meni lepši.

Tdi možeš naći dobar i sa pravom kilometražom ali bez 5,500 nemoj da krećeš u potragu  mahac

Nekako da iskreno priznam kod AUDi-a, koliko god to bilo primitivno, privlači me ta 4 kruga i samim tim neka sigurnost u pouzdanost i kvalitet, iako u dubini duše znam da je to manje više isto.
Opet cene su im tu manje više iste, iako bi A3 trebalo da je malo "iznad" cena im je skoro ista, s tim da je ponuda Golfova mnogo veća!

Golf mi je nekako spolja lepši i ima lešu instrument tablu, ona plava boja u mraku je totalni hit, a opet A3 deluje dosta kvalitetnije, pogotovo enterijer, i čini mi se da ima nešto veći gepek 350 naspram 330l pa je zbog plinske boce to plus. I opet čini mi se da su svi TDI motori boljih perfromansi kod A3 nego kod Golfa (veći obrtni momenti) osim 1.6 motor koji je jedini slabiji od Golfovog 102 naspram 105ks!!!

Van mreže Filke

• Old.Jr Member
  • **
« Odgovor #1026 poslato: Decembar 18, 2012, 04:40:44 posle podne »
Samo da se nadovežem, vožnja na benzin ne dolazi u obzir, jer koliko god da malo prelazim - voziću taj auto više od 15 000 km, a na toliko se već otplati plinski uređaj, ako već ne nađem sa ugrađenim
plinom. A prelaziću bar 10-15 000 godište.

Na mreži Desmo

• Ultimate Member
« Odgovor #1027 poslato: Decembar 18, 2012, 04:47:44 posle podne »
Hoćeš da ti rešim dilemu? Kupi četvorku TDI. Sam kažeš da ti se više sviđa, oba auta su istog kvaliteta, audi može da ima i 6 krugova sve je to isto s**nje.

Motori su isti. Ako ti se sviđa audi kupi A4.

Van mreže Surla85

• Sr. Member
  • Auto: Pasat 5.5,Golf 4
« Odgovor #1028 poslato: Decembar 18, 2012, 04:49:09 posle podne »
iskrno ako ces toliko da prelazis godisnje,ja bih gledao nesto jeftinije samim tim i starije jer ce ti auto vise stojati nego sto ces ga voziti
sad zavisi jedino ako planiras da ga imas narednih 5,6,7+ godina

Van mreže Filke

• Old.Jr Member
  • **
« Odgovor #1029 poslato: Decembar 18, 2012, 05:06:15 posle podne »
Ono toliko sam do sada prosečno prelazio maks 15 000km, ali ne znači da u budućnosti zbog prirode posle možda bude i više... Do sada  male destinacije tu po gradu i lokalu i poneka međugradska, ali vrlo retka dalja putovanja.
Vozio bih taj auto bar jedno mininum 2-3 godine, jer za duže glupo je davati prognozu. Ko zna kako će za par godina izgledati tržište polovnjaka i šta sve može da naleti.
Opet velika pozitivna stvar Golfa i A3 kao polovnjaka je što uvek mogu bez većih problema da se prodaju i uvek drže dobru cenu u odnosu na konkurenciju.

Van mreže Modus

• Black shadow
  • Administrator
  • Ultimate Member
  • TDI Tako Dobar Izbor
    • VW-Club
  • Auto: Volkswagen Touran
« Odgovor #1030 poslato: Decembar 18, 2012, 05:39:52 posle podne »
@Filke
Temu sam ti spojio sa našom već postojećom temom, ubuduće malo koristi "pretragu". ;)
Popuni još lokaciju u profilu.

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
« Odgovor #1031 poslato: Decembar 18, 2012, 06:39:33 posle podne »
Evo ja imam plin i vozim gti polako i opušteno... uglavnom. Ne postoji previše jak auto već samo previše jaka noga na gasu. 3 godine ga vozim nijednu kaznu nisam dobio.
Na oko 8000km se isplati plin, posle toga je samo plus kad se prodaje. To mogu da potvrde oni koji su prodavali benzinca i stalno ih pitali "a jel ima plin?"
Neka nova kola nemaju rezervni točak već opremu za reparaciju. Meni boca u rupi od točka 54L ne viri napolje i imam sprej za točak. Vozim zadnja dva auta skoro 8 godina tako i nikad nisam imao problem. Čak i da mi se desi problem ne znam koje vrste (da mi tu nije rodbina, prijatelji, sprej ne radi, kompresor u kolima explodirao, miševi izjeli gumu, itd...) u najgorem slučaju je tu šlep
Razlika u potrošnji nije mnogo velika između 1.4 i 1.8
Najviše ćeš da uštediš ako uzmeš auto koji je najviše ispravan i ljudski održavan. Tada možeš i SDI da uzmeš.
Filke savetujem ti da manje kucaš (zaključio si sve šta treba), a više da čitaš. Uvek može još nešto da se nauči.
Svaka pobuna, svaki otpor počinje jednom rečju - Ne!

Van mreže Filke

• Old.Jr Member
  • **
« Odgovor #1032 poslato: Decembar 19, 2012, 01:53:39 pre podne »
Što se tiče dileme A3 ili Golf - da li mi neko može potvrditi da li ima razlike u vožnji - da li je upravljivost, oslanjanje, udobnost bolje kod A3 ili je isto i ono najvažnije , jer sam naletao na svakakve informacije
da li je "održavanje" kao i neki delovi skuplji za A3?

Na mreži Desmo

• Ultimate Member
« Odgovor #1033 poslato: Decembar 19, 2012, 11:49:06 pre podne »
Nema razlike u vožnji i udobnosti, iste su platforme i delovi ogibljenja.

Van mreže MasterChief

• Jr. Member
  • *
  • Auto: Golf 5 TDI
« Odgovor #1034 poslato: Decembar 19, 2012, 12:53:36 posle podne »
Možda grešim ali mislim da A3 ima nešto malo komplikovaniji (sportski) trap.
« Poslednja izmena: Decembar 19, 2012, 12:55:35 posle podne od strane MasterChief »
Atomic batteries to power! Turbines to speed!

Van mreže Filke

• Old.Jr Member
  • **
« Odgovor #1035 poslato: Decembar 19, 2012, 02:40:09 posle podne »
Nema razlike u vožnji i udobnosti, iste su platforme i delovi ogibljenja.

Pazi, i Octavia i Leon su zasnovani na toj istoj platformi pa se značajno razlikuju. Opet kažem, A3 nisam probao pa ne mogu da znam.

Van mreže SKYLINE

• Sr. Member
  • Auto: Corrado G60
« Odgovor #1036 poslato: Decembar 20, 2012, 02:35:25 posle podne »
@Wele, u 5l goriva dođe ti 0,5l vode, to ti je 10%.
@Filke, ja bih pre uzeo audi a3 jer je ređi od golfa 4 a i audi je audi biggrin Po meni bolje kupi benzica jer ćeš pre naći očuvanijeg a nećeš imati problema sa diznama i lošim gorivom a i jeftiniji je za održavanje od dizela.

Van mreže Filke

• Old.Jr Member
  • **
« Odgovor #1037 poslato: Decembar 20, 2012, 04:46:30 posle podne »
Otprlike te činjenice su  i mene opredelile za benzinca pre nego TDI, iako znam da je TDI sveukupno kad se uzme dosta bolji motor. Kapiram da mnogo manje stvari može da rikne na benzincu nego na dizelu.
A ne reče mi niko da li su cene delova - "održavanja" nešto veće za A3 nego za Golfa?

Van mreže SKYLINE

• Sr. Member
  • Auto: Corrado G60
« Odgovor #1038 poslato: Decembar 20, 2012, 05:09:31 posle podne »
Za nijansu su delovi skuplji za audi a3, jedino što se tiče postrojenja i limarije, to je jedino zato što audija ima manje nego vw - pa golfova imaš na svakom ćošku biggrin pa su zato delovi jeftiniji ( farovi, branici, haube, isl.) a motori su im isti tako da su cene iste za motornu grupu. Po meni AUDI je bolji izbor a ti sam odluči.

Van mreže avram986

• Jr. Member
  • *
  • Auto: Golf 3
« Odgovor #1039 poslato: Decembar 26, 2012, 04:12:39 posle podne »
ljudi imam malu dilemu. Stvar je ovakva,jedan covek mi nudi audi a4 kljuc za kljuc za moju mk3. audi je 2.6 benzin-gas,95 godiste automatik. na motoru mu pise s linee sada da li  je stvarno s-line oprema bem li ga. ima automatsku klimu automatik mejac crna metalik opasno izgleda. nije udaran ,niti je pokvaren. od ulaganja ima da se promeni levi zglob,ne radi na plin ,on kaze da treba da se uradi remont isparivaca i neki ventil koji prebacuje sa plina na benzin i obrnuto pa zato ne radi na plin i desni podizac staKALA ne radi kae da se nestyo otkacilo al ne znam sta. auto nije registrovan a ima on rodjaka invalida pa posto je dobar samnom sredice da ga registrujemo preko njega. e sada da li se to isplati zabavljati ili ne? svaki savet je dobrodosao. hvala unapred
prodajem rasnog vucijaka,obucen za patnju!!!! :)