Autor Tema: precizno podesavanje gaina na pojacalu  (Pročitano 5578 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže svrle

• Master Member
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Skoda Superb II TDI
precizno podesavanje gaina na pojacalu
« poslato: Maj 17, 2010, 11:55:35 posle podne »
U zadnjih par dana sam se zaintereosvao oko toga kako pravilno nastelovati gainove na pojacalu i kako odrediti tacno snagu koju hocemo da damo zvucniku nekom i dosao sam do resenja i evo kako to da uradi svi koji to zele. Naime, sve sto vam treba je unimer i malo razmisljanja. Najpre morati pogledati specifikacije svog pojacala i koliko snage daje pri datom otporu zvucnika a zatim da odlucite koliko wati je potrebno za zvucnike koje povezujete. Zatim potrebno je povezati Head unit odnosno Cd player sa pojacalom/pojacalima i smanjiti gainove na pojacalima do kraja i na vasem head unitu staviti sva podesavanja na 0dB, znaci bass, treeble i sve ostalo na NULU. kada to uradite, diskonektovati sve zvucnike za zvucnickih terminala na pojacalu, i povezati masu, plus i remote zicu na pojacalo kao i cinch kablove, ali naglasavam da zvucnicke zice treba ODVRNUTI sa pojacala u protivnim moze doci do ostecenja zvucnika prilikom podesavanja a evo i objasnjena zasto. Frekvencija tona koja je koristi prilikom ovog podesavanja moze da preoptereti zvucnike koji su povezani pa ih zato treba diskonetovati prilikom merenja. Ton koji cemo koristiti za merenje je 70hz 0db i mozete ga skinuti sa interneta na sledecem linku  http://www.realmofexcursion.com/downloads.htm
Podesavanje se vrsi na sledecei nacin. Postoji formula za izracunavanje napona koji treba da dobijete na zvucnickim terminalima koji je srazmeran sa snagom koju zelite da dobijete na zvucnicima. Taj napon je AC odnosno naizmenicne struje i na unimeru kada udete merili stavite opseg naizmenicne struje u zavisnosti od napona koji cete dobiti iz formule, a formulu mozete videti na linku ispod.

da pojasnim, recimo da zelimo 400w snage na 2 oma otpora, iz formule dobijamo rezultat 28.28 volti.  E kada izracunamo voltazu koja nam je potrebna, podesimo unimer u opsegu voltaze koju smo dobili kao rezultat. Volume na cd playeru pojacati na 3/4 od maksimuma. Zatim pustiti ton od 70hz koji smo predhodno skinuli sa linka prilozenog gore i na zvucnickim terminalima izmeriti napon koji ocitavamo na unimeru. Gain na pojacalu povecavati dok ne dobijemo zeljeni napon koji smo izracunali u formuli. kada sve podesimo povezati zvucnike na zvucnicke terminale, izbaciti cd sa tonom sa kojim smo podesavali gain da ne bi doslo do ostecenja zvucnika usled reprodukovanja tona i time smo zavrsili podesavanje gaina za pojacalo. nadam se da sam pomogao, budite sigurni da je ovo pravi nacin da uvek znate koliko snage saljete zvucnicima i da je gain podesen pravilno i da nece dolaziti do distorzije pojacala. Ako nesto nije jasno pitajte, ovo mi je prvi tutorial pa mozda nisam sve objasnio najbolje.  biggrin B)
« Poslednja izmena: Maj 18, 2010, 12:44:08 pre podne od strane svrle »
Neprimeren potpis

Van mreže Davor_

• Old.Jr Member
  • **
  • U prvu i kazna!
Odg: precizno podesavanje gaina na pojacalu
« Odgovor #1 poslato: Maj 18, 2010, 12:11:16 pre podne »
Ne radi ti link  :rolleyes:
Audi C7 A6 3.0T 436HP/504NM
Ford Edge 3.5 - ~300HP/370NM
On order: Tesla Model 3
Yamaha FZ8 800ccm ~100HP/74NM
Instagram: DAVORDEE

Van mreže Davor_

• Old.Jr Member
  • **
  • U prvu i kazna!
« Odgovor #2 poslato: Maj 18, 2010, 12:29:56 pre podne »
A ja sam ovo inace uvjek radio na uvo vremenom covjek osjeti klip i cuje ga a pogotovo kod SPL setupa ali i za sluasnje osjetis kada je tu i kada trebas navrnuti gain dole malo pa ga dici preko HUa

Van mreže svrle

• Master Member
« Odgovor #3 poslato: Maj 18, 2010, 12:45:03 pre podne »
popravio sam link. Ovo je precizna metoda za podesavanje, uvek moze na uvo da to podesi, ali ipak to nije to.
Neprimeren potpis

Van mreže DYNABLASTER

• Full Member
« Odgovor #4 poslato: Maj 18, 2010, 12:47:40 pre podne »
moje uvo bolje meri od unimera! biggrin

Van mreže svrle

• Master Member
« Odgovor #5 poslato: Maj 18, 2010, 12:49:44 pre podne »
ma idi begaj.  lollol
Neprimeren potpis

Van mreže Davor_

• Old.Jr Member
  • **
  • U prvu i kazna!
« Odgovor #6 poslato: Maj 18, 2010, 12:55:12 pre podne »
Sto se tice SPLa nije gresilo tako kaze rez a sto se tice slusanja i onako skoro pa i nemam sistema u autu koji sviraju iznad 50hz tako da uvo zadovoljava a kad se odlucim jednom da postavim ozboljnije sisteme i vise pojacala onda deff probam

Van mreže svrle

• Master Member
« Odgovor #7 poslato: Maj 18, 2010, 12:59:59 pre podne »
ja sam sad ugradio install sa tri pojacala i morao sam ovako, inace nikad ne bih podesio na uvo sve kako treba, to je nemoguce... to 70hz sto sam stavio da te ne buni, to je frekvencija samo koju sam uzeo zbog naizmenicke struje, mislim da moze bilo koja, ne mora ta, bitno je da je konstantan ton i bez pojacanja i izoblicenja, znaci 50,60,70hz... bitno je samo da se lepo izmeri voltaza sa unimerom i to je to.
Neprimeren potpis

Van mreže Davor_

• Old.Jr Member
  • **
  • U prvu i kazna!
« Odgovor #8 poslato: Maj 18, 2010, 01:17:27 pre podne »
To za frekvu kuzim imam nekolik CDova sa draga pa ima frekvi ko u prici :)
A iskreno nikada nisam imao sistem dostojan slusanja u autu ja sam vise za nabijacine i niskih frekvencija ali evo kako vrijeme prolazi sve vise osjetim da i meni treba full range ali polako kada promjenim auto za ono sa gepekom (a kako se cini uskoro) onda cu i ja neki dostojan sistem sloziti :)
A do tada  :rolleyes: :rolleyes:

Van mreže rajkooo

• Sr. Member
« Odgovor #9 poslato: Maj 18, 2010, 01:18:15 pre podne »
KAda se radi sve po tim propisima dobije se relativno slab zvuk ali ne postoji sansa da dodje do klipa ako pesma vec nema klip u sebi... JA sam ipak za varijantu stelovanja na sluh jer se izvuce max od pojacala, jeste da dolazi do minimalnog klipovanja ali to ne ostecuje opremu... sinusni signal kojim se vrsi stelovanje i realan zvuk nemaju veze s vezom...

Uploaded with ImageShack.us
Mnogo sam Rajkooo

Van mreže svrle

• Master Member
« Odgovor #10 poslato: Maj 18, 2010, 01:34:29 pre podne »
Ja sam stelovao i jednog i drugom varijantom i sa unimerom i sinusnim signalom sam postigao mnogo bolji zvuk na sva tri pojacala nego uhom kad sam stelovao. Ja sam samo naveo ovo kao metodu stelovanja, ko hoce neka proba, ko nece ne mora. :)
Neprimeren potpis