Autor Tema: VW Jetta mk2 1.6 benz/plin  (Pročitano 15280 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže mijatovic86

• VW Početnik
  • Auto: VW Jetta 1.6 ben/gas 1988
VW Jetta mk2 1.6 benz/plin
« poslato: Novembar 09, 2011, 09:33:49 pre podne »
Pozdrav svima,
trazeci da kupim neki auto (moj prvi) za oko 1000E sve sam gledao osim ovog modela, i na kraju to kupio hehe :)
To me i dovodi na ovaj forum, posto sam do sada samo vozio caletove zastave, i oko ovoga nemam pojma, mada ni ono nisam neki strucnjak bio :)

Evo malo slicica, slikanih telefonom

Sledeci post ce biti serija pitanja :) Mozda malo i tupavih al sta cu, ovo je novost za mene iako je auto iz 1988 :)
inace auto sam kupio pre 3 dana i jedino sto sam odradio do sad je 2 x Wintera nove gume 175/70 R13 (ne ide bas da dajem vece pare, jer ih nemam :))

Btw VW Jetta, 1988. god, 1576cm3, 75konja, benzinac, ima plin lovato.

Predomislio sam se i resio da serija pitanja bude u ovom postu :)
Dakle sta prvo prekontrolisati na autu, ok ide ok vuce, relativno je tih, barem za moje standarde :) Kad sam bio da stavim nove prednje gume juce gledao sam kocnice, diskovi i paknovi su novi, ima bar po 2CM ferita.
Sta sve treba promeniti pri malom servisu, i koliko bi to moglo da me izadje u evrima :)
Takodje ako ima neko preporuku za prodavnicu na Vozdovcu (ili jos bolje Medak 1 2 3 il idusanovac) neka napise na PP.
Koja ulja i filtere preporucijete, prethodni vlasnik je stavljao 20 40 za motor, 80-90 za menjac (barem tako pise u svesci :))

Svaki savet je dobro dosao.

Pozdrav

Van mreže 2busy

• Master Member
  • Pol: Muškarac
  • Family guy
Odg: VW Jetta mk2 1.6 benz/plin
« Odgovor #1 poslato: Novembar 09, 2011, 10:06:51 pre podne »
Lepa Jetta,brale!Fino očuvana,ovako,gledano na ovim malim slikama.U zdravlju da se voziš!! biggrin
Mali servis ti je oko 5-6000 RSD.Menjaš 3 filtera,ulje i klinasti kaiš,bar je tako kod mene.Šta god da ti treba forum je tu.Malo pročačkaj po pretragama,naćićeš odgovor za sve. mahac
Rupa + alu felna = Reparirano rame

Van mreže mijatovic86

• VW Početnik
« Odgovor #2 poslato: Novembar 10, 2011, 01:24:02 pre podne »
Gde bi preporucili da kupim i od kog proizvodjača dihtung poklopca ventila, malo je zamascen, a ne bi trebalo da je prevelika investicija ?
Takodje, jel u ove starije VW iskljucivo mineralno ili moze i sinteticko ulje da se stavlja ? Koja je tacno razlika? moze li nesto da se sj**e :)

Van mreže NikolaRS

• Master Member
  • Auto: Passat
« Odgovor #3 poslato: Novembar 10, 2011, 02:09:04 pre podne »
dihtung poklopca sa zamjenom ti je 10e ja mislim :) mozes ulje koje hoces ono od 3e zelena modrica sam ja sipao 10w40 mislim nek je sa srecom ;)

Van mreže Banchi

• Crvenko
  • Master Member
  • Diesel power
  • Auto: Seat Cordoba 1.9TDI
« Odgovor #4 poslato: Novembar 12, 2011, 12:16:22 pre podne »
Super Jettica. Možeš ulje koje hoćeš, koje god da kupiš!

Van mreže mijatovic86

• VW Početnik
« Odgovor #5 poslato: Novembar 12, 2011, 10:45:45 posle podne »
Malo sam ga terao na pregled i sredjivanje ono nuznih stvari. Promenjene prednje kocnice manje vise komplet, razradjena kljesta, stavljena nova creva i cevi od glavnog kocionog, nove gumice na kljestima dole, odradjena manzetna koja nije valjala do menjaca, stavljen novi termoprekidac, malo nastelovan plin, sad se skoro uopste ne oseca pozadi. I tako nije lose.
Imam jedno pitanje, sta moze da uzrokuje malo jaci porast temperature motora, mislim stavljena je i nova tecnost (3l antifriz i i destilovana, ispran i ozracen hladnjak i creva)
desava mi se da i posle krace voznje od 10-15 minuta po ovom hladnom vremenu pali ventilator, ili recimo 10 minuta u leru upali ventilator, jel bi to smelo tako ?

Van mreže Stoske

• Old School
  • Ultimate Member
  • Auto: vw passat
« Odgovor #6 poslato: Novembar 12, 2011, 11:03:53 posle podne »
to ne bi smelo tako .. ipak se sada hladnije
hahaha Stoske poligloTka hahaha Gde Stoske glotkne tu trava ne raste :)

Van mreže mijatovic86

• VW Početnik
« Odgovor #7 poslato: Novembar 12, 2011, 11:17:41 posle podne »
Ja mislim da ne bi smelo i da je mnogo toplije cca 20 stepeni... sta bi moglo da uzrokuje to ?

Van mreže 2busy

• Master Member
  • Family guy
« Odgovor #8 poslato: Novembar 12, 2011, 11:20:16 posle podne »
Dihtung glave i/ili glava nažalost.
Rupa + alu felna = Reparirano rame

Van mreže Modus

• Black shadow
  • Administrator
  • Ultimate Member
  • TDI Tako Dobar Izbor
    • VW-Club
  • Auto: Volkswagen Touran
« Odgovor #9 poslato: Novembar 12, 2011, 11:35:37 posle podne »
Proveri termostat,a možda ti je i negde začepljen sistem pa voda ne cirkuliše.

Van mreže mijatovic86

• VW Početnik
« Odgovor #10 poslato: Novembar 12, 2011, 11:51:47 posle podne »
Pu maj*** mu. danas sam zamenio termoprekidac i napunio nov antifriz i destilovanu. ispran sistem i ozracen. e sad dal je uspelo sve ono staro da se izbaci i iz motora bem li ga...
u kom smislu da proverim termostat ? mislis da li otvara vodu do motora ? otvara sigurno danas sam video kod majstora,  jedino ako ne otvara previse kasno... moze li to biti problem...
Termoprekidac sto smo uzeli je onaj sto pali ventilator na 92 ja mislim a gasi na 87. na koliko bi trebalo termostat da pusti vodu u motor?
« Poslednja izmena: Novembar 12, 2011, 11:54:17 posle podne od strane mijatovic86 »

Van mreže Modus

• Black shadow
  • Administrator
  • Ultimate Member
  • TDI Tako Dobar Izbor
    • VW-Club
« Odgovor #11 poslato: Novembar 12, 2011, 11:56:44 posle podne »
Baš čudno,ako si sve tako proverio kao što si napisao. :huh:

hm da nije dihtung glave ?!?

Van mreže mijatovic86

• VW Početnik
« Odgovor #12 poslato: Novembar 13, 2011, 12:00:24 pre podne »
P nisam ja licno, vec majstor danas sam celo popodne bio tamo drugim povodom, da sredimo kocnice, al sam i ovo primetio. Kompletno je zamenjena tecnost u rashladnom sistemu, i ispran je skroz. Znaci najebo sam :( ? To mora da je skupo, posto kontam da mora da se rastura motor ?

Van mreže Modus

• Black shadow
  • Administrator
  • Ultimate Member
  • TDI Tako Dobar Izbor
    • VW-Club
« Odgovor #13 poslato: Novembar 13, 2011, 12:03:16 pre podne »
Sve zavisi od problema drug,ali nadam se da nije ništa opasno !

Inače videti je lepa jetta,samo da su joj veće felne,ali dobro...felne idu na leto. :rolleyes:

Van mreže mijatovic86

• VW Početnik
« Odgovor #14 poslato: Novembar 13, 2011, 12:09:35 pre podne »
Iskreno totalno sam se smorio sad ... Felnice su mi manji problem, ako je glava onda  ono... grrrr
inace temperatura ide na meracu malo preko pola i tu se pali ventilator i drzi je tu, obori pa ugasi i tako... Sad nesto citam po netu, velika verovatnoca je da je to do dihtunga i do glave... a to je red velicine 150E ? i to bez rada ili sa radom ? bas bas bas sam se skenjao... Postoji li mogucnost sa sigurnoscu utvrditi to ?
Za moje pojmove auto fino vuce, teram ga preko 100 bez nekih problema, bi li se to osetilo u performansama ? da ja do glave...
« Poslednja izmena: Novembar 13, 2011, 12:11:56 pre podne od strane mijatovic86 »

Van mreže Modus

• Black shadow
  • Administrator
  • Ultimate Member
  • TDI Tako Dobar Izbor
    • VW-Club
« Odgovor #15 poslato: Novembar 13, 2011, 12:18:18 pre podne »
Čekaj malo da se javi malo bolji majstor tu sa foruma,pa će da ti neko kaže o ceni popravka,ali opet kažem...mislim da nije baš toliko opasno,možda je čak i nešto drugo tjs neki manji kvar.

Jel ti auto gubi vodu ?

Van mreže mijatovic86

• VW Početnik
« Odgovor #16 poslato: Novembar 13, 2011, 12:48:43 pre podne »
Koliko sam do sad primetio ne gubi vodu, mada nije auto dugo kod mene... mislis dal je cep popustao na ekspanzionom sudu ? To nisam video, al sutra idem jedno 100+ km pa ako je do toga videce se sigurno.

Van mreže Modus

• Black shadow
  • Administrator
  • Ultimate Member
  • TDI Tako Dobar Izbor
    • VW-Club
« Odgovor #17 poslato: Novembar 13, 2011, 12:58:07 pre podne »
Vozi miško...50km ili više,ali ponesi 5l vode sa sobom (za svaki slučaj) pa javi,ali ako kažeš da nemaš auto dugo hm možda te je taj malo prevario. ;)
« Poslednja izmena: Novembar 13, 2011, 01:00:31 pre podne od strane Modus »

Van mreže mijatovic86

• VW Početnik
« Odgovor #18 poslato: Novembar 17, 2011, 07:32:43 posle podne »
Po meni auto prosao test, mada ja nisam zahtevan korisnik.
Isao sam sad oko ovih slava na put, ukupno oko 450 KM, malo Magistrala, 150Km auto puta (prosek oko 120km/h) i nije dizao temperaturu, tj stoji malo preko pola za pola kazaljke max do jedne kazaljke preko pola.
Posle te faze na auto putu, podigo sam haubu da vidim dal negde sprica ulje ili tecnost iz rashladnog sistema i nisam primetio nigde to.
Pre toga sam nasao da curi malo vode na crevu koje dolazi u hladnjak iz ekspanzione posude, i to je sredjeno, malo pomerena i stegnuta selna i sve je ok.
Ustanovh i da me laze brzinomer, pokazuje jedno 15 KM/h vise (idem 80 po njemu, a gps kaze 65 ), predjeni kilometri mislim da su ok. Kako bi to mogao da sredim, nije neki problem al me malo nervira :)

Inace plin je iz one prve ugradnje, Lovato, nadandzasta boca 60L,  i istice mi atest sledece godine, nije jos frka al kakva je fora sa re-atestom. Imam onaj zeleni papir sa atesta, al se skoro sva slova izlizala :) Da li mora da se kupuje nova boca ili moze i ova da ostane, samo da se preventivno promeni ventil i prekontrolise instalacija. I koliko kosta recimo reparacija isparivaca?

Imate li neku preporuku za prodavnicu za zadnje kocnice (dobosi paknovi gumice...)
Takodje gde se moze kupiti crevo za vakum i ona racva . To mi se pokidalo. Pa smo zatopili plastikom krajeve da ne bi uvlacilo kojekakva sra**a.
Moracu da slikam da bi objasnio :)

Pozz
« Poslednja izmena: Novembar 17, 2011, 08:10:04 posle podne od strane mijatovic86 »

Van mreže mijatovic86

• VW Početnik
« Odgovor #19 poslato: Novembar 29, 2011, 10:50:10 posle podne »
Pozdrav narode,
od skoro mi se desava da kad upalim auto, ili kad vozim pa onda stanem na semaforu osecam plin u kabini!! Naravno to kad pustim da duva unutra.
Znaci u voznji se ne oseca, pozadi na izduvu se sad opet oseca, mada je stelovan pre mesec dana i tad se nije osecao.
Ispod haube se oseca takodje, upalio sam ga i pustio na ler, i oseca se kod isparivaca. E sad dal je do isparivaca ili do neke selne ili creva ne znam ?
Koja je najbolja metoda za proveriti to , jel ono sa penom/sapunicom pa po crevima ?
Isparivac je Lovato, koliko bi kostao remont istog, ako je to uopste potrebno, ili samo da nadjem gde stoji filter i da njega zamenim, kako bi trebalo da izgleda filter za plin, i gde on obicno stoji ? Nisam to nikad radio, al dovoljno sam tehnicki pismen :) Gledao sam po netu, ni zamena one membrane nije preterano teska, mada sa tim se ne bi jos uvek igrao :)
Btw treba da radim zadnje kocnice, i neke cene za low budzet su 1350din po dobosu, 900din po paknovima.. jel mi teba jos nesto ? Cilindri su mi ok(suvi), tako mi je barem majstor reko pre mesec dana.
Gre preporucujete da se kupe oni plasticni rubovi (sva 4),i koliko oni odprilike kostaju,  i imate li preporuku kako to odraditi, jel se oni samo lepe ili se i srafe odozdo ?
Cuo sam da ako se to ne uradi kako valja, onda voda i prljavstina ostaje na tim mestima, i onda umesto da time stitis rubove, pravis jos vece zlo... tako da pretpostavljam da se necime lepi da sigurno dihtuju.

Pozzz
« Poslednja izmena: Novembar 29, 2011, 10:52:38 posle podne od strane mijatovic86 »