Autor Tema: Golf 5 1.9 TDI, Black  (Pročitano 413 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Galaxy

• Full Member
  • Pol: Muškarac
    • B6
  • Auto: Octavia A7, 1.6 TDI
Golf 5 1.9 TDI, Black
« poslato: Jun 16, 2025, 07:39:13 pre podne »
U nazivu teme sam dodao Black, ne zbog opreme, vec da bih je lakse nasao u moru G5 tema  :)

E, ovako.

Posle duze vremena da otvorim temu.

Pre oko 6 godina sam imao 2006 Passat B6, 2.0 TDI highline, sa BKP motorom.
Imao sam temu, dosta ulozio mehanicki, ali me naredne 3 godine sluzio perfektno. Prodao sam ga mnogo jeftino, srce me boli dan danas, a auto koji sam kupio kao zamenu je 11 godina mladja oktavija, koja je generacijski mnogo modernija, a cija je zavrsna obrada mnoooo losija. Bila je par god stara  bukvalno za 3-4 god nisam nista ulozio, trosila mnooogo malo, a odlicno isla.

Uporedo sam kupio i vw bora, koji je neslavno zavrsio (kod mene), prodao ga but zašto, i eno momak koji ga je kupio ga opravio i vozi ga.

Elem. Na red je dosao neki auto, koji cu voziti par godina i pod 1. Moci lako da prodam ili pod 2. Ostavim cerki (koja ima 16g ) kao prvi auto, znaci da ima ispod 80kw.

Zbog kupovine nekretnine, budzet je bio mali. Cca 4.000€

Od silnih mladjih i lepsih kola, u obzir je došao G5.

Naslusao se svasta. Te nemoj, truli su, te nemoj 2.0 loši su, te nemoj 1.9 puca bregasta, ali ja resio da bude Golf 5   :)

Izbor je pao na 1.9 tdi ili 1.6 sa 102 konja.

Dugo sam trazio auto, nekih 15-tak min. i nasao par.

Realno, 90% su bili leševi. Izdvojio par komada, izdvojio za početak jednog crnog, u Cupriji. Pozovem par br, osetim po prici da nesto kriju, pozovem ovog u Cupriji, decko iskren, dogovorimo se sutradan da pogledam auto, i da skratim pricu, posv8dja mi se i kupim ga.

Van mreže Galaxy

• Full Member
    • B6
Odg: Golf 5 1.9 TDI, Black
« Odgovor #1 poslato: Jun 16, 2025, 07:46:07 pre podne »
Temu otvaram, ne da se hvalim, vec da je imam kao potsetnik, da vidim sta sam sve radio, nesto kao online servisnu :)

Golf je 1.9, sa BKC motorom, i sa 6 brzina, sto je retkost, ali kako videh kasnije, nista manje ne trosi zbog toga.

Na satu nesto preko 200.000km (sto se ispostavilo tacno) solidnom opremom i 5 vrata

Brzo da nabrojim, digi klima, grejaci u sedistima, tempo.at, veci ekran za BC... ali sta mi fali, zadnji podizaci prozora i komande na volanu...
« Poslednja izmena: Jun 16, 2025, 07:47:39 pre podne od strane Galaxy »

Van mreže Galaxy

• Full Member
    • B6
« Odgovor #2 poslato: Jun 16, 2025, 01:09:14 posle podne »
Prvo sto sam odradio je veliki servis. Izaslo je nesto, cirka 30.000 din, plus minus.

Zatim, promena ostalih tecnosti. U kocnicama, hladnjaku, itd. Ti skapiram da gubi vodu. Zamenih hldnjak, creva i na kraju skapiramo da je racva. Nema veze. Zamenismo i nju.
Obzirom da je ispusten freon, morao sam da dopunim i klimu. Ispostavilo se da je bila skupa igranka trazenja gde curi. Jbg, antifriz brzo ispari nakon gasenja i zamenih i sta treba i sta ne treba :)

Nakon toga, zamenio sam kocione plocice. Diskovi su bili odlicni, i kupih samo plocice. Otvorio sam se za brembo, sto je bio los izbor, jer sada ponekad hoce da zapisti...
Poceo sam da radim i na kozmetici.
Zamenio sam rucicu menjaca, patosnice, ubacio kinesku multimediju, zamenio felne.
Da. Sacuvao sam montecarlo felne sa pasata, vozio ih i na skodi, i sada opet na golfu. Samo sam kupovao nove gume, sto sam i sada ucinio.
Felne odlicno stoje na golfu. Hocu onaj prvi set da prodam, sa odlicnim zimskim gumama, ali niko ni da pita na oglasima... Nemoguce da se nikome ne svidjaju :)

Dodao sam dinamicne migavce takodje, oprao motor, sredio unutrasnjost. Nabacio i jedan mali detalj, oznaku tdi sa aliex, koja mi se jako svidja. I ako nije blue motion, odlicno ispalo.

Jako mi se svidja detalj i za usb stick, koji je fabricki ispao

Van mreže Galaxy

• Full Member
    • B6
« Odgovor #3 poslato: Jun 16, 2025, 01:32:19 posle podne »
Ne znam kako vozite Golf sa preko 17", ovo je po meni granica na koju bih isao. 225/45-17 i po meni, jako kruto i neudobno.

Zati sam promenio masku. Nije mi se svidjala maska bez znaka. Nekako mi slabasno deluje, kupio sam drugu i ofarbao je u boji.

Ono sto sam primetio je da ovaj golf sa ovim motorom i ovim menjacem, nije bas stedljiv kao sto se po narodu prica. Kad god me neko pita koji motor, i kazem, i odmah koliko brzina, odgovor je "oooooo milina". Medjutim, i ako ima 6 brzina, mnogo se salta po gradu, a na otvorenom nije bas stednjiv.

Evo i koliko trosi. Da napomenem...Rezervoar uvek punim, za gorivo uvek imam, i nije mi to prioritet nikada bio, pa nije ni sada. Ali kako uvek punim, znam tacno koliko mi koji auto trosi. Po gradu nikada ispod 8/100, a na otvorenom je posebna prica.
Posto uvek vozim preko 140kmh, potrosnja je sve preko 6,5/100. Mozda nije mnogo, ali oba prethodna su i na vecim brzinama manje trosila. Pasat nikada nije presao 5,5, a isao sam cak do Kusadasija, sa velikim brzinama. Skoda je prica za sebe. Bukvalno upaljac.
Elem, ume da nagura i 7/100. E sada. Pre par dana sam se vratio sa mora, na tamo trosio ispod 6,5, ali kad sam se vracao, drzao sam striktno ogranicenja i potrosnja pala na 5,8/100. Msm da bi skoda trosila ispod 5  a pasat max 5/100. Hocu reci da mu sesta brzina, bar u mom slucaju, ne znaci puno.

Van mreže Galaxy

• Full Member
    • B6
« Odgovor #4 poslato: Jun 16, 2025, 02:35:48 posle podne »
Da... Kako se ispostavila "prava kilometraza". Izraz, koji kad cujem, odlepim...

Klinac jedan u familiji, radi u VW u nemackoj, i hteo da proveri po sasiji direktno u fabrici. Ja nisam zeleo da cujem, jer 20 god star auto, 100% lupan i vracana kilometraza, a to nisam hteo da saznam i da se razocaram

Sta sam saznao. Da JE auto lupan, u desnom krilu 2009 i a je odradjeno u VW.
Takodje, 2007 i 2008 je menjan menjac. Znaci dva puta. Takodje radjeno u VW.
Vozio jedan covek do izvoza, naseg uvoza, i ja ga kupih od nakupca. Imam celu servisn istoriju, koja se poklapa sa nasom.
Veliki servis je radjen gore 2022, pa ja ovde 2025. Eto, da sam to znao, nisam imao pisani trag, mozda nebih ja radio vel servis.

Skoro narucih "obrve" i auto mnogo lepse izgleda sa njima...

I tu dolazim do onoga sta cu dalje...

U planu imam nekoliko stvari. Prvo, hocu da zatamnim stakla, ugradim kuku (imam motor pa eto, mozda zatreba), i hocu da ga malo osvezim nekom mapom... Znaci, neki lagani chip

Sta me odvlaci od chipovanja, auto lepo pali, lepo radi, odlicno vuce, ne trese, ne dimi. Razlog da ga chipujem, ali me strah da ne pocne da dimi na ausluhu, da ne poyebem zamajac i turbinu. A kako mi svi kazu  vrv cu nabijati gas, vrv ce brzo stradati i turbo i zamajac...mator je

Van mreže VladaNS1.8T

• VW Početnik
  • Auto: EX NB 1.8T, B5.5 96kw
« Odgovor #5 poslato: Jun 16, 2025, 05:24:03 posle podne »
Dosta odradjenog - neka te lepo služi! Ja sam menjao pločice nakon 2000km, Bosch ubijalo kako škripi, majstor preporucio Comline iako su jeftinja varijanta, škripe malo kad se ugreju jbg baš je lutrija u današnje vreme navikao sam se - dok traju voziću tako...

Moj je čipovan 4+ godine sa 96 na 120kw i nikakvih problema, samo nek je dobra mapa i ne bi trebalo da imaš problema a biće prava mera sa nekih 130-140ks

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Van mreže Galaxy

• Full Member
    • B6
« Odgovor #6 poslato: Jun 16, 2025, 07:50:59 posle podne »
Pa planiram ovako jos neko vreme. Do sada sam na svakom autu menjao i diskove i plocice, i uvek stavljao meyle. Nikada nisam imao problema.
Ono sto me tesi je da delovi za G5 nisu skupi. Vrlo povoljni i ima ih. Red velicine, samo je vodena pumpa na skodi kostala 27.000, a ima jos dve elektricne po 12.000. Ovde toga nema.

Pre dva dana sam dosao iz Grcke, i poceo da se javlja vruc start.
To.mi se desavalo i na pasatu, i to sam resio menjanjem biksni ba anlaseru. Odradicu to i ovde. Msm majstor ce :)

Znaci, isto se desava kao na pasatu. Kad je hladan, pali iz prve na crgu sto bi rekli. Kad je vruc, rastrese se jbt. Javljam utiske cim zamenim...