Ево овако, јуче стигао у Сарти

.
Глеадали смо ЦГ ове године јер се није знало хоће ли се моћи у Грчку итд, али одустали кад смо чули да се може са негативним антигенским тестом. Смештај на букингу прилично скуп, а и по агенцијама, па решили као и пар пута до сад да дођемо и тражимо овде ("на бум" што би се рекло). Антиген одрадили у петак ујутру, спаковали се дан раније и око пола 12 увече кренули (иако је план био да се око 10 крене, али знамо сви како то иде кад је петочлана породица у питању

).
Аутопут у Србији заиста све похвале, уђеш на Врчину и нема наплатне рампе све до изласка код Прешева, пред саму границу.
Око 3 ујутру смо били на СРБ-МК граници, чекали сат и по времена (са све провлачењем, иначе би било и преко 3 сата...)
ОБАВЕЗНО на уласку у МК тражите картицу за путарине, нас нису ни питали док нисам тражио.. Аутопут је на деловима лепо одрађен, нов асфалт, али је већином као магистрала, ограничење 80-100 на неким деловима 130, има неравнина, "степеница" па ако још неко вози спуштен ауто пазите се, знамо како одзвони на прелазима асфалта

. На пар места сам видео пандуре, у супротном смеру и радаре, у мом смеру спавали, ухватио их сан пред зору, али не јурите (до 10-15 преко ограничења ко вози брже, да може да се прикочи кад радар налети), не милују са казнама...
На путаринама пратите MTAG ознаку, станете и принесете картицу на уређај, као кад у радњи плаћате по Срб.
На пумпи погледали камеру (
http://www.roads.org.mk/411/live-webcast) за прелаз МК-ГР на Евзони, ред се види, а крај не, па одлучили за Дојран. Са аутопута сам сишао скроз пред Гевгелију, на Богданце па Дојран, део пута је лош док се не дође до места Богданци, после је ок.
На самом прелазу неколико аутомобила испред и неколико аутомобила иза нас. Скенирају PLF QR код, возач изађе до кућице и да документа, док неко други из аута изађе и ураде брзи тест, чак ни антиген нису тражили да виде, само питали да ли имам и то је то.
Прошли без проблема и даље гас ка Ситонији.
Ту потрефимо изгледа најгори могући период за пролазак, Солун (ring road) око 9 ујутру у суботу, изгледа се Грци спуштају на море, одатле све до Сартија клај клај, мало смо стајали, али махом се вукли, 40-50 па неко време 100 на сат, па опет 40-50 и тако... Пролазак кроз Никити, никад краја, не ради семафор, пандур регулише саобраћај али му не иде најбоље...
У Сартију били око подне по грчком времену (све укупно 11 сати пута).
Што се самог места тиче, све познато од раније, био сам већ 2-3 пута. Обишли смо 30-ак кућа, све су пуне. Изгледа да су агенције све преклопиле од прошле године коме је пропао аранжман.. Мада смо успели наћи апартман за 5 особа, две одвојене собе, огромна тераса (20-ак квадрата), кухињица, клима, комарници, за 60€ дневно на 15 дана, на 30м од плаже

. Море је мало немирно, повећи таласи ових дана, мада је то у Сартију нормална појава, ветар мало дува, температура око 30°C, није да гори асфалт а вода милина, може се бити и дуже од сат без проблема.
Направио сам грешку што нигде нисам стао ни 2мин сем за гориво и на границу, буквално није угашен ауто од БГ, на пумпи само долијем, не гасим га

. Од Никитија до Сартија је опала концентрација у пар наврата, стиже умор полако.. немојте возити преко 8-9 сати без паузе од бар 30-ак мин, значи више него што мислимо... све сам се водио логиком да стигнемо што раније да бисмо нашли смештај...