Autor Tema: Passat b6 pregrevanje motora a grejanja nema  (Pročitano 3554 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže segicm

• VW Početnik
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Audi b8.5
Passat b6 pregrevanje motora a grejanja nema
« poslato: Decembar 02, 2019, 11:40:01 pre podne »
Pozdrav ljudi,
Imam pasata b6 2007 god. 2.0TDI 103kw BKP motor.

Trenutno imam dva problema za koja misilm da su na neki nacin povezana jedan sa drugim.
Naime, auto sam kupio leti, temperatura motora je bila uvek normalna dok grejanje nisam palio jer nije bilo potrebe na +30. Kada su pristigli hladniji dani, krene meni temperatura motora da opada ispod 90 stepeni kao i grejanja da nema. Odem ja majstoru, kaze on verovatno termostat ne valja. Ostavim ja auto, krene covek da rasklapa kad ima sta da vidi. Crevo koje ide iz motora sa vrucom vodom, koje bi dalje trebalo da ide u kabinu, prespojeno i napravljeno tako da se vraca u motor nazad(nadam se da sam ovo lepo objasnio, nisam neki strucnjak za auta, vidi se na slici).

Kaze meni majstor, verovatno je kazance procurelo pa su nasli neko privremeno resenje. Odlucimo mi da zamenimo kazance pa da probamo da spojimo nazad sve kako treba. Kazance da bi skinuli morali su celu instrument tablu da rastave i da sastave ponovo. Nakon zamene kazanceta prispojimo mi creva ali grejanja i dalje nema. Vidimo mi da temperatura motora ne raste, pa odlucimo da zamenimo termostat. Rasklopi majstor sve, kad ono cuda nema ni termostata. Namontiramo mi novi termostat, motor krene lepo da se greje ali grejanja opet nigde, samo hladno duva.
Kaze majstor verovatno da ima slabiiji protok i da treba procistiti sistem. Kada ga je cistio, prvo sto je bilo puno nekog kao mulja, a drugo smrdelo je nenormalno. Nakon detaljno ociscenog sistema, krenulo grejanje lepo da radi.

Krenem ja ubrzo posle toga na autoput, kad ima sta da vidim, temperatura motora krece da raste preko 90 stepeni, jedva sam mogao 80 km/h da ga vozim a da mi ne prekoraci (po gradu bila uvek na radnoj). Okrenem ja na prvoj naplatnoj nazad, krenem da ubrzavam, temperatura normalna, dodjem do 130 ona normalna, naguram na 180 opet normalna. Pozalim se ja majstoru, kaze on mogce da je termostat los, da je zaglavio i da stavimo novi. Stavili mi novi termostat, ali temperatura motora i dalje na otvorenom krene da raste.(Bez termostata temperatuar motora nikada nije presla 90 stepeni).. Primecujem kada su topliji dani da mi se cesto pali ventilator kako bi rashladio motor.

Grejanje sam vrlo brzo izgubio tako da sada ponovo duva hladno  cold (odnosno duva mlako dok motor ne dostigne radnu temperaturu, kada udari na 90 stepeni prestaje svaki vid grejanja)..

Tako da su mi cudne neke stvari, zasto se motor pregreva kada ima termostata a ne pregreva kada ga nema ako je termostat ispravan?
Zasto grejanja u kabini "ima" dok motor ne dostigne radnu temperaturu, a kada dostigne radnu krene da duva hladno?

Zanimaju me vasa misljenja, sta moze biti problem i potencijalna resenja za ovo moje cudo? lost006

Van mreže Desmo

• Ultimate Member
  • Auto: Lada 2104
Odg: Passat b6 pregrevanje motora a grejanja nema
« Odgovor #1 poslato: Decembar 02, 2019, 11:56:45 pre podne »
Moguce da je predhodni vlasnik/majstor sipao ono sranje da zapusi curenje malog hladnjaka.
Iz mog skromnog iskustva to cesto dovede da zapusi hladnjak na motoru.
Ocisti hladnjak i proveri pumpu za vodu, mozda je impeler u k
Treba i ozraciti sistem posle toga kako treba, mozda zbog toga nema grejanja.
Sa malog hladnjaka (kazanceta kako ga ti zoves) treba skinuti izlazno crevo da izadje vazduh, dok motor radi.
Na nekim kolima to nije potrebno za razliku od audija 80 na kom nema grejanja dok se to ne uradi. Ne znam da li je kod tebe tako
« Poslednja izmena: Decembar 02, 2019, 12:05:06 posle podne od strane Desmo »

Van mreže Galaxy

• Full Member
    • B6
  • Auto: Octavia A7, 1.6 TDI
« Odgovor #2 poslato: Decembar 02, 2019, 12:07:23 posle podne »
Promeni mali hladnjak za grejanje, i termostat obavezno OEM!

Van mreže Speedey

• Transporter
  • VW Majstor
  • Hero Member
  • Auto: Passat 3C Bluemotion
« Odgovor #3 poslato: Decembar 02, 2019, 01:33:57 posle podne »
Ne treba na b6 1.9 ozracivati. Sam sistem izbaci zrak posle dostizanja radne temperature. Duva li ti crijeva od vode?
Jetta 1 1982 1.6 D☒
Golf 2 1986 1.6 D ☑
Polo 9N 2002 1.9 SDI☒
Polo 9N 2004 1.9 SDI ☒
Passat B6 2007 1.9 TDI ☑
Golf Plus 2008 1.9 TDI ☑

Van mreže tasa

• Full Member
  • Auto: passat b6 2.0tdi
« Odgovor #4 poslato: Decembar 02, 2019, 06:39:31 posle podne »
Da nije ona dobra, skini termostat, prespoji  mali hladnjik koji je procureo od nabijanje pritiska usled riknutog dih.glave i zavali kola. I tebi zapao.... :8
Dzaba ti 100 konja, kada je magarac za volanom :-)))

Van mreže segicm

• VW Početnik
  • Auto: Audi b8.5
« Odgovor #5 poslato: Decembar 04, 2019, 01:11:00 pre podne »
Pomislio sam i ja da je mozda otisao dihtung glave ali nema da mi trosi vodu/antifriz, niti vidim da ima naslaga na cepu niti ima mehurica u posudi kada motor radi.
Mada primetio sam da pri gasu, kada mi ventilacija radi, krene da ubacije vise vazduha, kao da pod pritiskom duva jace i da se cuje mozda zvuk kretanja vode kroz creva.. mada je tiho da ne znam da li umisljam samo ili ne..
Skoro kada sam radio mali servis, majstor mi je napomenuo da mi auto mozda mesa naftu i ulje. Ali je ostalo na tome, da se vozim neko vreme pa da skine filtere da se vidi sta je i kako.. Ovo su slike koje mi je poslao.