Autor Tema: zatamnjivanje stakala  (Pročitano 203450 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Pol: Muškarac
  • Lupo GTI, Arti
Odg: zatamnjivanje stakala
« Odgovor #780 poslato: April 30, 2012, 10:37:54 pre podne »
Izašlo je u službenom glasniku nešto novo

BROJ SLUŽBENOG GLASNIKA 040/2012

Vozač suvozač do 30%
Iza vozača (iza B stuba) NEOGRANIČENO
Stepen refleksije do 15%

Члан 72.
(i) Ветробран и сва стакла на моторном или прикључном возилу, осим предњег ветробрана на мотоциклу и мопеду с два или три точка и без кабине возача, лаком четвороциклу без кабине возача и четвороциклу који немају кабину возача, морају бити хомологовани и уграђени у складу са одредбама једнообразних техничких услова. Ветробрани морају бити слојевити – ламинирани, односно не смеју бити од каљеног (са ознаком у знаку хомологације „TOUGHENЕD” или „TEMPERED”) стакла ни када се накнадно замењују, осим за возила чија највећа брзина не прелази 40 km/h.
(ii) Ветробран се не сме накнадно затамњивати. Бочна окна у равни возача могу бити накнадно затамњена тако да укупна вредност пригушења светла не прелази 30%. Остала стакла на возилу могу бити накнадно затамњена без ограничења укупне вредности пригушења светла при чему на возилу морају бити уграђена два бочна ретровизора.
(iii) Степен рефлексије стакала на возилу не сме прелазити 15% како не би дошло до заслепљивања других учесника у саобраћају.
(iv) Одредба става 2. овог члана не односи се на возила државних органа.
(v) Одредбе овог члана не односе се на возила која су произведена, односно први пут регистрована пре 01. априла 1971. годинe

E sad, nakon godinu dana naplaćivanja nepostojećih kazni došlo se do pete ili šeste izmene što se tiče zatamnjenih stakala. Sve one teorije policije na TVu kako su one jako opasne sad izgleda više nisu. Posle ovoga ostaje nam samo dva pitanja koja verovatno neće završiti agoniju oko zatamnjenih stakala.
Koliko će da košta atest i kojim uređajem se meri tih 30%. Ako se meri sa onom školskom lupom gde fabričko zastavino staklo ima 28% zatamnjenosti onda džabe su se trudili.
Ja moram da im odam veliku čast u snalaženju razloga za izvlačenje još para iz džepa vozača.
« Poslednja izmena: Maj 01, 2012, 11:21:29 posle podne od strane DêvîL »
Svaka pobuna, svaki otpor počinje jednom rečju - Ne!

Van mreže Cobrica

• VW Početnik
  • Auto: Golf IV TDI
« Odgovor #781 poslato: April 30, 2012, 12:53:31 posle podne »
Сад су ово поменули у другој теми па сам тамо исто ставио. Ако су добро ажуриране ове електронске правне базе, није било таквих измена. Службени гласник РС (040) не постоји, последњи је бр.39 од 25.4.2012.год. Што се тиче Правилника следеће је тренутно на снази:

ПРАВИЛНИК О ПОДЕЛИ МОТОРНИХ И ПРИКЉУЧНИХ ВОЗИЛА И ТЕХНИЧКИМ УСЛОВИМА ЗА ВОЗИЛА У САОБРАЋАЈУ НА ПУТЕВИМА(Сл. гласник РС бр. 64/10, 69/10, 81/11)

Члан 72.
(1) Ветробран и сва стакла на моторном или прикључном возилу, осим предњег ветробрана на мотоциклу и мопеду с два или три точка и без кабине возача, лаком четвороциклу без кабине возача и четвороциклу који немају кабину возача, морају бити хомологовани и уграђени у складу са одредбама једнообразних техничких услова. Ветробрани морају бити слојевити - ламинирани, односно не смеју бити од каљеног (са ознаком у знаку хомологације "TOUGHENED" или "TEMPERED") стакла ни када се накнадно замењују, осим за возила чија највећа брзина не прелази 40 km/h.
(2) Провидне површине на приколицама у саставу туристичког воза не морају бити хомологоване.
(3) Ветробран се не сме накнадно затамњивати, а остала стакла могу бити накнадно затамњена тако да укупна вредност пригушења светла не прелази 25%.
(4) Степен рефлексије стакала на возилу не сме прелазити 15% како не би дошло до заслепљивања других учесника у саобраћају.
(5) Одредба става 3. овог члана не односи се на возила државних органа.

mahac

Van mreže djokicsale

• Master Member
  • Auto: passat 3 1.9TD
« Odgovor #782 poslato: April 30, 2012, 01:22:42 posle podne »
Da te ispravim poslednji broj je
27. АПРИЛ 2012. „Службени гласник РС“, број 41/2012

evo pa proveri.... 
http://www.slglasnik.com/

nada umire poslednja.
ja sam tvog golfa prodao a pare popio i potrosio na kurve

Van mreže Cobrica

• VW Početnik
« Odgovor #783 poslato: April 30, 2012, 01:38:02 posle podne »
Prijatelju izgleda da si upravu ali ne kapiram zašto mi nisu ažurirani ovi pravni programi koje imam na poslu. Konsultovao sam se sa još nekim, poslednji nam je ovaj br. 39.
Jedino objašnjenje je da su oni objavljeni na portalu ali se čeka i u fizičkom obliku da se objave, putem službenog glasnika u papirnom obliku. Jedino tad su na snazi, ovako preko portala ne. S druge strane moguće je da su ovi elektronski programi krš  angry2

Van mreže Cobrica

• VW Početnik
« Odgovor #784 poslato: April 30, 2012, 02:16:01 posle podne »
Sad zvao redakcije ovih programa, kazu da je štampano izdanje glasnika br.40 i br. 41 od petka 27.4.2012.god. pa kao navodno do kraja dana će ubaciti. Čim se približi neki praznik odma ladovinu svi hvataju...

Mislim šta reći    badmood

Van mreže djokicsale

• Master Member
« Odgovor #785 poslato: April 30, 2012, 02:17:56 posle podne »
Mislim da grešiš, samim objavljivanjem u Službenom glasniku određeni pravilnici postaju pravosnažni od datuma izlaska Glasnika... al bolje da sačekamo da vidimo iz prve ruke šta piše u Glasniku da ne nagađamo bezveze.....

edit: možda čekaju da izađe praznični dvobroj  lollol  ništa me ne čudi kakva nam je birokratija...
nada umire poslednja.

Van mreže Cobrica

• VW Početnik
« Odgovor #786 poslato: April 30, 2012, 02:34:24 posle podne »
Ma ne, u pravu si. Ti glasnici su na snazi, ovaj poslednji od petka. Mislio sam na redakcije ovih kvazi pravnih programa, da će oni ubaciti te brojeve u njihove baze...
Vidim da je bilo izmena pomenutog pravilnika... Pogledaću posle praznika jer na sajtu službenog glasnika ne mogu da otvorim dokument.
Ali u principu sve to kasni, i tako u krug... Mi kroz poštu dobili tek u fizičkom obliku br.37  bonk

Van mreže djokicsale

• Master Member
« Odgovor #787 poslato: April 30, 2012, 04:28:20 posle podne »
Pa šta ćeš da samo Glasnik kasni kod nas.... nego kad dobiješ te novije brojeve skeniraj ako ima nečeg vezanog za ovu tematiku da razrešimo dilemu, da li može ili ne..... pa da se bacamo na zatamnjivanje ako je ovo tačno....
nada umire poslednja.

Van mreže topmarko

• Master Member
  • Firefighter K-540
  • Auto: golf
« Odgovor #788 poslato: April 30, 2012, 04:37:38 posle podne »
http://www.mi.gov.rs/dokumenta/bezbednost/Pravilnik%20o%20podeli%20motornih%20i%20prikljucnih%20vozila%20i%20tehnickim%20uslovima%20za%20vozila%20u%20saobracaju.pdf

ovo je link ka ministrstvu za infrastrukturu,pravilnik o podeli mot. vozila.
Clan 72.   (3) Ветробран се не сме накнадно затамњивати, а остала стакла могу бити накнадно затамњена тако да укупна вредност пригушења светла не прелази 25%.

I dalje stoji isto

Van mreže Peppone

• VW Početnik
  • Auto: VW Passat b5.5 1.9 TDI
« Odgovor #789 poslato: April 30, 2012, 09:56:13 posle podne »
Bas cu da sacekam Sluzbeni glasnik posle praznika pa da vidim. Ono jeste, stoji u pravilniku do 25 %. Danas sam razgovarao sa jednim policajcem, starija garda i pitao ga za tamna stakla. Rece mi da ovde kod nas ne diraju ako su zatamnjena samo zadnja, bez obzira koliko su,  za ceo auto bar on nikog nije dirao. Sta ce sad da bude niko ziv ne zna. Ja posle praznika zatamnjujem zadnja pa sta bude neka bude. Lakse mi i da platim nego dete da mi gori pozadi.
This time next year, we will be millionaires

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
« Odgovor #790 poslato: Maj 02, 2012, 07:11:25 posle podne »
iiii kao sto sam prorekao atesti atesti atesti  lollol

http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2012&mm=05&nav_id=605691

bruka i sramota sta rade ovom narodu, nista vise ne treba dodati
Svaka pobuna, svaki otpor počinje jednom rečju - Ne!

Van mreže Stoske

• Old School
  • Ultimate Member
  • Auto: vw passat
« Odgovor #791 poslato: Maj 02, 2012, 08:06:21 posle podne »
a tek ovo

On je rekao i da prema novom pravilniku vozila koja imaju volan na desnoj strani moraju da budu registrovana do 30. juna 2012. godine, a ako to ne učine, vlasnici će, ako žele da registruju automobil, morati da menjaju poziciju volana.

znaci fali ima kes za predizbornee kampanje .. za svrckanje sluzbenim kolima .. i ostalo kurvanje .. ccc
hahaha Stoske poligloTka hahaha Gde Stoske glotkne tu trava ne raste :)

Van mreže djokicsale

• Master Member
« Odgovor #792 poslato: Maj 02, 2012, 08:40:49 posle podne »
znači atest treba i za bebeća sedišta.....  batine
nada umire poslednja.

Van mreže Cobrica

• VW Početnik
« Odgovor #793 poslato: Maj 02, 2012, 08:42:06 posle podne »
Sutra na poslu proveram pa javljam. Nadam se samo da su azurirali na vreme glasnike. Cujemo se sutra  alealeee

Van mreže kiza91

• Hero Member
  • vw rulez
  • Auto: Bugatti Veyron
« Odgovor #794 poslato: Maj 02, 2012, 08:53:25 posle podne »
i koliko ce da nas oderu za atest?

Van mreže bobanjp

• Jr. Member
  • *
  • vw je vw
  • Auto: Seat Alhambra 1.9 TDi
« Odgovor #795 poslato: Maj 02, 2012, 10:40:06 posle podne »

Van mreže Cobrica

• VW Početnik
« Odgovor #796 poslato: Maj 03, 2012, 08:36:14 pre podne »
Правилник о подели моторних и прикључних возила и техничким условима за возила у саобраћају на путевима ("Службени гласник РС", бр. 41/09, 53/10 и 101/11),

Члан 72.

Ветробран и сва стакла на моторном или прикључном возилу, осим предњег ветробрана на мотоциклу и мопеду с два или три точка и без кабине возача, лаком четвороциклу без кабине возача и четвороциклу који немају кабину возача, морају бити хомологовани и уграђени у складу са одредбама једнообразних техничких услова. Ветробрани морају бити слојевити - ламинирани, односно не смеју бити од каљеног (са ознаком у знаку хомологације "TOUGHENЕD" или "TEMPERED") стакла ни када се накнадно замењују, осим за возила чија највећа брзина не прелази 40 km/h.

Ветробран се не сме накнадно затамњивати. Бочна окна у равни возача могу бити накнадно затамњена тако да укупна вредност пригушења светла не прелази 30%. Остала стакла на возилу могу бити накнадно затамњена без ограничења укупне вредности пригушења светла при чему на возилу морају бити уграђена два бочна ретровизора.

Степен рефлексије стакала на возилу не сме прелазити 15% како не би дошло до заслепљивања других учесника у саобраћају.

Одредба става 2. овог члана не односи се на возила државних органа.

Одредбе овог члана не односе се на возила која су произведена, односно први пут регистрована пре 1. априла 1971. године.

beer

Van mreže Cobrica

• VW Početnik
« Odgovor #797 poslato: Maj 03, 2012, 08:39:49 pre podne »
Ово претходно наведено је из СЛ. ГЛАСНИКА РС бр. 40/2012 од 26.4.2012. године. Измене члана 72.

Van mreže Cobrica

• VW Početnik
« Odgovor #798 poslato: Maj 03, 2012, 09:16:15 pre podne »
Мала правничка исправка у вези Правилника  wacko

На основу Закона о безбедности саобраћаја на путевима ("Службени гласник РС", бр. 41/09, 53/10 и 101/11), доноси се
Правилник о подели моторних и прикључних возила и техничким условима за возила у саобраћају на путевима
("Службеном гласнику РС", бр. 40/2012 од 26.4.2012. године).

То значи да је претходни Правилник стављен потпуно ван снаге доношењем овог новог...  практично није било измена већ је нови Правилник ступио на снагу.

Van mreže BorkoUE

• Old.Jr Member
  • **
« Odgovor #799 poslato: Maj 03, 2012, 02:56:52 posle podne »
http://www.blic.rs/Auto/Istrazujemo/320145/Novi-propisi-za-vozace-Nema-vise-zatamnjenja-sofersajbne

...Ima li neko blizu ovih mesta za atest,da proveri da li to rade?   Ja cu da im dam te 2 i po hiljade,samo da pandur moze da blene kad mu dam papir...
Citat: gedora  Jun 18, 2012, 11:24:49 posle podne

evo i pekar gleda onaj snimak ni njemu nista nije jasno sto posto