Jel' radio neko računicu? Evo ja ću prvi da počnem, da razbijem maler. Godinama pratim situaciju, pa imam neke okvirne podatke.
Golf 3 TDI 110Ks, '97-mo kod mene 13 godina. Znači kupljen sa 7, sada ima 20 godina. Plaćen 7200 EUR.
Prešao sa njim do sada 150000 km. Godinama me okvirno prati da me košta oko 100 EUR mesečno.
Znači, raniji styling, farovi, štopke, spuštanje, dizanje, farbanje, poliranje, felne, gume, redovni servisi, vanredne popravke, registracija i gorivo me košta oko 100 E mesečno. Znači za ovih 13 godina oko 15600 EUR minimum.
Podeljeno sa pređenom kilometražom, dolazi se do računice da me pređeni kilometar sa njim košta oko 10 centi ili 12,5 dinara. Poslednjih godina to ide i do 20 dinara po kilometru, zato što je stariji auto i ima više popravki.
Poređenja radi, za jednu prosečnu vožnju po gradu, taxi bi me koštao oko 100 din/kilometru. Znači za 150k km, taxi bi me koštao oko 120000 eur (kratke relacije po gradu). Auto me do sada, sa kupovnom cenom košta oko 22800 EUR, a sigurno i više, možda 25000 E.
Uteha je ta, što sam vozeći dizel umesto benzina, na gorivu, po mojoj računici uštedeo oko 6000 EUR.
Imate li Vi svoju računicu?! Pozdrav svima!