Hahaha meni nije ... još me boli novčanik od ovog izleta

Nakon putešestvija kroz Alpe, siđosmo do SloveniO, smjer Vilach, dok se ne približismo pomenutom gradu put malko uži, seoski al dvije trake i zavidno uredjeno sve oko puta. Međutim najviše me zabolje onih 7,5e kroz Karawanke pune kamera sa ograničenjem tada na 50km/h ... nikad izać iz tunela. Kako se već bilo smračilo, odlučismo da ne noćimo u Ljubljani (probitni plan) već u Jesenicama uz put.
Sjutri dan juriš na prvu pumpu da braći slovencima ostavim 15e za vinjetO koje sam ovaj put može se reći iskoristio (za razliku od tranzita kada samo prolazim oko Maribora). Nafta u SLO je oko 1,10 ... u austriji 0,9-1e (na autoputu od 1,3 do 1,6e) tako da u austriji preporučujem sići sa autoputa prošnjuvati se kroz neki gradić i natankirati
Kakav bi turista bio da sam prošao pored Bledskog jezera a da na isto nisam svratio?

Interesantno za Bled je što kada udjete sa "prednje" ili "glavne" strane sa autoputa dočekaće Vas ogroman broj parkiranih auta, turista, restorana i hotela, ali i preskupi parking ... nemože se po satu kupiti karta već na pola dana (mislim do 12h pa onda dalje do 18 pa večernja - ispraviće me neko ko je bio) a minimum 10e je tarifa ... i ja rkeo neću vala idem da se vozim oko jezera (što svakako preporučujem bez obzira imali da platite parking ili ne

). S druge strane ljudski sidjete do šetališta, parkirate se na zonskom parkingu, odete do automata, izvučete listić (prvi sat je besplatan ali morate imati listić sa automata kada ste se parkirali). Taman dovoljno za laganu šetnju ispod zamka i oko vode. Magneti i suveniri malko skuplji (po 3e) ali sve u svému kratko jasno ... oduševljen
Ljubljana ... moram reći nije me toliko oduševila kao recimo Maribor, daleko od toga da je neuredan ili ružan grad, ali imao sam neku drugu predstavu, parking zonski, vrlo povoljan (oko 0,5e sat) alu svudje puno krcato ... posle par krugova u centru odlučih se za podzemnu garažu u sklopu neke banke i mercatora (2:30h = 7e jako se ne varam) al makar mi je auto bilo u ladovini jer je taj dan žestogo ugrijalo, tako da se ne žalim. Cijene u sloveniji, kako šta, prodavnice korektne, plus/minus ko u CG, kafići malko skuplji al ništa što se ne može platiti (ko izlazi svaki dan vjerovatni preskupo), restorani već malko skuplji za naš džep ... doručak (tipa omlet, pržena jajca i sl od 4,5e nadalje), ručak od 8-9 naviše ... što znam
Uglavnom ko se razmišlja a još nije posjetio sloveniju obavezno neka podje ... imaće šta da vidi a ono gostoprimstvo, uslužnost i kultura kod ljudi ... moram sa žaljenjem konstatovati da smo mi za njih 100 godina iza majmuna (po svému više manje ali ovo mi je posebno zapalo za oko ... nemá one tendencije da se turisti *ebe sve po spisku, da ga zavrnemo, zakinemo, za*ebemo i sl.)
Raspisah se ... evo malko slika

lokalna tržnica ... do 12h i ima nešto posle toga se polako prazni

prozirni most kako sam ga ja nazvao ... na jednoj strani popločan plexiglasom i nije sve jedno hodati po njemu kad gledaš pod noge

ovjde je svaki restoran nudio "lisičke z jajcami" .... vjerovatno dobro rodile lisičarke