Pozdrav svima. pregledao sam forum sa sličnim temama i iskreno nisam našao nešto što bi mi pomoglo. Ljudi su obično imali probleme da im motor ne dostiže dovoljno visoku temperaturu, neki su imali problem sa manjim pregrevanjima. Dakle, nadam se da nece ispasti kako vec ima ovakva tema, ne volim da dupliram i pravim guzvu na forumima.
Pokusacu da ispisem sve okolnosti ovih poslednjih 2 nedelje:
Dakle, auto je radio odlicno,bez ikakve najave problema. Vozio sam ga 20 ak min po gradu, dosao kuci, vozio jos 5 min, pauza 15min, pa opet 5 min do kuce. Nakon 10 minuta, auto vergla, ali nece da upali. Baci varnicu ponekad, upali se (kao), ali kao da se gusio i nije mogao da startuje...Odvezem kod majstora, njemu se ne manifestuje to i ja preuzmem auto u pretproslu subotu oko 14h. Vozio sam 20ak min do Dorcola i nakon pola sata pokusao da upalim auto i nista. Rekoh, ajd da ga pustim da se ohladi (taj dan je bas bio vreo). Nakon 2 sata probam ponovo, nista. Posle pola h upali, ja pravo kod majstora. Bio kod njega 3 dana, opet nista. Radi, pali, sve super. Preuzmem auto u sredu proslu i u cetvrtak u povratku s posla primetim da je poceo da dize temperaturu. Ja pravac kod majstora. Digao je temp na 130 i krenuo da je smanjuje kad sam izgasio klimu. Kod majstora sam stigao sa temp. 100, ali i tad je palio. Za tu temp pitam sta je, posalju me kod elektricara. Kaze, normalno radi ventilator, mora da ti se nakupilo svacega izmedju hladnjaka.
Oteram ja pored kod mehanicara i tu se desi da auto ne upali. Ustanove oni da je pumpa za gorivo i kazem im da ociste taj deo zbog pregrevanja.
Preuzeo auto juce, pali sjajno, ali ostade pregrevanje(majstor rece da je probao i da mu se auto nije pregrevao). Probao sam bez ventilacije, kad smanjim napor motora,onda malo smanji temp. Sinoc ponovo probam oko ponoci, napravim voznju od Zemuna do Dusanovca i nazad i temp je bila samo malo visa od standardnih 90. Vozio sam bez klime i umereno.
E sad, kad otvorim haubu, zaista mi se cini da je topliji nego inace (pa sam sklon da odbacim ideju o neispravnom termostatu).
Cuo se sa majstorom i on je prvo pomislio na termostat (kaze pocecemo od toga, pa idemo ka ozbiljnijim potencijalnim kvarovima ako to nije). Rece on da moze da bude dihtung glave. Pa ako se vec to radi, valjalo bi gumice i vodjice (mada ce proveriti, ako ne mora, nece).
Drugi problem je lampica od rucne kocnice. Pali se tokom voznje kad joj se cefne. Mehanicar je otkacio kabl, tako da on sad nema veze sa samom kocnicom. Redovan sam sa servisiranjima, sa proverama i zamenama ulja, filtera..(osim ako je majstora mrzelo). Vidim da su ljudi za ovako nesto prvo pomisljali na kocionu tecnost, ali ako uzmemo da mi je majstor bar toliko posten i da bi to video na poslednjem servisu krajem aprila, sta bi jos moglo da bude?
Koje je vase misljenje, savet, iskustvo! Hvala unapred.