Hvala ljudi svima ali tek sada ne znam sta je dobro... XD
Nije lako stvarno. IT tržište je svet koji se enormno brzo razvija. Ljudi koji su u toj struci ne stižu da isprate sve novitete. Nađi nekog od poverenja i pitaj za savet.
Za mesec - dva bi trebalo da zamenim kompjuter. Gledao sam po netu i sastavio sam neku konfiguraciju koja bi po mom laickom razmiljanju trebala da bude dobra.
Evo komponenti.
AMD Phenom II X4 965 Black Edition (mislim da je na 3.2GHz)
MSI NF750-G55 AM3
KINGSTON 2x2GB 1600MHz
ASUS GeForce GTS 450 1GB GDDR5
Ostalo mi je da vidim jos hard disk.
Interesuje me vase misljenje o ovoj konfiguraciji.
Samo desktop racunar dolazi u obzir.
Ivane ovo je sve manje više end of life. Ako uzimaš računar kao prosečan Srbin onda će ti trajati nekoliko godina do zamene. Ja sam za to da je bolje da sad platiš nešto više i da ti računar bude duže vremena up-to-date. Meni je uvek cilj ubosti najbolji odnos cena/perforamse/vremenski period. To je davno bio Duron 750

a posle toga Intel C2D serija E8xxx. Konfiguracija koja se (neverovatnih) 5 godina muški nosi sa svim igrama.
Nisam ljubitelj AMD i u nijednu igračku konfiguraciju ga nisam stavio osim na insistiranje kupca, tako da tu ne znam šta da ti kažem.
Ploča MSI - ne volem MSI nakon mora MSI ploča na reklamacijama (imale su mahom loše kondezatore)
http://rs.msi.com/product/mb/NF750-G55.html#/?div=BasicOva ploča nema SATA3 kontroler, a to je već novi standard. Naravno nije nešto bog zna šta brži, ali što ne imati kad već kupuješ da traje. Jel ovo nova konfiguracija? Ova ploča vidim izašla pre dve godine. Memorija radi na 1600 samo u OC.
Grafika je već sada minimum za nove igrice. Za PES i neke starije ili novije malozahtevne igre ova grafika je OK. Memoriji je smešna cena sad 2x 4gb je ~35e, bezveze je da zauzimaš memorijske slotove sa 2GB štapovima.
ATija isto ne volem. U današnje vreme testovi grafika su poprilično relativni jer sve zavisi kako je koja igra optimizovana. Nekad je to u korist Atija nekad u korist nvidie. E sad ono zašto ja ne volim Ati. Ljudi GODINAMA ne znaju da naprave krštene drajvere i samo iz tog razloga ne želim da se razmišljam da li imam prave drajvere da li moram da reinstaliram kad oću drugu igru i ostale budalaštine. Kod Nvidie je ubodeš i igraš.
Moj savet je da uzmeš Intel 2500K (ovaj CPU uz kuler od 20-30e se klokuje do suludih brzina 5.0GHz), ploča npr gigabajt Z68 chipset, 8GB RAM @ 1600MHz i grafika GTX 560. Jeste nešto više para, ali za današnje uslove best buy u tom cenovnom rangu.
Još jedan savet, konfiguraciju juri kad budeš stvarno kupovao jer za mesec dva može sve i svašta da se izmenja.