Evo, ovde se tacno nalazi Furlan, dok je Lasic oko 1 km pre njega kad se ide od Brezica do Dobove.
https://maps.google.com/maps?f=q&source=embed&hl=sl&geocode=&q=1+Mihalovec,+Bre%C5%BEice,+Slovenija&aq=0&oq=Mihalovec+1,+bre&sll=37.0625,-95.677068&sspn=58.598104,135.263672&ie=UTF8&hq=&hnear=Mihalovec+1,+8257+Bre%C5%BEice,+Slovenija&ll=45.895353,15.653897&spn=0.006384,0.016512&t=m&z=14&iwloc=r0I da se neko ne bi zeznuo kao, ja neka ide samo auto putem, iz Srbije pravo, prati putokaz za Zagreb, pa za Ljubljanu do granice sa Slovenijom. Kad se udje u Sloveniju, na prvom iskljucenju desno, prelazi preko auto puta, na kruznom toku nastavljas pravo, kao i na sledecem semaforu koji je ispod auto puta. Kad se predje onaj mostic, na kruznom toku desno, i samo pravo jos 2-3 km. Na samom ulazu u naselje sa desne strane je Furlan, skrece su u jednu ulicicu. Ako dodjete do PETROL pumpe, okrenite se tu, znaci da ste promasili!

Drzavljani Slovenije, Hrvatske i EU mogu koristiti druge, manje granicne prelaze, dok mi ostali smrtnici moramo samo na auto putu preci granicu, i placati 15 evra vinjetu za Sloveniju (mada, meni je niko nije trazio, niti gledao, pa ko hoce moze rizikovati).
E, sto se tice same kupovine guma, najbolje je to planirati duze vreme. Lepo ih narucite ranije, raspitate se o cenama, jer neke znaju biti na akciji kod Lasica ili Furlana, a i sama cena im nije ista kod oba. Ja sam npr u sred zime, tj u januaru narucio letnje Falken gume u ne tako cestoj dimenziji 205-50 16, i narucili su ih za mene bez problema. Siguran sam da je isti takav slucaj i sa jos egzoticnijim dimenzijama.
Kad gume stignu kod njih, i odete da ih prezumete (mozete i montirati na felne, jer je ista cena kao i kod nas), platite gume sa punom cenom, dobijate racun i slobodni ste. Povracaj poreza mozete ostvariti u roku od 6 meseci od dan kupovine guma. Sa racunom koji ste dobili odlazite do granice da vam overe na carini, i mozete se odmah tu okrenuti i vratiti po novac (20% od ukupne vrednosti guma), ili ako budete opet negde u blizini u narednih 6 meseci, mozete ostaviti za tad.
Kod Furlana su uvek raspolozeni da naprave kombinaciju da ne placate carinu ako je to moguce. Za sve do 100 evra bez poreza se ne placa carina, i slobodno ih dovozite kod nas, ali je bitno da te gume nisu namenjene daljoj prodaji, vec da sluze za licnu upotrebu. Zato momak kod Furlana moze da napravi 1-2-4 racuna, zavisi koliko treba.
Ono sto mi se dopalo je da su stvarno ljubazni svi sa kojima sam pricao, i hoce da objasne sve sto nije jasno. Na mail odgovaraju vrlo brzo (a ne kao kod nas posle par sati, ili dana), i svi razumeju lepo srpski/hrvatski, tako da nece biti problema sa sporazumevanjem.
Troskovi od nase granice do Furlana su ovako: putarina do Zagreba 121 kn, od Zagreba do Slovenije jos 6, i za ulaz u Sloveniju 114 kn vinjeta koja se moze kupiti i na Petrol pumpi pre same granice. 1kn je oko 15 din, pa da mozete lakse da izracunate. za gorivo ne mogu tacno reci, jer nisam merio kilometrazu od tamo do Beograda, jer nisam isao samo zbog guma tamo. Oko 450 km ima od Beograda do Brezica.
Malo je duzi post, ali nadam se da ce pomoci nekome. Nije uopste komplikovano kako se moze ciniti, a moze fino da se ustedi. Za jako skupe gume, kao za dzipove i slicno se i te kako isplati otici samo po njih. Ako nekom jos nesto nije jasno, slobodno neka pita, rado cu pomoci!

Na brzinu sam pogledao i sta trenutno imaju od guma na stanju a da se pominjalo ovde kao moguca dimenzija:
205/40 R17 Pireli P ZERO NERO XL 84W Cijena bez poreza

,70 €
205/40 R17 Continental SPORT CONTACT 5 84W XL Cijena bez poreza :116,57 €
215/40 R17 Dunlop SP SPORT MAXX 87V Cijena bez poreza :99,74 €
205/40 R17 Toyo proxes T-1R 84W Cijena bez poreza

,65 €
U cenu je uracunato 15% popusta na placanje u gotovini.