Autor Tema: Pitanje  (Pročitano 5309 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

aleexis

• Gost
Pitanje
« poslato: Februar 04, 2009, 11:40:34 pre podne »
Ne razumem se bas oko ovoga pa bi da pitam,jer mi se nedaju pare majstorima.
imam pioneer plejer i 4 zvucnika...to je vec sve spojeno...e sad bi ja da ubacim jos 2 u vrata...gde vezem zvucnike nazad na plejeru?

Van mreže Rogi

• In Car Electronic
  • Master Member
  • Pol: Muškarac
  • VW
  • Auto: Golf 5
Odg: Pitanje
« Odgovor #1 poslato: Februar 04, 2009, 12:28:28 posle podne »
Imas 2 u tabli ona mala i jos 2 neka veca zvucnika?

Ako je tako onda mozes dodati jos dva,dodajes na 2 iste boje zica,naprimer na sivo-crnu i sivu..to su izlazi

Ne bi trebalo po pravilu stavljati vise od 4 zvucnika,jer plejer ima 4 izlaza,sve preko toga opretecuje pojacalo u njemu.

aleexis

• Gost
« Odgovor #2 poslato: Februar 04, 2009, 03:22:46 posle podne »
pa ja sam vidjao da su likovi stavili 4...i jos u svaka vrata po jedan...to je 8.
pa nemam vise zica...jel spajam na zice od recimo prednjih ili zadnjih?
to nekontam...

Van mreže DejanxD

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #3 poslato: Februar 04, 2009, 03:46:13 posle podne »
8 komada sigurno nisu stavljali.. Da stavis 2 zvucnika u ista vrata trebaju da odradis to od poliestera nosace,bukvalno u kutiji maloj ih stavljas,i sve to treba da se radi preko pojacala,i ta pojava kosta tako da uradis sve 1000-2000 eura..  Zavisno od toga kakva pojacala i zvucnike koristis..  Samo ruke da se napravi to kosta ko zna koliko,pa damping za 4 vrata,pa 2 cetvorokanalca,pa odlican uredjaj itd itd itd..  A i niko ne radi takve stvari sa zvucnicima od 30 eura,nego je neki minimum 150-200 e po paru,pa to puta 4 izracunaj sam..

Tako da to sigurno ti nisi video..

E sad postoji mogucnost da ti mislis da si u prednjim vratima video midbasse plus tweetere (visokotonce) to je sasvim moguce..  Tako mozes da vezujes,mada ne vidim koj ce ti visokotonac pozadi..

A ako si mislio napred midbass-e i tweetere,pozadi midbass-e a na dasci elipse,onda bi ti za elipse trebalo pojacalo,instalacija itd itd..

aleexis

• Gost
« Odgovor #4 poslato: Februar 04, 2009, 03:51:24 posle podne »
znaci ne znam sta je lik ubacivao,al kupio kola i bilo 6,i on stavio dve elipse na dasku nazad...

Van mreže DejanxD

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #5 poslato: Februar 04, 2009, 04:07:52 posle podne »
Pa Rogi je lepo rekao,preko uredjaja 4 zvucnika max,u principu i ja sam vidjao da ljudi teraju 6 zvucnika,ali to uopste nije preporucljivo.. Ako zelis vise od 4 zvucnika,potrebno ti je da kupis neko manje pojacalo,mislim bas Rogi prodaje neko pioneer 4x40 ako se ne varam,i sa njim teras 4 zvucnika super,a 2 ti ostanu preko uredjaja i to ce ti pobosljati muziku nemas predstavu koliko :)

Za to ti treba pojacalo,komplet kablova od 10-20 mm2, cinc za cetvorokanalca sa remote zicom,uredjaj koji ima izlaze,i neko da ti montira sve to..

Ovako zvuci mnogo,ali nije to neka velika investicija,a osecaj je totalno drugaciji..

Moja preporuka je da na pojacalu teras elipse i prednje zvucnike,jer je to ono sto je bitno,bass od pozadi,a zvuk napred.. To naravno pod predpostavkom da nisi fan sub woofera..

aleexis

• Gost
« Odgovor #6 poslato: Februar 04, 2009, 04:22:26 posle podne »
aha...e hvala momci...moracu da odradim nesto...posto sam lud za muzikom u kolima clap

Van mreže Rogi

• In Car Electronic
  • Master Member
  • VW
« Odgovor #7 poslato: Februar 04, 2009, 04:29:20 posle podne »
Pazi mozes ti staviti i 10 zvucnika,ali kako ce raditi i dokle...to je druga stvar

Kod mene imam 2 mala zvucnika u tabli,oni nemaju vise od 10-15W. u vratima 2x17cm i na dasci 2x20cm...mada mi treba pojacalo za zadnje jer su dosta jaki i plejer ne moze da izgura kako treba...

Van mreže bassteam

• VW Početnik
  • Auto: Golf Jetta Passat
« Odgovor #8 poslato: Februar 04, 2009, 04:30:10 posle podne »
Samo ti stavi osam zvucnika slobodno nece nista da se desi!
Taj ko tvrdi iz iskustva da ne moze onda neka i dokaze i obrazlozi.
Ja tvrdim da moze da radi bez greske i bez posledica.
Naravno da napomenem da zvucnici ne budu manje od 4 oma.

Van mreže DejanxD

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #9 poslato: Februar 04, 2009, 04:34:46 posle podne »
HU ima 4x16.. Ti hoces da stavis 8 zvucnika na 4 izlaza,dakle delis na duplo,i dobijas 8rms-a po zvucniku..

Ako imas zvucnike sa recimo 20-ak rms i osetljivostu 95+db i moglo bi da se tera,u suprotnom ce efekat biti samo kontra..

Moje generalno razmisljanje da zvucnike uopste ne treba terati preko HU-a, vec samo preko AMP-a. Tu je obavezan i pro damping,a to nije jeftino..

Naravno shvatam da retko ko ima para za to,i ove obicne varijante mogu da budu sasvim sasvim zadovoljavajuce,ali ja garantujem da ce 4 zvucnika na HU da se cuje MNOGO bolje nego 8 zvucnika na HU..
« Poslednja izmena: Februar 04, 2009, 04:36:37 posle podne od strane DejanxD »

Van mreže bassteam

• VW Početnik
« Odgovor #10 poslato: Februar 04, 2009, 04:43:03 posle podne »
Brena je Brena ali dva puta je dva puta. Tako da ce i sa osam zvucnika bolje raditi nego sa cetiri.
Ne opada snaga auto radija zbog smanjenja otpora jer je ta snaga deklarisana na 4 oma a kada spojis 8 zvucnika onda ce raditi na 2 oma sto znaci da ce davati vise snage nego na 4 oma.
Naravno da je sve to bolje terati sa dodatnim pojacalom no ali tema nije bila usmerena ka tome.
Sve u svemu slobodno stavi osam zvucnika na HU.

aleexis

• Gost
« Odgovor #11 poslato: Februar 04, 2009, 04:57:36 posle podne »
jel spajam na izlaze od prednjih ili zadnjih? na plejeru

Van mreže bassteam

• VW Početnik
« Odgovor #12 poslato: Februar 04, 2009, 05:02:27 posle podne »
zadnje!

aleexis

• Gost
« Odgovor #13 poslato: Februar 04, 2009, 05:08:21 posle podne »
e 'fala ti... biggrin

Van mreže DejanxD

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #14 poslato: Februar 04, 2009, 05:16:21 posle podne »
A sta ako HU nije stabilan na 2 ohma?

Sa pioneer-om bi mogao to da radis,ali npr stavis Alpine,dodjes do 15 odma se ukljucuje protect.. Sta da se prica za one kineze?

U svakom slucaju ja nisam pristalica toga jer se gubi na kvalitetu ali.. Sa pioneer uredjajem,moze biti izvedeno bez problema..
« Poslednja izmena: Februar 04, 2009, 05:45:29 posle podne od strane DejanxD »

Van mreže Rogi

• In Car Electronic
  • Master Member
  • VW
« Odgovor #15 poslato: Februar 04, 2009, 07:40:01 posle podne »
Ja se slazem sa DejanXD...

Jednom sam spajao tako vise od 4 jaca zvucnika,sve to radi...ali se osetno smanji bass na jednom paru zvucnika

Ne bi za dzabe pisalo na plejeru primer 4X50W... pisalo bi "pucaj po volji"  da moze 8 zvucnika...kad spalis izlaze bice veselo.

No,nebitno...  "pucaj po volji"

SALE GTI

• Gost
« Odgovor #16 poslato: Februar 04, 2009, 07:45:35 posle podne »
Spoji ti 4 zvucnika na cd player a kupi pojacalo neko 4x50 w i na njega povezi  jos 4 i zavrsio si pricu spajanjem  dva zvucnika  + na + i - na - smanjujes njihovu omazu i mislim da ce pre da ti crknu barem je meni tako bilo u kucnoj varijanti
pa sam posle morao da pravim posebne skretnice za njih i sada fercera ubija.

Van mreže bassteam

• VW Početnik
« Odgovor #17 poslato: Februar 04, 2009, 08:07:59 posle podne »
Ja se slazem sa DejanXD...

Jednom sam spajao tako vise od 4 jaca zvucnika,sve to radi...ali se osetno smanji bass na jednom paru zvucnika

Ne bi za dzabe pisalo na plejeru primer 4X50W... pisalo bi "pucaj po volji"  da moze 8 zvucnika...kad spalis izlaze bice veselo.

No,nebitno...  "pucaj po volji"
Kada se bass osetno smanji onda treba na jednom zvucniku promeniti polaritet.
Nema nikakve logike da se bass smanji sa vise zvucnika.
Ni u praksi nije dokazano tako da ako se to desi nekome treba da promeni polaritete na jednoj strani na jednom zvucniku bez ikakvog straha.

Van mreže DejanxD

• Jr. Member
  • *
« Odgovor #18 poslato: Februar 04, 2009, 08:10:53 posle podne »
Ali opet teras zvucnike koji su predvidjeni da rade na 4 ohma sa 2 ohma i to sa pojacalom koje je predvidjeno da radi na 4 ohma..

Pored pionner-a ne znam da li je jos neki HU savrseno stabilan na 2 ohma..

Imas ti i posebno zvucnike koji rade na 2 ohma,ali se teze nalaze..

Van mreže bassteam

• VW Početnik
« Odgovor #19 poslato: Februar 04, 2009, 08:12:13 posle podne »
Spoji ti 4 zvucnika na cd player a kupi pojacalo neko 4x50 w i na njega povezi  jos 4 i zavrsio si pricu spajanjem  dva zvucnika  + na + i - na - smanjujes njihovu omazu i mislim da ce pre da ti crknu barem je meni tako bilo u kucnoj varijanti
pa sam posle morao da pravim posebne skretnice za njih i sada fercera ubija.