pa evo da pomognem sa par stvari koje vaze skoro uvijek:
radio u pravilu ima 4x16 do 4x23w RMS (oni sa mosfet pojacalom), dovoljan je za pokretanje nekih srednje solidnih 13-ica
13-ica zvucnik ti daje vise neke srednje tonove, znaci neki bass (pricamo o bassu ugodnom za slusanje ne da tresti iz kola) ne ocekuj od njih, radije bih napriejd ugurao ako ikako mozes 16-ice, najbolje je komponente mada meni se kombinacija fabricki visokotonac i dolje koaxijalac (bass+viskotonac) odlicno pokazala vec na 2 auta.
Pozadi neke elipsice ili neku 13-icu mozes cisto da popuni zvucnu sliku (da ti ne vriste saputnici da pojacas jer ne cuju nista).
Valjace ti i kasnije ako vremenom ugradis neki wofer pozadi (onda ce bit prica smanji to gruvanje ne cujemo nista :D )
Po meni je neki ideal dobar radio (jer je u sustini on izvor zvuka), na njega spoj te prednje 16-ice i zadnje neke
obavezno pazi da radio ima sto vise izlaza za pojacalo (i da ih ima uopste jer neki modeli Sony-ja nemaju ni jedan izlaz za pojacalo), kasnije mozes uglavit neko pojacalo i na njega posjit wofer (a u zavisnosti od broja kanala pojacala mozes spojit i te 16-ice)
e sad ne znam kolko si zainteresovan za kvalitetan ali KVALITETAN zvuk, onda ti izolovanje vrata znaci mnogo vise nego ne znam koji skupi zvucnik.
I sto neko rece, modeli su ti bitni jer i najace marke imaju svoje jeftine modele, oni nece sigurno biti nista ekstra ali opet nece ni te jake marke sve i svasta prodavati. I jos nesto, Alpine, Pioneer, Magnat imaju svojih made in P.R.C. replika, tako da ... :D