ja sam neki dan cistio klimu
Evo mog iskustva:
1) Ne bih preporucio one aerosol rasprsivace koji se stve na pod suvozaca pa se ukljuci na recirkulaciju. Iz mog iskstva to nije ni za sta
2) Pene
Ova kore, MOTIP AIRCO je po meni najbolja, miris koji psole ostaje je super, prijanta. Ja prskam tu penu dva puta godisnje, u rano prolece i obicno pred more u avgustu/septembru. Jedanput sam uzeo neki poljski i smrdeo mi je 2 meseca poludeo sam nisam mogao miris da izbacim iz auta nikako. Sto se pene same tice ona i nije neka filozofija, nije problem ubiti bakterije.
Uz sprej dolazi i cevica. Cevcicu nataknete na bocu i gurnete kroz otvor za ventilaciju u kabini, ja je gurnem i kroz otvor ispod soferke. Gurnem cevcicu skroz dokle moze da udje. Prskam i polako izvlacim cevcicu sve dok skoro ne izadje napolje. Tako naprskam penom kompletan kanal. U principu potrosim celu bocu.
Ostavim 20-ak minuta, pena se pretvori u vodu i istece, posle 20min upalim duvanje na najjace. Nemojte paliti duvanje odmah jer ce sva pena da izleti napolje.
3) Drugi deo je ciscenje spolja.
Kod mene (VW Bora) kad skinem plasticnu masku sa suvozaceve strane (ispod sofersajbne) imam pristup filteru vazduha. Okolo u kanalu se skupi lisce, iglice od jelke, blato. Posto tuda prolazi voda kad se naki dosta blata ono ostaje vlazno i moze da bude mesto gde se skupljaju bakterije. Ja to sve operem, naprskam asepsolom (prethodno skinem filter vazduha). Upalim duvanje i prskam asepsol rasprskivacem, naprskam solidno
Imam neki prirucni usisivac za kola koji ima dug usisnik i tanak pa mogu da ga zaguram unutra i usisam ako ima lisca i sl.
Penu ne bi preporucio da prskate kroz otvor spolja, mislim da nema svrhe
4) Sacuvajte cevcicu koja dolazi uz bocu pene. Ona na vrhu obicno ima rasprsivac. Improvicujete i spojite cevcicu sa nekakvom bocicom u koju sipate asepsol (ima svuda da se kupi, i jevtin je) i moze posle da proz cevicu naprskate asepsol u ventilacijone otvore. Nije dovoljno prskati u otvore spolja. Najbolje je cevicu proturiti kroz otvore duboku u vent. kanale i proskati kroz nju.