Vracam kuciste filtera ali, ovog puta u fabrickom stanju bez ikakvih dodataka sa novim uloskom filtera za vazduh. Kad je dovod vazduha kompletan zamolim vlasnika da prebaci prekidac u neutralni polozaj i da upali motor. Kako bi se iz lonceta karburatora potrosio benzin i na taj nacin motor spemio za prihvat gorivne smese plina i vazduha.
Kad se preslo na paljenje plina, vidim da vlasnik sa ventilom prinudnog dodavanja plina, ubacuje u mesac plin. Pitam ga sta to radi kad je motor na radnoj temperaturi. Ja to uvek tako palim auto, jer na drugaciji nacin nemogu da ga upalim ( i jako je pre mesec dana isao na reatest plina ) kaze vlasnik.
A, nece moci, moramo da resimo ovaj problem i nema da fali. Sa unimerom izmerim pad napona na glavnom elektro ventilu tecne faze. Jer su prilikom reatesta menjali bocu i el. ventil na boci, koji je povezan istim kablom sa el. ventilom tecne faze na isparivacu. Posto je ostao stari el.ventil na isparivacu koji je star i pohaban i sa padom sruje, nije moguce da se podigne kotva u el. ventilu kad se da kontakt.
Iskljucio sam komandu i posebnim kablom napravio most izmedju + kleme i el. ventila tecne faze na isparivacu. Jasno se culo da se kotva podigla i zamolim vlasnika da sad upali auto na plin. Auto je upalio i nemirno radio, uz pomoc analizatora izduvnih gasova podesim plin da na auspuhu imam 2 - 2,5% CO. Motor je progledao, mirno radi na svojih 970 - 980 O/min., podignem obrtaje na 3000 O/min., i podesim sagorevanje na 0,5 - 0,6% CO. Ponovo prekontrolisem sagorevanje na leru i zamolim vlasnika da ugasi motor.
Sad upalite motor a da pri tome ne dodajete gas ili prinudno dodajete plin. Tako je vlasnik uradio, auto je proradio na " pola kljuca". Pritom odmah je postigao zadate obrtaje i miran rad, zamolim vlasnika da ponovo ugasi motor i da ga oped upali. Tako je i uradjeno, motor je sa lakocom upalio i odlicno prima gas kada se dodaje. Zamolio sam ga da ode kod kolege i da proveri el. ventil na boci. Ocigledno nije postavljen adekvatan kad jako povlaci struju...
Dao sam predlog da se provozamo i to malo gradske i malo otvorene voznje. Vlasnik se odusevio kako mu auto odmah povlaci kod dodavanja gasa. Majstore nepamtim da mi je auto isao ovako, svaka cast za rad...