Autor Tema: Zimske gume - Vaša iskustva, preporuke, saveti...  (Pročitano 615679 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Miro MNE

• Master Member
  • Pol: Muškarac
  • Auto: ŠKODA FAVORIT 135L
Odg: Zimske gume - Vaša iskustva, preporuke, saveti...
« Odgovor #240 poslato: Septembar 20, 2011, 09:59:56 posle podne »
Evo da se i ja pridruzim cestitkama  lollol

Tigar Wintera je jedna od boljih zimskih penumatika odgovorno tvrdim!

Imam je na skodi vec 3 sezona i za sezonu zimsku predjem oko 7-10hiljada km

moja zapazanja o toj gumi su:

1. za snijeg, bljuzgavicu, led, mokar asfalt su TOP (kolko neko moze ocekivat od 195/65gume da je top)
2. bruje
3. na suvom su malo alelujave tj krive se i podvijaju
4. izdvajam kao zasebnu stavku ali se ponavljam - NA MOKROM KOCE I IMAJU JAKO DOBRU UPRAVLJIVOST

A vozio sam i gudjer, BF, nokian, debica, ... neke ljetnje neke sva cetiri doba (kako ih zovu) ali winter1 je jako dobra guma i sve negativno sto sam o njoj u ova 4 lista procitao ne bih rekao da stoji. Nezahtjevan za voznju reci ce sad mnogi, ko je zainteresovan ima nesto klipova na YU tubu pa nek pogleda, nikad me na cjedilu ostavila nije, 3 godine i 30 hiljada, ove sezone rotiram zadnje za prednje, prednje su dobile malo talasa ali posle ove kilometraze sve im je oprosteno

@Stefan:

1. Nokian
2. GY UG7+ (jedna od najboljih zimskih guma ikad napravljena)
3. Michelin Alpin/Tigar Winter1

Ovo je jedino sto bih ja od zimulja na auto stavio.

Eskimo se drobe kad se vozi brze i dosta po suvom, a tigar sam vozio i po 20 stepeni i neke znacajnije nedostatke nisam primjetio (jbg ponasa se ko zimska u ljetnjim uslovima sta bi ste ocekivali da kazem).

E sad ne znak kako je u Srbiji kod nas u Tigru Wintera kosta 52e sa placenom ugradnjom i balansiranjem i to je jako dobra cijena, ko kupuje 2 isplati mu se doplatiti mozda za neke bolje, ko kupuje sve 4 Tigar je sa finansijske strane jako isplativ.

I da testovima se mnogo ne rukovodite, namjestaljka za namjestaljkom i nisu bas 100% relevantni ti testovi a i testiraju se u sasvim drugacijim uslovima od nasih i uvijek su u vrhu jednih te istih 3-4 proizvodjaca (citaj: najaci gumarski lobi koji ima da plati za nepristrasnu namjestaljku).

Van mreže crni_vlada

• Full Member
  • Auto: Octavia 1.9 TDI
« Odgovor #241 poslato: Septembar 20, 2011, 10:17:20 posle podne »
I ja vozim Winteru već 6 god, i po meni je jedina mana što se krive,sasvim dovoljno za prosečno zahtevne vozače..negde sam pročitao da je pojava krivljenja istih izraženija kod malo težih automobila..
Druže Brano,Škoda kakva je takva je ona je moja :)

Van mreže Miro MNE

• Master Member
« Odgovor #242 poslato: Septembar 20, 2011, 11:40:15 posle podne »
dovoljna je i za zahtjevnije vozace (ako doticni ima na pameti da vozi sa zimskim gumama i da na takvim gumma nema mnogo mjesta divljanju).

A sto se tice ekstremnih uslova (kisa, snijeg, led, blato) vrlo mali broj konkurenata im moze parirati.

Van mreže urosnbg

• VW Početnik
  • Auto: Fabia 1.2 CBZB, Golf Mk.1 1.1
« Odgovor #243 poslato: Septembar 21, 2011, 12:13:20 posle podne »
Ali zato wintera u praksi, kada se često zimi vozi po suvom ili mokrom asfaltu, teško da može da parira bilo kojoj gumi, za sneg je dobra ali za bilo šta drugo...

Van mreže Guarana

• Master Member
  • Auto: Toyota
« Odgovor #244 poslato: Septembar 21, 2011, 12:15:38 posle podne »
+1 za winteru... ionako zimi treba laganica, za te pare posluzi svrsi i vise nego dovoljno
lollol

Van mreže nemanja7

• Hero Member
  • Das Auto
  • Auto: Seat Leon 1.9 Seat inca 1.4
« Odgovor #245 poslato: Septembar 21, 2011, 12:49:37 posle podne »
Sta od ovoga uzeti

Fulda Kristall Montero 3 M+S

Toyo S942 M+S RF

Kleber Krisalp HP M+S

Fulda Kristall Montero 3 M+S
Goodrich Winter G M+S

Van mreže svrle

• Master Member
  • Auto: Skoda Superb II TDI
« Odgovor #246 poslato: Septembar 21, 2011, 02:10:01 posle podne »
Ja sam uzeo fuldu kistal montero 3 na preporuku @dag81 i nisam se pokajao, zaista dobra guma, samo je malko bucnija kada je suv put. Ali generalno u svim uslovima voznje odlicna.
Neprimeren potpis

Van mreže dag81

• Sr. Member
« Odgovor #247 poslato: Septembar 21, 2011, 08:50:21 posle podne »
dovoljna je i za zahtjevnije vozace (ako doticni ima na pameti da vozi sa zimskim gumama i da na takvim gumma nema mnogo mjesta divljanju).

Vidis, da si probao npr. Dunlop Winter Sport 3D ne bi morao obracati paznju da li vozis na zimskim ili letnjim. Ali jbg, necu se ubedjivati, svako neka vozi ono sto misli da je dobro. Za mene je Winter 1 najgora guma na trzistu, vozio sam je.

@Nemanja7,
Fulda KM3 je sasvim ok za tvoj auto, jedna od boljih u klasu, ali za dimenzije 13 i 14'', u 15'' nema sta da trazi a i cena vise nije povoljna u 15'', a takodje od 15'' se pravi Kristal Control HP koja je bolja, za tu dimenziju i uopste nije losa u odnosu na konkurenciju, ali je i sa cenom blizu npr. Dunlopa i GY, pa se po meni ne isplati u vecini slucajeva.
« Poslednja izmena: Septembar 21, 2011, 08:53:04 posle podne od strane dag81 »

Van mreže Wele

• Ultimate Member
  • Lupo GTI, Arti
« Odgovor #248 poslato: Septembar 21, 2011, 10:05:19 posle podne »
Drago81 se bavi time, ja sam uzeo preko njega Dunlop3D i super su. Veoma udobne i drze. Kraj price.
+ usluga na nivou
Svaka pobuna, svaki otpor počinje jednom rečju - Ne!

Van mreže Miro MNE

• Master Member
« Odgovor #249 poslato: Septembar 22, 2011, 08:27:28 posle podne »

Vidis, da si probao npr. Dunlop Winter Sport 3D ne bi morao obracati paznju da li vozis na zimskim ili letnjim. Ali jbg, necu se ubedjivati, svako neka vozi ono sto misli da je dobro. Za mene je Winter 1 najgora guma na trzistu, vozio sam je.

naravno, svako ima svoje misljenje i to treba postovati

ali nikako mi ne lezi recenica "ne bi morao obracati paznju da li vozis na zimskim ili ljetnjim" zimska je zimska i ima uvijek gore preformanse na suvom i relativno "ne-hladnom" asfaltu od ljetnje. Ali dobro.

Po meni kriterijum za zimsku je da je dobra kad mi zagusti i kad mi zatreba i da uvijek moze da zakoci, to sto se uvija, bruji i ostalo me mnogo ne zanima jer zimsku kupujem da bih izasao dje god naumim u tih par dana kad padne snijeg ili kad podjem na skijanje, za divljanje imam ljetnju (mada i wintera moze da posluzi iako svi tvrdite da ne moze :D)

ove godine cu mozda probati (ako nadjem za povoljnu cijenu) GY UG 7+ ili 8+ ako ne, standardno Tigar Winter1 (na moju preporuku je uzelo 5 drugova za razlicita auta i svako je hvali kolko idje moze).

Van mreže dule tdi

• Sr. Member
  • Auto: Golf 4 ALH, Passat b6 2.0
« Odgovor #250 poslato: Septembar 22, 2011, 08:37:33 posle podne »
i ja sam proslu zimu vozio winteru i sasvim sam zadovoljan

Van mreže acakololec

• Full Member
  • Auto: CharlesPiews
« Odgovor #251 poslato: Septembar 22, 2011, 09:06:17 posle podne »
Danas sam kupio 2 Wintere po ceni od 4500din sa montazom.

Van mreže crni_vlada

• Full Member
« Odgovor #252 poslato: Septembar 22, 2011, 09:07:05 posle podne »
I ja bio zadovoljan dok se nije iskrivila posle 3,5 meseca  ;)

Van mreže Miro MNE

• Master Member
« Odgovor #253 poslato: Septembar 22, 2011, 10:36:49 posle podne »
kako se iskrivila?

znam da zubci pocnu posle 20 iljada da im se nose kao da si u rikverc vozio tj da pravi stepenice, to je jedina mana, brujale su kao glanc nove, bruje i sad, tako da to nije uticalo ni na sta, drugih mana kolko god kritican bio primjetio nisam, ne reaguju na losu reglazu, uspjesno odljevaju rupetinama na nasim putevima, penjanje na trotoare, guljenje na kruznom toku i sl zezancije.

da se razumijemo ne tvrdim da je najbolja pneumatika zimska na svijetu ali je sasvim korektna i fer i nikako nije LOSA (ma kolko je poredili sa ne znam kojim proizvodjacem) ;)

Van mreže micko

• Master Member
  • Auto: audi A4 TDI avant
« Odgovor #254 poslato: Septembar 22, 2011, 10:48:48 posle podne »

da se razumijemo ne tvrdim da je najbolja pneumatika zimska na svijetu ali je sasvim korektna i fer i nikako nije LOSA (ma kolko je poredili sa ne znam kojim proizvodjacem) ;)

bas tako.sve cetiri sam satvio prosle godine na mareu,i totalno sam zadovoljan.stoje mi trenutno u podrumu,pa cu videti kakve ce biti ove sezone.
ljudi hoce da sa zimskom gumom dobiju jos 60 konja i da se uz crnu duboku na pancicev vrh penju bez zicare i da od golfa 2 dizela dobiju tuarega.

Van mreže dag81

• Sr. Member
« Odgovor #255 poslato: Septembar 23, 2011, 02:51:25 pre podne »
Ja i vi kao da nismo vozili istu Winteru, tj. ja sam vozio WinterA.
Meni npr. nije brujala. Ali je zato klizila na kisi, takodje se nije ni iskrivila, ali je zato bila totalno neupravljiva dok se ne naviknes.

E vidite, ja necu da se navikavam na zimske gume i da trazim njene kompromise zbog 10ak evrica po gumi i to sve na jedno 4-5 godina, ili 40-50.000km. To je verovatno razlika izmedju onih sto su vozili bolje, a i losije, i onih koji su vozili samo Winter1 i hvale je na sva usta, a da se ne uvredite ni ne znate kako se ponasa dobra zimska guma.
Opet cu reci, nikad ne uticem na odluku dirktno, mogu jedino da dam svoje misljenje pa ko hoce da prihvati neka prihvati ko nece necu ga ubedjivati. Do sad me niko jos nije opsovao kad me je poslusao, vec je poslao jos nekog ili prosledio preporuku.

Takodje, smatram da nije uvek neophodno davati previse para na gumu za vozilo koje se vozi manje vise polako i samo po gradu. Glupo je uzimati npr. GY i davati skoro 50% vise para od npr. Fulde, pa ajde da kazemo i Wintere koja je za Yuga OK izbor i tako ta vozila, laksa. Ali opet uvek ima ono, za 200-300din se moze kupiti bolja guma, dosta bolja guma, koja mozda ima kocenje 1m krace od te Wintere za nedaj Boze. Nebitno, ali se treba zapitati i napraviti kalkulaciju, pogledati testove(ne slepo vervoati), pogledati iskustva onih sto su vozili vise modela guma-novih ne polovnih, pa odatle izvesti zakljucak i podvuci crtu da li dati za 4 komada npr. vise 10e ili 40e.
Neko ce sa druge strane kupiti polovno djubre od zimske gume sa oko 4mm sare, koja je za bacanje preko. Ali ubede ljude da je to bas M+S guma, odlicna iz Nemacke, Austrije...ne vozena kod nas. A to je verujte djubre. Dovoljno je samo pipnuti gazni sloj te uvezene i nove ili neke sto je presla 10-20k km, i sve ce vam biti jasno. Ta uvezena je uglavnom matora i izvozana, i od mekoce nije joj ostalo ni "M'', a ni od gripa. Jedino je sara propisana da se zadovoljni zakon i to je sve, a da i cena je povoljna. Ali onda cete i sledece godine kupiti opet isto takvu neku, i opet voziti godinu dana... I kad se sracunate na kraju vozite dobar auto-manje vise, ali sta vredi kad ne mozete da izvucete njegove performanse iako auto moze da ih pruzi, jer ima npr. i dobro lezanje i dobro kocenje, ali dzaba.
Ne kazem mogu se naci i jako dobre polovne gume, ali tu je 10% od celokupne ponude. Ko naleti na tako nesto u njegovoj dimenziji, apsolutno podrzavam kupovinu. Jer sto ne ustedeti i dati 50% manje od cene nove za nesto skoto novo, vozeno 10-15k km koja moze da sluzi jos bar 30ak hiljada km.

Inace kad je rec o zimskim do sad sam vozio prvo:
Barum Polaris 2 pre 6 godina-solidna guma,
Winter 1-krs, prvu sezonu dobra po snegu, manje vise OK na mokrom, na suvom bas losa. Druga sezona, iliti 10-15k km, ocajna u svim uslovima, kad sam ih stavio posle Micheli Pilot Primacy letnjih mislio sam da su mi tockovi odsrafljeni. Navikao sam se posle 20-30km na to i jedva cekao da prodje sezona da ih skinem i bacim. na kraju zavrsile na dedinom spediteru
Dunlop Winter Sport M3 ok, malo bucnija,
Semperit dal bese Master Grip-tako nesto bila je polovna sa oko 6-7mm sare i ne secam se losih iskustava sa njom-par hiljada svega je vozena dok nisam zamenuo felne,
Michelin Primacy Alpin PA3-ok, ali moze bolje po snegu,
Pirelli Snow Sport 240-brutalna kao nova, posle 40ak hiljada km je bila za djubre mada se vozila dosta ostro i velikim brzinama,
BF Goodrich Winter G-ok, ali klaza na kisi-od Winter 1 dosta se bolje ponasa,
BF Goodrcih G Force Winter ok guma, srednja klasa tako se i ponasa, malo bucnija po vlaznom,
Sava Eskimo S3, snegu ubica, vlazno malo bolje nego Tigar kao i na Suvom, jedino sto je bucna na suvom i kad temperature od oko 15c
Goodyear UG7+ vrhunska guma, nema dalje na snegu, kisi, suvom-pa cak ni sad na 20-30c kad se uzme u obzir da je zimska, mekana, necujna. Jedino sto nije za krivine, tj. Dunlop je za krivine bolji
Dunlop Winter Sport 3D takodje vrhunska guma, bez mane sneg, kisa, suvo, za nijansu bucnija od Goodyeara pri kocenju na suvom i kad je toplije 15-20c, tvrdja malo ali ne neudobna a samim tim i odlicna za krivine.

Sad mi je u planu da na 207 kod devojke stavim GY UG8 ovu novu. UG7+ po meni nije bila za zamenu sa novim modelom jer nije imala manu, a ako je ova samo malo bolja onda ne znam. Uglavnom javicu utiske, ako se i moze osetiti neka razlika izmedju UG7+.

« Poslednja izmena: Septembar 23, 2011, 02:54:23 pre podne od strane dag81 »

Van mreže crni_vlada

• Full Member
« Odgovor #256 poslato: Septembar 23, 2011, 11:20:04 pre podne »
Ne znam kako mi se iskrivila,uglavnom kada sam bio kod vulkanizera,rekao je da je kriva kada je balansirao i da to nije ništa čudno za tigar a pogotovo kod težih automobila (škoda ima 1400 kg)..na moj pomen reklamiranja samo se nasmejao i rekao da se manem ćorava posla  biggrin..tako da za 1000 din razlike uzimam Kleber sledeći put sigurno

Van mreže Miro MNE

• Master Member
« Odgovor #257 poslato: Septembar 23, 2011, 11:28:34 pre podne »
skoda ti nema 1400 nego 1300kg  bleh

i ja ih imao na mojoj 3 godine i jos se iskrivila nije  biggrin

Van mreže crni_vlada

• Full Member
« Odgovor #258 poslato: Septembar 23, 2011, 12:03:02 posle podne »
1320 kg po saobraćajnoj i + ja 90 kg eto ti i preko 1400  bleh...ja sam ih vozio na golfu 3,audiju 80 i audiju a3 i nije bilo problema pa se evo sada zalomi.. :angry:

Van mreže Miro MNE

• Master Member
« Odgovor #259 poslato: Septembar 23, 2011, 03:23:05 posle podne »
a tako, e pa moja onda uvijek ima 1500kg  biggrin

passata ne smijem da racunam onda  lollol