Autor Tema: Airbag-ovi se otvorili iz cista mira  (Pročitano 5238 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Djokica VW6

• VW Početnik
  • Pol: Muškarac
  • Auto: VW 6
Airbag-ovi se otvorili iz cista mira
« poslato: Januar 20, 2013, 08:14:17 posle podne »
Imam  VW 6 i u septembru 2012. (auto kupljen u avgustu 2010.) su mi se iz cista mira otvorili vazdusni jastuci na vozacevom (volan i pedale) i na suvozacevom mestu. Zet je vozio auto i samo je stao u rupu od 5cm, radili su  ulicu koju  je  trebalo da je predje, dosao je do ulice, stao, ubacio u prvu i spustio auto, lagaaanooo i BOOOM!!! Ja sam bio u kolima iza i nisam mogao da verujem sta se desava. ++ su u kolima bila i moja sestra i troje male dece. Posle je dosla policija sa kerovima, jer su mislili da je neko podmetnuo exploziv (??), pa dosla saobracajna koja je jedva napravila zapisnik jer nema nikakvog sudara. Onda smo odvezli auto u Krnjacu u Porche, tamo sam ga kupio novog, i oni isto nisu mogli da veruju sta se desilo i na koju foru.. Medjutim, skoro su mi javili da nije greska do kola, da je bilo nekog udara, iako imam i zapisnik i slike da nema nikkakvih ostecenja, nikakvih udara, nicega... poslali su mi dopis da je steta 419.000 + pdv sto izadje na 503.000! Ja naravno, nisam hteo kod njih  da popravim auto... uzeo sam ga i popravio kod drugara sa istim originalnim delovima za 2000e. Mada sada, iskreno, svi imamo fobiju od tih kola jer se plasimo da se opet nesto ne desi. Imali smo srece da se to desilo pri 2km/h.
E sad, ja sve vas na forumu pitam, sta da radim,
da ih tuzim, da to ostavim i precutim, da prodam kola i uvalim nekome (za to su minimalne sanse)???
Ja trenutno vozim kola, ne vozim nikkoga sa sobom, gazim preko lezecih sa 50-60 km/h, preko rupa.. i svaki put ocekujem.. ako ce vec nesto da se desi, neka se desi meni samom... nisam pametan...
Hvala Vam unapred na vremenu, prostoru i paznji.

Van mreže PaulGT

• Master Member
  • no syncro, no fun
  • Auto: golf country
Odg: Airbag-ovi se otvorili iz cista mira
« Odgovor #1 poslato: Januar 20, 2013, 08:22:34 posle podne »
jel imas neki papir iz porsche-a da nije greska do kola? ako imas slike, zapisnik policije i taj papir direkt mailom na centralu.
ima li neko ovde da mu auto ide na isparenja lollol ili ovi dizeli jos malo pa ce krenuti i kusur da vracaju iz rezeorvara thumbup

Van mreže DzonyVw

• Full Member
« Odgovor #2 poslato: Januar 20, 2013, 09:08:34 posle podne »
Ufff,nezgodan problem imas a i nesrecu da ti se to desilo u Srbiji.

...jedino to sto kaze Paulgt
« Poslednja izmena: Januar 20, 2013, 09:46:53 posle podne od strane DzonyVw »
Vreme leti,vreme leti Danijela ti se seti,jednog momka ispod breze ako neces nema veze !!!

Van mreže Desmo

• Ultimate Member
  • Auto: Lada 2104
« Odgovor #3 poslato: Januar 20, 2013, 10:05:37 posle podne »
Mislim da ćeš sada kad si sam namestio auto teže isterati pravdu. Trebalo je razmišljati o tome dok je auto bio neispravan

Van mreže GT267

• BBS Fanatic
  • Master Member
  • Danke Herr Benz
  • Auto: Mk3 GT 74 kw, MB W201E 9O kw
« Odgovor #4 poslato: Januar 20, 2013, 10:07:53 posle podne »
Al recite vi meni kako se to moglo desiti. . . ? To NE SMIJE da se desi. . .

Van mreže shvexoman

• Master Member
« Odgovor #5 poslato: Januar 20, 2013, 10:32:58 posle podne »
S obzirom da si toliko opterecen time najbolje da ga prodas, po mogucstv da ga vratis tj zamenis za noviji kod ovih gde si ga kupio, nek ga oni pretresu jos jednom i valjaju dalje, tebi mirna savest , al ti novcanik malo tanji , sto je opet bolje nego da imas svakodnevni stres zbog auta.

Van mreže gedora

• sve za srpstvo i motorsport
  • Ultimate Member
« Odgovor #6 poslato: Januar 20, 2013, 10:35:28 posle podne »
ne smije se desiti ali se desava. do duse rijetko kad. mom dobrom prijatelju se aktivirao air bag na volanu (fiat bravo) auto upaljen i radio na ler-u u garazi. uzimao je sa instrument table neke racune u tom momentu, air bag mu je polomio ruku u zglobu i 2 prsta.nije se imao kome zaliti jer je auto iz uvoza i nepoznata mu je servisna istorija...
ovo je samo 1 primjer, tema je golf6
 nadji nekog ko dobro zna jezik i ne pravi pravopisne greske, posalji mejl direktno u vw. uz prilozene kopije svih racuna slobodno navedi i da ces ih tuziti. cekaj odgovor pa javi ovde sta si uradio.

Van mreže Desmo

• Ultimate Member
  • Auto: Lada 2104
« Odgovor #7 poslato: Januar 20, 2013, 10:44:07 posle podne »
...da ćeš ih tužiti i da ćeš na svim mogućim internet forumima objaviti šta ti se desilo. Ne bi bilo loše da imaš i slike.

Pazi samo da ih ne naljutiš jer onda nema ništa od love, nego nađi neki balans između toga što ćeš da ih napneš i toga kako voliš vw a morao si zbog kvara na Golfu da voziš stari Yugo.

Drugaru je na novom 1.9TDI pukla klipnjača koji tek što je izašao iz garancije.

Prvo su mu za popravku u Srbiji tražili isto tako neku nenormalnu sumu a posle dobro napisanog mejla fabrici dobio je nov motor. Auto je bio u vlasništvu banke zbog lizinga.

Van mreže btomic

• Jr. Member
  • *
  • Auto: VW Bora 1.9 TDI
« Odgovor #8 poslato: Januar 21, 2013, 12:38:56 posle podne »
Ako su u servisu rekli da je bilo nekog udara morali su i da ukažu na udareno mesto ili barem iskrivljenu felnu od rupe. Ako si napravio snimak u kome se vidi da auto stoji u rupi od 5cm i to imaš potvrđeno policijskim zapisnikom (po mogućnosti sa svedocima) onda bih taj snimak zajedno sa prevedenim zapisnikom policije, izveštajem servisa i pratećim pismom poslao u centralu. Koliko vidim auto je u garanciji, nisi ga smeo sam popravljati, to je verovatno jedina greška ali trebalo bi da dobiješ naknadu. Pretnja tužbom za naknadu za pretrpljeni bol i strah može da poveća pritisak na centralu ako je zaista sve onako kako pišeš jer onda postoji osnov za tužbu.

Van mreže Fred Peric

• Ultimate Member
  • Auto: GOLF 5 1.9 TDI 77/105 2007.g.
« Odgovor #9 poslato: Januar 21, 2013, 06:46:46 posle podne »
Kakva je to bila šteta od 500.000 din,koju je prodavac procenio a šta si ti popravljao za 2000 e taj mi deo nije jasan ?
Земунчанин

Van mreže Simon69

• Old.Jr Member
  • **
« Odgovor #10 poslato: Januar 21, 2013, 08:44:33 posle podne »
Ovo sto ti je gedora napisao i uradi,bez obzira sto si ga popravio,sve sto imas im prilozi i dobices sigurno odgovor a mozda sve zavrsite u tvoju korist.Povratne informacije od korisnika oni uvazavaju i na osnovu toga i otklanjaju mane i pronalaze greske.
Ko nece kad moze,nece moci kad bude hteo.

Van mreže bili

• VW Početnik
  • Auto: vw
« Odgovor #11 poslato: Januar 22, 2013, 11:34:59 pre podne »
Od kad se ova tema pojavila pročitao sam je nekoliko puta i svaki slobodan trenutak proveo sam na netu tražeći podatak koji su uslovi potrebni da bi se airbag-ovi aktivirali. Ne mogu se nigde naći konkretni podaci, ali većina se slaže da se jastuci neće aktivirati do brzine od 20-25 kmh.

Da bi se jastuci aktivirali potrebni su podaci sa više senzora koji ukazuju na udar. Različiti prozvođači imaju razne senzore uključujući senzor ubrzanja/usporenja, senzor udara, senzor brzine vozila, žiroskop, senzor jačine kočenja...

A onda mi je palo na pamet da pogledam šta piše u uputstvu od auta (i sam vozim G6). Kad tamo:

U poslednjoj rečenici zaokvirenog su se potpuno ogradili od tvog slučaja.

Šta možeš uraditi? Pokušaj doći do informacija o tome šta se desilo, nešto je sigurno zapisano u memoriji računara vozila. Ovo znam jer kada sam ja imao kvar u prvih mesec dana, oni su tačno iščitali iz auta kad sam ga vozio prethodnih dana i šta se dešavalo za to vreme. Čak i piše negde u uputstvu (ne mogu sad da nađem taj deo da skeniram) da vozilo može da prati i pamti određene podatke koji se stavljaju njima na raspolaganje, a sve u cilju lakše popravke, usavršavanja, itd.

Moja pretpostavka posle svega pročitanog je sledeći scenario. Auto je vožen preko 20 kmh (uslov da bi se jastuci aktivirali), kada je vozač primetio radove na putu naglo je zakočio (naglo usporavanje isto uslov za aktiviranje) i u trenutku zaustavljanja auto je upao u rupu (udar, isto uslov). Tri uslova ispunjena za aktiviranje jastuka. Što bi se reklo, loša sreća da se potrefi da sa više senzora računar dobije podatke koji ukazuju na udar.

Još nešto. Oni nisu iskočili sami od sebe, to je sigurno. Računar je mislio da treba da ih aktivira. Pored ovog što sam napisaomože biti i kvar na sistemu u pitanju. Možeš eventualno tražiti proveru svih senzora pa i samog računara. Takođe kažeš da su ti rekli da je udara bilo. Kada su ti to rekli, pre ili posle dijagnostike? Da li su to isčitali iz računara ili je njihova pretpostavka?
VW über alles.

Van mreže btomic

• Jr. Member
  • *
  • Auto: VW Bora 1.9 TDI
« Odgovor #12 poslato: Januar 22, 2013, 01:55:27 posle podne »
Čovek je napisao "...dosao je do ulice, stao, ubacio u prvu i spustio auto, lagaaanooo i BOOOM!!! Ja sam bio u kolima iza i nisam mogao da verujem sta se desava...", znači nije naglo kočio pa na kraju kočenja još upao u rupu. Ne sme na automobilu koji se lagaaanooo spusti u rupu od 5 cm da se aktiviraju vazdušni jastuci. Ovde je ili pogrešan opis događaja ili je fabrička greška na automobilu.

Van mreže NikolaRS

• Master Member
  • Auto: Passat
« Odgovor #13 poslato: Januar 22, 2013, 02:45:43 posle podne »
nezgodna situacija. kod nas je jedan elektricaar cackao oko volana i aktivirao airbag pa je mjesec dana lezao u bolnici

Van mreže MilosKrsta

• Full Member
  • Auto: Golf 2 1.8 ecotronic
« Odgovor #14 poslato: Januar 22, 2013, 11:54:17 posle podne »
503 000 za sta? za  koju popravku,cega? jesu konstanovali neku gresku? licno mislim da je doslo do greske u zapisu racunara,jer za udar u rupu od 5cm pri 2km/h je logicno da ne moze da se otvori air bag,jedino ako ima neke greske
GTI- snazan nacin zivota!!!

Van mreže Djokica VW6

• VW Početnik
  • Auto: VW 6
« Odgovor #15 poslato: Januar 23, 2013, 04:24:26 pre podne »
Ovako... radim puno ovih dana pa ne stigoh da pisem..  Treba da mi posalje mail taj neki lik iz Porshea koji su njemu poslali iz Nemacke jer je od njih stigao odgovor da nece da mi poprave auto..
shvexomane brate, zasto da im popustim?? jos i da im platim..
Pisao sam im na face-u na fanpage-u VW-a i odgovorili su mi da se  prvo obratim Customer Care-u za Srbiju i Crnu Goru pa cu videti sta ce mi oni reci, pa tek onda u fabriku u nemacku...
btomic - auto je u garanciji bio samo godinu dana, a ovo se desilo na isteku druge godine.
a steta 500.000...  bonk ovako, 419.000 plus pdv... a jastuci su 25, 50 i 80 hiljada.. sofersajbna 35.000, skidanje i motaza soferke 8000, skidanje i montaza nekog senzora 12.000, neki senzor oko 40.000...  i tako  blabla
ja sam isti taj njiohov dopis sta treba sve da se zameni poslao drugaru, on decko ima svoj servis, radi sva novija vozila, a znam da je pouzdan i da ne ugradjuje divljake i on mi je posle 3-4 dana javio cifru od 2000e...
bili - ja sam inace diplomirani inzenjer saobracaja (ali se ne bavim svojom strukom) i juce sam pitao cuvenog profesora Vujanica za savet.. Covek mi kaze da jastuci NE SMEJUUUU da se otvore na brzini ispod 20 na sat... bas mi je ispricao kako je on imao nezgodu (sudar)  sa nekim volvom, isao je sporo i nista... i predlozio mi da nadjem advokata... kao i da nigde ni kod jednog proizvodjaca necete naci zvanicno opisano kako i na koji nacin i pod kojim uslovima se otvaraju jastuci...
inace, ta ulica u kojoj se desilo je na 100m od moje kuce, taj dan sam pre toga prosao bar dva puta, preko iste rupe, mozda cak i brze, samo sto je sada vozio moj zet sa klincima i sestrom, a ja terao njegovog dzipa na servis.... sutra treba da zovem opet ovog lika u Porshe da vidim sto nema maila... a i pisacu Customer Care-u...
u svakom slucaju, hvala Vam puno na savetima, javicu Vam sta je bilo...

Van mreže MilosKrsta

• Full Member
  • Auto: Golf 2 1.8 ecotronic
« Odgovor #16 poslato: Januar 26, 2013, 11:53:51 posle podne »
pa ako je u trenutku tog desavanja auto bio u garanciji zasto onda oni ne snose stetu?
GTI- snazan nacin zivota!!!