Interesuje me strucno misljenje mehanicara, o ulozi filtera na vozilu, na sta sve utice los kvalitet filtera, ili montiranje neodgovarajuceg filtera.
Meni se desilo da sam pre pola godine menjao ulje i pri tom servisu montirao neki filter ulja turske proizvodnje (upitanju je mk3 1995 1.8 /66kv/4x4/ oznaka motora ADZ)
Pre nekoliko dana sam opet menjao ulje, i kupim CHAMPION filter, prema podacima za moje vozilo, kada sam menjao primetio sam da je ovaj novi malo kraci, i da je unutrasnji ventil znatno veci nego na starom filteru.
Nakon zamene nisam primetio nikakvu razliku, sto se tice lampice i samog rada vozila, ali sutradan jesam! Pre mi se desavalao da pri svakom jutarnjem startu motora na tabli se ponistava vreme i parcijalna kilometraza, takodje kada je pocelo hladno vreme u slucaju da ne palim jedan dan sutradan nemogu upaliti, jednostano okrene jednom, i baterija nemoze, prazna, prespoim sa drugog vozila, upali i odmah mogu da ugasim, nakon toga pali bez problema, ja sam pomislio da je akumulator odradio svoje.
Nakon servisa, sat mi se vise ne ponistava, i auto pali bez problema i posle 3-4 dana mirovanja, znaci baterija ok!
Ocigledno je da sam imao problem sa filterom ulja, voleo bih da mi neko od mehanicara objasni detaljno u cemu je problematika, dali je upitanju kvalitet, ili u vrsti filtera, i po cemu se sve razlikuju filteri, kakave sve probleme pogresan filter, ili nekvalitetan moze prouzrokovati pri radu i startovanju motora?