Nece me pa nece

Jutros da upalim auto nece, vergla pa nece.... Pogledam haubu slucajno i vidim podigla se farba, nabubrelo u precniku od 20ak cm... reko sta je sad ovo koji djavo, slucajno pritisnem papucicu za GAS ona nece ni da se pomeri.... Svasta.
Podignem haubu imam sta i da vidim, kablovi sa kape za svecice se popalili totalno, na mestu gde je bio spoj izlacija se pretvorila u PEPEO. Plamen je dohvatio i pancir crevo sajle za gas, i ono se verovatno deformisalo i ne dozvoljava sajli da se pomera unutra. I taj plamen je podigo farmu na haubi.. znaci UZAS !!
E sad posto ja nisam to do sad radio treba mi mala pomoc, prvo koliko bi me odprilike kostali delovi da to sredi, (kontam da treba nova kapa, kablovi i crevo za gas)
I kako ide montaza ? Kapa se montira identicno kao sto je bila, numerisani izlazi i kablovi se isto kace identicnim redosledom jel tako ?
Kako se menja prokleta sajla za gas, i jel treba neki specijalan alat ?
inace pregoreli su u toj papzjaniji i zice koje idu na neki konektor na racvi gornjeg creva na bloku motora (verovatno neki termo davac ventil ili sta vec)
Da li bi trebalo jos nesto da se proveri, i sta moze da rikne?
Kad dam kontakt pale se lappice i auto oce da zavergla, sto znaci da je akumulator citav (nov kupljen pre mesec dana)
Dal treba da pogledam i svecice ?
Moja pretpostavka je da su kablovi dotrajali i da su probili i napravili kurslus, sta vi mislite ? Nisam ih menjao od kad sam kupio auto.