Autor Tema: Ne radi zadnja prskalica za pranje stakla (u brisaču)_Golf 4  (Pročitano 8982 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže TheViljuska

• VW Početnik
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Golf 2 1.6d, Golf 4 TDI
Ne radi zadnja prskalica za pranje stakla (u brisaču)_Golf 4
« poslato: April 26, 2020, 07:03:34 posle podne »
Imam problem kao u naslovu na mom Golfu IV koji sam danas probao da rešim, ali pošto nisam uspeo treba mi savet.
Dakle, motrorčić na posudi sa tečnošću za pranje stakla radi i kad pritisnem ručicu brisača on baca tečnost na krak koji vodi ka zadnjem brisaču, ali kroz plastičnio crece koje ide do tamo ona jednostavno ne ide, tačnije ne stiže do spoja sa motorom zadnjeg brisača (raskačio sam tu spojnicu, naravno).
Posumnjao sam da se to plastično crevo negde zapušilo i probao sam da produvam kompresorom, ali jedino što sam uspeo je da ga, izgleda, negde probušim jer vidim da tečnost za pranje stakla kaplje negde pored zadnjeg levog točka...
Doduše, nisam siguran da li je to možda curelo i pre ovog produvavanja, ali svakako je tu negde problem.
Da li u tom delu postoji možda neki npr.jednosmerni ventil koji se eventualno zaglavio ili ima neka druga caka za koju ja ne znam?
Podigao sam levi tapacir u gepeku i plastiku kod zadnjih levih vrata ispod koje ide instalacija koja od prednjeg dela auta ide ka gepek-vratima, vidim tu negde i ono famozno crevce za zadnji brisač, ali nisam ništa sumnjivo primetio, osim da se niz zadnji levi koš sliva ta tečnost ka onom delu iza točka.
Sva ta instalacija  je uvezana nekakvim trakicama i teško joj se prilazi, pa eto da pitam da li se neko nekada zabavljao sa tim i da li ima neko rešenje za ovaj problem, a da ne rasturam i ono što treba i ono što ne treba...

Van mreže BladeBG

• Ultimate Member
  • Gram rada, vredniji je od tone teorije.
  • Auto: VW Passat B5.5 1.9TDI Variant
Odg: Ne radi zadnja prskalica za pranje stakla (u brisaču)_Golf 4
« Odgovor #1 poslato: April 27, 2020, 11:20:49 pre podne »
U zadnjem levom krilu ima spojnica na tom crevu, verovatno ti se ona odvojila. Jel motoric zadnjeg brisača radi? Nije zapekao? Ne pomera se prskalica sa njim?

Cim ti kaplje voda kod zadnjeg levog tocka, znaci tu je problem, taj spoj se odvojio ili je tu puklo. Skini poklopac gde je dizalica, pa ako mozes da dohvatis. Ako ne, ceo levi tapacir u gepeku.

Najbolji način da nešto uradite je da prekinete pričate i počnete da radite.

Van mreže TheViljuska

• VW Početnik
« Odgovor #2 poslato: April 27, 2020, 12:04:00 posle podne »
OK, hvala za odgovor, motorčić zadnjeg brisača radi, danas nastavljam "akciju" pa ću javiti rezultat, a možda nešto i uslikam usput da i ostali vide kako to izgleda :)
« Poslednja izmena: April 27, 2020, 12:05:35 posle podne od strane TheViljuska »

Van mreže BladeBG

• Ultimate Member
« Odgovor #3 poslato: April 27, 2020, 06:24:59 posle podne »
Ta spojnica hoce da se rasiri i da ispada stalno. Ali ima resenja...

Van mreže TheViljuska

• VW Početnik
« Odgovor #4 poslato: April 28, 2020, 08:04:51 posle podne »
Rešen je problem, spojnica se razdvojila kao što je i bila pretpostavka, možda sam rasturio malo više auto nego što je trebalo jer se ona nalazi u gorenjem delu iza one bele plastične obloge na levoj strani (pored daske blizu krova), a ne u donjem delu odakle sam ja krenuo, ali nema veze.
Ja sam pre spajanja malo stavio univerzalni lepak da bi to dihtovalo jer je taj spoj nekako bio dosta labav kada sam udžekao oba dela i zatim sam plastičnom vezicom obezbedio da to više ne može da se razdvoji dok vezica drži.
Evo i nekoliko slika kako to izgleda, mada samo da napomenem da sada iako tečnost izlazi na spoljnu prskalicu, negde curi na sastavu sa osovinom motorčiča, pa ću sutra i to morati da rešavam, pošto me je malopre zeznuo policijski čas, a radio sam na ulici...

« Poslednja izmena: April 28, 2020, 08:07:50 posle podne od strane TheViljuska »

Van mreže BladeBG

• Ultimate Member
« Odgovor #5 poslato: April 28, 2020, 08:42:40 posle podne »
Ima i tu spojnica, ali ti rece da curi kod levog zadnjeg tocka...Pa sam zato rekao da je ta u zadnjem levom krilu. Kada je ta, onda se sliva unutra niz gepek vrata. To sam na jednom Bori karavanu resavao i slivalo se na tepih u gepeku. Ali bitno je da si resio.

A ako curi unutra sa motorica, 90% je pukla cev koja vodi kroz osovinicu do prskalice spolja.

Evo teme i kako se to resava....

http://www.vw-club.rs/forum/index.php?topic=60315.msg669700#msg669700

Van mreže TheViljuska

• VW Početnik
« Odgovor #6 poslato: April 29, 2020, 09:22:03 pre podne »
Hvala za odgovor i savete, iako se razdvojila ta spojnica u gornjem delu, tečnost je padala sa creva na zadnji levi koš, a od njega se slivala dole ka onom džepu iza njega i curela baš kod zadnjeg lonca, pa je delovalo da je havarija tu negde...Svejedno, to je rešeno, a danas ću pokušati da saniram ovaj novi problem kod mororčića i slikaću ponovo sve...To verovatno puca kad se začepi spoljna brizgaljka pa se napravi neki pritisak, a zato se i spojnica rastavila.
« Poslednja izmena: April 29, 2020, 09:48:28 pre podne od strane TheViljuska »

Van mreže TheViljuska

• VW Početnik
« Odgovor #7 poslato: April 29, 2020, 08:37:28 posle podne »
Baš kao što je BladeBG i napisao, pukla je cevčica u osovini motora za zadnji brisač, i to mesingana!
Prateći instrukcije iz onog video-klipa i ja sam to sanirao, ali pošto nisam imao metalnu, upotrebio sam plastičnu cevčicu koja se fino uklopila, doduše uz malo grejanja njenih krajeva da bi se navukla na ostatak one mesingane cevčice i završnu plastičnu brizgaljku. Najteže je bilo razbušiti ostatak stare cevčice i osovini, jer nije mogla da izađe izbijanjem, ali dobre burgije sa pravom merom su odradile taj posao.
Evo, dakle, još nekoliko slika tog mog "poduhvata" (možda je ovo više za rubriku "uradi sam", ali naći će to i ovde neko kome već bude trebalo):

« Poslednja izmena: April 29, 2020, 08:41:19 posle podne od strane TheViljuska »

Van mreže BladeBG

• Ultimate Member
« Odgovor #8 poslato: April 29, 2020, 11:09:18 posle podne »
Te potpuno ispravne motorice (da radi i prskalica za zadnje staklo) je ređe naci na otpadima ispravne, nego neispravne. Tako da, ko ima volje i zeli da mu to bude ispravno, dobro je da ovde ima klip kako se to radi, kao i uputstvo u slikama, kako je to neki nas clan uradio. Bitno je da si resio problem.

Retko kad ne ostane u osovini brisača zalomljeni deo brizgaljke. Ali kao sto si rekao, dobra burgija resava to za čas.