Autor Tema: Turbina od golfa III 1,9tdi na Golf IV tdi_da li može?  (Pročitano 1694 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže TheViljuska

• VW Početnik
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Golf 2 1.6d, Golf 4 TDI
Turbina od golfa III 1,9tdi na Golf IV tdi_da li može?
« poslato: Februar 02, 2020, 06:54:36 posle podne »
Pošto mi je dojadilo da na svakih 5-6 meseci čistim (sprejom za skidanje gareži iz izduvnog dela) i razrađujem varijabilu na turbini na mom autu Golf IV 1,9tdi 66kw/90ks, a nemam para za pravi remont turboa, palo mi je na pamet da se raspitam da li možda mogu da umesto nje ubacim turbinu od Golfa III 1,9tdi 66kw/90ks koja nema varijabilu? Znam da bi trebalo nekako "zbuniti" kompjuter jer on onda neće dobijati parametre iz vakuma turba originalnog sklopa jer je kod III skroz drugačiji sistem (molim za savet ako znate i to kako da se "nabudži"), ali me takođe zanima i da li se one uopšte fizički uklapaju, makar i uz prepravku veze za auspuh? Možda je pitanje glupo, ali ajde da prodiskutujemo malo o tome ako hoćete...Hvala!

Van mreže raca1

• Master Member
  • Pol: Žena
  • Auto: YAMAHA
Odg: Turbina od golfa III 1,9tdi na Golf IV tdi_da li može?
« Odgovor #1 poslato: Februar 02, 2020, 07:25:58 posle podne »
Da ja krenem sa ne može. Skini i rastavi turbinu pa lepo očisti od sprejeva nema dugotrajne vajde. Ništa ne možeš da zezneš samo jezgro ne rasklapaj i vodi o njemu računa, tj. nežno sa njim.
Smorio se ko Saša Matić u bioskopu.

Van mreže mur3633

• Master Member
« Odgovor #2 poslato: Februar 03, 2020, 02:35:45 posle podne »
Pa možda ako su prve serije Golfa 4 66kw tj oni AGR onda vjerovatno može jer je i kod trojke identičan motor

Ako je ALH ne može sigurno. Ponesi negdje u neki servis turba nek je detaljno očiste
TDI POWER

Van mreže TheViljuska

• VW Početnik
  • Auto: Golf 2 1.6d, Golf 4 TDI
« Odgovor #3 poslato: Februar 03, 2020, 05:27:34 posle podne »
OK, jasno mi je. Pošto se bakćem pomalo automehanikom (amaterski) skidao sam turbinu i hteo da je rastavim prateći neke klipove sa yutuba, ali nisam nikako mogao da rastavim onaj deo u kome su krilca. Sve one okolne šrafove za ključ 10 (7-8 komada valjda?) sam skinuo, ali je sve toliko zapeklo i korodiralo da nije htelo ni da mrdne ni milom, ni silom. Probao sam to čak da grejem malim gasnim brenerom i naglo ohladim, ali ništa nije pomoglo...Možda bi to trebalo raditi onim pravim autogenim aparatom, ali ja to nemam, nažalost, pa sam uz pomoć spreja samo razradio mehanizam i polugu, a onda sam taj deo sa krilcima isprao nekim sredstvom za skidanje čađi koje sam ubacivao špricem kroz onaj izlaz ka auspuhu (pola kile crnila je izašlo) i vratio turbo nazad, ali naravno da to nije bilo dugotrajno rešenje. Sad kad opet zaglavi, otkačim "na licu mesta" (na autu) spoj sa uspuhom i tu ubacim špricem sredstvo za skidanje čađi, to se opet lepo razradi, ali traje samo nekoliko meseci. Da li bi to duže trajalo da nisam blokirao EGR (zatvorio sam spoj sa izduvom) i da imam katalizator (izbačeno je sve iz njega odavno i samo je fizički prisutan)? Inače, turbina je dosta dobra, nema lufta, ne troši ulje, itd...
« Poslednja izmena: Februar 03, 2020, 05:37:11 posle podne od strane TheViljuska »

Van mreže raca1

• Master Member
  • Pol: Žena
  • Auto: YAMAHA
« Odgovor #4 poslato: Februar 03, 2020, 05:48:19 posle podne »
Ja sam razdvojio od kućišta čekićem preko plastike i to je dugo trajalo, lagano kuckanje. Kad zapekne može da se desi da kad se razdvaja nasilno da se okruni materijal. Sledeći put kad stavljaš sprej ti odradi više puta jer bez trljanja slabije čisti.

I ako hoćeš lupkanjem da je razdvojiš onda nemoj da skidaš šrafove, samo ih malo odviješ da drže turbo da ne spadne kad se odlepi.
« Poslednja izmena: Februar 03, 2020, 05:53:54 posle podne od strane raca1 »
Smorio se ko Saša Matić u bioskopu.