Ne stižem da predstavim auto, nadam se da ću uskoro i to uspeti

Naime, javio se problem pri startovanju hladnog motora, digne obrtaje na oko 1100 i podrhtava, izbacuje crn dim sa mirisom benzina, pucketa na auspuh, to sve traje oko minut-dva i za to vreme spusta polako obrtaje na "normalnih" oko 750. Dešavalo se na svakih 5-6 dana da upali check engine, na dijagnostici je bilo "prekid (mislim paljenja) na prvom cilindru", pa onda sam ugasi lampicu sutradan. Jednom je počela da trepće i da trza pri ubrzanju, bio sam siguran da je bobina (isti simptomi kao na starom 1.4 16v koji sam imao), međutim zamenom mesta bobina i proverom greške nakon toga, opet je bilo na prvom cilindru. Svećice isto nisu problem, reče serviser, i posumnja na diznu.
E sad, našao sam sistem da svaki hladan start upalim (na 1100 diže), ugasim odmah i upalim ponovo, i svaki put na drugo paljenje odmah radi mirno na oko 750 obrtaja, ne dimi, ne trza. Potrošnja krajnje normalna, fabrička. Meni to ne liči na diznu, valjda bi zezala u vožnji ako nije ispravna. Dakle, sa drugim paljenjem hladnog motora (zagrejan pali normalno na prvu), vozim se već 15 dana bez ikakvog problema, bez prijave greške na tabli.
Da li neko ima ideju šta bi moglo da bude?