Autor Tema: pitanje u vezi gitovanja  (Pročitano 1111 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže alexa71

• VW Početnik
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Golf 4
pitanje u vezi gitovanja
« poslato: April 14, 2014, 11:16:20 posle podne »
Ljudi, molim vas izvinite sto postavljam novu temu, ali nemam izbora. Naime, znam da je u mnogo tema pisano o gitovanju, farbanju i sl, ali ne mogu da pronadjem ono sto me zapravo muci, pa moram da pitam. Elem, Golf 2 koji pripada mom dobrom drugaru, bio je kod limara, jer je malo udaren otpozadi. Majstor mu je uradio onaj deo iznad zadnjeg branika, onaj pravac iznad kog pocinju vrata gepeka i sa strane stop svetla. Majstor je to ofarbao, medjutim, nije bas najbolje ispratio onu gornju ivicu dog je gitovao, pa se to primecuje. Nije pristao da popravlja, pa se drugar posvadjao s njim. Posto ja, koliko toliko imam iskustva s popravkama, resio sam to da ispravim. Delove sam osmirlao, pregitovao, i sad je sve to sareno jos uvek. Treba ga ponovo prespricati. E sad, da li postoji nesto sto se moze pre samog farbanja naprskati, a sluzi da bi pokazalo da li je sve ok? Posto sada okom ne mogu da vidim da li je dobro popravljeno jer su delovi koji su dobri, (jos uvek su pod farbom), ali ima i mesta pod gitom pa je sareno, ne vidi se dobro je**na ivica.  Pre nego sto ofarbam i zeznem se, da li mogu nekako proveriti da li sam dobro ispratio ivicu? Molim vas ljudi, pomagajte, radovi u toku, a ne znam sta dalje.....

Van mreže milan_b mk1

• Hero Member
  • Auto: opel
Odg: pitanje u vezi gitovanja
« Odgovor #1 poslato: April 14, 2014, 11:36:44 posle podne »
imas u farbari pa kupi kontrolni sprej , naneses ga i tacno vidis gde trebas jos da smirglas , kad izvuces sa njim dovoljno dobro onda uzmi pa jos filer nabaci 2k , ne treba ti bolji nemoj bacas pare i smirglaj suvo pa vodeno , prebrisi mednom krpom i udri sa farbom ... sprej ti kosta oko 1000 dinara
. . /████████\ . .
=/___________\=
./(_)=======(_)\.
|\_==__vw__==_/|
l_\____________/_|

Van mreže milan_b mk1

• Hero Member
« Odgovor #2 poslato: April 14, 2014, 11:38:12 posle podne »
. . /████████\ . .
=/___________\=
./(_)=======(_)\.
|\_==__vw__==_/|
l_\____________/_|

TTS

• Gost
« Odgovor #3 poslato: April 14, 2014, 11:40:29 posle podne »
Bez veze češ da baciš pare za ovaj sprej,ako imaš bilo kakve metalic tamne baze,ošpricaj s njom,na isto te dođe....

Van mreže alexa71

• VW Početnik
  • Auto: Golf 4
« Odgovor #4 poslato: April 14, 2014, 11:57:56 posle podne »
Cekajte, sad sam se zbunio...Taj kontrolni koje je boje taj kontrolni sprej i kako se brise? I to sa bazom sto rece TTS clan, ako moze malo da mi pojasni. I zasto je sprej bacanje para? Izvinjavam se jos jednom i hvala svima puno.

Van mreže milan_b mk1

• Hero Member
« Odgovor #5 poslato: April 15, 2014, 01:20:49 pre podne »
ovo sto ti je rekao tts je svakako prakticnije , brze i jeftinije , ako farbas golfa , ne znam da li farbas u metalik ili akril , ako ti je od metalik seta (baza+lak= base+clear coat )ostalo malo baze uzmi pa uspricaj nju , dobijes isto , ako pak nemas ni kap baze ti otidi pa kupi sprej , sprej koji ja imam je crn , on se ne brise vec se skida smirglanjem , a ako nisi skapirao tts-ov post zajebi tu pricu i odvezite auto kod nekoga i platite 50e da vam to zavrsi , nije to tek tako ako ocete lepo da vam ispadne ... ma nije bacanje para kome treba , posto ga ti planiras upotrebiti jednom potrosices 20% spreja maks i ostalo ces baciti , onda jeste bacanje para

ako hoces da izvuces pravce posluzi se trakom malo pa ga markiraj , iz raznih uglova baci pogled pa iskontrolisi neravnine , potezima rukom levo desnoi gore dole vidi da li imas prelaze , ma ... oterajte kod majstora ako nista nikada radili ovako nesto ...
. . /████████\ . .
=/___________\=
./(_)=======(_)\.
|\_==__vw__==_/|
l_\____________/_|

TTS

• Gost
« Odgovor #6 poslato: April 15, 2014, 10:40:29 posle podne »
Da ja to tebi malo pojasnim! Prva stvar je da se ugrubo sve radi na ruke,tj kad iskituješ sve,"paklić" (ili klocnu,kako ko već zove) sa šmirglom u ruke i trljaj,znači nikakve šlajferice i džidže-midže ne pomažu. Površina obrađena na grubo,pod rukom mora biti ravna kao staklo,znači kad prođeš rukom,ne smiješ osjetiti nikakve neravnine (to ti več radi iskustvo,ali ako bude neravnina osjetit češ). Za ugrubo koristiš šmirglu granulacije P150-P180. Linije radiš trakom,znači povučeš papirnu traku,gdje bi ti trebala biti linija,i onda običnom grafitnom olovkom ocrtaš po rubu trake,traku skineš,pa ti ostaje linija gdje trebaš šmirglati ili nanovo kitovati. Kad si izravnao na grubo (da bude full ravno) uzmeš kružnu šlajfericu,na nju P320 i lijepo sve prođeš,dok ti ne izađu risevi od šmirglanja na ruke,da se kasnije ne bi pojavili ispod farbe. Kad si ošmirglao šlajfericom,prođeš to sve na vodeni šmirgl P500,obrišeš,osušiš,izlijepiš i na to nabaciš Filler (špric kit) u minimalno 3 ruke. E,kad si nanio Filler,onda uzmeš malo neke tamne metallic baze ili tog spreja i poštrcaš lagano po tome. Pustiš da se suši 24h. Poslije toga uzmeš opet kružnu šlajfericu sa P500 i prođeš to sve dok ti ne nestane taj "kontrolni" sprej ili ta baza koju si nanio. Kad završiš sa šlajfericom i P500,šmirglaš na vodeni sa P800,poslije sa P1200,zaštitiš i farbaš.

Ovo ti je sistem kako ja radim,nije baš jednostavno,ali ako hočeš da ti bude sve kako treba,radi ovako....
Nadam se da si sad shvatio bar nešto  :26