VW Klub

VW - Forum => Održavanje i servisi => Motor, Menjač, Auspuh => Temu započeo: knalek Januar 24, 2017, 08:27:16 posle podne

Naslov: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Januar 24, 2017, 08:27:16 posle podne
Krajem septembra prošle godine, čudno je palio ujutru. Pogledam paljenje u VAG-COM TDI tajming dijagramu, ono totalna nula! Toliko retardirano da ga nema, znači nema ga na dijagramu. Odem do Bošiste, priključi on kod sebe, i kod njega nula. Pitam šta je, kaže remenica radilice 100%. Inače, preko dana pali normalno, i ide skoro pa normalno malo "mršavo" radi, neko ko se ne razume, ne bi ni jurio po majstorima.
Dođem kući, skinem sve, proverim repere, sve se razišlo. Zakažem kod lokalnog majstora zamenu sutra. Odem ujutru kupim novu remenicu SWAG (jbg) i novi centralni šraf.
Razupči on auto, skine remenicu. Čelo radilice dobro, remenica se malo "pojela" u ćošku desno, nešto mizerno, mislio sam da će biti mnogo više razlokana. Evo slika:

(http://i.imgur.com/aPZiKjv.jpg)

Stavi on novu remenicu, (nisam pitao da li ima lufta), stavi lepak za navoje na navoj šrafa i zakuca ga pištoljem. (pomoćnik držao kontru na zamajcu). Uzupči on meni auto, završi sve, upali odlično, odem od njega, zagrejem auto i pogledam paljenje na dijagramu. Sve ok, malo iznad plave linije, znači malo napredno. Za one koji ne znaju kako izgleda dijagram, evo slika:

(http://www.igreklik.com/slike/images/67410095998221087005.jpg)

U decembru, znači dva meseca posle, nisam prešao 1500km, pogledam paljenje, ono ispod plave linije, kaže "malo retardirano". Rek'o, ajde malo leg'o kaiš, nova remenica... Odvrnem šrafove na pumpi, gurnem pumpu ka šoferšajbni, nategnem je do jaja (do kraja), i dobijem paljenje opet malo iznad plave linije. Kaže, blago napredno.
Posle Nove Godine, već su počeli ovi minusi, nije mi đavo dao mira, pogledam, ono opet ispod plave linije.

Ovih dana je tu negde malo iznad donje crvene linije, danima se tu vrti, i ako je temperatura motora na 85 stepeni. Nemam nekih posebnih problema, možda ima malo ujutru kasnije paljenje, ali pali na prvu i na -10.
Odem danas kod majstora što mi menjao, ispričam sve, pitam da li je nova remenica imala lufta, kaže nije. Kaže još. remenicu drži šraf, on je najbitniji, a ne ležište na radilici. Kaže on meni, nepotrebno dižeš paniku, mnogo gledaš tu dijagnostiku, veoma su niske temperature, to se odražava i na motor, bez obzira što je zagrejan, metal je i dalje mnogo hladan, kaže "motor se skupio".... Ako se sve ne vrati u normalu kad otopli, onda imaš razlog za brigu. Mislim ta njegova priča i ima neku potporu.. Znam od ranije, dok nisam imao dijagnostiku, mnogo lepše radi motor kad otopli, a leti baš lepo prede.... Ali, da zbog spoljne temperature, padne sa plave na skoro crvenu liniju, nešto sam skeptičan...

Ok, odem ja od njega, pročešljam strane forume. Kaže dečko tamo, da kad se stavi nova remenica ona malo lufta, a da to nije problem, i da se na šraf nikako ne stavlja lepak za navoje, zbog istezanja šrafa, i da se šraf obavezno zategne na 9 kila i još 1/4 kruga.
Spremam se da kad otopli, razupčim auto, vratim pumpu nazad, onda ga propisno uzupčim, pogledam paljenje i ako treba vrtim pumpu da bih dobio recimo malo napredno paljenje, pa da vidim šta se kasnije dešava.
E sad, ako paljenje i dalje "nazaduje", i ispostavi se da je opet remenica (99% mislim da jeste), molim poznavaoce koji su to montirali više puta, i imaju iskustva, na šta treba obratiti pažnju, prilikom montaže druge nove remenice, koju bih, ako se odlučim kupio iz originala? Zatim, ako budem otišao kod ovog majstora da reklamiram njegovu montažu, šta bih mogao da mu prigovorim, da li je on napravio neku grešku prilikom montaže?

Izvinjavam se na predugačkom postu, drugačije ne mogu da objasnim problem. Hvala svima unapred! alealeee







Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: enkob Januar 24, 2017, 09:01:19 posle podne
Opsirno i lepo opisano, Jedinu zamerku vidim kad ste vec skidali remenicu zasto niste obradili celo radilice. Dakle ako menjas remenicu obavezno taknite rajberom celo radilice, nece skodit. I ja nebih ceko toplije vreme nego odma akcija.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Januar 24, 2017, 09:09:48 posle podne
Zaboravio sam da napišem, obradio je čelo radilice! Vidi se da on zna znanje, ali opet, zanima me da li ima propusta u njegovom radu, da bih mogao da mu reklamiram, ako opet na remenici gubi paljenje.

EDIT:

Dečko na stranom forumu, koji je sam radio, kaže da kad se stavi nova remenica, ima malo praznog hoda, evo slika:

(http://i.imgur.com/e4dIWUY.jpg)


vidi se u odnosu na ovo špicasto. Znači da ipak šraf ima najvažniju ulogu? Jer da nema, onda to ipak može malo da radi? Ako mi se ponovo desilo, koji je razlog? Jel' SWAG remenica baš toliko đubre, ili ima i drugih faktora?

Po ovoj njegovoj slici, ima hoda za skoro celu širinu zuba, ne znam tačno koliko je to. Dalje kaže, da mu je radilica dobra, što ne znači da je i kod mene toliko lufta bilo. Znači da treba prilikom montaže naći neku sredinu, jer ako je šraf najbitniji, a zašrafi se više u jednu stranu, onda nije to to....
Tako je to kod većine majstora, samo stavlja i šrafi, bez malo vremena za razmišljanje.... Čast izuzecima. Ja da sam sam sebi to nameštao, dvadeset puta bi gledao šta kako....
A možda i tu nema mnogo filozofiranja, nadam se da će se neko javiti sa iskustvom ko je to montirao više puta. Hvala!

Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Marko mk2 Januar 24, 2017, 10:21:58 posle podne
Taj luft na novoj remenici ne mozes da ustelujes jer se pri stezanju pomeri u stranu, taj luft ne moze da skodi, neki auti i nemaju tu kailu nego se zabadaju alati u radilicu pa se pri stezanju safa (posle montaze kisa) i sam kais pomeri malo. to je neko moje misljenje ima ovde dosta dobrih majstora javice se neko  :)
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Januar 24, 2017, 10:28:07 posle podne
Znači hoćeš da kažeš da pri zatezanju šrafa, remenica ode u jednu stranu, šraf se stegne i to tako ostane, stalno remenica stoji na toj strani? Pošto je zavrtanje u desnu stranu, znači remenica ode u desno i tako ostaje stegnuta? Znači desni deo se jede, jer on trpi cimanje... Ako je tako, kako ja imam pojeden levi deo remenice? Pogledaj sliku gore, gornji deo, ćošak je malo pojeden...Kada se stavi na auto, to je levi ćošak remenice. Ništa mi nije jasno...
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Marko mk2 Januar 25, 2017, 01:12:08 posle podne
Ne moze da je jede jer to ne ostaje labavo pri stezanju safa i ne moze da  klima, sem ako nije duzi saf pa ne stegne remenicu, skines donju plastiku kljucom klimas lagano radilicu ako se remenica ne pomera tu je problem
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Januar 25, 2017, 07:46:33 posle podne
Jel' bi mogao da malo bolje objasniš?
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Marko mk2 Januar 25, 2017, 07:54:06 posle podne
remenica ima lufta dok ne stegnes saf, kad ga stegnes ona se vise na pomera na tom luftu i ne moze da se jede, tu je gde je stegnuta, mozda je kod tebe neko stavio duzi saf i on udari u kraj rupe na radilici i ne moze da stegne remenicu kako bi trebalo i ona seta na toj kajli i pojede se i dobije veci luft, znaci posle tezanja safa luft ili setanje (koje je ima dok nije bila stegnuta remenica) ne sme da ima
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Januar 25, 2017, 08:43:20 posle podne
Aha... Znači tvoje mišljenje je kao i od ovog majstora što je montirao, da šraf igra ključnu ulogu u celoj stvari. Ma kod mene je pre nego što se to desilo u septembru još uvek bio fabrički šraf, nije niko stavljao duži. Sad sam stavio zamenski po broju, verujem da je dužine isto kao original. Po toj teoriji ispada da od hiljade i hiljade kilometara, šraf malo popusti, remenica počne malo da šeta, zbog toga njuška radilice napravi luft u remenici i krene se sa gubljenjem palenja. Rekao si u nekom od prethodnih postova da neki automobili nemaju nemaju ni kajlu, ni ivice kao ova moja sa novjih modela, ali opet, i ako je šraf ključan, nisu oni bezveze stavili kajlu, a na ove TDI novije i malo drugačije rešenje, kao kod mene sa prve slike gore. Znači da su oni predvideli da to malo "radi", zato su taj rad ograničili kod običnih dizela sa kajlom, a kod TDI-ja sa ovom mojom varijantom remenice. Znači ipak da šraf ima neka istezanja, kao što kažu na stranim forumima. Ako ponovo bude moralo da se skida, baš ću malo da obratim pogled na problematiku, majstori samo skinu i stave, klasični zavrtači šrafova. I sad se kajem, što sam tako olako prihvatio da ne ustanem sa stolice i sam pogledam kako leži remenica na radilici i da li i koliko ima lufta. Tako je to kad odeš kod majstora koji ne voli da se muvaš oko njega, nego kaže, sedi i gledaj. A evo zašto se ja muvam oko njih!
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Marko mk2 Januar 25, 2017, 09:00:56 posle podne
Nemoj samo da se muvas sa njim  :53
inace kad se steze pistoljom obavezno mora da se koristi dobra gedora koja nije "razlokana"
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: pekar Januar 25, 2017, 09:05:27 posle podne
a lebati, koji to majstor voli dok radi poso da mu se neko muva oko njega i prica e ja sam procitao na forumu to i to, ako si procitao nemoj ni ici kod majstora vec si sam uradi i mirna backa, i ako zajebes nesto nema ko da ti bude kriv nego sam ti, a veruj mi, nema nista bolje nego kad covek samog sebe zajebe ;)

(http://i277.photobucket.com/albums/kk50/pekar_2008/delovi%20%20GTI/image-0-02-05-8873c5c8109d970aa9fd2631fa5297cdfaea99a00da7b5a87a45b546fe3b3f95-V.jpg) (http://s277.photobucket.com/user/pekar_2008/media/delovi%20%20GTI/image-0-02-05-8873c5c8109d970aa9fd2631fa5297cdfaea99a00da7b5a87a45b546fe3b3f95-V.jpg.html)
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: mikula Januar 25, 2017, 09:15:31 posle podne
Mozda mora i novi sraf ako se stavlja nova remenica
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Januar 25, 2017, 09:18:38 posle podne
OK, poštujem cenovnik, ali i da uradi kako treba, da nemam problema! Ne vidim nikakav problem da mušterija priđe, pogleda, pita nešto... Šta sad, ustanovim da mi remenica ponovo šeta, odem da reklamiram, uvek može da se vadi na deo koji sam doneo, da je lošeg kvaliteta i dr.... Jeste, najbolje je da se ostavi auto, da on kupi svoj deo... ali to traje, meni je auto potreban svakodnevno.... Naravno da šta mogu uradim sam, ako zejebem sam sam zajebo, ali više su mi stvari majstori zajebali, jer: TUĐA RUKA SVRAB NE ČEŠE!

Edit: @mikula, stavljen je novi šraf, ne pratiš čas  :)
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: pekar Januar 25, 2017, 09:21:18 posle podne
 :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: mikula Januar 25, 2017, 09:27:31 posle podne
Jbg pisi neopravdani 😂😂😂
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: enkob Januar 25, 2017, 09:42:53 posle podne
To se drugačije radi sa majstorom. Tako bar meni uradu, nece nevalja nesto nisi uradio kako treba evo ti ga pa se jebi sa njim kad zavrsis zovi.

Zaboravih da upitam šta je sa kajišom i španerom, jel menjato kad i remenica i šta je stavljeno.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Januar 25, 2017, 10:18:05 posle podne
Pre 20000km sam menjao zupčasti. Stavljen je Contitech kaiš i SKF španer na kojem piše Litens. Više puta sam za tih 20000 kontrolisao paljenje i da li je u fazi. Sve je bilo u redu do septembra prošle godine, kada se desilo to što sam opisao u prvom postu s' početka teme. Isto znam, da po knjigama, sad sam trebao da opet stavim nov kaiš, jer na valja što se opet stari zateže. Ubedili su me da ne menjam. Inače, tada pre 20000, zupčenje je radio drugi majstor (ne ovaj što je menjao remenicu, još se nije doselio).
Inače, zvao sam ovog što mi je zupčio kad se to desilo to u septembru, da mu kažem šta je bilo i da sam bio do Bošiste i da im je to mana, da vidim da dogovorim zamenu... On kaže, ma nije to baš tako, ne može to tako da bude... Nešto palamudi... Ejjj, čovek ima 52 godine, radio u Švajcarskoj, radi generalne, svašta nešto... Odjebem ga i odem kod ovog drugog. Videćemo, da kucnem u drvo, auto pali ide, ali mi je paljenje od 15 decembra, pa do sada otišlo u retard sa malo iznad plave linije na dijagramu VAG-COM-a, do malo iznad crvene linije. Tačnije, rečnikom VW, timing je tada bio 50-52, a sada 30-32.
Niko da izađe sa odgovorom, da li temperaturna razlika spoljne temperature, može da ima uticaja na sve to, i koliko će se i da li će se malo popraviti paljenje kad otopli. Videćemo, skeptičan sam, al' dobro.
 
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: TTS Januar 25, 2017, 10:23:25 posle podne
Ostavi se Vag-Coma i ne drkaj po njemu. Vozi i uživaj. Jebo te dijagram,ako pali i ide kako treba. Ne može biti isto na -10 i na +15 nikako. Pokuššaj ti izači napolje na -10,obučen kao da je + 15,pa češ vidjeti razliku. Praviš problem gdje ga nema. Baci tu dijegnostiku,bit češ sretniji i ti i auto...
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Januar 25, 2017, 10:26:00 posle podne
Hahaha, to TTS,  clap alealeee :26 driving
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: enkob Januar 25, 2017, 10:45:08 posle podne
Dobro ti je reko, pa nije to neka razlika normalno je da ECM i pumpa napravu tu korekciju paljenja za ove hladne dane. Pali i pun gas al kad se zagreje
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Januar 25, 2017, 10:53:47 posle podne
Naravno, ali pravi test će biti kad otopli. Ako se sve vrati u iole normalu, to je to. Ako se ne vrati, ostane isto kao sada, neki problem postoji ili je postojao, jer ne može da izgubi paljenje za manje od mesec dana 20 jedinica. Možda je i zato fabrika dala opseg od 30-80, to se sve smatra normalnim tajmingom, baš zbog tih temperaturnih spoljnih razlika. Videćemo, možda ćemo svi nešto naučiti. Hvala svima za sada.  :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 01, 2017, 05:46:23 posle podne
Za one koji prate temu... Definitivno nema veze sa spoljnom temperaturom to što je polako gubio paljenje i što je na dijagramu otišao skroz dole. Lepo sam ja rekao da sam skeptik po pitanju toga. Jutros je loše upalio. Proverio sam zupčenje, ispao je iz faze. Na radilici je otišao za zub. Znači od kraja septembra prošle godine do danas, za 1 zub je pobegao. Razupčio sam ga, vratio pumpu nazad, da bude na sredini, pošto je bila napred do kraja. Pokušao sam da ga uzupčim, ali mi nešto nije išlo, nisam skidao točak, da bi lepo krenuo sa kaišem odozdo od remenice radilice, verovatno zbog toga. Uglavnom, uzupčio sam ga toliko da mogu da vozim. Pumpu sam opet morao da gurnem do kraja napred, da bih mogao da palim i vozim. Paljenje gore nego što je bilo, nula totalna.
Otišao sam do majstora koji je radio, na reklamaciju. Saslušao me, nije mogu da veruje za sve to, jer vozim 2000 km, prvo je rek'o da misli da pumpa nije u redu. Medjutim kada sam mu rekao da sam gledao i da je ispao iz faze, rekao mi da dođem ujutru da vidimo šta je. Predlagao je da ili kupim originalnu remenicu, ili da skinemo ovu da vidimo šta je.
Remenica iz originala je 6234 dinara, nisam je kupio, čeka se par dana. On smatra da je verovatno čelo radilice loše, a to se ne vidi golim okom, i da je radilica sjebala remenicu. Moguće, ali opet, vrlo sam kratko vozio tada u septembru, možda 50 km. Mislim ako je stara remenica sjebala radilicu za 50 km.. Ja ne znam šta da mislim.
Ako neka ima neki pametan predlog ili ideju šta sutra da pogledamo, na šta da mu skrenem pažnju, kako da steže, da li da stavlja lepak za navoj na šraf ili ne, ili bilo šta drugo, bio bih mu mnogo zahvalan!  :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: enkob Februar 01, 2017, 11:36:50 posle podne
Ja da je moje auto spremio bih nov kais i skinuo bih remenicu da proverim u kakvom je stanju i ako je ostecena narucio bih orginal obradio celo pa montiranje. Na stotine sam ih tako uradio sraf zavijam pistoljom 720 Nm nikad nigde nije bio problem. U tvom slucaju malo sumnjam na kais i zato bih stavio nov. Znam da je menjan al i Novak Djokovic ponekad podbaci pa tako moze bit i kais felerican.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 02, 2017, 12:01:02 pre podne
Hvala, razmisliću o tome. Koji kaiš predlažeš?
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Nenad Petakovic Februar 02, 2017, 07:44:01 pre podne
I ja predlazem nov kais,a i spaner taj obavezno nov onda.Jesi li proveravao zategnutodt kaisa jel varirala za ovo svo vreme?? I ako nista teraj to kod Gedore,resice on to..
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 02, 2017, 08:00:58 pre podne
O tome sam prvo razmišljao da nije kaiš olabavio... Sve ovo vreme zategnutost kaiša ista. Videlo bi se po reperu na remenici da je nešto popustio. Ma jok, ništa. Zato lično ne sumnjam na kaiš, nego na remenicu ili radilicu. Videćemo danas. Skinućemo da vidimo kakva je remenica, najlakše je za početak staviti novu remenicu (uzeću ponovo Swagov-u) ako je ova na auto opet oštećena. U tom slučaju posle toga ide original remenica i naravno nov kaiš i španer da ne boli glava. Ali bojim se da kod mene neće to baš tako ići lako. Hvala svima.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 02, 2017, 09:09:23 pre podne
Odem sad da kupim novu remenicu i šraf, on upali odlično, nit dima nit se mučio.... Ma garant i ova remenica šeta. Zato i možda nisam mogao juče ga da uzupčim. Tj možda sam ga ja i uzučio kako treba, ali se dole remenica pomeri i meni deluje da je pobegao reper na radilici za zub... I sad ujutro remenica se vrati na mesto, paljenje odlično i  on upali dobro. Ne znam, nisam pametan... Sinoć išao da ga operem, temperatura bila slična, pomučio se da upali, izbacio oblak dima pozadi, pušio.. jutros kao što sam opisao, upalio odlično, samo malo kratko dima pozadi i nimalo više... bonk
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 02, 2017, 04:21:39 posle podne
Ovako... Stavljena nova remenica i šraf (isto iz Swaga). Po majstoru čelo radilice odlično, ništa nenormalno. Po njemu, takođe remenica koju smo skinuli (ona iz septembra 2016) kao odlična. Medjutim, kada se malo bolje zagleda, vidi su u desnom ćošku da je malčice vrlo malo dobila udarac. Po njemu, to se samo farba skinula. Nisam hteo da razmišljam, stavio sam drugu. Auto je onda uzupčen 100% u fazu. Terao sam ga da pumpu vrati na sredinu, da bih imao prostora za guranje kao šoferci ako treba da dobijem napredno paljenje. Vratio je pumpu. Po njegovoj logici, pošto je auto 100% u fazi, i pumpa na sredini, ako je pumpa u redu, to će sve biti dobro, možda će malo trebati ka šoferci. Međutim, auto nije hteo da upali (paljenje suviše retardirano). Gurnuo je pumpu ka šoferci poprilično i auto je upalio. Po njemu, pumpa nije dobra, jer kao da je dobra, morao bi da upali i kad je na sredini pa da se onda malo došteluje, a ne ovako skoro do kraja.... Inače, nisam spomenuo da je ova remenica od drugačijeg materijala nego ona prethodna. Slična je materijalu kao iz originala. Mislim da nije ovo u pravu za pumpu, al' ajde....
Čim sam ga malo zagrejao, stavio sam ga na dijagnostiku, paljenje oko sredine dijagrama (plava linija).
Nisam hteo tako, odšrafio sam pumpu, gurnuo je sam kao šoferci otprilike skoro da je 90% do kraja, i dobio sam paljenje u gornjoj zoni dijagrama, negde oko 56-60. Ostavio sam tako, da bude napredno.
Posle ovoliko pisanija, moja zaključak je da materijal Swagove remenice mekan, i da  su te remenice krš.
Mislim i da znam kad je dobila taj udarac. U decembru prošle godine, dao sam auto jednoj devojci da proba. Ima mnogo godina vozačkog staža, pa sam mislio da je to OK. Bio sam sa njom u autu, ali u jednoj krivini joj se se auto ugasio (nije vodila računa), i par metara ga je ona tako vukla ugašenog, a u brzini i sve se vrtelo. Upalila ga je u vožnji na ključ. Mislim da je remenica tada popila udarac i da je zato još tada izgubio paljenje.
Zato i mislim da je Swagova krš, jer ako ne daj bože nekad budem morao da ga palim na guranje, može opet isto da se desi. Pitanje koliko će i ova da traje. Ali, dobro da je mekana, neće stradati čelo radilice.
Ako se opet desi, samo originalna remenica, a daj bože da potraje do zamene kaiša, bez razmišljanja ću tada kupiti i staviti originalnu remenicu.
Znači, po meni, za neke sledeće generaciju koje ovo čitaju, izbegavajte zamenske remenice, pogotovo ovu koja trpi jake udarce. Hvala svima, videćemo šta će se dešavati u nekom narednom periodu. Živeli!  :26

Još da dodam da remenica kad se stavi na radilicu ima vrlo malo lufta, a kad se šrafi, pošto navoj šrafa ulazi u radilicu, čelo radilice sa onim ravnim delom se zabije u desni ćošak remenice, i tu se drži. Zato i najviše dobija tu udaraca i taj se ćošak pojede (kao kod mene na slici iz prvog posta).

Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Nenad Petakovic Februar 02, 2017, 04:28:40 posle podne
Trebo si odma poruciti oem remenicu i cao..Ja verujem da ce te i ta isto drkati,,pupuu..Sto ne skide na nekom sa otpada tu remenicu ima ih bas dobrih da se nadje..Pre bas drugar naso sa g3 tdi-a 97 godiste glavu i remenice sve,,sve je ko iz fabrike bilo..A taj SWAG sve je to go tuki..znam po nekim drugim delovima iz SWAG-a...
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 02, 2017, 04:42:17 posle podne
Jbg, nisam.. šta da radim. Sad znam tematiku. Nek izdrži godinu dana (ja ne prelazim mnogo) pa nek i rikne, odmah znam šta je, ide original i to je to. Ma znao sam ja još odavno da je do nje, nego nisam hteo da priznam. Čim je on bio ispao iz faze, a na radilici je pobegao za zub.. o čemu mi da pričamo. Ajde da ne otvaram haubu, ili da nemam pojma, ali znam da pogledam da li je u fazi.... Ako je bio pre par meseci, a sad nije, nema govora. To sam ja majstoru pokušavao da objasnim. A znate majstore, i ono njihovo, radim 29 godina, promenio sam ih stotinu, nikad se to nije desilo... da je aluminijumska ne bi mogao da je oštetiš za 2000 km... E, majstore, za sve postoji prvi put! Vidiš da može!
Stavljanje polovne remenice je lutrija, verovatno veća nego stavljanje ove Swagove. Čak i za onu originalnu ne bih imao poverenja, ko zna gde sad oni to prave za ova starija vozila koja su kod njh za otpad. Ne menjaju džabe Nemci auto na par godina.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 11, 2017, 05:36:42 posle podne
Opet se pomerila remenica. Pre 9 dana stavljena nova. Ne znam dal' imam 150 km pređenih... Bio uzupčen u picinu dlaku, timing na 58-60. Do juče je bilo sve dobro, jutros ga osetim na jutarnjem paljenju. Pogledam tajming, pao na 50. Pogledam zupčenje, reper na zamajcu pobegao pola zuba. Razupčim ga, ponovo uzupčim da budem siguran, dobijem tajming 52-53. Definitvno mora remenica iz originala i ravnjanje čela radilice, mislim da ono nije baš najbolje. Moram da nabavim ovo https://www.youtube.com/watch?v=Q1kkNhDQGe0, jer ne znam ko to ima. A i u majstora nisam siguran, možda mu je jak pištolj, pa kad rokne, načne remenicu. Zašto fabrika kaže 90 nm i 1/4 kruga..., ne kaže zakucajte to koliko može.... Tad ću staviti nov kaiš i nov španer... Taman mi je ove godine vreme za servis, a i ovaj kaiš je skidan stavljan 100 puta, španer više puta stezan. Hvala svima.  mahac
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: TTS Februar 11, 2017, 08:21:06 posle podne
Knalek brate negdje griješiš kad "zupčiš" auto. Ja sam tih zamjenskih remenica ugradio bog zna koliko i nikad nije bilo nikakvih problema. Ne bih da ti pametujem,ali možda imaš negdje drugo grešku,pa ti se odražava na remenici. Govorim ti iz razloga da ne bi stavio originalnu,pa dobio isti problem. Pogledaj sve komplet,možda ima negdje neka sitnica koju si previdio,pa te ona zajebava. Za početak pokušaj da ga ne zategneš previše,pusti ga nek bude "malo" labaviji,pa probaj. Neče preskočiti ne brini se,dovoljno je širok. Jebi ga stvarno bi volio da sam bliže,pa da vidim malo šta se to dešava,jer sad i mene več počinje nervirati. Onda mogu misliti kako je tek tebi...
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: enkob Februar 11, 2017, 09:27:11 posle podne
Stvarno mi je muka da citam sve ovo gore, a kazi mi jel radilica nije obradjenja sa alatom iz klipa gore sto si postavio. Ja imam taj alat kod njih sam ga i kupio nemam pojma kolko puta je odradio posao dosad vec je i tup opet ga moram kupovat. Sraf uvek zatezem pistoljem i nikad problem. Ni meni sad nije jasno i mene pocinje nervirat sta mu je. Al ako celo radilice nije obradjivano, onda ti je jasno valjda u cemu je problem. Nova remenica na radilicu koja je imala problem sa remenicom neide bez obrade.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Nenad Petakovic Februar 11, 2017, 09:50:55 posle podne
Ja znam za dva afn-a kojima je ta remenica zamenjena sa drugom i to sa odpada,stegnuta pistoljem i obe voze vec 1-2 god bez ikakvih problema...sta je to kod tebe stvarno iritira coveka,al znam kako je to kad te nesto seca ko gremlin..al budi uporan resices ti to..
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 12, 2017, 09:37:06 pre podne
Juče sam ga ja zupčio, a pre sada već 10 dana kada je stavljena zamenska remenica po drugi put, zupčio je majstor. Čovek ima 50 godina, vidi se da ima znanja. Sve je odrađeno školski, sa otpuštanjem remenice na bregastoj i sve drugo. Provrteo ga dva kruga, svi reperi kako treba, reper na zamajcu, klin u boš pumpu ide lepo lagano, alat za blokadu bregaste takođe. I ja sam razmišljao da li nešto drugo može da hebe. Kažu, na bregastoj ne može da preskoči, konus je. Na pumpi, kažu takođe ne može.
Ali, kada sam ga ja juče provrteo, došao do repera na radilici, klin na pumpu neće, alat u bregu takođe neće. Mrdnem malo, klin u pumpu ide, alat u bregu ide, a reper na radilici otišao pola zuba-zub ka hladnjaku da tako kažem.
Ne treba mnogo filozofiranja da se opet remenica pomerila. A ako je dobila lufta, taj luft će se širiti jer su ipak dobri udarci.
Nije obrađeno čelo radilice alatom iz klipa! To vidim kao propust majstora! Jer ako to mora da bude ravno idealno, takvo nije. On bi to trebao da zna. Verovatno je to problem.
Posle svega polovnu remenicu ne bi uzimao, ne bi ni zamensku, samo originalnu.  Hvala svima!  :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: TTS Februar 12, 2017, 09:44:15 pre podne
Ja mislim da treba kad se problem riješi,otiči u kakvu dobru kafanu na muziku uživo i napiti se! Čisto da se maler razbije...
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 12, 2017, 09:48:09 pre podne
Biće i toga, kad rešimo problem, biće razbijanja malera...
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Nenad Petakovic Februar 12, 2017, 09:59:07 pre podne
Nadji taj alat obradi,stavi oem remenicu,stegni sa kilo kljucem po fabrici uzubi i pravac kafana.. :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: enkob Februar 12, 2017, 09:05:45 posle podne
Opsirno i lepo opisano, Jedinu zamerku vidim kad ste vec skidali remenicu zasto niste obradili celo radilice. Dakle ako menjas remenicu obavezno taknite rajberom celo radilice, nece skodit. I ja nebih ceko toplije vreme nego odma akcija.

Evo sam ti prvi napiso sta treba da se uradi pogledaj na prvoj strani posle prvog posta. I jos jednom sam ti napiso da uradis istu stvar. Kako hoces tvoj auto, al poslusaj me ja sam istupio dva rajbera za celo radilce i ubrzo cu kupit treci. Vise nepisem nista, a dosta sam i napiso ako je ko hteo poslusat.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 12, 2017, 09:38:56 posle podne
Ma sve razumem, ali znaš kako je, ne radim to ja sam, nemam uslova. Da radim sam kao što radim neke stvari koje mogu, ja bi to dobro obradio rajberom, pa pipao sto puta da vidim koliko je ravno, pa gledao kako naleže remenica, koliko ima lufta.... Međutim, majstori to zbrzaju, oni su kao to radili sto puta, već znaš priču. Čast izuzecima. To je ona priča sa početka teme, da nijedan majstor ne voli da mu neko visi nad glavom ili da mu ne daj bože priča šta treba da radi. Ovaj moj, recimo kaže da za 1500 km ne bi mogla da ode remenica, pa da je aluminijumska. Sad nisam ni bio da mu kažem da je sad za 9 dana reper na radilici pobegao za skoro zub. Pumpa i bregasta se gađaju. Verovatno bi mi rekao da sam lud ili da ga zajebavam. Jednostavno ima ljudi koji ne mogu da shvate da ima nešto što može i prvi put da se desi. Mora se posvetiti pažnja dobroj obradi čela radilice, a ne ofrlje.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: enkob Februar 12, 2017, 09:56:49 posle podne
Ako kupis alat ili budes u prilici da gledas obradu videces kako se vidi razlika bez ikakvog merenja i pipanja golim okom. Da smo blize sa zadovoljstvom bih ti pomogao i dozvolio sa uzivanjem da odradimo posao zajedno. Ja jedino netrpim ljude koji neznaju, a neznaju da neznaju i nedaju se naucit. A nafaku daje Bog ne ljudi i hfala Bogu te je tako.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 12, 2017, 10:11:10 posle podne
Hvala ti puno Enkobe! Alat ću morati kupiti, pa ću i ja nešto naučiti. Ako veruješ za ova dva puta nisam uspeo pošteno da vidim ili da opipam to famozno čelo radilice. Radilice je dole uvučena, u servisima je obično polumrak. Ovaj ima neku lampu za glavu, kad se udalji od vozila, dole totalni mrak. Taman krenem da upalim svetlo na mobilnom, dok je on otišao po ključ, eto ga nazad, krene da radi, i kako da se guramo. Ali dobro, čovek se uči dok dok je živ. Postoji i treći put, ali kod njega više to neću raditi, ako iz drugog puta nije zaključio da je čelo radilice loše, onda neće ni iz 10-og.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: TTS Februar 13, 2017, 10:12:07 pre podne
Dobro kaže Enkob. Tebi je najbolje da kupiš alat i odradiš to sam,jest da češ ko nemaš pištolj na zrak,morati se snaći za odvrnuti centralni šaraf,ali onda bar znaš šta si uradio. Ja nikad ne stežem centralni pištoljem,nego moment ključem,na onoliko koliko je i propisno. Napravio lijepo alat da uhvati zamajac i neda mu se okretati,stavim kapljicu Loctitea protiv odvrtanja šarafa i stegnem. U najgorem slučaju,ako budeš sam radio,morat češ skinuti karter,pa blokirati radilicu. I to ti nije neki problem,malo više vremena uzme i jedan novi dihtung kartera.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Nenad Petakovic Februar 13, 2017, 08:37:17 posle podne
Bas sam se veceras setio jednog vw bus kombija,isto kao tvoj tdi al isto se desavalo...Bar 5 remenica je covek menjao za mesec dana,ja sam mu jednu nabavio bio..al motor posle 2-3 dana posle svake zamene je bezo iz faze..Bas cu pitati vlasnika sta uradi na kraju..Secam se da je napravljen na kraju.Znam da nisu iste tvoja i sa 1,6 td remenice,al je i njemu nesto oko remenice tj radilice bilo...
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 13, 2017, 09:09:04 posle podne
Aj pitaj, baš me zanima. Danas sam naručio alat za obradu čela radilice, sutra bi trebalo da stigne. Ma loše je meni čelo. Kad se gleda odozgo kad motor radi, vidi se da malo šeta ona velika remenica Pk kaiša, malo igra... Igralo je to meni i ranije, video sam ja to, ali godinama se ništa nije dešavalo, ali eto u septembru prošle godine, fabrička dobila lufta. Definitvno je tu problem, ali opet za 10 dana da pobegne iz faze za pola zub-zub.... Možda, ne znam..Nisam znao da to treba tako da bude idealno ravno.... zato sam i skeptičan.. Ne kupuje mi se originalna remenica, šta i nju sjebem za 15 dana, i šta? Bacio sam 5500 dinara.... Verovatno ću ponovo uzeti SWAG. Toliko njih ugradilo SWAG, niko se nije žalio, svi kažu da nije toliko loša. Imam drugara mehaničara u Norveškoj, i oni tamo ugrađuju SWAG.. Jedino ako SWAG za njihovo tržište nije bolji nego za naše.... Hvala Nenade!
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Nenad Petakovic Februar 13, 2017, 09:37:18 posle podne
Pitacu ovog sto mu je bio vlasnik tada kad mu se to isto kao tebi desavalo..Znam da je bilo isto kao kod tebe 2-5 dana i pobegne iz faze...Nije bilo otpada odakle nismo remenice uzimali,cak je i nove kupovo...Ma isto kao kod tebe,samo 1,6 td motor..Znam da je napravljen i vozen.sad ga je kupio neki moj rodjak i vozi ga bez problema...Pitacu pa ti javljam..Al samo ti odradi celo sa tim alatom i stegni na moment kljuc po fabrici i da ga jebem ne bi trebalo to da fusa vise..Onaj alat posle daj Enkob-u u pola cene.. :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Nenad Petakovic Februar 13, 2017, 09:38:50 posle podne
Da napomenem i onaj 1,6 td je bezo za po zub isto svaki put..
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 13, 2017, 09:57:17 posle podne
Pa kad bi on stao da ne beži više, da ga ja uhvatim....  lollol, nego on beži pola zuba, ja ga uzupčim u fazu, on posle dva dana opet beži pola zuba. Znači ceo zub od pre 4 dana. Šta ćemo tako da se jurimo lollol... Sve mi se čini da prošli put dođe do neke granice, pa onda kao stane, ne beži toliko... mada, ko zna šta bi bilo za par meseci..
Ovaj drugi put bežanje je bilo još i brže, mnogo brže nego prvi put! A mislim da znam i zašto! Narokao je prvi put loctite na navoj šrafa. Pa ad se šrafi, taj loctite se istisne napolje, dođe između čela radilice i remenice i tu napravi neki sloj. Kad skida remenicu, povuče neki deo loctita koji povuče desetu materijala na radilici i eto ti belaja. Sad mi je čelo radilice lošije nego prošli put kad je radio! Sad ću da dokumentujem sa slikom!
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: pekar Februar 13, 2017, 10:08:05 posle podne
Pa kad bi on stao da ne beži više, da ga ja uhvatim....  lollol, nego on beži pola zuba, ja ga uzupčim u fazu, on posle dva dana opet beži pola zuba. Znači ceo zub od pre 4 dana. Šta ćemo tako da se jurimo lollol...
moras ti to cipovati malo da bi ga stigo lollol
sala na stranu, svaka ti cast na upornosti da ga resis :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Joca Februar 13, 2017, 10:12:04 posle podne
A da ga staviš 4 zuba ispred, posle si miran 7 dana?    :53
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: TTS Februar 13, 2017, 10:26:41 posle podne
Joco je luuuud  lollol lollol lollol
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 13, 2017, 10:27:25 posle podne

(https://s27.postimg.org/yfh1lky8v/DSC_1046_1.jpg) (https://postimg.org/image/yfh1lky8v/)

Levo i desno, su obeleženi da kažem "krateri", možda 10-ti ili 20-ti deo milimetra. Ako su na remenici krateri, tamo na čelu radilice to je kao "brdašce". Video je on to kad je skinuo remenicu, pa je kao nešto strugao nekim šrafcigerom, turpijom, nemam pojma... Pa ne može to tako.. Pogotovo kad sam došao drugi put...
Gore desno je obeležen ćošak gde remenica dobije lufta.

@Joca:  lollol lollol


Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Nenad Petakovic Februar 13, 2017, 10:50:00 posle podne
Ovaj tvoj mestre ti je ko neki moj bivsi..Oteram mu ja kola koja na leru ne mogu da satave o.6bar pritisak ulja i to sa mojim meracem zakacenim,on kaze - ma ceraj to ne seri,moram na more nocas,pa cemo pogledati kad se vratim- lollol pop1
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 14, 2017, 10:33:17 posle podne
Uh jebeno bilo danas.. Ovako, ukratko... Stig'o alat, odem da kupim novu remenicu. U povratku, upali mi se lampica za akumulator. Pogledam spala oba kaiša, PK i klinasti. Namestim PK, kako upalim, odmah ga strgne dole. Pogledam, velika remenica PK kaiša, igra gore-dole, levo-desno po centimetar. Au...
Bez serva i PK kaiša, dođem do servisa koji to treba da mi radi. 300 metara odatle (sva sreća). Jedva upali auto, jedab ga popnem na dizalicu gde se centrira trap i krenem da radim.
Krenem da ga dovedem na nulu, da vidim koliko beži, šraf na radilici se vrti bezveze. Izvadim ga rukom!
Puk'o, tj, IZKIDAO SE!! Evo slika:



(https://s23.postimg.org/ueffllfaf/raf_iscupan.jpg) (https://postimg.org/image/ueffllfaf/)


Auuu.. U glavi već druga radilica.... Unutra ostao veliki deo. Kaže dečko, ma daj da probamo da izvadimo. Malo burgija, malo zeger klešta, izvadi on deo koji je ostao unutra. Probamo nov šraf, lepo ide, ne udara u radilicu, moći će lepo da se zavrne.
Čelo radilice naravno loše! Puno kratera i neravnina i "brdašaca"! Lepo sam rekao da je sad situacija gora nego prvi put! Sad je brže bežao iz faze. Evo slika:


(https://s10.postimg.org/f83bdsmid/Celo_radilice_osteceno_forum.jpg) (https://postimg.org/image/f83bdsmid/)
Krenemo da obrađujemo čelo, i iz 2-3 puta skidanja alata i vrtenja, dobijemo čelo kao bebina guza.
Medjutim, ni sam ne znam kako, alat napravi udubljenja na gornjem ravnom delu čela i ispod levog ćoška čela radilice.
Evo slika:

(https://s17.postimg.org/41yg4yxd7/Celo_radilice_obradjeno_2_forum.jpg) (https://postimg.org/image/41yg4yxd7/)



(https://s8.postimg.org/60stgisoh/Celo_radilice_obradjeno_1_forum.jpg) (https://postimg.org/image/60stgisoh/)
Probamo novu remenicu, ide teško, ima luft gore-dole. Malo obradim gornji deo čela, nema više lufta gore-dole, samo levo-desno. To sve imaju tako, dok se ne zašrafi.
Stegnemo šraf na 9 kila, ja mu kažem treba još 1/4 kruga. Kaže on, uh to je još 3-4 kile, i uzme, dotegne još.
Uzupči mi auto, (moja bi ga baba bolje uzupčila na parkingu), nije hteo da oslobodi remenicu bregaste... Već vidim da tajming neće biti dobar.. al' ajde to je sad u drugom planu, zupčiću ga ja ponovo... Redno vreme servisa već isteklo, dečko radi prekovremeno....
Upalimo auto, sve remenice mirne, remenica PK Kaiša mirna, lepo radi. Kaže dečko, prati situaciju, ako ponovo počne da gubi fazu ili da šeta remenica PK Kaiša, nemoj da voziš, onda mu ne gine druga radilica.
Dođem kući, uključim VAG-COM, tajming skroz dole skoro do crvene linije, negde oko 29-30... Uzupčio ga loše, sačuvaj bože. Pumpu nismo dirali.
Dečko kaže da mu nije jasno koja je to sila pokidala šraf M14? Prvo smo pomislili da ovaj prethodni majstor nije pretegao šraf, jer znam da ga je stezao nekim jakim novim pištoljem. Onda kao nije to, nego velike oscilacije, veliko šetanje remenice radilice zbog lošeg ćela radilice... Ali opet da tako pokida šraf...
Ima li komentara? Hvala svima!!
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: enkob Februar 14, 2017, 11:01:22 posle podne
Radilica ti je bila u katastrofalnom stanju, moralo je bezat paljenje i moralo se desit sta se desilo, samo mi nije jasno kako si steko toliku srecu da ti neprezubi toliko da pokrivi ventile. Cim je bezalo paljenje to jes faza paljenja, valjda je jasno da je dolazilo do setanja remenice. Cim je setala remenica morala je i mogla je odkinut sraf.

U buduce, valjace jos nekom. Upali motor, otvori haubu i pogledaj remenicu radilice mora da bude prava kao kad je ugasen, ako nije tako nego vrcka levo desno kao ruska balerina posle galona vodke, onda ima problem sa fazom paljenja ili ce ubrzo imat.

Nedozvolite majstorima da vas sisaju pricom, Mora da se vadi motor i da se izvadi radilica ili zameni ili masinska obrada. Postoji alat kojim se to radi na licu mesta i sve druge price padaju u vodu. Remenica radilice ni u jednom slucaju nesme bit zamenjena bez obrade cela radilice.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 14, 2017, 11:08:01 posle podne
Naravno Enkob, sad je sve jasno... Sve druge priče su pale u vodu! Napisao sam u prethodnim postovima, da praktično čelo radilice nisam ni uspeo da pošteno vidim kod ovog prošlog majstora. Pitam ga, jel' dobro, kaže jeste. Ogroman propust za njega, zbog toga što mu je ono bilo dobro čelo radilice! Pa srušio je svih njegovih 30 godina rada. Otići ću ja do njega da mu kažem šta se desilo, pa makar se potukli!
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: enkob Februar 14, 2017, 11:15:24 posle podne
A nemoj to prijatelju, nemas nista od toga jasno je je ko je gubitnik, porazio si ga dovljno cak i da ga vise nikad ocima nevidis. Jak je ovo forum, a nisu ni tebe donele rode vec imas porodicu i prijatelje i dovoljno je da znaju sta ti je uradio niko nece otic kod njega, a njemu gora kazna netreba.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 15, 2017, 12:08:33 pre podne
Nisam ja nasilan, niti bi mu tražio pare, niti neku reklamaciju.... nego hoću da mu pokažem ozbiljan propust, i da nešto nauči. Jer očigledno za 30 godina rada nije naučio da čelo radilice mora da se obrada kad se menja remenica, pogotovo kad se iz aviona vidi da je neravno, a još pogotovo kad sam već jednom bio i da mi je već jednom gubio fazu. Zamisli da je nekom drugom radio to i taj krenuo na put neki duži? I šta? Kaže on meni, da je aluminijumska remenica ne može da se pojede za 2000 km, a ova druga se pojela za 250, i još toliko šetalo da se šraf pokidao.... Ej..., šta on priča ne mogu da verujem. Totalni nepoznavaoc tematike. Možda je dobar jedino za čistu mehaniku, zavrtanje i odvrtanje šrafova. Inače, nije on sa foruma, forume, internet ne prati, kaže da su na forumima sve neznalice i prevaranti! A on je poznavaoc u p.m. Ma strašno. Nek nam je bog u pomoći sa takvim majstorima. Plašim se da kupim novi moderniji model golfa!
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Nenad Petakovic Februar 15, 2017, 07:10:58 pre podne
E bas mi je drago da si to resio.Msm da to vise nema da vrdne..Bas sam sinoc bio sa ovim likom sto je vozio onaj kombi,neces verovati al mu je menjao radilicu,reko mu mestre da je kriva pa popusta remenicu...hahaaaa a samo je trebalo poravnati sa ovim alatom..Pozz
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 15, 2017, 08:45:00 pre podne
Videćemo koliko će da traje, nadam se da će da potraje. Ali generalno, meni je loše čelo radilice. Bilo je rđavo i već je rđa nagrizala čelo. Zato je i alat kad je frezovao, povukao neke deliće čela. Jednostavno, auto je mnogo prešao, to su godine i to je to. Mislim da fabrika nije ni predvidela da se ovo ravnjanje radi. Mi smo sada podosta materijala skinuli, sigurno desetu, dvadesetu, ako ne i dosta  više. Kaiš se malčice približio motoru i na gornjim remenicama. Ako bi trebalo još jedno ravnjanje, ne bi moglo, možda neko baš fino, ali ovako malo više ne mere. Sigurno bi alat povukao još više materijala sa čela, a i kaiš bi izašao iz ose. Tad bi morala druga radilica.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Desmo Februar 15, 2017, 10:23:21 pre podne
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Nenad Petakovic Februar 15, 2017, 11:14:51 pre podne
Videćemo koliko će da traje, nadam se da će da potraje. Ali generalno, meni je loše čelo radilice. Bilo je rđavo i već je rđa nagrizala čelo. Zato je i alat kad je frezovao, povukao neke deliće čela. Jednostavno, auto je mnogo prešao, to su godine i to je to. Mislim da fabrika nije ni predvidela da se ovo ravnjanje radi. Mi smo sada podosta materijala skinuli, sigurno desetu, dvadesetu, ako ne i dosta  više. Kaiš se malčice približio motoru i na gornjim remenicama. Ako bi trebalo još jedno ravnjanje, ne bi moglo, možda neko baš fino, ali ovako malo više ne mere. Sigurno bi alat povukao još više materijala sa čela, a i kaiš bi izašao iz ose. Tad bi morala druga radilica.
Ma sve je to jasno ko dan.Samo pravi majstor to treba da odmah uoci i radi na otklanjanju uzroka i kvara,a ne da nas jebavaju po pet puta skidaj kupuj menjaj zubci,,,ma bruka.Sve para kolko si dao na remenice,kaiseve i pm,kupio bi radilicu jbt..Ja sam sto puta reko dobar majstor nikad nije daleko. :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 15, 2017, 07:15:50 posle podne
Crk'o mi zvučnik n lap topu, šta priča ovaj, zašto se stalno mora upotrebljavati kilo ključ? Šta još kažu? Jel' može neko ukratko?
Jeste, dobar majstor, ali stvarno dobar nije daleko? Ali, treba ga naći, i obično ima brdo posla, naravno jer je dobar!
Recimo, ovaj što me zajebo za čelo (jer da smo obradili još prvi put bilo bi još bolje), recimo on mi auto uzupči u picinu dlaku. Olabavljuje remenicu bregaste, jeste, stavlja neki ključ umesto fabričkog alata za blokadu bregaste, u pumpa gura neku 10-ku gedoru dužu, uglavnom to je isto kao fabrički alat (15,3mm). I ima neki foru, znači ta gedora ide u pumpu, ma da ne zakači ivice remenice. Ovi drugi, niko neće da olabavi remenicu bregaste. Neki još i urade solidno, a ovaj mali juče kaže, ma daj, pa to je isto! Uzupčio ga, kantastrofa. Jebi ga, moj problem je što imam VAG-COM, gde imam taj dijagram (TDI Graph Timing) gde se sve vidi. A i da nemam, oseti se kako lošije vuče auto i kako pali kad mnogo nije hladno, kad ECU ne pali grejače. Ne znam kako je kod 1Z i AHU i ALE ili AVG motora, ali kod mene, ako mi se ne uzupči i picinu dlaku, ja recimo ne mogu da dobijem malo napredno paljenje . Pumpu sam radio u servisu Dmitrović na Galenici, mislim da znaju posao i ne verujem da je do nje. Znači ona mi je sada gurnuta skoro do kraja ka šoferšajbni. Možda mogu još da je napnem milimetar. Ako mi se pogreši u zupčenju mnogo, em što nemam snagu, em ne mogu da dobijem tajming, jer nemam gde da gurnem pumpu. Ako se malo pogreši u zupčenju, imam neki tajming oko sredine, ali ako hoću napredno paljenje, ne mere, jer nemam gde da gurnem pumpu. Ako se uzupči u picinu dlaku, onda ovako kako stoji pumpa, dobijem tajming u gornjoj srednjoj zoni dijagrama negde oko 59-60, i onda, em auto ima 100% snage, em mogu da ostavim tako, ili ako hoću da vratim malo pumpu nazad, da dobijem paljenje na sredini i to je to. Niko neće da se zeza sa ovim! I ne tražim, ja ću sam da vrtim pumpu samo ih molim da mi uzupče u picinu dlaku. Nudim ljudima po duplo para, oni krenu da rade, uzupče ga solidno, ja kažem dobro, al' može bolje, aj ponovo, on kaže, ma daj to je ništa, i ubeđuju me da je to 100% u fazi.
Zna se šta je 100% faza, bar kod mog motora! Vrtiš na radilici, poklopiš reper na zamajcu (ako promašiš nema vraćanja, dobićeš loš rezultat) znači mora ponovo vrtenje, pa da se stane na reper na zamajcu u milimetar, onda da fabrički alat ide u bregu lagano, i da fabrički alat od 15,3mm ide u pumpu lagano bez da zakači ivice remenice pumpe. E to je 100% faza, sve ostalo nije. Al' se ja nerviram zbog tog zupčenja, pa vi ljudi nemate pojma...
A vidim da i drugi imaju problema sa novijim motorima...
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: mikula Februar 15, 2017, 09:37:49 posle podne
Koliki ti je post crknuce i tastatura 😁😁😁
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 15, 2017, 09:48:58 posle podne
Ma neće, nije meni problem da otkucam, da iznesem šta me muči. A možda nekad i neko čita, pa nauči nešto iz mojih postova  majstor1
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: PaulGT Februar 15, 2017, 10:33:25 posle podne
bez otpustanja remenice bregaste nema zupcenja jos od 1.5 dizela iz prvih mk1. ja sam vise puta celo radilice navarivao i obradivao bez skidanja iste i nikada nisam imao taj famozni set za zupcenje, nego i dan danas radim sa vilastim 14-15 i dubokom gedorom 10
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 16, 2017, 09:11:20 pre podne
Ma može i sa ključem, i naravno gedora 10. Problem je što neki ni to nemaju... Odeš kod bošiste, on ti skine pumpu, pa kad vraća, nit skida deklu, nit stavlja klin u pumpu, nego stavlja crtice. Znači ako si došao sa 100% fazom, nisi se vratio sa njom lollol Pa sad moraš ponovo kod nekog majstora..  O ovima što skidaju deklu i blokiraju bregu, a neće ili im teško da oslobode remenicu brege (da odvrnu šraf i da kucnu remenicu) jer to "nema potrebe", "zašto se to radi", "ma kakvi nema to gde, možemo sad da vrtimo i 100 krugova", "100% je to u fazi, ma mrdneš malo, i evo ulazi alat" itd., o njima nemam komentara.  angry2
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: TTS Februar 16, 2017, 11:07:25 posle podne
Brate po pričama ovdje na forumu vi u cijeloj Srbiji nemate 2 majstora da valjaju. Jebo te kod nas ovdje djeca u osnovnoj znaju 1,9 TDI staviti u fazu bez problema. Neki dan sam čitao isto na forumu,neko je imao problem sa Golfom 5 1,9 TDI i zupčenjem. Stvarno se počinjem baviti mišlju da preselim u Srbiju i otvorim servis...
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: zorancile Februar 17, 2017, 12:55:38 pre podne
Ima majstora ali su nam skupi pa zato idemo po raznim garažama i majstorima koji nemaju ni registrovanu radnju a kamoli alat za ravnanje čela radilice...
Knalek, da li si merio kompresiju u skorije vreme?
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Nenad Petakovic Februar 17, 2017, 07:32:02 pre podne
Ima k.... majstora..Ja ih znam jedno 50 koji drze registrovane radnje i jedno jos toliko bez registrovanih..Samo za trojicu mogu garantovati da znaju znanje i to jedan Jovo iz Ue,Marko Rosic iz Pz i naravno Gedora..Ovo sve ostalo je go penis...
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Ivan Februar 17, 2017, 08:56:41 pre podne
Petakovicu ne preteruj. Nije Srbija samo ta tri mesta i da u njima postoje dobri majstori.

Ima dosta majstora koji su dobri samo sto su skupi.
Ljudi ne razmisljaju da ce odlaskom kod jeftinijeg platiti vise na kraju.
Opet, skup majstor ne znaci da je i dobar.

Sent from my E2303 using Tapatalk
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 17, 2017, 09:46:56 pre podne
Nenade, 100% si u pravu! Nikakve veze plaćanje poreza i registrovana radnja nema veze sa majstorlukom, voljom da se nekom reši problem i znanjem! Znam sam da problem rešim u sklepanoj garaži, a da ne mogu da završim u servisu sa pločicama na zidovima i sa tri dizalice! Nekad nije problem ni u parama. Znao sam da velike pare ostavim u registrovanom servisu, kažu ne može bolje, a i da platim nešto džabe ovom u garaži i da mi reši problem. Sve zavisi koliko ko ima volje i znanja, a i logike. Jer to ne ide jedno bez drugog.
Vozim 28 godina. Vozio sam i novu dvojku, i GTI star par godina i sada 20 godina star TDI. Pravi majstor se tek pronađe kad imaš matoro vozilo. Tada trebe znanja, volje i logike, jer to je vozilo odavno za reciklažu. Lako je sad da odvezem sedmicu na servis, sve novo. Kod mene nije ni materijalni problem, hoću da platim. Zadovoljstvo nema cenu. Kažem platiću više, uradite tako. Kažu, to je to, ne može bolje ili  to tako treba, a ja znam da ne treba. Kao što sam rekao, neko nema znanje a neko nema volju.

zorancile@

 Nisam merio kompresiju, nije bilo potrebe, nisam imao problema. Nije mi se nikad davalo 20-30E, uvek nešto bilo preče. Auto na -15 pali bolje nego neki benzinci. Ako je verovati starim majstorima da dizel pali na kompresiju, onda mi je kompresija dobra. Međutim, ja znam da to nije tako. VW je to tako napravio, da kad je hladno, i ako je lošija kompresija, em što dugo drže grejači, em ECU elektronski pomeri pretpaljenje.
Problem je kad nije hladno, kad ne drži dugo grejače i kad ECU ne pomera paljenje. Meni kompresija sigurno nije najbolja, pretpostavljam. Zato se trudim, da paljenje držim u gornjoj zoni, da bude ranije. Kao kod benzinaca kad se radilo, dase malo ranije paljenje, da bolje pali.
Zato ja kukam kad mi ga ne uzupče dobro, jer tada ne mogu da pomeranjem pumpe dobijem ranije paljenje.
Za one koji bi nešto da nauče, evo fabričkog dijagrama početka ubrizgavanja:



(https://s17.postimg.org/yr76iw52z/Fabricki_Dijagram_vremena_ubrizgavanja.jpg) (https://postimg.org/image/yr76iw52z/)

Preporučene vrednosti početka ubrizgavanja treba da budu u zoni "C". Ako je motor dobar, kompresija dobra, gde god staviš ubrizgavanje ako u je fabričkim specifikacijama, paliće dobro i kad nije mnogo hladno.
Kad je motor lošiji (mislim kao kod mene), ubrizgavanje se stavlja u gornju zonu, iznad srednje linije.
Evo praktično, sve se dešava u ovih 15-20 dana. Kada mi je ubrizgavanje u donjoj zoni, skoro do donje linije, kad je napolju 2-3 stepena u plusu, pali malo lošije. Da se razumemo, ne veglam 10 sekundi, nego zaverglam i on ima malu zadršku, pa onda digne obrtaje, skoro pa normalno, ali meni bode oči.
Kada mi je zupčenje 100% u fazi, (pumpa mi je već skoro do kraja), dobijem ubrizgavanje u gornjoj zoni dijagrama segmenta "C", i na istoj temperaturi, auto pali odlično, nema te zadrške, odmah su obrtaji na 903 obr/min.
Lepo piše dole: Ako je početak ubrizgavanja napredan, pomerite pumpu u smeru okretanja motora, ako je početak ubrizgavanja retardiran, pomerite suprotno od rotacije motora!
Pa još kaže: Ako je početak ubrizgavanja u specifikacijama u zoni "C", podešavanje nije neophodno. Posle na primer reparacije ili promene i instalacije injection pumpe, podesite vreme da početak ubrizgavanja bude na srednjoj liniji u specifikacijama u zoni "C"!
E to kad je dobar motor, tako treba, ja držim u gornjoj zoni, kad mi ga uzupče kako treba. :25
Ovo o čemu pišem, 90% majstora nema pojma, a od onih 10%, što znaju, većinu njih boli qurac što meni auto ima zadršku kad nije mnogo hladno, boli ih za moju kompresiju. One i koji malo manje boli, nemaju volju da rade mator auto, na kraju rezultat isti.
Ove stvari uglavnom znaju dobri bošisti! Hvala svima!
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Nenad Petakovic Februar 17, 2017, 03:58:36 posle podne
Fora je sto svi majstori imaju volju da naplate a retko koji da se drka sa autima starim i po 20 god.Al svi odreda bez obzira znaju li ili ne zanat,imaju i te kako volju da naplate..Al onima gore navedenim svaka cast,Em znaju em hoce da pomognu..A evo i zasto-Gedora mi je covek preko telefona(Ne znamo se licno),prodao glavu motora u extra stanju koju sam samo namontirao na auto,za cenu za koju nije imalo sane da nadjem ni priblizno kvalitetnu glavu kod dundjera po Z.Srbiji.Zatim majstor Jovo Ue doktor za Zastavu.Marko Rosic mlad decko al svaka mu cast,na jednoj dialici je radio B6 Pasat a na drugoj moj g2 sa ne tako prostim kvarom motora..covek je cak prihvatio i reklamaciju i odradio sve po dogovoru.A pre njega sam se jebavo mesec dana po tzv proverenim servisima po Pz necu ih imenovati al sto im majki jebem prevarantske sve odreda..Znaci pare nikad nisu problem bile,samo i ponavljam samo njihovo znanje i volja da se primljeni posao odradi.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 17, 2017, 08:09:10 posle podne
Bravo Nenade! Svi znaju da naplate, a retko ko volju da se drka sa autima starim 20 godina! Ti i ja imamo iste probleme!
Kod mene u autu i dalje gremlini!  :17
Posle onog kidanja šrafa na radilici i ravnjanja čela radilice, pošto mi onaj klinac nije dobro uzupčio auto, krenem ja da ga radim.
Sve radio po PS-u, školski, fabrički, auto-data, ma nema šanse, pola zuba mi uvek negde beži.
Odem kupim novi Contitech set, nov PK, novu pumpu (curka stara), i odem kod čoveka koji mi je prošla dva puta zupčio (u roku od 3-4 meseca)) i koji to stvarno školski i za primer radi, znači u picinu dlaku.
Kažem ja njemu, plaćam više hoću da bude u picinu dlaku. Kaže on meni, ja drugačije ne znam i ne radim i da ne plaćaš više! Ok!
Čovek mi radio 3 sata auto, od toga 45 minuta samo zupčenje! Da nisam bio tu ne bi nikome verovao. Bio sam sve vreme prisutan, čak mu i pomogao.
Isto kao kad sam ja probao, kako god proba, negde beži pola zuba. Tri puta probao, na tri različita načina-fore, ma svaki put isto. Ma čovek markirao, obeležavao, gledao, ma nema šanse! Krene odozdo od radilice sa nabacivanjem kaiša, pa na pumpu, pa onda na remenicu bregaste, znači sve školski, redom po smeru kretanje kazaljke na satu, i kad nabaci, zategne, pobegne na  radilici. Ako radi na drugi način, pobegne na pumpi, ne može da se ubaci klin. Jedino na bregi ne beži.
Kaže on meni, ne možemo iz nekog razloga da ga uzupčimo 100% u fazu. Nešto tu sad nije u redu sa stavljanjem ove remenice na ovako obrađeno čelo. Sad na prvi momenat ne znam šta.
Prevari ga nekako, dobije kao nešto bolje stanje i kaže mi, vozi ovako min 1000 km, nov je kaiš, nova je remenica, kad malo nešto legne, pošto je sada sve knap, dođi da pokušamo da ga preštelujemo, kad bude malo luftića negde, da pokušamo da dobijemo tih pola zuba.
Kaže on još, mogu ja sada da ne zategnem kaiš kako treba i da možda dobijem pola zuba, ali neću, fabrika je rekla da poklopimo crtice na španeru, tako ćemo i da uradimo.
Upalimo auto, lepo radi, ne zveči, dobro ide, rek'o super, napravili smo nešto.
Odem uključim dijagnostiku i smorim se. Evo dokumentovano:



(https://s1.postimg.org/4mu7eargb/Timing_na_dan_kad_je_uzupcen_auto_16_02_2017.jpg) (https://postimg.org/image/4mu7eargb/)

Odmah u najavi znam da će ujutru kad mnogo nije hladno prvo paljenje biti muda, al' ajde nada uvek postoji!
Krenem jutros do grada, napolju mislim 1 stepen u plusu, drži grejače par sekundi, vergla, ne mnogo dugo, krene da pali, ali se muči i upali. Nazad izbaci beli dim kad upali. Znači nije dobro uzupčen, paljenje retardirano. Znao sam, video sam još juče. Smorim se žešće, odem uzmem dijagnostiku. Prvo odem kod onog klinca da proverim na koliko smo stegli šraf radilice kad smo radili. Šraft stegnut na oko 11-11,5 kila.
Rešim da proverim stanje. Skinem sve što treba, vrtim na radilici, stanem na reper na zamajcu.

Tamo, picina dlaka, evo slika:


(https://s11.postimg.org/rqc0jv41b/DSC_1063.jpg) (https://postimg.org/image/rqc0jv41b/)


Na bregi takođe picina dlaka, alat ulazi u desetu, evo slika:



(https://s14.postimg.org/r0olcrlkt/DSC_1064.jpg) (https://postimg.org/image/r0olcrlkt/)


Na pumpi bulja, ne može da uđe klin, evo slika:


(https://s24.postimg.org/5akwndfe9/DSC_1065.jpg) (https://postimg.org/image/5akwndfe9/)

Znao sam, ajde uzmem snimim situaciju da znam da pratim situaciju.
Olabavim cevi sa pumpe, gurnem pumpu do maximuma i dobijem malo bolju situaciju. Evo slika:


(https://s7.postimg.org/s5o93cnhz/Timing_prestelovan_17_02_2017.jpg) (https://postimg.org/image/s5o93cnhz/)

Mozgao sam. Skidanjem delića čela radilice remenica je više sela na radilicu, znači sad je kaiš bliže motoru.
Na gornjim remenicama se neznatno vidi da kaiš sada skoro pa neprimetno  gazi bliže motoru, nigde ništa ne kači, ne struže, sve lepo radi. Kaiš u osi. Ali, kakvo to veze ima sa zubima?!!
Meni kao da trenutno treba kaiš od 136,5 ili 137,5 zuba, a ne 137 zuba kako treba!
IMA LI NEKO OD ČLANOVA NEKO RAZUMNO OBJAŠNJENJE?! Osim onog da je novi kaiš, nova remenica, da je kaiš propisno zategnut i da je sve napeto! To još ne mogu da uzmem zdravo za gotovo, pa nisam menjao sve remenice, nego samo jednu! Možda to tako bude kad se menja jedna remenica a ne promeniš ostale! Pa nije mi stara remenica pojedena 5mm, nego desetu, dvadesetu.

Nisam pametan!

Mozgao sam i imam plan! Kao prvo pratiti da li gubi i ovu fazu što ima, zbog ranijeg problema sa luftom na remenici.
Kao drugo, da sačekam neko vreme, da vidim da li će kaiš malo da legne (kad bi neka legla, ne bi ovo sve ni video  drive), pa da onda zupčim ponovo, vidim da li može, pa ako ne može, ili da na pumpi  pređem zub u smeru kretanja kazaljke na satu , pa da dobijem malo bolje paljenje, pa ako treba pumpu ću da vratim nazad, jer nazad imam mesta koliko hoćeš, ili da pri zatezanju kaiša, ne stežem na propisanu meru, ne poklopim repere na španeru!
Još jedna važna činjenica je ta da vodeću remenicu, onu malu gore, teže vrtim rukom, nego kad je bio stari kaiš.
Ajde to je normalno, nov je kaiš, nova jedna remenica, ali nije mi normalno da zbog toga beži pola zuba.
Kaiš je propisno zategnut, a ispada da bi zupčenju trenutno više odgovaralo da nije!

Prihvatam sve konstruktivne ideje! Hvala svima! :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Nenad Petakovic Februar 17, 2017, 08:42:04 posle podne
Znas sta meni ovo nije jasno..Dal je sve sa tom pumpom ok..Ipak pitaj TTS-a ili Paul-a u pp.Ako nista ne uradis,ipak otidji kod Gedore u Zemun..Ja sam na g1 gtd lomio bregastu i drugar ija stavimo drugu polovnu na putu i uzubimo ga 100% bez blokade,sa prirucnim alatom jbg i kais bio sa preko 30 000km...Al ovo kod tebe mi nije jasno..Pitaj one ljude gore sto sam ti napisao..
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: mikula Februar 17, 2017, 08:44:54 posle podne
Au jbt kod tebe stvarno gremlini, da se nije sta ostetilo kad ti je zadnji put pukao sraf od remenice kad su ti pospadala i druga dva kaisa
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: bojmil0306 Februar 17, 2017, 08:56:29 posle podne
Mislim da se problem javlja na zupcastom od radilice do bosch pumpe kada nabacis kais sve lezi na mestu ali je labav kada ga naspanujes spanerom on povuce remenicu pumpe zategne ceo kais i pumpa pobegne pola zuba. Ja kada spanujem moj 1Z ne ubacujem blokator bregaste koji je knap nego neki uzi da mogu remenicu pumpe da zarotiram u oba smera pri montazi kaisa.Prdhodno pumpu olabavim i podesim na polovinu prilikom montaze pratim reper na remenici pumpe i nisanim ga da bude na polovinu pumpe ima obelezeno ako se ne jasi pola zuba ili manje rotiram remenicu u smeru da bude sto blize polovini pumpe reper remenice.Namontiram tako stegnem spaner na max.do poklapanja oteram na dijagnostiku podesim fino paljenje izmedju plave i zelene zlatna sredina,zaboravio sam da napomenem da je remenica bregaste odvijena. Nadam se da ce ti mozda pomoci poz...
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 17, 2017, 09:21:01 posle podne
Mislim da se problem javlja na zupcastom od radilice do bosch pumpe kada nabacis kais sve lezi na mestu ali je labav kada ga naspanujes spanerom on povuce remenicu pumpe zategne ceo kais i pumpa pobegne pola zuba. Ja kada spanujem moj 1Z ne ubacujem blokator bregaste koji je knap nego neki uzi da mogu remenicu pumpe da zarotiram u oba smera pri montazi kaisa.
To se i ja spremam da uradim, ako kaiš ne "legne"! Ali zašto je to tako sada?! Nisam imao problem sa ranijem kaišem koji prešao 22000 km, čak i kad je bila nova remenica radilice?!
Nisam te najbolje razumeo ovo u vezi pumpe same.... Znam ima neki reper na remenici pumpe gore levo, znači taj reper da obeležim da pratim?! Nisam te razumeo zašto odvrćeš pumpa na ona 4 šrafa prilikom zupčenja, kad je za zupčenje bitna remenica ? Pumpu mogu kasnije da vrtim da dobijem fino paljenje.
Mada jasno mi je, sa užim klinom malo prevariš remenicu pumpe, tj. remenicu okreneš malo u desno, da bi se dobilo ranije paljenje.... To je moja ideja da uradim.... ali zašto to sad tako mora? Ranije je sve bilo normalno! Zašto sada deluje da je ili kraći ili iduži kaiš ne stari, ili da je ili veće ili manja remenica nego stara?
Činjenica da je nov kaiš kraći nego stari koji se vremenom izdužuje, i činjenica je da je nova remenica veća nego stara, jer je stara izlizana! Ali, ne može to toliko da bude da mi se sad ne gađaju fabričke mere za zupčenje?!
Ili može, ako se obe stvari promene u u isto vreme?!

U pravu si, prilikom stezanja kaiša remenica pumpe se nategne, vrati se ka levo i klin ne može da uđe. I ranije je to znalo meni da se desi kad recimo lepo ne krenem dole od radilice sa kaišem, pa mi povuče remenicu.
Ali sada je to drastično ,i ako se lepo krenulo sa kaišem odozdo.
Jedino da, kao što sam napisao, remenicu pumpe pustim za zub desno, da uopšte ne može da uđe klin, ili možda neki uži, ali ne vidim funkciju, drži je kaiš. Pa da onda ona prilikom zatezanja krene da beži levo i dođe tu negde gde treba.... Ne verujem da bi bilo 100% faza, ali možda bolje nego sada sigurno!
Kako mi to nije palo juče na pamet da kažem to ovom majstoru! Kako majstori ne znaju za tu foru?
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: enkob Februar 17, 2017, 09:53:34 posle podne
A jbt ja tek sad vidim da je ovo stari tdi, nije ti to opisano zupcenje u picinu dlaku. Moras remenicu bregaste skinuti sa konusa. Ti zablokiras bregastu al mora ti pomerit ili radilicu ili pumpu ovisno sa koje strane pocnes montirat kais. Ovo zapamti> Moras skinut remenicu bregaste i zaviti sraf toliko da se remenica moze okretat oko bregaste, naravno pre toga blokiraj bregastu sa zadnje strane. Blokiraj pumpu i redjaj kais, kad postavis i zategnes kais. Makni blokade pumpe i bregaste 19 kljucem zavijaj sraf na bregastoj dok se motor ne okrene. Okreni par krugova i dovedi na paljenje smem da se kladim u sta hoces da ce svaka blokada stati na svoje mesto.

Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: enkob Februar 17, 2017, 09:59:43 posle podne



Evo ti ovo ti je zupcenje u picinu dlaku
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 17, 2017, 10:11:42 posle podne
A jbt ja tek sad vidim da je ovo stari tdi, nije ti to opisano zupcenje u picinu dlaku. Moras remenicu bregaste skinuti sa konusa. Ti zablokiras bregastu al mora ti pomerit ili radilicu ili pumpu ovisno sa koje strane pocnes montirat kais. Ovo zapamti> Moras skinut remenicu bregaste i zaviti sraf toliko da se remenica moze okretat oko bregaste, naravno pre toga blokiraj bregastu sa zadnje strane. Blokiraj pumpu i redjaj kais, kad postavis i zategnes kais. Makni blokade pumpe i bregaste 19 kljucem zavijaj sraf na bregastoj dok se motor ne okrene. Okreni par krugova i dovedi na paljenje smem da se kladim u sta hoces da ce svaka blokada stati na svoje mesto.

Ma enkob skidamo remenicu bregaste šta ti je! Okreće se oko bregaste prilikom stezanja! Tako radio i ovaj čovek i ništa, ne mere da ispadne kako treba!
Ništa, moram da vozim ovako, dok ne vidim da malo legne. Definitivno postoji period uhodavanja novog kaiša sa remenicama, u mom slučaju i jedna nova remenica. Ali to je sigurno 10k km....
Ima li neko predlog kada da ponovo pokušam zupčenje? 1000km, 2000km?
Pa ako ne može pustiću remenicu pumpe za zub u desno, bez blokade, pa će stezanjem kaiša ona da se pomeri u love skoro na rupu na pola zuba. U tom slučaju dobijem bolje paljenje.
Kako se to juče nisam setio, da se ne mučim kasnije. Možda opet ne bi bio 100% u fazu, ali bi tajming možda bio na sredini ili možda i u gornjoj zoni.
Probelm je i taj što, usklađivanjem kaiša sa remenicama, kaiš nije više napet, i onda paljenje pada, i onda gubim i ovaj tajming što imam sada!
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: bojmil0306 Februar 17, 2017, 10:38:31 posle podne
Cetri srafa sto drze pumpu odvijam da bi pumpu vratio na polovinu,da mogu da je zakrecem u oba smera podjednako da bi imala mesta da se dotera paljenje u picinu dlaku na dijagnostici. Reper na remenici od pumpe je sa unutrasnje strane tj.okrenut je ka pumpi vidi se, njega postavljam  da bude na polovinu pumpe ako se ne pogadja sto je u vecini slucajeva, rotiram remenicu od pumpe da upadne kais ali da je blizi reper sredini pumpe (gledajuci remenicu pumpe rotiranjem u levo upada kais ali bezi 1zub,okretanjem u desno od pocetnog stanja 1/2 npr.) 2/3 zuba,1/2 zuba toliko obicno fali.I tako to sve stegnem ,bregastu malo dovedem je samo do stezanja, naspanujem stegnem rem.bregaste upalim i malo na uvo podesim da ne klapara kao traktor ako je promaseno puno,cuje se to dimi teze pali i sl. onda oteram na dijagnostiku za picinu dlaku .
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 17, 2017, 10:47:45 posle podne
Skoro da mi je jasno sve, ali zašto ti to tako radiš, ajde razumem ovo za pumpu za tajming, ali zašto ne koristiš fabrički klin za pumpu i normalno je blokiraš i uradiš sve po PS-u? Kod mene, dok se nije desilo ovo sa remenicom, radio sam po PS-u, i sve je bilo u picinu dlaku. Nisam imao potrebe da varam.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: TTS Februar 17, 2017, 10:52:56 posle podne
Pusti ga pola zuba na pumpi,upali,spoji dijagnostiku i direktno dok radi,pomjeraj pumpu i podesi ga gdje hoćeš. Poslije samo obriši greške. Tako ja radim kad mi malo bježi. E,sad recimo na DAYCO remenu ne bježi,a na Continentalu bjezi,baš tih pola zuba,ali to riješim na način n koji sam ti opisao. I slobodno ga pusti milimetar od oznake na španeru nek je labaviji kad je nov. Pogotovo Contija. Nakon 5-6 hiljada ga možeš dotegnuti,a i nemoraš.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 17, 2017, 11:01:38 posle podne
Pa što ne reče ranije da ne uzimam Conti ako zajebava?! Ima li smisla sada pustiti milimetar na španeru, bez razupčavanja, da bude labaviji? Mislim da nema? Kako da ga pustim pola zuba na pumpi, ne razumem, pola zuba desno da gurnem remenicu, u odnosu kako stoji  kao kad je klin u blokadi?
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: TTS Februar 17, 2017, 11:09:28 posle podne
Pusti pumpu slobodno da ide milimetar tamo-ovamo,bitno ti je radilica i bregasta ok. Pumpu svakako štelaš zakretanjem i promjenom ubrizgavanja na dijagnostici,mjenjanjem parametara. Zategi lagano sve šarafe na pumpi i kad ga upališ,pomjeraj je dok ga ne dobiješ u idealu. Tu zategni jedan šaraf na pumpi,ugasi zategni ostale i poništi greške,jer če ih prikazati.
Jebi ga uzmem i ja Conti,kad nema Dayco,pa ga ovako postavim. Dobar je Conti,samo imaš ovako malo problema da ga postaviš. Jbg otkud sam znao da si Conti uzeo?
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 17, 2017, 11:17:53 posle podne
To TTS, najzad rešenje!!  clap clap Znači brega i radilica kad su u fazi, to je bitno. To se zove 100% faza, a pumpa se dobija 100% faza preko dijagnostike! Jel' tako? Samo što ja moram remenicu pumpe baciti desno u odnosu na blokadu,
zato što taj Conti zeza, da bi mi se stezanjen se pomerio pola zuba u levo i onda dobijam bolji tajming.
Jel' nije velika greška da vozim neko vreme sa fabrički stegnutim Contijem? Moram da odmorim malo, da pustim malo da legne, da odem do kafane, a i da vidim da li remenica radilice još zajebava...
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: TTS Februar 17, 2017, 11:23:54 posle podne
E,to. daće bog,popravismo Golfa preko tastature...  majstor1
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 17, 2017, 11:28:22 posle podne
Još nismo, ali biće! Eh, da nam je više takvih majstora kao što ste ti, Paul, Enkob, Gedora... onih koji VW imaju u malom prstu i imaju volje da reš, ako se iole može rešiti!  :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Nenad Petakovic Februar 18, 2017, 08:58:57 pre podne
Damire pakuj alat i ajde u Rs  da otvaras radionicu,jebase nas ovi dundjeri uzduz i popreko.. thumbup :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 18, 2017, 09:44:27 pre podne
Eh da je ovde takvih majstora, koji znaju koji kaiš od marke do marke leži, kako se ponaša.... Ovde bi me izbacili iz servisa kad bi ih to pitao ili spomenuo za kaiš! Jel' u Bosni ima više VW vozila, pogotovo golfova, ili u čemu je fora da se tamo više zna od ovih naših dunđera? Ili ovi naše neće da rade? Ma mora se voleti to što se radi. Ako se posao koji radiš ne voli, nema ništa od toga.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Nenad Petakovic Februar 18, 2017, 10:34:20 pre podne
Ovde se samo pare vole..Jebe se njima jesu li uzubili dobro,koje su karike ubacili i kako,koji kais su stavili...samo da smuvaju 50-100e u dzep i to je glavna stvar..Pa pre 4 god da si nekom tzv majstoru pomeno da stavi abf-a u dvojku proglasili bi te ludim.sa pojavom neta i posto je Nino izbacio svoje projekte odma su svi preko noci postali majstori za 16v(al u penisu).Kad vide da im pred radionicu staje auto mladji od 2005 god odma racunaju kolko su inkasirali,a da i ne cuju u cemu je problem..Nemogu ovi pljeskarosi ni vodu da nose Ninu,Damiru,Paulu i ekipi! :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: TTS Februar 18, 2017, 12:00:14 posle podne
Sve ti se ovdje svodi na jednu rečenicu koju je jedan moj kolega davno rekao:
HAJDEMO PITATI NEKOGA,KOGA JE TO JEBAVALO...
I tako kad te nešto jebe,uvijek se nađe neko koga je prije jebavalo,pa pitaš. Sad ovdje ti svako hoće i pomoći i reć,kako je tamo,neznam. Jebi ga zato i volim Bosnu.
Što se tiče ovih ubacivanja motora,što Nenad spominje,mi smo tamo 1997-1998 pravili 16V G60 ;16V Turbo i slične budaleštine. Jebi ga išlo je,nije bilo trajno ali je radilo. Nije bilo interneta,nego garaža i sistem pokušaja i promašaja. Neko ti donese kakav WV Scene ili VW Tuning novine iz Njemačke,vidiš nešto,pa u garažu dan-noć. Prvi Turbo sam napravio na 8V GTI i K-glavu,1997. Pola godine se jebavao,ali je upalio i išao ko raketa. Jest da je istopio klipove za 2000 kilometara,ali je jeo asfalt pod sobom.Sa tim znanjem tad i materijalima kojim sam raspolagao to je bilo ravno čudu. Danas prvo imaš kupiti šta hoćeš,elektronika napredovala svjetlosnu godinu od 1997,ako imaš malo znanja i para,500-600 konja nije nikakav problem napraviti.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: bojmil0306 Februar 18, 2017, 01:12:06 posle podne
Skoro da mi je jasno sve, ali zašto ti to tako radiš, ajde razumem ovo za pumpu za tajming, ali zašto ne koristiš fabrički klin za pumpu i normalno je blokiraš i uradiš sve po PS-u? Kod mene, dok se nije desilo ovo sa remenicom, radio sam po PS-u, i sve je bilo u picinu dlaku. Nisam imao potrebe da varam.

Ne koristim fabricki klin iz razloga da ne bih imao zebancije ako puno bezi da ne bi pumpu mnogo rotirao napinjao cevi ili rasturao ponovo i sl.Uvek gledam da mi remenica bude unapred,desno za pola zuba i kada stegnem spaner ona se vrati u levo malo koristim klin koji im a veci luft da mogu remenicu da okrenem malo vise nego sto klin dozvoljava,kao sto sam vec pisao a rece i TTS.Razliku sto fali dobicu rotiranjem same pumpe.Nisam probao mozda bi se dobilo i sa fabrickim klinom za blokadu ako bi se olabavila i pumpa.Nisam siguran sto posto ali mislim da montiranjem istog proizvodjaca kaisa koji se skida i novi moze da se pogodi sve u dlaku da kazem korak bez ostupanja,dvaput mi se desilo tako, jednom na mom autu jednom na drugarov bili su isti proizvodjaci starog i novog.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 18, 2017, 02:10:53 posle podne
Sve mi je jasno, probaću i tako, nek malo legne ovo.... Iz tog sam razloga i kupio isti kaiš koji sam prethodno imao, sa kojim nije bilo problema, a to je Conti. Međutim, ja sam sada menjao i remenicu radilice, pa verovatno to kad je zajedno, eto malo bežanja. Fabrički klin je 15,30 mm, ja imam neki zamenski od 15,6mm. Znam da mala gedora 11 duža, od 1/4 cola, je isto tu negde spoljni prečnik 15,6mm, znači ako uzmem dužu gedoru 10, tu je manji prečnik, taman nju da gurnem u pumpu da može da ima lufta. Ali problem je što meni remenica kad je pustim uvek se nategne na levo....to je zato što mi je sama pumpa gurnuta skroz do kraja... dobro, zato olabavim pumpu, vratim je nazad da nije napeta, pa ni remenica neće da beži u levo... ne mora niko da mi je drži. Sve ostalo ide kako je rečeno.
Hvala i tebi Bojmil, kao i TTS-u, Paulu, Enkobu i ostalima!
Evo sad je pristojno upalio, bez belog dima, a napolju je 3 stepena, tako da već je bolje što sam juče gurnuo pumpu do kraja, ali probaćemo i ovo kad malo legne kaiš, da to vidimo da bude u dlaku, naravno picinu!  :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: PaulGT Februar 18, 2017, 06:25:03 posle podne
sa tom manjom gedorom uzmes i kljuc 19 i nategnes skroz desno cak i da gedoru malo nakrivi prema dole u blokatoru kad natandaris remen slobodno popusti i vratit ce na mjeru pri stezanju
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 21, 2017, 04:15:11 posle podne
Radilo se danas  :) nisam hteo, nego me iznervirali ukućani nešto i odem ja da raduckam..
Problem knap Conti kaiša i nove remenice, tj. nemogućnosti da se dobije faza na pumpi 100% u zub, a što ima za posledicu da ne mogu da dobijem zadovoljavajuće vreme ubrizgavanja pumpe na dijagramu VAG-COM-a, (jer je pumpa gurnuta do kraja napred) je trenutno rešen na sledeći način:

- cevi pumpe odvrnute, delimično skinute
- pumpa vraćena nazad do početnog položaja (da remenica pumpe ne bi bila napeta)
- nije korišćen blokator za remenicu pumpe, nego sam remenicu u odnosu na tamo gde stoji kad ide blokator, za zub pomerio udesno (ne može na pola zuba, ili zub ili stoji na mestu gde ide blokator)
- na tako pomerenu remenicu za zub u desno, nabačen je kaiš (ostalo sve normalno remenica bregaste i dr.)
- zategnut kaiš, kad se provrtelo dva kruga na radilici, zamajac nula, brega odlično, remenica pumpe kao na slici, znači otvor na njoj za blokator otišao udesno, tj. cela remenica otišla udesno:

(https://s9.postimg.org/h9tdpce0r/Remenica_pumpe_napredno.jpg) (https://postimg.org/image/h9tdpce0r/)

- znači blokator sad nikako ne može da uđe u rupu, ma nema veze sa rupom, jer je remenica pomerena desno za zub
- pumpa vraćena na sredinu, možda malo manje
- cevi vraćene, zavrnute
- posle navlačenja nafte i ispuštanja vazduha, auto je odmah upalio, što znači da sam dobro pogodio paljenje (za početak)
- pogledam tajming, u donjoj zoni, ali sad imam mesta koliko hoćeš da pumpu guram napred i dobijem napredni tajming.
- pumpa gurnuta napred neznatno (nije ni na sredini) i posle dobro zagrejanog auta, dobije se ovo:

(https://s2.postimg.org/rrxqwupid/Timing_prestelovan_21_02_2017.jpg) (https://postimg.org/image/rrxqwupid/)

Skinem ponovo deklu da proverim radilicu i bregu, i posle vrtenja, brega idealno, reper na zamajcu pola zuba (onog na zamajcu) mu fali da dođe na nulu. Znači nije ga promašio nego tek treba da naiđe. Zbunim se malo, ali mislim da je to posledica toga što je sad motor zagrejan, a kao što svi znate, zupčenje se radi na hladno, a kad se motor zagreje na radnu temperaturu, kaiš se dodatno zategne, pa je još više knap... Uglavnom, mislim da je to sve u granicama normale...
Sklopim sve, proverim tajming i to je to.
Inače, probao sam dva puta onako redovno da uradim, sa ubacivanjem blokatora u pumpu, i nema šanse, beži za pola zuba, isto kao ovom majstoru što mi je radio.
Da bi trenutno dobio napredni tajming, i bolje paljenje ujutru kad nije mnogo hladno, nije moglo drugačije!
Inače, kad stavim tajming gore izvan dijagrama (izlazi iz fabričke specifikacije) auto kad je motor zagrejan pali na čvrgu, a kad je ovako malo posle sredine kao na slici, neće baš... Što znači da mi kompresija nije baš najbolja (to se znalo), i zato se ja trudim da tajming bude u gornjoj zoni dijagrama, a što trenutno nikako nije moglo osim ovog varanja na remenici pumpe.
Pratiću situaciju i u narednom periodu, dok malo legne kaiš, a i zbog remenice radilice, da vidim da li sada vremenom dobija lufta.
Hvala svima!  :26


Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: mikula Februar 21, 2017, 04:54:02 posle podne
Svaka cast za volju i trud, nadam se da ce biti dobro sad
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: bojmil0306 Februar 21, 2017, 05:32:10 posle podne
Nadam se da si resio problem i to bi trebalo da bude trajno tj.trebao bi da ga proveravas na 15000-20000km cini mi se tako nesto pise u servisnim knjizicama,zakacis vidis gde se nalazi pomeris pumpu ako treba to vrlo malo i driving,ne bi trebao da bezi puno da se spusti u kasno paljenje.Poz...
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 21, 2017, 06:51:31 posle podne
Da, čini me da se proverava na 20000 km. Jer kad novi kaiš malo legne, malo se opusti, i tada hoće da paljenje da ode da bude malčice kasnije, tada se malo opet gurne pumpa.
Jbg, možda mi je malo pobeglo i kad sam zatezao remenicu pumpe, jer nemam dobar ključ koji baš knap ide u bregastu da drži čvrsto, ali mislim da je to sve u 98 % u fazi.
Dobra je ova fora sa otpuštanjem pumpe priliko samog zupčenja, baš u ovom mom slučaju, kad se mora remenica pumpe gurnuti za zub u desno. Jbg, fabrika nije rekla da se ovo ovako radi, ali drugačije nije moglo da bih dobio da mogu da pumpu guram kako paljenje pada kako kaiš leže. U principu ovo nije nikakva greška, samo pomeranje (fiktivno) blokade remenice pumpe, da bi sama pumpa imala hoda da se gura ka napred.
Hvalu puno i tebi bojmil0306, jer sam i od tebe nešto naučio! Valjda će mi ponovo trebati.
Kad imaš puno znanja to prija, a sve što prija ne može da škodi! Živeli! :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Nenad Petakovic Februar 21, 2017, 08:40:14 posle podne
Samo po gasu sto reko jedan moj drug..i posle jedno 8000 km proveri bas kad imas vag-com.I napisi ovde da vidimo jel pobeglo paljenje..Pozz :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 21, 2017, 08:46:30 posle podne
Sve kako se bude proveravalo, biće napisano. Za sada se čeka da kaiš malo legne, zategao sam onako kako je fabrika rekla. Pozz  :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Guarana Februar 21, 2017, 09:24:11 posle podne
kao spanska serija jbt.. bolje bi ti bilo da si nekom naplatio 3x veliki servis i uzeo drugi motor nego sto svoj jebatas vec nedeljama.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 21, 2017, 09:39:07 posle podne
Sad su popularne Turske serije.. Jbg, mator auto, a pored zgaženih kilometara za koje mislim da ima minimum 400k, tu su na prvom mestu loši, nezainteresovani majstori...
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: MileSrb Februar 21, 2017, 10:41:45 posle podne
Da si pre dve godine otvorio ovu temu sigurno ne bi kupio AFN-a za mog golfa  lollol  Dobro je da si resio stvar sada.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 21, 2017, 10:47:54 posle podne
A možda je tvoj u boljem stanju. Ovaj moj je zgazio dosta. Tada kad sam kupovao nisam mogao da nađem onaj od 90KS sa 4-oro vrata, a kad sam probao ovaj, kad sam video kako ide, samo mi je taj motor bio u glavi. Tako sam ga i kupio, i ako je bio zgazio dosta.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: TTS Februar 21, 2017, 11:09:22 posle podne
Radit če on jos dugoooo. To je stari dobri TDI,a ne ove današnje igračke što im na 120 000 izliječu klipnjače kroz blok. Nemoj da robuješ tome,da mora baš sve da bude kako je tvornica  napisala. Vidiš da može i ovako. Vozaj i uživaj. Valjda neče više praviti probleme  :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 21, 2017, 11:23:56 posle podne
Hvala puno TTS, iz tvojih usta u božije uši... :26 mahac
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Nenad Petakovic Februar 22, 2017, 08:36:20 pre podne
Da si pre dve godine otvorio ovu temu sigurno ne bi kupio AFN-a za mog golfa  lollol  Dobro je da si resio stvar sada.
Ti si Mile kod pravog majstora sklopio auto,i tu nema da fali..A knalek-a su dundjeri zamajavali zato je i osto onoliko sa kvarom..Al fala svevisnjem napravise ga Damir i Paul preko tastature.. :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek April 11, 2018, 11:00:39 posle podne
Da ne otvaram novu temu, pisaću ovde. Što se tiče problema koji je bio prisutan oko bežanja paljenja, prošlo je 14 meseci, za sada se drži dobro. Zupčenje proveravano početkom godine, sve stoji kako je bilo, timing je pao malo nekih 10-ak jedinica, pretpostavljam zbog leganja kaiša. Obzirom da su reperi na mestu, za sada ne dižem paniku, moram još da pratim a nisam ni premnogo prešao.

Imam drugo pitanje. Na motoru mi je lošija kompresija, pa imam problem sa paljenjem u toku dana, posebno tokom vrućina (kad kratko odstoji). Tad ne pali grejače i malo duže i možda malo sporije vergla. Anlaser je skidan više puta (imam 2 komada), podmažem ga, sredim, jedno vreme vergla mnogo bolje, pa onda opet isto. Jednostavno, motor "umori" anlaser posle nekog vremena. Ne bi stavljao neke varalice za grejače da mi se stalno pale.

E sad, šta bi da probam. Kad sam poslednji put zupčio auto, pre nego što sam tajming podesio na sredinu dijagrama, on je bio iznad proizvođačke specifikacije, daleko iznad gornje linije, horizontalna linija se nije ni videla, tad tokom štelovanja paljenja začudim se, pali na pola ključa kad je tako gore tajming...
Evo dijagram kako izgleda, to nije trenutna situacija, trenutno je na sredini kod plave linije, a na pola ključa pali kad je gore u nebesima...

(https://s17.postimg.cc/dja4wja63/timing.jpg) (https://postimg.cc/image/dja4wja63/)

Znači kada mi je početak vremena ubrizgavanja goriva (paljenje) daleko napredan, gore iznad zelene linije, u nebesima, auto pali na pola ključa zato što ima ranije paljenje.

Moje pitanju su sledeća. Hoću da vratim na tako ranije paljenje, iznad specifikacije, da mi koliko toliko kraće vergla. To će biti prednost, a ima li mana što je tako ranije paljenje (ne baš malo ranije). Da li osim, pretpostavljam povećane potrošnje goriva nešto drugo može da napravi neki ozbiljan problem? Pretpostavljam da je tako i kod benzinaca, nekad su ljudi kad se na razvodniku štelovalo paljenje, znali da daju ranije paljenje da motor bolje upali...

Ako je to ozbiljno loše, onda bi ga povećao vrlo malo iznad zelene linije, toliko sigurno neće da mu škodi, pa šta mu bog da sa verglanjem. Hvala svima!


Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: raca1 April 11, 2018, 11:48:58 posle podne
Na TDI je paljenje elektronsko upravljano sa ECU, nije linearno kao na mehaničkim pumpama, tako da zavisi od mape i senzora.

Kad se pomeri paljenje unapred dobija se veća snaga, manje čađi u izduvnim gasovima, niža temperatura izduvnih gasova, manja potrošnja goriva, povećan pritisak u cilindrima, glasniji rad motora i povećana emisija NOx. Kod retardiranog paljenja suprotno.

Podešavanje ugla pumpe kod zupčenja je podešavanje statičkog tajminga i on zavisi od dužine cevi za dizne i vremena potrebnog da se ubrizgano gorivo zapali. Ta vrednost je fiksna nezavisno od obrtaja motora. Statički tajming se podešava na fabričke vrednosti. Ono što treba da se menja kod TDI je dinamički tajming koji može da se menja mapiranjem ECU, nema mehaničkog štelovanja.

A ovo prvo, ako je loša kompresija zna se šta mu sleduje.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek April 12, 2018, 10:27:57 posle podne
Naravno da paljenje reguliše ECU putem senzora temperature, mape i dr... Upotrebio sam termin paljenje, jer kada sam prvi put otišao kod Draška u Zemun Polje, i on to tako zove, a ustvari svi misle na vreme početka ubrizgavanja goriva ili ti po engleski tajming.... I fabrika to tako zove, početak ubrizgavanja.
Znači kad guram pumpu napred, podešavam statički tajming, tj. vreme (zato kažemo tajming) početka ubrizgavanja goriva, koje nema uticaja na samo pokretanje motora prilikom verglanja? Jesam ja to tako razumeo? Inače, na drugim forumima to zovu dinamički tajming, i recimo na jednoj MK4 ALH motor, čovek ima problem sa jutarnjim paljenjem (ja imam više sa dnevnim nego jutarnjim) i predlažu mu da pogleda dinamički tajming pumpe, i da ako treba pomeri pumpu, tj. kod četvorke se pomera remenica otpuste se tri šrafa, i da tajming stavi iznad grafikona, ali ne mnogo, jer ako je tajming ubrizgavanj goriva suviše veliki kao može da pukne glava, jer se gorivo pali na drugom mestu. Jedan čak navodi da je nekoj mušteriji njegovoj glava pukla na sedam mesta zbog toga. wacko Ima li tu istine?
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: raca1 April 12, 2018, 11:26:27 posle podne
Vreme početka ubrizgavanja nije isto kao vreme paljenja goriva. Razlika koja nastaje kompenzuje se statičkim tajmingom koji se podešava zakretanjem pumpe i podešava se kad motor ne radi. Dinamički tajming zavisi od obrtaja motora i on se reguliše zakretanjem rolera u pumpi pomoću unutrašnjeg pritiska pumpe i elektronskom regulacijom tog pritiska.

Zakretanjem pumpe pomeraš statički tajming a time utičeš na kompletan opseg tajminga, dok promenom mape utičeš na dinamički tajming i možeš da podesiš promenu tajminga samo za zadate uslove, npr. hladan start.

To što imaš problem sa dnevnim startovanjem prvo treba kompresija motora da se premeri.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek April 13, 2018, 09:19:30 posle podne
Bravo Raco, hvala! Lepo objašnjeno. Jeste, zakretanjem pumpe pomeram statički tajming ubrizgavanja goriva. Gorivo ranije kreće da se ubrizgava... Znači zakretanje pumpe ipak utiče na kompletan opseg tajminga. Pretpostavljam da zbog toga, kad je pomerim da ima veći tajming lakše se startuje motor.

Do koje vrednosti smem da idem? Spominje se da je idealno vreme 55-60 (nečega), znači malo iznad srednje linije. Kada ga stavim daleko iznad gornje linije (nisam gledao koja je vrednost) auto pali na pola ključa. Merenje kompresije i eventualno otvaranje motora ako treba ili skidanje glave sledi, ali do tada, do koje vrednosti mogu najviše da idem a da nemam neke druge probleme ili da se ne ošteti motor?! Jel' to do gornje linije, to je negde oko 80, ili mogu i malo više i koliko?! Da probam do vrednosti koje ti preporučuješ Raco, da vidim kako tada pali auto? Hvala!

(https://s17.postimg.cc/4991qckd7/Fabricki_Dijagram_vremena_ubrizgavanja.jpg) (https://postimg.cc/image/4991qckd7/)

A posle pričamo o merenju kompresije....  :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: raca1 April 13, 2018, 10:59:24 posle podne
I statički i dinamički tajming utiču na ugao paljenja, stim što je statički fiksni i podešava se zakretanjem pumpe ili zakretanjem remenice na tri šrafa, a dinamički je promenljiv i menja se u zavisnosti od broja obrtaja.

(https://www.dieselbombers.com/attachments/1st-generation-dodge-cummins-89-93/54020d1501317814-bosch-ve-pump-operation-timingadvance.jpg)

Klip (piston) se pomera pomoću unutrašnjeg pritiska u pumpi, pritisak raste srazmerno obrtajima  pa klip kompresuje oprugu i zakreće rolere ka predpaljenju. Isto kao što je zakrenuta pumpa ili remenica isto tako utiče i zakretanje rolera unutar pumpe.

(https://www.dieselbombers.com/attachments/1st-generation-dodge-cummins-89-93/54023d1501317814-bosch-ve-pump-operation-advancegraph.jpg)

Ovo je dijagram dinamičkog tajminga, "cold start cam" linija je fiksna na 5 stepeni do 2200rpm kada ga savlada unutrašnji pritisak. Mogu da ti pošaljem sajlu i mehanizam sa golfa 2 dizel pa da ugradiš na AFN, povučeš sajlu kad ti treba i miran  lollol kod TDI se to reguliše softverski i na ECU trebaju da se podese parametri tajminga.

Ako hoćeš da rotiraš pumpu van fabričkih vrednosti onda moraš da slušaš kako radi motor, štelovanje na uvo. Kad počne da radi kao traktor vraćaš nazad.  :) Ako imaš komparater onda probaš po 0.05 mm pa šta te zadovolji.












Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek April 15, 2018, 06:13:37 posle podne
Probao danas da štelujem.... Pali na pola ključa, al' kad statički tajming goriva, stavim jedno 300% od fabričkog......
Nisam smeo to tako da ostavim. Namešten tajming na maksimalne fabričke vrednosti, možda 5% više, znači malčice iznad gornje (zelene) linije dijagrama koji sam okačio i to je to. Koliko vidim isto vrti kao i da je na sredini.  :angry:
Nego Raco, da li kompresiju mogu da izmerim aparatom bez kartice, mislim samo manometrom bez kartice sad su ti aparati jeftini na oglasima? Da li su merodavni? Još nešto, koliko vidim kod mene se meri na grejačima, jer nemam dizne kao kod dvojke na navoj, već ima deo koji drži diznu. Skidao sam jednu diznu pa znam. Znači treba mi M10 nastavak.
Kompresiju sam merio samo na kockici benzincu, koji je ovde postupak?!
Hladan ili topao motor? Gas do daske ili ne? Pretpostavljam da isključujem džek sa pumpe da auto ne bi upalio ili još i nešto drugo? Hvala!  thumbup
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: PaulGT April 15, 2018, 08:24:34 posle podne
moze na grijac i sa vadenjem relea 109
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek April 15, 2018, 09:20:38 posle podne
109 beše za ECU? Onda ne moram džek sa pumpe ili i moram? Jel' treba gas il' ne, obzirom da je elektronska pumpa? Hladan ili vruć?
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: raca1 April 16, 2018, 10:28:09 pre podne
Kad skineš relej onda nema ni goriva, merenje kompresije u servisu košta 2-3000 din, papučica za gas nema nikakvog uticaja kod merenja. Najbolje je da se premeri i na zagrejanom motoru i na hladnom pa da se vide odstupanja. Velika odstupanja pokazuju stanje cilindara klipova i karika, ako su mala odstupanja hladan vruć a loša kompresija treba pregledati glavu, ventile...
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek April 16, 2018, 07:51:07 posle podne
Hvala Raco... Premeriću kompresiju, pa ćemo videti dalje. Isto mi se ponaša i kad je tajming niži, i kad je viši.... Samo kad je viši, lepše prede motor, kad je niži, onako, malo zveči... Ono što je zanimljivo, vergla duže samo kad ne odstoji duže, recimo paljenje posle 5,10 minuta, pola sata, sat.... Ako odstoji recimo 2-3 sata, obavezno ne vergla toiliko, nego manje.... na čvrgu ne pali već par godina :(, I to se ne dešava svaki put, znači dešava se i da odstoji 15-20 minuta, pa da upali relativno normalno. Najviše problema imam kad dođe toplije vreme, i to leto, znači u periodu Maj-septembar, dok u periodu Oktobar-april, tih problema skoro i da nema. Može da odstoji i 5 i ne znam koliko minuta, nikad neće toliko verglati koliko u letnjem periodu. Da li može tako da zeza relej 109, ili da sumnjam i na samu pumpu možda?
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: zorancile April 16, 2018, 09:51:10 posle podne
Kad budeš merio kompresiju proveri i dizne na aparatu.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: raca1 April 16, 2018, 10:29:30 posle podne
Mislio sam da govoriš o težem paljenju kada je motor zagrejan, a ne kad je leto. Merenjem kompresije sigurno možeš da vidiš stanje motora, vredi proveriti, ali mogu biti i drugi problemi.

(https://s17.postimg.cc/dja4wja63/timing.jpg) (https://postimg.cc/image/dja4wja63/)

Kada je meren ovaj tajming, posle voznje? 110c bi bilo mnogo za temp. goriva ako auto nije vožen.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek April 16, 2018, 10:56:12 posle podne
To je tajming od ranije, mereno kad je zagrejan motor, al' je bio decembar, hladno...postavio sam samo da se vidi dijagram o kome pričam... Ovo je od večeras, temp goriva 142c, motor zagrejan na 90, leti kad su velike vrućine temp goriva ide i do 180c.. Da ne sumnjaš na senzor temperature goriva, koji je u pumpi?
(https://s17.postimg.cc/65bhzbybv/DSC_0019.jpg) (https://postimg.cc/image/65bhzbybv/)
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: MileSrb April 16, 2018, 11:19:03 posle podne
To su prevelike vrednosti temperature za gorivo.

... vrv ti nije dobar senzor temp goriva.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: raca1 April 16, 2018, 11:34:09 posle podne
Proveri temperaturu ujutru kada se gorivo ohladi vidi koliko odstupa od spoljasnje temperature. Ocisti kontakte sa sprejom moze oksidacija da dodaje otpor pa da daje vece vrednosti za temp.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek April 17, 2018, 07:40:32 posle podne
Temperature ujutro, (pratim ja to godinama uvek je negde ovako otprilike)
Gorivo 18.9, Usisna grana 16.2, Antifriz 17.1

(https://s18.postimg.cc/oe8fqu27p/DSC_0022.jpg) (https://postimg.cc/image/oe8fqu27p/)

Dijagram ujutro, par minuta posle paljenja:


(https://s18.postimg.cc/u2eqhwebp/DSC_0023.jpg) (https://postimg.cc/image/u2eqhwebp/)

Od kad znam za Vag Com, ovako je: ujutru je temperatura  goriva najniža, pa kad se auto zagreje na radnu temperaturu, temperatura bude recimo oko 120-125, pa kako se vozim, a pritom je i napolju toplo, i ako je temperatura antifriza odavno 90, temperatura goriva još skače, pa tako ide i bude, 150,160....
U prilog tome ide i to što kada sam prvi put video kako se to radi, Draško iz Zemun Polja mi je to radio, bilo je leto, jul mesec, gorivo je na VW dijagnostici bilo 180! Čovek mi naštelova vreme ubrizgavanja i vozi.... A tada nisam imao ovih problema sa paljenjem kada je topao motor.. Tako da ne znam zašto mislite da je to mnogo velika vrednost goriva na dijagramu....

Početak ubrizgavanja u mernoj grupi 004, ujutru posle par minuta:



(https://s18.postimg.cc/i1tah1h5x/DSC_0024.jpg) (https://postimg.cc/image/i1tah1h5x/)

I na kraju zbirni prikaz grupe 007,004,001 pri povratku sa posla




(https://s18.postimg.cc/zf3kw37dx/Merne_Grupe.jpg) (https://postimg.cc/image/zf3kw37dx/)

Tada je vrednost goriva na dijagramu bilo oko 125, (mrzelo me da slikam), inače tokom vožnje sam pratio temperaturu goriva i temperaturu u usisnoj grani, sve vreme se prate, a par puta su totalno iste temperature...
Tako da ne verujem da je senzor temperature u pumpi neispravan...

Usput sam na poslu poprskao kontakte na džeku pumpe zbog senzora što je Raca rekao, pa ćemo videti.

Hvala svima, uradiću kompresiju, pa ćemo videti. Il' je to, ili glava. Ja tipujem na glavu, pošto na šipku ne duva uopšte. Zato i nekad pali a nekad duže malo vergla, vrv kako naiđe na ventil ili ventile, koji loše zaptivaju...
 :26
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: TheViljuska April 19, 2018, 12:05:09 pre podne
Kod mene je paljenje prema VAG-COM-u negde na 4 BTDC, znači dosta ranije od zadatih vrednosti, a i na onom dijagramu mi je taming linija otišla u nebesa skroz negde gore iznad zelene linije, ali auto pali i zimi i leti čim pipnem ključ, samo je malo bučniji zbog tog ranijeg paljenja, međutim pošto ide kao metak i mnogo malo troši, ne znam da li da uopšte to menjam, mada sam, ipak, i ja razmišljao da malo pomerim remenicu na pumpi kako bi paljenje bilo malo kasnije, to je bar lak zahvat, pa ću možda i da se malo poigram sa tim.
Inače, za tvoj problem sa lošijim paljenjem kada je motor zagrejan ima još jedno rešenje, a to je da preko dijagnostike (kad je već imaš) modifikuješ parametre temperature za uklučivanje grejača, kao i vreme koliko će biti uključeni, odnosno da ti se makar na kratko pale i kada je motor vruć i siguran sam da te onda neće to zezati.
Evo, pogledaj ovaj klip u vezi sa tim, možda može da ti pomogne: https://www.youtube.com/watch?v=LcxauEU2USQ
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek April 19, 2018, 09:44:58 pre podne
Koji motor je u pitanju?
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: raca1 April 19, 2018, 10:48:44 pre podne
Ocisti kontakte sa sprejom moze oksidacija da dodaje otpor pa da daje vece vrednosti za temp.

Ovo sto sam napisao nije tacno, senzor je NTC termistor i sa povecanjem otpora prikazuje manje temperaturne vrednosti. Na pogresno citanje povisenih temperatura moze da utice referentni napon veci od 5V. Najverovatnije da je senzor temperature ispravan.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: TheViljuska April 19, 2018, 04:44:52 posle podne
Eeee, knalek, ja tek sada vidim da je kod tebe AFN, a kod mene je ALH motor (1,9 tdi 66kw 2001.god.), pa možda ipak ima tu neke veće razlike...izvinjavam se ako sam napravio zbrku. :)
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: Mihajlo027 April 21, 2018, 12:42:49 pre podne
Nesto slicno oko problema imam na A4,radio sam hot start+ ovaj tajming grejaca,nista nisam dobio,i definitivno sam pricao sa majstorom da nema veze zupcenje sa tim,i da je verovatno neki problem sa elektronikomIzvinjavam se na off,kazi mi preko kog kanala testiras ovo?
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: raca1 April 21, 2018, 01:30:44 pre podne
Sledeci put kad ne bude hteo da pali iskljuci N108 ventil na pumpi pa onda  probaj. Tako ce imati max predpaljenje.
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek April 23, 2018, 09:59:00 posle podne
Eeee, knalek, ja tek sada vidim da je kod tebe AFN, a kod mene je ALH motor (1,9 tdi 66kw 2001.god.), pa možda ipak ima tu neke veće razlike...izvinjavam se ako sam napravio zbrku. :)

Isto je to, i AFN i ALH imaju pumpu. 4 BTDC je baš mnogo, kad budeš stigao ako možeš postavi fotku da se vidi koliko je bila specifična (zadata) vrednost paljenja, a ako možeš i TDI dijagram da se vidi koliki je taj tajmnig, kolika je temperatura goriva.... Koliko već voziš tako, da li ima nekih nus pojava?
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Januar 18, 2019, 06:42:18 posle podne
Za sve one koji su pratili temu od početka, evo posle oko 10000 km, polako je ponovo počeo da gubi paljenje. Nisam siguran kad je počeo, verovatno negde u drugoj polovini ovih 10kkm, jer sam fazu proveravao dva puta od kada sam ravnao čelo radilice, i bilo je sve u redu. Obzirom da mi je paljenje (početak ubrizgavanja) padalo na dijagramu, posumnjao sam da ponovo gubi paljenje. Danas pogledam, pobegao reper na radilici oko pola zuba.
Nisam mogao da mirno gledam, razupčio sam ga i ponovo stavio u fazu. Reper na radilici sam stavio malčice ranije, što reče neko raniej u temi, što ga ne staviš malo ranije, pa kad polako gubi paljenje taman dođe na nulu.... lollol lollol lollol, tako sam nešto uradio. Takođe sam početak ubrizgavanja stavio iznad gornje linije dijagrama na VAG-COMU, paljenje je na 3,1 BTDC.
Nema tu 'leba izgleda, radilica je vrv u problemu. Mislim, mogu još jednom da probam da poravnam čelo radilice, i stavim novu remenicu, da se sad malo bolje pogleda, pošto je prošli put rađeno na brzinu, kad mi je pukao šraf ( u 8 uveče), ali msm da tu nema pomoći. Šeta pomalo remenica PK kaiša, imam dve, obe šetaju, što bi rekao onaj majstor što me je prvi put zajebo, radilica ti je u srcu kriva. Da li je to moguće nemam pojma. Jel 'moguće i od čega to tako?!
Postoji da možda da nismo lepo zategli šraf, pa je on popustio, što je vrlo malo verovatno, jer sam bio tu kad je dečko zatezao, zategnuto je poprilično. 90 nM (9 Kila), pa onda još malo, možda ne baš 1/4 kruga kako kaže fabrika, ali ipak je dosta jako.
Ne znam više šta da mislim a ni šta da radim, pratiću sad da vidim kolikom brzinom gubi palenje, pa vidim šta mi je činiti. U auto je puno uloženo, a vidim da su cene za trojke baš niske.
Obzirom na njegovu potrošnju ulja, i ovaj problem, izgleda da ću i ja početi da učestvujem u temi "Remont VW motora - cene".  :41

Edit: Jel' voljan neko od majstora sa foruma, a da je ovde iz Beograda ili okoline, da mu platim da dođem da mi prekontroliše da li je šraf remenice stegnut propisno? Hvala unapred
Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: knalek Februar 01, 2019, 08:15:20 posle podne
Ode danas moja radilica u istoriju.  lollol

(https://i.postimg.cc/Yhh2CG9q/DSC-0185.jpg) (https://postimg.cc/Yhh2CG9q)

Rešim danas da proverim zašto mi ponovo beži iz faze posle 7-8k km. Rasturim sve, prvo spazim da se šraf dosta olabavio, lako sam ga odvio. Ovaj klinac što mi je poslednji put radio nije dobro stegao. Čelo kao čelo sa prednje strane nije toliko loše, ali prilikom prve obrade čela, skinuto je dosta materijala, pa remenica ne može lepo da priđe. Uzmem ja brusilicu da kao to sredim, al' to nikako ne može, skinem dosta ćoška, i odmah sam znao da je neko sranje u najavi.
Stegnem krvnički, uzupčim sve do jaja, upalim malo teže, pogledam tajming, ono nula! Već se okrenula remenica dole, nema tu pomoći, čelo je bilo loše od samog starta. U ponedeljak teram auto na zamenu radilice  clap.

Jel' se obavezno menjaju i ležeći ležajevi, ili se samo prekontrolišu, pa ako su dobri, ne moraju?
Teram auto kod nekog Miloja u Resnik, po preporuci. Jel' ga zna neko, jel' išao kod njega, ima li nekih iskustava?
Hvala



Naslov: Odg: AFN TDI Polako gubi paljenje
Poruka od: dule tdi Februar 04, 2019, 11:19:33 pre podne
Odlican majstor i zajebant. Svaka preporuka za njega !!!