Rosi: Markes me je koštao titule, nisam ga šutnuoVozač Jamahe Valentino Rosi rekao je da ga je Mark Markes koštao desete titule posle incidenta koji su imali na Velikoj nagradi Malezije.
Rat između Rosija i Markesa započet je u četvrtak, kada je ’Doktor’ za mladog Španca rekao da se ponaša kao dete i da ga je usporavao na trci u Australiji jer želi da Horhe Lorenco osvoji titulu.
Taj rat je kulminirao tokom trke na stazi „Sepang“, na kojoj su njih dvojica vodili veliku borbu, a posle koje je Markes izleteo sa staze. Direkcija trke je ustanovila da je branilac titule pokušavao da poremeti ritam vozača Jamahe, koji je naseo na provokaciju i želeo da natera svog rivala da ode preširoko, kada je došlo do kontakta.
I dok je Markes odustao, Rosi je zauzeo treće mesto na pretposlednjoj trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata, ali će na zatvaranju sezone u Valensiji, 8. novembra, zbog kazne startovati sa začelja.
„Mark je na stazi pokazao ono što sam najavio na konferenciji za medije u četvrtak. Uspeo je i ja sam izgubio titulu. Nisam želeo da izleti, to nije moja namera, samo sam želeo da ga pomerim sa idealne linije jer mi je bilo dosta, a onda sam želeo da mu pomognem. Dotakli smo se, ali nije istina da sam ga šutnu. On je svojim motorom dotakao moju nogu, koja je skliznula. Mislim da je ovo loš ishod za sve. Bilo bi lepo boriti se sa Lorencom, ali je Mark je odlučio da mora da reši stvar u njegovu korist“, naglasio je Rosi, koji pred poslednju trku ima sedam bodova više od Lorenca.
Rosi se posle na neki način ispravio, istakavši da veruje da će biti teško osvojiti titulu prvenstveno zbog kazne koja ga čeka.
Markes je, očekivano, imao drugačije viđenje incidenta i istakao je da je Rosi izgubio kontrolu.
Lorenco: Rosi je trebalo da ostane bez bodovaVozač Jamahe Horhe Lorenco veruje da je njegov timski kolega Valentino Rosi trebalo da dobije oštru kaznu jer je izbacio Marka Markesa sa trke u Maleziji.
„Mislim da to nije dobra odluka. On je izbacio Marka iz trke, pa Mark nije osvojio nijedan bod, a on je dobio 16. Mislim da to nije fer, a možda zbog svog imena ni ne može da dobije oštriju kaznu ovoga puta. Ne mogu da verujem, jer nije fer u takvoj krivini uspraviti motor da bi drugi vozač pao. Ali, to se desilo, direkcija trke je donela odluku i mi moramo da je poštujemo, ali se ja ne slažem sa njom“, rekao je Lorenco.
Upitan šta bi bila prava kazna za Rosija, Lorenco je odgovorio:„Minimum bi trebalo da dobije isti broj bodova kao Mark. On nije završio trku i nije dobio nijedan bod i tako bi trebalo da bude i sa Valentinom“.
Lorenco je takođe naglasio da će taj incident promeniti Rosijev imidž širom svetu.
„Ne samo ja, već veliki broj ljudi će izgubiti poštovanje prema njemu kao sportisti.(
Tesi se Lorenco ) On je jedan od najvećih vozača u istoriji, ali će veliki broj ljudi promeniti svoje mišljenje“, naglasio je Lorenco.
’Doktor’ je, međutim, ispraćen ovacijama na stazi „Sepang“, a Lorenco zvižducima, koji mu nisu strani ni pred domaćim navijačima. Španac je, inače, odmah posle dodele pehara napustio ceremoniju proglašenja pobednika, pa su samo Pedrosa i Rosi popili pobednički šampanjac. Svoju odluku je obrazložio time da se osetio umorno i da mu se vrtelo, pa je morao da ode da popije vodu.
Pred odlučujuću trku sezone, koja je zakazana za 8. novembar, Rosi ima sedam bodova više od Lorenca.
SRAMOTA !!! Moje LICNO Misljenje , Markes nema sta da osvoji ..ali nece ni Rossi ...daj da ga isprovociram ... i uspeo je Markes