Autor Tema: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...  (Pročitano 6856 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže idoffice

  • VW Početnik
  • Poruke: 12
  • Lokacija: Jagodina
  • Karma: +4/-0
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Audi A3
Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« poslato: Jun 13, 2015, 04:47:27 posle podne »
Za sve one koji su zainteresovani da ubace board computer funkcije u svom autu, pre svega Golf 5 i Octavia od 2004. evo procedure..
Prvo sto Vam je neohodno je da proverite da li Vasa instrument tabla podrzava BC i da li imate odgovarajuci Modul volana koji takodje mora da podrzava BC, u daljem postu cu postaviti slike i oznake onih koji podrzavaju BC.Pa da krenemo.
Ja sam imao obicnu Ins.tablu bez BC tj. ovu samo u kilometrima ne u miljama

Prvo sam kupio drugu tablu i to na www.ebay.de (kucas : tacho golf 5) za 20 evra i 29 evra postarine, sto mu dodje 49 evra, ako probate kod nas da nadjete trazice Vam bar 100 evra, znaci tu sam ustedeo. Evo table koju sam kupio

Dalje, posto nisam imao ni rucicu brisaca sa tasterima za BC,morao sam i to da kupim, takodje na ebay.de i to za cini mi se 5 evra, kod nas su mi trazili 20e, evo slike

Idemo dalje , posto nisam imao ni modul volana koji podrzava BC tj.imao sam oznaku 1KO 953 549 trebao mi je onaj koji podrzava BC, a to su svi moduli iz MIDLINE I HIGHLINE, moj je bio LOWLINE, takodje vecina modula koji podrzavaju BC, podrzava i TEMPOMAT, naravno za to bi Vam trebala i rucica migavca sa tasterima za tempomat, evo kako izgleda modul volana koji se inace nalazi ispod glave upravljaca, samo se skine obloga, bez skidanja volana,

Evo i tebele koji moduli podrzavaju BC, svi izuzev LOWLINE

VAZNO : Modul volana mora imati ISTI SLIP RING TIP i SOFTWARE LEVEL (imate u tabeli) sa Vasim koji ne podrzava BC, znaci razlika bi trebala da bude samo u lowline, midline i highline. Celu tabelu mozete naci na
 http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Steering_Wheel_Control_Module_Versions
Ja sam za moj modul dao na otpadu u Mojsinju staru Instrument tablu i staru rucicu brisaca.
E sada krecemo na montazu :
Prvo skinete instrument  tablu (skidanje je lako , imate na youtube ili po forumu) i zamenite je drugom, tu sam imao malo zafrkancija sa kodiranjem table, jer naravno softverski nije bila ista, pa sam otisao kod lokalnog elektronicara koji mi je skinuo pin sa stare table i ubacio u novu i onda je proradila (Mozda je uradio jos nesto u VCDS, nisam siguran, pretpostavljam da nije)Platio sam 1500 din. Na tabli je pokazivao vreme voznje, koje nisam mogao da promenim jer nisam imao odgovarajucu rucicu, sada promenite RUCICU i stavite onu sa tasterima za BC, ako imate srece da Vam modul nije LOWLINE odmah ce Vam proraditi tasteri i zavrsili ste. Ako niste te srece , onda morate skinuti plastiku oko volana, i videcete modul ispod volana koji treba da zamenite, iskopcate ga i stavite drugi (Skidanje je lako, imate dva srafa na gornjoj plastici koje odsrafljujete tako sto volan okrenete za 90 stepeni, pa odvijete jedan sraf i isto tako za drugi.zatim imate jedan dole kod rucice za stelovanje volana i dosli ste do modula) KADA ste sve to napakovali, tablu , rucicu i modul, upalice Vam se lampice za servo i esp, to je zato sto prilikom skidanja modula treba podesiti ponovo senzor polozaja volana, procedura nije teska imate je na netu, ali morate imati dijagnostiku da bi mogli da odradite to (Laptop, program VCDS koji mozete skinuti besplatno i kabl VAG CAN koji je oko 20 evra na netu)

Toliko od mene , tu sam za sva pitanja, mozda deluje tesko i neizvodljivo ali nije ... mene je cela akcija kostala oko 65 evra, ako se uzme u obzir da je prilikom kupovine novog auta tada, bila doplata za BC 300-400 evra mislim da se isplati.
SRECNO !!!

Van mreže Lepi

  • Moderator
  • Master Member
  • ***
  • Poruke: 4776
  • Lokacija: Canada
  • Karma: +191/-83
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Rabbit 2.5
Odg: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« Odgovor #1 poslato: Jun 13, 2015, 05:32:36 posle podne »
Odlicno uradjeno.  tapsac
Dva pitanja.
Sada ti pokazuje potrosnju? Imas sve opcije?
Da li pokazuje spoljasnju temperaturu? Nije morao da se dogradjuje snezor?

Van mreže idoffice

  • VW Početnik
  • Poruke: 12
  • Lokacija: Jagodina
  • Karma: +4/-0
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Audi A3
Odg: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« Odgovor #2 poslato: Jun 13, 2015, 06:43:41 posle podne »
Hvala, ovako, pokazuje sve opcije, odnosno mozda je ne znam da ima jos neka,
Ima dva merenja tj. bc1 i bc2
Trenutnu potrosnju,
Prosecnu potrosnju na 100km
Predjeni put od restartovanja
Koliko je minuta proslo od restartovanja
Koliko je ostalo kilometara do pumpe
Koja je prosecna brzina od restartovanja
I naravno spoljasnju temperaturu, kod mene je digitalna dvozonska klima, pa pretpostavljam da je morao da postoji senzor spoljasnje temperature, kod manuelne klime nisam siguran da je senzor neophodan.


Van mreže Lepi

  • Moderator
  • Master Member
  • ***
  • Poruke: 4776
  • Lokacija: Canada
  • Karma: +191/-83
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Rabbit 2.5
Odg: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« Odgovor #3 poslato: Jun 13, 2015, 10:41:55 posle podne »
Odlicno odlicno.
Svaka cast thumbup

Van mreže Angell_Bg

  • VW Početnik
  • Poruke: 81
  • Lokacija: Beograd
  • Karma: +1/-1
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Golf
Odg: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« Odgovor #4 poslato: Jun 13, 2015, 11:06:07 posle podne »
Super objasnjeno, sve pohvale! :)

Van mreže MarioTDI

  • Jr. Member
  • *
  • Poruke: 207
  • Age: 30
  • Lokacija: RH
  • Karma: +4/-0
  • Pol: Muškarac
  • Auto: VW CC 2.0 TDI DSG
Odg: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« Odgovor #5 poslato: Jun 13, 2015, 11:08:38 posle podne »
Na isto se i ja spremam

Ja imam isto obicni sat bez putnog racunala

uzeo sam drugi sat sa velikim bordom i kazaljke od golfa 6

modul i prsten sam mjenjao kad sam stavljao volan od golf 6 sa tipkama.


Van mreže idoffice

  • VW Početnik
  • Poruke: 12
  • Lokacija: Jagodina
  • Karma: +4/-0
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Audi A3
Odg: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« Odgovor #6 poslato: Jun 14, 2015, 12:37:53 pre podne »
Ima jedna negativna sitnica u celoj prici, do sada sam nagadjao koliko trosi, a sada sam siguran da MNOGO trosi ...  :9

Van mreže MarioTDI

  • Jr. Member
  • *
  • Poruke: 207
  • Age: 30
  • Lokacija: RH
  • Karma: +4/-0
  • Pol: Muškarac
  • Auto: VW CC 2.0 TDI DSG
Odg: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« Odgovor #7 poslato: Jun 14, 2015, 03:36:45 posle podne »
ja sam i bez tog zakljucio da tdi na 18" po gradu trosi oko 9 litara :D

Van mreže cDa

  • Hero Member
  • ****
  • Poruke: 1072
  • Age: 36
  • Lokacija: Kikinda
  • Karma: +25/-12
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Golf V 1.9 TDI
Odg: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« Odgovor #8 poslato: Jun 14, 2015, 07:16:22 posle podne »
znaci ako je vec imao rucicu za BC, tempomat rucica se samo ubaci, nemora drugi modul?  to je moj buduci projekat..

Van mreže Lepi

  • Moderator
  • Master Member
  • ***
  • Poruke: 4776
  • Lokacija: Canada
  • Karma: +191/-83
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Rabbit 2.5
Odg: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« Odgovor #9 poslato: Jun 14, 2015, 07:44:39 posle podne »



Gledaj prema ovome. Lowline ne moze, Midline moze, Highline MF voaln.

Van mreže gorki123

  • VW Početnik
  • Poruke: 115
  • Karma: +2/-12
  • Pol: Muškarac
  • Auto: golf 5 1.9 140ks
Odg: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« Odgovor #10 poslato: Novembar 19, 2015, 02:14:06 pre podne »
ako ja dobro ovo shvatih... modul sa oznakom
1K0-953-549 (lowline) moze da promjeni modul jedino ovaj 1K0-953-549-A (midline)
koliko vidim highline za taj ni ne postoji...? gledajuci tabele jedino ne znam ovaj moze li ?3C0-953-549-AH 
ali tu ne pise koji mu je slip ring  wacko

Van mreže Lepi

  • Moderator
  • Master Member
  • ***
  • Poruke: 4776
  • Lokacija: Canada
  • Karma: +191/-83
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Rabbit 2.5
Odg: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« Odgovor #11 poslato: Novembar 19, 2015, 08:37:52 pre podne »
1K0 953 549B
To je Highline za ta godista i to. Prva serija 2004 Golf.


Najbolje da se usme Ck ili CH i slip ring verzije C. To je sve sa sestice i pase.


Ja sam pre imao ver. A i zamenio je AQ versijom slip ring B cini mi se. Donator bio GTI 2007.


http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Steering_Wheel_Control_Module_Versions
« Poslednja izmena: Novembar 19, 2015, 08:40:07 pre podne od strane Lepi »

Van mreže gorki123

  • VW Početnik
  • Poruke: 115
  • Karma: +2/-12
  • Pol: Muškarac
  • Auto: golf 5 1.9 140ks
Odg: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« Odgovor #12 poslato: Novembar 19, 2015, 02:24:36 posle podne »
e ne znam . ja imam na petici 1K0953549CH, pa mi ne radi servo. (to kad sam volan zamjenio)
prsten volana je 1K0959653C , ali ocigledno nesto nije dobro majstor1

Van mreže Lepi

  • Moderator
  • Master Member
  • ***
  • Poruke: 4776
  • Lokacija: Canada
  • Karma: +191/-83
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Rabbit 2.5
Odg: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« Odgovor #13 poslato: Novembar 19, 2015, 04:07:58 posle podne »
Jel samo servo ili imas pored toga ukljucenu lampicu za abs-esp?


Zuta lampica volana ili jos neka?

Van mreže gorki123

  • VW Početnik
  • Poruke: 115
  • Karma: +2/-12
  • Pol: Muškarac
  • Auto: golf 5 1.9 140ks
Odg: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« Odgovor #14 poslato: Novembar 19, 2015, 04:25:29 posle podne »
Jel samo servo ili imas pored toga ukljucenu lampicu za abs-esp?


Zuta lampica volana ili jos neka?
nije , samo zuta volana... ili crvena. mislim prije da je crvena

Van mreže Lepi

  • Moderator
  • Master Member
  • ***
  • Poruke: 4776
  • Lokacija: Canada
  • Karma: +191/-83
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Rabbit 2.5
Odg: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« Odgovor #15 poslato: Novembar 19, 2015, 04:36:59 posle podne »
misli1


Ako imas dijagnostiku, vidi da li ocitava uopste ugao volana.


Imao ja isti peoblem skroz.
Ali ne mogu da se setim sta je bio uzeok. Dal modul ne ocitava kako treba i ne upamti parametre. Uopste ne mogu da se setim.


Pokusao si ono..
Upalis auto.
Pun krug volan ulevo. Pun krug udesno.
Ispravis i krenes? Ne ugasi se?

Van mreže gorki123

  • VW Početnik
  • Poruke: 115
  • Karma: +2/-12
  • Pol: Muškarac
  • Auto: golf 5 1.9 140ks
Odg: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« Odgovor #16 poslato: Novembar 19, 2015, 04:51:50 posle podne »
pokusah ali nista. nemam dijagnostiku, tj imam onaj kabal no ne znam koji mu je, pa ne radi. sjecam se samo da ga je neki kao strucnjak spajao na komp , na neki vas -com koliko se sjecam. i da je bilo nekoliko opcija u vezi volana i pisalo je TRAJNO. da  valjda ne moze da se promjeni....
znas kako. kad je bio stari modul servo je radio, ali nije sirena kao ni dugmici na volanu.novi modul  sad rade dugmici i sirena ali ne radi servo.

Van mreže Stari

  • VW Početnik
  • Poruke: 4
  • Karma: +0/-0
  • Auto: golf 5 1.9tdi 77kw
Odg: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« Odgovor #17 poslato: Decembar 09, 2018, 07:02:49 posle podne »
Kako da znam da li instrument tabla podržava BC?  Ima ih po oglasima, kako ih prepoznati? Ako imam tempomat da li znači da modul volana podržava i BC?
 
 

Van mreže AcoVW

  • Hero Member
  • ****
  • Poruke: 1273
  • Age: 32
  • Lokacija: Čačak
  • Karma: +41/-13
  • Pol: Muškarac
  • Auto: CC, Golf 5
Odg: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« Odgovor #18 poslato: Decembar 09, 2018, 11:53:56 posle podne »
Ako imas tempomat podrzava i BC sigurno, jer je modul bar midline.
Lowline: Nema dodatnih funkcija
Midline: Tempomat, Bord kompjuter (BC)
Highline: Tempomat, BC, Multi-funk. volan.

Za koji auto? Golf5?
Za g5 postoji tabla sa malim bc i sa velikim (mislim da postoje samo te dve).
Koje si gledao na oglasima?

Van mreže boćanac GTD

  • Master Member
  • *****
  • Poruke: 2782
  • Age: 26
  • Lokacija: Gornji Milanovac-Kragujevac
  • Karma: +87/-22
  • Pol: Muškarac
  • Mašinac
Odg: Ubacivanje table i aktivacija Board Computera Golf 5, Octavia ...
« Odgovor #19 poslato: Decembar 10, 2018, 10:56:09 pre podne »
Zna li neko mozda koja je procedura preci sa obicnog borda na maxi dot bord kod octavie a5 pre fl.