Evo jedan mini projekt koji sam radio ... Radi se o zamjeni sociva na rallye farovima.
Cinjenica je da rallye farovi ( a sa cime nisam bas bio upoznat prije kupovine) imaju jako losa
sjenila na kratkim svjetlima, na socivima. Napravio sam probu i vidio da bi bolje svijetlio fenjer.
Rastavio i vidio da su sjenila skroz losa...
Pokusao naci neku zamjenu medjutim dobra sjenila ne postoje za kupiti. Neke kolege austrijanci sa kojima sam
pricao smatraju to tvornicnom greskom cak ...
Odlucio sam pokusat da nadjem neku zamjenu, i nakon mnogih probi i mjerenja dosao do zakljucka
da bi idealna bila iz farova passata 3bg. Farovi su ubrzo kupljeni i rastavljeni.
Farovi rastavljeni i izvadjena sociva i sjenila .
To bi izgledalo otprilike ovako :

U poredjenju sa rallyevim socivima i sjenilima to izgleda ovako:

Nakon usporedbe vidi se da ce savrseno odgovarati te da ce se moci sloziti sve na saraf :

Skinuti su nosaci sa rallyevih sjenila i stavljena na passatove. Rupe za sarafe ce odgovarati savrseno :

Passatova sjenila velicinom mogu stati u rallyeve kutije ali je potrebna manja korekcija

Neophodno je dakle sjeci komad lima koji smeta da sjenila bez problema udju u
rallyeve kutije. Ja sam sjekao makazama za lim da izbjegnem pregrijavanje blizu
sjenila a takodje i spena od brusilice koje mogu napraviti ostecenja na sjenilima.
Dakle ovoliko je potrebno osjeci - nema potrebe vise ...

Odsjeceno izgleda ovako:

Zatim je uslijedila montaza nosaca sjenila od rallya.
Usporedbom se vidi da ima razlika od 15 mm u polozaju nosaca izmedju dva sjenila ...

To sam nadomjestio sa produzenom maticom (navrtkom)

Zatim je uslijedilo slaganje ovog:

u ovo - rallyeva kutija od sjenila i sociva :

I evo ga gotov proizvod. Podesavanje svjetala po visini radi savrseno kao da je rallyevo
sjenilo unutra i nema nikakvih nuspojava ...

Nema odstupanja u duzini i sve se da spakovat unutra i stavit poklopac :

Spakovano u far :