VW Klub

VW - Forum => Uradi sam => Temu započeo: BladeBG Jun 09, 2013, 01:36:49 pre podne

Naslov: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jun 09, 2013, 01:36:49 pre podne
Rekoh vec u temi o Igorovom golfu 2, da cu otvoriti ovakvu temu jer mi se cini da nas ima koji volimo da imamo garazu i u njoj slozen alat sa kojim mozemo da cackamo oko kola.

U koliko nasa postovana administracija misli da ovoj temi nije mesto na ovom forumu, neka obrise istu, ja rec necu reci. Jer ne zelim da krsim pravila.

Da budemo realni, alata nikad dosta. I da imas, ne znam koliko, uvek ce biti nesto sto ce da ti zatreba, a sto nemas. Ja kupim uvek po neku sitnicu od alata kada god imam priliku, jer generalno volim da imam alat. da mi je rodjendan, pre bi se obradovao da dobijem set dobrih srafcigera, nego Armani majicu iz ogranicene serije.  biggrin.

Sto se tice garaze, super je ko ima kanal. Ja nemam. Ali zadovoljan sam sto ako se desi da mora na kolima nesto da se intervenise, a napolju lose vreme...Imam mogucnost da to uradim. Imam onako solidan alat. Sto ne znaci da ne bi voleo da imam jos po nesto.

Neki alati ili aparati se cine skupi i ne zatrebaju bas cesto, ali kada ti zatreba, onda ne zalis ni jedan dinar koji si za isti dao. Kao sto je recimo perac pod pritiskom. Cini se skup, ali pored pranja automobila, moze da posluzi da olaksa i ubrza pranje mnogih drugih stvari. A to je mnogo dobra stvar. Valja imati i dobar kompresor za vazduh i aparat za varenje. Ali to su vec skupe stvari.

Uglavnom, ko misli da cacka oko kola, mora da ima po ceo set okastih i vilastih kljuceva, set srafcigera, dobre gedore, garnuturu inbusa, torexa i triple square-a, cekic od 1kg, cekic od 800g, glinacicu, set klesta i dizalicu krokodilku. To je za moj pojam neka osnova.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Shomi Jun 09, 2013, 02:15:36 pre podne
Ja ne znam koji je to alat potreban 'za varenje', i shto je toliko skup... Lollol koliko sam čuo ne treba ti Nishta od alata ako ces da 'varish'...

Pak za zavarivanje treba alat, al imas hobi alata povoljnih, a i polovnih iz inostranstva...

Elem, imamo kanal u garazi, i alata raznoraznog, al retko kad čačkamo nešto oko kola... Eventualano platine i tako neku sitnicu otac sam završava. Ja nabavio kabal za dijagnistiku, par puta ga uključio dok mi bilo zanimljivo i eno ga skuplja prasinnu. Kad god nešto treba Mahom majstor završava...
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: pimbe Jun 09, 2013, 02:26:47 pre podne
Ja imam garazu za "dva" (jedan iza drugog) auta u koju, zahvaljujuci mojoj dragoj zeni, nemam mesta ni biciklu parkiram, bez da nesto pomerim.
 
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jun 09, 2013, 02:32:20 pre podne
@shomi,

Dijagnostiku isto valja imati. To sada isto nije skupo. A na zavarivanje sam mislio.  :53 Kad sam rekao varenje, nisam racunao da to moze i drugacije da se shvati.  lollol :26   A mislio sam kad naidje neki ,,visak,, para da kupim tako neki sto ti kaze, hobi ili polovan aparat za zavarivanje, cisto da imam kada zatreba.  I rekoh vec, aparat za pranje pod visokim pritiskom. 1000 puta mi se desilo da nedge zurim, a kola prljava. I onda dok ih operes treba vremena. A dok ih ispusiras treba mnogo manje. Ili zimi da ih saperes od soli, isto extra stvar.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Kosta Jun 09, 2013, 03:31:34 posle podne
Mislim da ovakva tema može biti korisnija nego neke o osnovnim stvarima jer one koji ih postavljaju mrzi da pretražuju forum.

Evo kako, kada vidite sliku neke radionice, slično kao kada uđete u neku, možete primetiti korisne ideje kako je neko rasporedio, spakovao, alat i opremu.

Zatim u praksi se dešava da su primenjiviji neki modifikovani alati nego univerzalni za više tipova vozila.
Lična iskustva sa nekim alatima određenog proizvođača.

Savete koji dobar alat kupiti.

Očekujem od postavljača teme @BladeBG da postavi neke slike.







 
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jun 09, 2013, 11:59:47 posle podne
Evo napravih par slika. Losa mi kamera na telefonu, pa nemojte zameriti...

Mogu vam reci da se na sajtu kupujem-prodajem moze naci fin alat, koji nije nesto skup. Tako sam ja za 400 dinara nasao ovu krckalicu od 1/2 cola i dobra je.
(http://www.dodaj.rs/f/1v/VE/2n7XvJyz/1370806519755.jpg)

Onda sam na NBG buvljaku nasao tri dobre stvari. Odvijac za filter koji se montira kao gedora i vec nekoliko puta mi je olaksao posao.  I ovaj set torexa, inbusa i triple square-a. Pre nego sto sam kupio isti sam se hiljadu puta pokajao jer ga ranije nisam kupio. Mnogo dobra stvar. Takodje i ovaj set ureznica i nareznica. Verovali ili ne, nisam jos koristio isti. A pre nego sto sam ga kupio, zatrebao mi je vise puta. A nije bio skup i hajde da kupim, trebace.
(http://www.dodaj.rs/f/3f/g0/YRkA0oR/1370810957011.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/1g/E3/ycT5pgK/1370806358034.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/1i/KZ/2GyiEQjs/1370806428684.jpg)


Ovaj set gedora, nije nesto kvalitetan, sto verujem da bi vi koji se razumete u alat primetili i bez da vam kazem. Ali sa obziro na to, dobro sluzi. Jos ni jedna gedora nije oblaznula, ni pukla, a koristio sam ih vec nekoliko puta. Za nekoga ko nije profesionalni mehanicar, mogu vam reci da su vise nego dobre.
(http://www.dodaj.rs/f/38/rI/3Zd5Z08M/1370810872431.jpg)
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Zrnojed Jun 10, 2013, 12:09:50 pre podne
Ovaj odvijač za filtere,imam i ja !Odličan je!
Inače od alata mi fali samo kilo ključ,ostalo(što meni treba) imam ;)
Osim specijalnog alata!
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jun 10, 2013, 12:32:04 pre podne
na Bubanj Potoku subotom isto moze da se nadje dobar alat za male pare. To vi koji idete, znate da ima cenkanja.

Isto jedna stvar koju imam, a nisam slikao, je dizalica krokodilka. Koja dize 2 tone. Zbog svoje konstrikcije, mnogo je stabilnija nego zaba-dizalica ili ona fabricka kakva obicno bude u VAG automobilima. Mada se ja na to ne oslanjam preterano. Ako cu vec da radim nesto, uvek ih dizalicom samo podignem i podmetnem panj. Za svaki slucaj.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: VW Diego Jun 10, 2013, 12:36:12 pre podne
podrzavam temu  tapsac
ja se trenutno spremam da pravim garazu, alata se vec nesto pribavilo u svakom slucaju nadam se doprinosu teme!
volio bih vidjeti u temi profi majostore da nam oni iznesu svoja iskustva sa alatima, svakako bi nam znacilo  driving
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Igor_92 Jun 10, 2013, 01:49:38 pre podne
slazem se diego, ova tema moze biti korisna i svakako zasluzuje mesto na forumu,ja sam nedavno sredio sebi garazu koja je bila u haosu a kako sad izgleda imaju slike u mojoj temi,od alata imam neke osnovne stvari,svakako da imam u planu neki gedora set,evo iskoristicu priliku da pitam postavljaca teme  koliko je kostao gedora set sa slike?
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jun 10, 2013, 10:45:09 pre podne
Imao sam nesto hitno da uradim, a nisam bio pri parama. I veruj mi da sam ih kupio u Kineskoj robnoj kuci za 1700 dinara.  biggrin  Nisu vrhunske. Ali zavrsavaju posao. Ni jedna nije oblaznula ni pukla, a vise puta sam ih koristio.

A i ako se desi da neka pukne, uvek mozz da kupis na komad. One nisu skupe. Od 100-200 dinara. A te su kvalitetne. Znam jer imam ja kuci jos jedan stari rasparen, a kvalitetan set gedora. I tako kad nadjem, kupim gedore koje mi fale, kako bi i taj stari set upario.

Hvala vam kolege, drago mi je da vam se tema dopala.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jun 16, 2013, 03:20:45 pre podne
Veceras malo slagao neke stvari, pa slikah par slika...

Ovo dvoje klesta su mi dosta stvari olaksale...Sto oko kola, sto oko nekih drugih radova...
(http://www.dodaj.rs/f/24/Km/11pHMgQY/img20130616014855.jpg)


A ovo je cuvena krokodilka. Dize dve tone. Mislim da je sasvim dovoljno za bilo koji auto. Mnogo dobra stvar.
(http://www.dodaj.rs/f/2D/hq/15m1Hftq/img20130616014137.jpg)


Ovu lampu sam napravio sam. Radi na 12V. Ukljucuje se na uticnicu za uplaljac. Imao sam neke led diode, sipku i ovaj kabal i pala mi na pamet idea da napravim ovu lampu. Ima svetiljku na vrhu i sa strane. Takodje ima i dva prekidaca. Svaki za jednu svetiljku. A osvetljava prilicno dobro. Nije nekog lepog izgleda, jer za to nisam nesto narocito kreativan. Ali zavrsava posao. Sve osim svetiljku, oblepljeno je kepr trakom. I napravio sam zakacaljku, kako bi mogao da je okacim nedge u garazi. Kako bi mi uvek bila na vidnom mestu.
(http://www.dodaj.rs/f/3E/A5/yyckaoz/img20130616014509.jpg)
(http://www.dodaj.rs/f/1o/X0/aEApqqe/img20130616014635.jpg)
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: dzonibgd Jun 16, 2013, 10:57:49 pre podne
Vau lepa kolekcija alata, planiras li da radis neke servisne usluge ??  clap
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jun 16, 2013, 12:33:48 posle podne
Ma, ne.  biggrin  Nego volim da imam alat. A ako mogu nekome da ucinim servisnu uslugu, to ne naplacujem. Vec gledam na to kao da treba pomoci onda kada mozes. :26
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: djokicsale Jun 16, 2013, 01:24:39 posle podne
Mislim da ovakva tema može biti korisnija nego neke o osnovnim stvarima jer one koji ih postavljaju mrzi da pretražuju forum.

Evo kako, kada vidite sliku neke radionice, slično kao kada uđete u neku, možete primetiti korisne ideje kako je neko rasporedio, spakovao, alat i opremu.

Zatim u praksi se dešava da su primenjiviji neki modifikovani alati nego univerzalni za više tipova vozila.
Lična iskustva sa nekim alatima određenog proizvođača.

Savete koji dobar alat kupiti.

S ovim se slažem, jer i sam spadam u grupu ljudi koji čim mi neki alat treba više od jednog puta obavezno kupim to da se nađe (osim ako nije skuplje od samog auta lollol )

Ne kažem da treba sve samo da radimo, ali neke osnovne stvari zavisno od toga koliko ko poznaje materiju, možemo sami da odradimo, bar mi sa starijim autima, poput zamene ulja, i nekih sitnih mehaničko- estetskih prepravki.

A i da ne znamo zato je tu forum da vidimo kako se nešto radi, mnogo je lakše kad je neko već odradio i postavio slike da se pokuša..... 

Ja sam gledajući jednu ovakvu temu (od @zen3dom-a) probao i uspeo sam da ugradim projektore u farove, napravim kalupe za farove od pleksija, to sve povežem i spakujem da radi, a pre toga nisam znao kako se koji deo alata zove nit znao da postoji industrijski fen itd.....

Da ne tupim mnogo, pozdravljam ovakvu temu, uvek može nešto da se nauči od drugih, nismo svi ovde majstori pa da nam dosadi garaža i alat  :53

EDIT:

dosta korisnog alata se za skoro džabe može naći kod kineza, ja sam uzeo npr onaj dugačak ključ kojim skidam držač akumulatora za 100 din, pa set šrafcigera i ključeva isto za neke sitne pare i onaj odvijač filtera isto za nekih 100-200 din....
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Zrnojed Jun 16, 2013, 02:49:38 posle podne
Jebo ti sređivanje auta kad ti sve majstor radi! Onda nijesi ti auto sređivao,nego majstor. Merak je kad ponešto,ako ne i sve sam napraviš.  bicedobro
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: zuca92 Jun 16, 2013, 03:22:29 posle podne
Što rece djokicsale moze da se vidi kako se nesto radi i da to neko primeni kod sebe, tj na svom autu....
elem ja oko auta jedino sto sam radim je menjanje zimskog i letnjeg seta felni, mozda zamena filtera, ili neke stvari koje ne zahtevaju veliko cimanje.... imam alata za jedan ceo vagon (ako ne i vise  :)), zato sto cale ima svoje kamione i bavi se prevozom preko 30 godina, sve popravke na njima radimo sami, sav alat je UNIOR-ov koji je preko 100 puta kvalitetniji od bilo kojih kineskih ili nzm ja kojih, naravno zato je i skuplji...


ne cackam sam nista, na kamionima eksperimentisem, ali mi zao auta, i necu da izjebem stvar
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jun 16, 2013, 03:32:18 posle podne
@djokicsale,

Ima kod Kineza, da ne verujes. Nije to neki kvalitet, ali za ove kucne potrebe, vise nego zavrsava posao. Ja imam i dobrog krstenog alata, ali imam i kineskog. A i jedan i drugi dobro sluzi.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Shomi Jun 16, 2013, 05:13:48 posle podne
ajd da se i ja upišem. Rekov vec da nam većinu stvari na kolima završava majstor, njegov otac i sada on nam odrzavaju vozila vec preko 30 godina. Tako da imamo poverenja u ljude, a i ok i korekni su po pitanju cene njegovih usluga.

Razlog zašto ne prckamo oko vozila, nije ne znanje, vec nedostatak vremena... Fala bogu svi u kuci smo dipl.el.ing. Tako da imamo dosta tehničkog znanja iz raznih oblasti.

Sto se alata tiče, porodicno se godinama unazad ulagalo u alate koji su bili potrebni. Tako da od sitnih univerzalnih alata imamo bukvalno sve. Gedore, srafcigeri, toreksi, ključevi razni, Itd. Kompresore za vazduh i za pranje, i ne znam ti ja sta sve... Tako da oko mehanike vozila većinu stvari imamo čime i znamo da radimo, ali usled nedostatka vremena time se ne bakćemo.

Na automobilu, sam se lično baktao oko alarma, cb, i struje uopshte. Čistim sam klimu, i ja i burazer, bar dva puta godishnje. Nabavio sam kabal za dijagnostiku, prošlog leta rešio problem imobilajzera sto mi je pravio i tako to. Ulje ne menjamo, iz prostog razloga jer posle nemamo gde sa otpadnim uljem...

Takodje ono sto nije za ovu temu, je raznorazni gradjevinski alat, i alat za obradu drveta. ;) i da ove za prckanje oko elektrike i elektronike ;)

Tako da eto, znanja imamo, alata imamo, i kad god imamo vremena, sve sto mozemo završavamo sami. Jedino nikako da stignemo da sredimo garazu. :D

Tako da aposolutno podrzavam ljude koji znaju da cancnu nešto, i imaju volje i zelje, i vremena... 

Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: djokicsale Jun 16, 2013, 07:16:09 posle podne
Svrha ove teme nije ušteda i to da neko neće da plati majstoru, nego to da postoje ljudi koji vole sami nešto da odrade. Reći ću ti primer, majstori (pojedini) vole lakše i brže poslove gde se lako uzima lova, a popravke tipa rasturanje ventilacije na mom pasatu ili popravka šibera neće niko da ti radi, bar ovde kod mene, tj. kažu tu ima puno posla aj to ćemo neki drugi put, i onda šta?
 Nisam neka pedanterija ali volim da ono što imam u autu radi, skoro sve sitnije kvarove sam rešavao sam.


Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Kosta Jun 16, 2013, 11:47:32 posle podne
...voleo bih videti u temi profi majstore da nam oni iznesu svoja iskustva sa alatima, svakako bi nam značilo  driving

Slažem se, i ja očekujem od majstora da se uključe, napišu neku preporuku za alat.

Obrisani su i editovani komentari prepucavanja kao i o cenama majstora, ovo je forum o garažama i alatima.

Ja sam u xx tema preporučio ljudima da idu kod majstora kada vidm da nisu stručni, pogotovo kada je reč o kočionim sistemima.

Ova tema je namenjena onima koji znaju i umeju nešto da rade sa alatom, profi ili amaterski ili žele nešto da nauče o istom.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: redzo99 Jun 17, 2013, 12:06:44 pre podne
Odlicna tema,imam dosta alata,imam i ja slicne gedore samo sto nema ova velika sipka ,isto sam kupio u bg kad sam bio,bila je cijena oko 1500din,inache dvije godine me sluze eksta ni jedna nije ni proglazala ni pukla,a upotrebljujem ih cesce,najjvise njih od alata koristim,trazim da kupim torex neke kvalitetnije.. :)
Incha sto se tice aparata za varenje ima sad onih sto su teski oko  4 kg oni  su od 100-200e ,inache cekam jedan da mi stigne po nabavnoj cijeni je ovaj sto ja hocu  100e...  :)
I u fazi renoviranja moje male garaze,bice slika kad je zavrsim  :)
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jun 17, 2013, 01:22:52 pre podne
Kompresor za vazduh, kao i perac pod pritiskom su mnogo dobre stvari.

Mada ni jedna ni druga stvar nisu jeftine. A kako bi morao da izaberem, to bi bio perac pod pritiskom, jer smatram da bi mi mnogo vise znacio. Najbolje kad imas sve. O tome necemo da uopste da vodimo polemiku.

Evo jedna ne bas banalna, ali jednostavna stvar. Ja znam da promenim lezaj na tocku. Ali dzabe kad nemam presu. Mogu ja da ga izbijem cekicem uz pomoc jos nekog rekvizita. Ali to vrlo lako moze da dodje do ostecenja. Zato lepo skinem ceo taj deo gde je lezaj, odnesem ga kod komsije koji je majstor i on mi izbije stari i vrati nov lezaj. Naravno, ja ga castim nesto. Ne volim da ostajem duzan nikome. To mi je neka praksa u zivotu. Danas, sutra, bude nesto i taj neko ce da kaze: E onaj peder, uradio sam mu za dzabe 1000 puta. Tako da se ja drzim poslovice ,,cist racun-duga ljubav ,, . A ako se nekad i podzapamo, znam da sam bio korekatn prema svakome i mirna mi je savest. No to nije tema. I onda se lepo vratim kuci, namontiram to na auto i  driving

Ranije je sve bilo kvalitetnije, pa i alat. Meni su ostali od pokojnog dede dva srafcigera sa drsama od kuvane plastike. Stari su sigurno preko 40 godina. Evo ni jedan se nije okrunio, niti je pukla drska. Okacicu i njihove slike.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: MACNE_GTI Jun 17, 2013, 02:28:10 pre podne
Evo i slikica mog alata,skupljalo se dugo godina,imam alata kao neka mehanicarska radionica,samo sto se ne koristi bas cesto(na svu srecu  biggrin ),koristim ga uglavnom oko sitnijih kvarova koje znam sam da resim,ovo je uglavnom za kucnu upotrebu neku,jbg nisam mehanicar,al alat dobro dodje...
(http://imageshack.us/a/img163/6756/7yiz.jpg)
(http://imageshack.us/a/img703/1884/dz3t.jpg)
(http://imageshack.us/a/img401/1500/gf5b.jpg)
(http://imageshack.us/a/img442/3526/28ya.jpg)
(http://imageshack.us/a/img692/33/w26o.jpg)
(http://imageshack.us/a/img703/6821/fax4.jpg)
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jun 17, 2013, 02:55:33 pre podne
I onda ce neko da mi kaze da ti treba veliki prostor, muda, valcer...Ovo je dokaz kako se veca kolicina alata moze lepo sloziti na malom prostoru, a da sve bude dostupno. Svaka cast brate. Prava radionica.  :25
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: MACNE_GTI Jun 17, 2013, 05:47:03 posle podne
Hvala brate..inace ovo je samo mali deo garaze..u garazu stane jedan auto taman da se radi,a u ovom delu gde je alat tunsu ranije hile nepotrebne stvari,tj djubre maltene i skoro uzeo sredio to malo
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: dzonibgd Jun 17, 2013, 07:48:11 posle podne
Macne jes to poceo da pravis mk1 od drveta  biggrin imas dosta sekira i testera  :46
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: MACNE_GTI Jun 17, 2013, 07:56:17 posle podne
hahaha iskleso bi ga do sad a ne napravio lollol
ma te sekire i to od dede,tj od vise deda,sve zidari,tesari i tako to bili brate  biggrin
a i treba babi neko drva da cepa  :53
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jun 18, 2013, 02:35:32 pre podne
A da li smatrate da bi nesto od alata trebalo da se ima u kolima uvek?
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: dzonibgd Jun 18, 2013, 08:53:55 pre podne
Zeger kljesta i cekic od 1kg  ;)  ali sve zavisi koji auto vozis, ima razlike  :46
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: PaulGT Jun 18, 2013, 09:31:24 pre podne
u autu ti ne treba nista. kompletan alat da poneses uvjek nesto zafali. cekic od 1kg ti treba da ga mozes izlupat sto je stao. sporet ce crknut da ide servisno vozilo AMS iza tebe svo vrijeme
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Pile Jun 18, 2013, 11:34:16 pre podne
Ja nikad nisam nosio nista od alata u kolima,uvek je lakse pozvati nekog da te preslepa a ne jebavati se na sred puta.
Drugo,dzabe alat ako neznas da rukujes. Na ovom forumu 95% clanova zna teoriju a kad dodje do prakse,samo se lupetaju gluposti.
Gore neko napisa da je kupio gedore za 1500 dinara i da ga sluze. Zasta ih koristis ? Krckalica,gedora 10,13,17 i 19 bi pukla kod mene ili bile za smece veoma brzo,to kvalitet nista. Kad zapekne neki sraf,od tih gedora nema nista.
Oces radis,trebaju kvalitetne gedore,toreksi,imbusi... jedan Co2 od 160 ampera i mali kompresor i dovoljno.
Ja u garazi imam Co2 160amp,punkt aparat,kompresor,90% gedora i rucki je Facom kao i okastih i viljuskastih kljuceva,busilica,brusilica,fenova,lemilica itd.Svi ostali alati su napravljeni pomocu Co2. Nema jedino kvalitetnih srafcigera ili ti odvijaca.
Ako se bavis mehanikom,trebaju ti dobre stvari,taj hobi alat je za decu.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jun 18, 2013, 12:32:14 posle podne
A koji ti je to mali kompresor i koliko on od prilike kosta?

A ja sam za varijantu da nesto od alata ipak treba u kolima da se ima. Ja uvek nesto nosim,a zatrebalo mi je 100 puta. Tako da cu nositi i dalje.

Evo ti banalna stvar: Pukne ti neko crevo na selni. A za to da sredis, treba ti noz i vodu ces vec nedge naci da dospes. To se meni desilo sa Audijem 80. Bilo jos situacija, da ne pricam sada. Ova mi prva pala na pamet.

P.S. Ja sa taj koji je napisao da je kupio gedore za 1700 dinara biggrin  Te sa slike sam kupio, trebalo mi nesto hitno. Svestan sam i ja da one nisu marka. Ali radio sam i na kolima sa njima, nisu oblajznule. Razloga da lazem ovde bilo koga stvarno nemam. A imao sam i jos jedan set. On je stvarno kvalitetan, ali je bio rasparen. Pa sam kupovao na komad da ga uparim.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Pile Jun 18, 2013, 01:57:48 posle podne
Treba ti noz ,srafciger ili kljesta ili kljuc za selne ako su one usrane of vw. Nije samo noz,pritom se usvinjis ko magare,pa ides da trazis vodu itd. Za to svo vreme sto izgubis namestajuci sta je riknulo,vec si mogao preslepati auto i biti kuci.
Paul napisa dobro,sta god da poneses,uvek nesto fali. Imao sam ja milion tih akcija na putu,nije zabavno.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: GT267 Jun 18, 2013, 02:28:37 posle podne
Ja bih volio kad bi mi radionica mogla biti uredna a alat slozen i da u svakom trenutku znam gdje mi je sta. . .  biggrin
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Pile Jun 18, 2013, 02:43:22 posle podne
Ja to nisam uspeo nikada , haha
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Shomi Jun 18, 2013, 06:48:24 posle podne
Blade, kompresor od recimo pedesetak litara, monofazni motor u hobi varijanti nadjes za tipa od 100eura. Tako da to nije mnogo... Nama završava 90% stvari... Od naduvavanja guma, dušeka, izduvavanja raznih, do farbanja i krecenja....
Tako da isplati se imati tako nešto u garazi,...
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jun 18, 2013, 07:13:43 posle podne
@Pile,

Imao sam i ja takvih akcija na putu i znam da nije zabavno. To kad sam blizu kuce, nije problem. Ali sta ako se desi van grada, kao sto se za baksuz desi uvek. A nigde u blizini nemas ni nekog druga, kolegu ili brata koga bi nazvao? A pritom je neki kvar tipa to crevo. Ja takodje flasu vode od 2l uvek u kolima imam.


@Shomi,

Hvala na informaciji  :26
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Pile Jun 18, 2013, 07:25:24 posle podne
Ako crkne van grada,ti sednes pored auta i pocnes da places,haha.
Nepricamo za put,to je drugo ako ides sa starijim autom.

Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: PaulGT Jun 18, 2013, 08:47:27 posle podne
u bosni je BIHAMK broj 1422, a u srbiji od AMS koliko se sjecam 988. brate nit prljas ruke nit problema. sta ces BladeBG popravit na bilo kojem autu iza 1998g sa tim svojim alatom pogotov ako stane negdje u pripizdini? a sa spetom bolje ostat kod kuce nego kretati na put. ja cu sad sa svakim autom koje je u mom vlasnistvu krenuti za Hamburg necu ni kljuc od tockova ponijet.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: enkob Jun 18, 2013, 10:45:53 posle podne
Kao što neko reče, "volio bih da vidim svoj alat ovako složen" Mislim da je nemoguća misija. Od alata imam sve osim struga i eventualno nekih namenskih alata koji i nisu toliko neophodni. Na ovim lepim slikama gore dodao bih jedan šastuk ili mengele ili stezne čeljusti. Kako ko voli da nazove tu korisnu spravu neka je nazove. Od alata u kolima nosim klešta 10,13,17,19,22,24 ključeve. Set šrafcigera od 6 kom, čekić 100 gr. i 2m izolovane žice i možda ceo metar neizolovane za vezivanje. Kad sam god poneo tako neki kompletić nikad mi nije zatrebo. Kad sam god zaboravio da ponesem obavezno mi je trebalo. Ima stvari koje se mogu rešit i bez skupog šlepanja, a svakako ima situacija kad nemože bez šlepanja. Za alat trudite se da kupujete kvalitet, radićete sve hobi poslove , ali ako dođete u profi iskušenje imaćete čime da odradite.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Surla85 Jun 18, 2013, 11:28:27 posle podne
ako redovno odrzavete vozilo i bacite pogled na njega,cesce , kao na tudje zene  ;) nema uopste potrebe za kojekakvim zicama od 2m....
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Zrnojed Jun 18, 2013, 11:30:52 posle podne
Tako je Surla! ;)
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jun 19, 2013, 01:28:45 pre podne
@Paul,

nemoj bas tako. Moze se nesto poraviti. Eto to kad pukne crevo na selni, sto nije nemoguc kvar. Moze neko crevo za gorivo ili vakum da ti pukne. Ima tako par sitnica smesnih. Ako je nesto krupnije, onda jbg. Sta ces. Do sada mi se, Bogu hvala, nije nikad desilo da me auto ostavi na putu. Nadam se da i nece.


@Surla,

Druze, ja cu alat nositi uvek, makar vozio novi audi A8. A najvise bi voleo da ga nikad ne upotrebim i da mi stoji za ukras u kolima. Slikacu jednom sta sve imam u kutiji za alat u kolima. I ako sam svestan da cete me svi pitati : Ma koji ce ti sve ovo? Samo da vidite sta sam ja sve u tu kutiju spakovao  biggrin biggrin biggrin

Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Shomi Jun 19, 2013, 07:21:38 pre podne
Audi daje mobilnu garanciju, tako da ti kod njega treba samo mobilni telefon. :D
U fazonu sam, sta mi znači alat kad na putu, mogu samo da ga gledam i kukam :D

Nosim na duzi put, par sitnica, 10/13 ključeve, ključ za točak i strafciger sa izmenjivim vrhovima. Komplet za zameenu točka, pojacan latex rukavicama da se ne usvinjim, rolnu ubrusa, litar ulja, izolirku, par vezica i flašu vode. I to pokriva eventualane probleme koje mogu sam da rešim na putu. Za ostalo, pare u dzepu ili na kartici za "ne daj boze'...
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Pile Jun 19, 2013, 09:48:32 pre podne
Ja samo nosim upaljac i 2 litre benzina,za nedaj boze ako crkne negde u vukojebini,da me lakse nadju-vide kad ga zapalim,haha
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jun 19, 2013, 11:35:56 pre podne
Koji si ti kralj od forumasa  lollol lollol :26

Ja imam alat generalno lepo slozen, mada sam gledao pre neki dan, valjalo bi to malo preurediti. Moze i bolje.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jul 16, 2013, 02:38:19 posle podne
Ovu akumulatorsku busilicu sam kupio davno, bila povoljna cena, a nesto mi tada i trebala nije. Ali posle, kada sam video koliko je funkcionalna stvar, odusevio sam se. To znate svi vi koji imate ovu napravu medju svojim alatom. Dosta mi je posla zavrsila. E sada, problem je sto se ovi nastavci za zvezdasti srafciger brzo s..bu. I onda trazis druge koji se isto tako brzo s..bu. Jel ima neko ideju gde da nadjem neke kvalitetnije?

(http://www.dodaj.rs/f/1T/uD/46x0b9oU/akumulatorska-busilica.jpg)
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Pile Jul 17, 2013, 08:34:02 pre podne
Extra je stvar,ja imam bosovu,zavrsava dosta stvari.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: pimbe Jul 22, 2013, 07:47:55 pre podne
Imas u svakoj bolje snabdevenoj radnji, Novi okov ili Uradi sam, malo je skuplje, tipa Metabo ili Bosch i traju dugo. Ja sam za moju kupio adaptere (300 din) za gedore, 3  komada,  1/4, 3/8 i 1/2 i vozim sve gedore s njom, cak i tockove snjom prisafim ;) posle dotegnes po zanatu ;)
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jul 22, 2013, 01:12:16 posle podne
Hvala drugar :26   Gledacu da nabavim to.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Mily Jul 28, 2013, 08:10:51 pre podne
(http://www.dodaj.rs/f/1z/Ug/4xt2WKpi/391663101504429457434551.jpg)


:) zavrsava bilo koji posao :)
Naslov: Re: Garaža i alat
Poruka od: Zrnojed Jul 28, 2013, 10:54:44 pre podne
E ovo mi se sviđa!

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jul 29, 2013, 12:39:54 pre podne
Ovo je extra brate. Jeste da kosta, ali vredi svaki dinar. I lepo je slozeno u koferu sa fiokama, tako da se moze i poneti. Vrhunska stvar! thumbup
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Mily Jul 30, 2013, 11:02:46 pre podne
da...lako je prenosiv,ima rucke sa strane a nema sta nema u njemu :)
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Radomir89 Jul 30, 2013, 01:36:11 posle podne
Koja je cena ovoga Mily?
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Pile Jul 31, 2013, 12:32:31 pre podne
(http://www.dodaj.rs/f/1z/Ug/4xt2WKpi/391663101504429457434551.jpg)


:) zavrsava bilo koji posao :)
Majke ti ga. Ovo nisi imao kad smo se druzili ili si vesto krio,a ???
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Fica Jul 31, 2013, 01:06:03 pre podne
mene isto zanima koliko si ga platio i ciji je alat koja marka
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Mily Jul 31, 2013, 01:49:52 pre podne
Dobio sam na poklon od strica koji radi u Svajcarskoj..... Svajcarski je alat . Nije hteo da mi kaze koliko je platio ali isao sam na njihov sajt i po katalogu je negde kostao oko 1800e cini mi se....rekao mi je samo da je uzeo na nekom snizenju....pa sam morao da procackam :) vrhunski je i bas kvalitetan ...inace sam mu kukao duze vreme da mi donese neki dobar alat odatle...i na kraju se otvori covek :)
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Fica Jul 31, 2013, 02:53:35 pre podne
Znam da je Svajcarski nego me zanima koja firma da pogledam na netu cene i tako to sta sve imaju
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Mily Jul 31, 2013, 03:24:01 pre podne
pogledacu sutra pa ti javljam...ne vidim na oci :)
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Mily Avgust 04, 2013, 09:04:34 pre podne
pise Global tools ....onu knigu sam bacio a guglam sad i nikako da nadjem njihov sajt
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Igor_92 Avgust 20, 2013, 10:49:32 pre podne
Konacno malo novog alata,dobio od ujaka doneo mi cak iz Kanade, gedora set,klesta,kljucevi,kao da je znao sta mi treba  yupi3ti
(http://img405.imageshack.us/img405/6401/rat5.jpg)
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Avgust 21, 2013, 08:27:45 pre podne
Ove duboke gedora su mnogo dobra stvar. To je nesto sto nemam. Ali kupicu prvom prilikom.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: argonac Decembar 31, 2013, 11:54:23 pre podne
jel ima neko iskustva sa force,riko,vorel,geko,retta alatom ?
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Strbac Decembar 31, 2013, 12:25:19 posle podne
Imam Rico i imam Force, sve pohvale. Ove druge marke su mi nepoznate.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: argonac Decembar 31, 2013, 02:05:05 posle podne
(http://i.imgur.com/xlYhrwH.jpg)
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Nosfaratu Decembar 31, 2013, 03:56:26 posle podne
jel ima neko iskustva sa force,riko,vorel,geko,retta alatom ?

Za Rico sve pohvale, odlican alat, s tim da ja uglavnom imam komade starije izrade...

Force je odlican za tu cenu koliko kosta, mada, desavalo mi se da se pokrive neki Inbus i Torx nastavci pri bas velikom opterecenju...
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Decembar 31, 2013, 10:43:49 posle podne
@argonac,

Kako je ova srafilica mocna stvar. Ja je isto imam, ali nije dobra kao ova tvoja. Ta stvar masu za..bancija u kuci, a i na kolima po neku, moze da zavrsi.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: argonac Decembar 31, 2013, 10:57:46 posle podne
zahvaljujuci ocu koji je kupio taj alat, ima jos dosta elektricnog alata, posto se bavi bravariom,  :)
(http://i.imgur.com/kD7qKSS.jpg)
pa sam sad poceo da prikupljam pare za rucni alat (srafcigeri,gedore,kljuceve itd.) force i rico jer sam cuo od dosta majstora da su dobri i od vas par ovde :D
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Burn17 Januar 07, 2014, 08:16:34 posle podne
Gde ima da se kupi plastična poluga, za skidanje tapacirunga,maski,otvora za ventilaciju,komande prozora,retrovizora...Ima oblik,slova v na vrhu, kao plastični"pajser izgleda...?
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Januar 08, 2014, 12:34:44 pre podne
Ja kupio u Woby Haus-u. 500 dinara. Nije plasticna, limena je. Izgleda kao srafciger, ali mu je zakrivljen vrh i u obliku slova V je.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Burn17 Januar 08, 2014, 05:54:23 pre podne
E to,to, beš ću da odem do wobija, možda ima i na buvljaku, ali me mrzi da idem tamo ,a i uvek kupim gomilu gluposti
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Januar 08, 2014, 11:39:22 pre podne
Imas tamo kod Zmaja u Zemunu gde je DIS. I imas isto u Zemunu na  raskrsnici Jakuba Kuburovica i Tosinog Bunara.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Surla85 Mart 21, 2014, 08:01:31 posle podne
kupio danas boce acetilen i kiseonik, pune, manometri, creva 10 metara,naocare dobio jedino pistolj je neki iz ranih '80 ali sam dobio komplet, platio sve 250e, a punjenje boca kod nas je 105e, jedino sto sam novo kupio nepovratni ventil za acetilen 1500din a za kiseonik nisam nasao (ide manji navoj) kod nas nema,  Srecan...  biggrin
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Mart 22, 2014, 01:31:01 pre podne
Dobar alat vredi svaki dinar. Ja hteo da kupim onaj najmanji kompresor. Zatreba mi tako, jednom u dva meseca. Ali nisam u situaciji da dam 100 evra za nesto sto cu da upotrebim 6 puta godisnje. A to je inace mnogo korisna stvar.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Burn17 Mart 23, 2014, 12:31:03 posle podne
ja sam ga uzeo, mogu ti reći da ga često koristim, za lopte, bicikle, malo za auto, nekad ofarbam nešto, eto skoro sam farbao čelične felne, izuvao hladnjak...
ima dosta primene,kao što kažeš vredi svaki dinar
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Pele Decembar 04, 2014, 10:42:55 posle podne
Najbolje sredstvo za skidanje rdje i ciscenje alata?
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: PaulGT Decembar 04, 2014, 10:55:40 posle podne
nafta i skoc krpa za skidanje sa alata
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Marko mk2 Decembar 04, 2014, 11:01:10 posle podne
Pre par dana sam kupio pneumacki pistolj CP7620 1/2" 576 Nm , isti koristim na poslu 3 godine i pre mene je koriscen oko 3-4 godine i radi bez problema, nije tezak, brz , odvija centralne safove bez problema, jedina mana mora se paziti pri zavijanju safova kida ih bez problema  B) tako da sam uzeo jos jedan nov za sebe i svakom bi preporucio ko kupuje jer je vrhunski  :26
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: pimbe Decembar 07, 2014, 05:25:29 pre podne
Taj pistolj MORA da ima stelovanje sile (osim ako nije kinez)
(http://skleptechniczny.pl/images/43e0466a6e3034f91aa0ddb483c27705.jpg)

Takodje taj pistolj ima silu od 576 Nm za odsafljavanje ONLY (i zasafljavanje levih navoja)


Max sila za desni smer je od 34 - 420 Nm[/color][/font]


[/color]Ove stvarcice vole po par kapi ulja u vazdusni prikljucak pre upotrebe big_boss  A da bi ga koristio veoma dugo bez da te zeza.
Taj na poslu otvori i promeni mu mast u kucistu cekica, operi, pa podmazi krilca na rotoru motora i trajace jos 3 bez problema . . .


Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Marko mk2 Decembar 07, 2014, 01:03:26 posle podne
Nije meni ovaj model pogresio sam   bonk, nemam ja ovde za stelovanje, meni je dole na dnu kod prikljucka i model je 734
a sto se tice podmazivanja ima na crevu neki podmazivac koji uvek pusta po malo ulja u sistem  :)
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: pimbe Decembar 08, 2014, 04:16:32 pre podne
Sve*dno, uvek je deklarisana maximalna snaga za u levo ;)
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Marko mk2 April 06, 2015, 08:21:31 posle podne
Kupio danas jes jedan pneumacki pistolj, atlas copco lms 16 ahr zna li neko nesto o ovom pistolju, nista konkretno ne mogu da nadjem na netu?
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: malimali April 06, 2015, 08:49:27 posle podne
zna li neko šta je ovo : (http://www.dodaj.rs/t/3h/k9/4P7LgS7h/originalslikabosch-alat-.jpg) (http://www.dodaj.rs/?3h/k9/4P7LgS7h/originalslikabosch-alat-.jpg)
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Gandra April 11, 2015, 02:57:00 posle podne
Atlas cop,snap-on, chicago pneumatic su kompanije koje proizvode alat za rad u vazduhoplovstvu ili su uglavnom usmereni na to.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Madison Januar 05, 2017, 11:43:31 pre podne
Forumasi, planiram da kupim brusilicu, posto mi to fali medju alatom. Dao bih do 20e, pa ne znam da li da kupim ove nove jeftinije, ili da uzmem polovnu neku Bosch i sl.?

Koristio bih mozda par puta godisnje nesto sitno oko auta i kuce kad radim.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: VW Diego Januar 05, 2017, 12:16:17 posle podne
ma novo je novo, ja imam 2 komada tih "jeftinih" u radionici, kod nas u obiu uzimam, i stalno trandaju nesto rade imaju garancije po 2 godine, ako crkne daju ti novi i gas. Tako da za tvoje potrebe ja bih ti preporucio novo uzmes i cao!
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: mikula Januar 05, 2017, 01:06:59 posle podne
Kupi novu sa garancijom, enhelovu ili tako neku slicnu za te potrebe bice ti odlicna
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: zorancile Januar 05, 2017, 03:10:38 posle podne
Ja bi ti predložio da dodaš još 10 e pa da kupiš Black&Decker CD115. Potraži na kupujem-prodajem, donose ljudi iz Madjarske. Narandžaste je boje, ima 700W i mnogo je jača nego kineske a duplo jeftinija od Bošove.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: zoran79 Januar 05, 2017, 03:39:15 posle podne
Taj Black&Decker je kinez kao i bosch, za 20e uzmi womax-a koji ima 2god garancije i za te potrebe će biti ok.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Marko mk2 Januar 05, 2017, 07:12:08 posle podne
Womax slobodno, i vidi uzmi sa poticimetrom  ;)
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Januar 05, 2017, 07:29:24 posle podne
Evo nesto da vidis, mozda pomogne...
http://www.wobyhaus.co.rs/proizvod_lista.aspx?kateg=BRUSILICE UGAONE
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: boćanac GTD Januar 05, 2017, 09:39:34 posle podne
DeWalt samo 😃, ali ako te put Milane nanese ka Cacku ti malo pre woby-ja svrati pored pezoovog servisa u ecomex, tu ces sigurno naci za sebe nesto.

Послато са Lenovo A6020a46 уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Madison Januar 09, 2017, 09:17:57 pre podne
Hvala svima na savetima, bice verovatno neka jeftinija nova, samo cu verovatno da procesljam po Krusevcu po radnjama, jer ce brusilica biti tamo, pa mi lakse zbog garancije. ;)
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Maj 15, 2020, 08:24:36 posle podne
Da li je neko probao da napravi presu za izbijanje silen-blokova i lezajeva?

Ja napravih i probao sam da izbijam jedan silen-blok iz nosača motora na drugom autu koji sam popravljao. Ali pukla je i video sam gde sam pogresio. Sanirao sam ostecenje i ovaj put otklonio propuste koje sam napravio. Donji kutijasti profil na koji se oslanja ono iz cega se izbija lezaj ili silen-blok sam zavario od debljeg gvozdja i dodatno ojacao. Posle toga nije pukla i zavrsio sam posao. Imam jos neke stvari da doradim, ali sada vec moze da se koristi. Moram da isecem jos par kratkih cevi da imam za izbijanje. Za manje silen blokove ili lezajeve, vece gedore mogu da posluze za izbijanje, ali kada naidje neki veci, vec mora cev sa istim promerom. Posle za nabijanje je lako, jer vec imam stari silen blok, koji se stavi preko novog i nabije se u cauru. Daleko je to od profesionalne prese, ali za moje amaterske potrebe radi posao. Ostalo mi je jos da je mozda po nedge ojacam i ofarbam.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: boćanac GTD Maj 16, 2020, 11:06:32 posle podne
To bese nije hidro presa?
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Maj 21, 2020, 08:17:48 pre podne
Nije hidro, to bi znacilo da radi na pritisak vode. Ovo je hidraulicna presa.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Ivan Maj 21, 2020, 12:45:15 posle podne
Kad se kaze hidro presa misli se na hidraulicnu.

Ne verujem da iko pomisli da radi na vodu.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Maj 21, 2020, 06:26:17 posle podne
To da se misli na hidraulicnu je u redu, samo nije ispravno da se tako kaze. Ali je opste usvojeno, pa ljudi masovno tako govore. Nebitno...bas me briga kako ko govori, bitno je da se razumemo.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: taxi_bg Maj 21, 2020, 08:36:10 posle podne
Kakva je to vodena presa nisam video nikada?
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: boćanac GTD Maj 22, 2020, 01:03:45 posle podne
Blade, u pravu si skroz. Mada ako ti treba presa javi se, imam par komada. Ja sam se lose tehnicki izrazio.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Maj 22, 2020, 05:02:08 posle podne
Kakva je to vodena presa nisam video nikada?
Za voće, recimo. Koja radi pomocu pritiska vode.


Blade, u pravu si skroz. Mada ako ti treba presa javi se, imam par komada. Ja sam se lose tehnicki izrazio.
Sto ne rece pre nego sto sam napravio? Pusti na PP koliko para, za svaki slucaj, mozda nekom drugom zatreba...Ako te ne mrzi.
Inace, oko 3500 dinara je neki minimum za materijal, ko hoce sam da pravi. Naravno, uslov je da se ima aparat za elektrolučno zavarivanje ili CO2 jos bolje i da se ume da se radi sa njim. A u 3500 dinara ulaze klipna dizalica, metalni profili, opruge i elektrode.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: boćanac GTD Maj 22, 2020, 05:56:32 posle podne
Ne pravim te male prese.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jun 18, 2020, 11:33:01 pre podne
Pa, mala...otprilike je 60x60, ali za ono sto mi treba, da izbijem lezaj iz glavcine ili silen blok iz viljuske, zavrsava posao.

Imam udarni odvijač na 220V, koji ne vrti kao srafilica, nego samo kada dobije udarac. Kupio sam na pijaci pre nekog vremena, nisam je ni puno platio, ne mogu da kazem. Prvo vreme je stvarno super radio, a sada nema udarac u intervalu u kom je imao, nego je veci vremenski razmak izmedju dva udarca, ali i dalje radi posao.

Sada razmisljam da li da kupim baterijski, koji ljudi hvale i ja sam probao neki amaterski, ali prilicno je jak. Mogu da mislim kakav je neki profesionalni. Sa njim je svakako prakticnije raditi, nego sa prenumatskim i sa kojim treba kompresor i crevo vuci za sobom. I mora i u kompresor da se investira. A sa druge strane, kompresor moze da posluzi i za jos sto sta, vezano za kola ili ne.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Jul 29, 2020, 12:18:07 pre podne
Baterijski udarni odvijač sam nabavio i sa njim svakako lakse da se radi. Tu alatima nije kraj, koliko god covek da ima, uvek ima neki koji nema, a koji mu treba.

Naime, nasao sam veliku racnu za gedore na 3/4, odlicna je, ali ima jedan problem. Fali joj cetvrtka u sredini, nema onaj vezicak koji prebacuje smer, nego u sredini ima mesto za cetvrtku, koja se stavi sa jedne ili druge strane, zavisno od toga u kom smeru se okrece. Problem je sto tu cetvrtku nemam gde da kupim, nigde je nema. Na pola cola i manje imaju, to nije problem. Jel zna neko gde bi to mogao da nadjem ili da idem kod strugara da mi napravi?
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Oktobar 14, 2020, 06:02:17 posle podne
Nasao sam vrlo povoljno, bar sam tada mislio da je tako, jos jedan duarni odvijač na 1/2, bez baterije i hteo sam istu da napravim. Stare srafilice, kakve sam dve imao, a koje imaju one baterije koje se ubodu odozdo i punjac u koji se takodje ubada isti njihov deo...Njihove baterije mogu da se remontuju tako sto se kupe velike punjive baterije od 3.7V kod Kineza, pa napravite voltazu vezujuci redno, koliko vam treba, mogu na taj nacin da se remontuju. Neke imaju paralelno vezan kondenzator, neke ne, ali mogu se tako remontovati. Sto sam i uradio. Probao sam isto i sa ovim udarnim odvijacem, ali...Brzo se prazni, cak i sa vecom voltazom...Vrti u praznom hodu, ali kada treba udarac, 2-3 puta i vise nece. Malo sam se raspitivao i nasao razlog...

Sa novijim srafilicama i udarnim odvijacima, vec je problem, remont tih baterija se ne isplati, jer se elektronika koja je u baterijama, osim celija, tesko nalazi. I dok sve kupite, ne isplati se. Cak i stariji udarni odvijaci imaju u svojim baterijama tu elektroniku.

Probao sam taj udarni odvijac da spojim zicama sa baterijom od drugog, slicne voltaze, koji imam. Radi perfektno i ima odlican udarac. I kupio sam dve baterije 20V i punjač, kao za Lidlov alat. Naravno baterije ne pasuju, ali ima resenja...A to izleda ovako...

(https://contestimg.wish.com/api/webimage/5e61c07d9cc40e06c3cd5cbd-large.jpg?cache_buster=0c8922c02ca18e000c55cd33009a880c)

(https://cdn.thingiverse.com/renders/92/31/7b/a6/62/26b51f62d23e412cb8fd9971b8f5ab4d_preview_featured.jpg)

Adaptera ima raznih. Ovih estetski lepsih kod nas nema. Ja sam na KP nasao ovakav beli, kao na slici, koji se srafi tamo gde bi inace isla originalna baterija, a sa donje strane se ubode ova nova, koju sam kupio.

Jos malo i mogao sam novi da kupim, do duse sa jednom baterijom, ali bilo mi je zao da ovaj ne sredim.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Oktobar 21, 2020, 08:45:32 posle podne
Inače, jel kupovao neko neki alat iz Lidla i kako ste zadovoljni?
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: djokicsale Oktobar 21, 2020, 08:48:27 posle podne
Ja imam onu šrafilicu/bušilicu na 12v baterije, radi za sve pare.... imam još dosta alata što u Srbiji što kupljenog preko i sve radi odlično. S tim da ja nisam profesionalac, već mi alat služi za kućne popravke

Послато са Redmi Note 8 Pro уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: boćanac GTD Oktobar 21, 2020, 09:35:25 posle podne
Kupovao sam parkside, nesto ela womax sa kvalitetom. Bitovi za odvijace su ocaj zivi, samo je kutija lepa.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: vllada Oktobar 21, 2020, 09:35:59 posle podne
Мој механичар је купио више комада лидлових ударних одвијача са подешавањем обртног момента, они што су били 8.000дин. и презадовољан је са њима, користи их буквално за све. А бошове које су биле по 50.000 је склонио у страну јер су слабије од ових и немају подешавања итд...

Sent from my vw mk5

Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Ivan Oktobar 21, 2020, 09:38:26 posle podne
Kupio sam kod njih dve lemilice i set male gedore sa nastavcima.
Jedna lemilica ima podesavanje temperature a druga je punjiva. Za sada obe rade kako treba.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Zgubidan Oktobar 21, 2020, 09:44:57 posle podne
 djokicsale koju srafilicu si kupio u Lidlu ...planiram da kupim takodje za svoje potrebe ...  :46

imam u ponudi ovu za 50e

Aku srafilica Makita 26V/5.0ah

stezna glava 0,8 - 10 mm
učinak bušenja maks. Bušenje (čelik Ø ) 13 mm,
maks. Bušenje (drvo Ø ) 36 mm
broj brzina 2
obrtni moment izbor obrtnog momenta 16 + d.
Najveći obrtni moment-tvrd 24 nm.
Najveći obrtni moment-mekan 14 nm
broj obrtaja u minuti 0-350/0-700r/min
baterija li-ion napon akumulatora 26v
kapacitet akumulatora 5. 0ah.
Dimenzije (d x Š x v) 221 x 228 x 240 mm
masa 1,7 kg
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Rnjak Oktobar 21, 2020, 10:31:59 posle podne
Meni je safiica iz Lidl-a pregorela ali posto je bila u garanciji vratili su mi pare bez pitanja.I ja sam kupio bitove i bolje su mi se pokazali nego ovi iz Makitinog kofer-seta,imam i masinicu za secenje lima i stvarno perfektno radi,srafcigere,stege...
Sve u svemu kome treba za kucnu,a ne profesionalnu upotrebu dobar je alat.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: boćanac GTD Oktobar 23, 2020, 12:02:48 pre podne
Zgubi brate, to sto imas u ponudi za te novce deluje da je kopija makite, ako je za kucnu upotrebu ok. Mada za neki profi rad, nista od navedenih marki, ali bas nista. Womax ima dobar udarni odvijac, kicno ga nisam koristio, ali ga hvale bas.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Madison Oktobar 23, 2020, 08:15:51 pre podne
Pre par meseci sam pazario ovu busilicu, isprobana na betonski zid, prezadovoljan sam. Sad je i na akciji koliko vidim.
https://prodavnicaalata.rs/sr/proizvod/busilica-bosch-gsb-13-re/6

Sto se tice alata, nisam nasao jeftinije od ove radnje (imaju online, mada sam ja otisao licno u radnju). Roba je sigurno original, registrovao sam busilicu na Bosch sajtu po serijskom broju i dobio jos jednu godinu garancije (3 god. ukupno).
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Zgubidan Oktobar 23, 2020, 07:59:31 posle podne
boćanac GTD hvala za info ...treba mi za kucu ...nista profi ...

dok sam bio u Svabiji koristio sam za rad DeWalt  ...cudo sta to radi stane samo kad je prazna baterija  biggrin

https://www.shopperalati.rs/akumulatorska-busilica-odvrtac-18v-dcd771c2-dewalt  - ovaj model

ali mi je puno para da dam sad za to , i mislim-nisam siguran- da u nemackoj nije bila made in china  :46

pogledacu Womax formidable
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: Ненад Oktobar 23, 2020, 10:36:48 posle podne
Ima li neko da preporuci neki elektricni aku odvrtac da mogu sa njime da odvijem vijak na radilici naprimer i neke malo vise stegnute vijke?

Ne znam koliko Nm bi bilo dovoljno, mada koliko su i pouzdani Nm koji pisu na pojedinim odvrtacima.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: BladeBG Novembar 09, 2020, 06:59:02 posle podne
Kupih Parkside udarni odvijač sa prihvatom za bitove 1/4, 160Nm. Treba mi tako za neke stvari gde je udarni na 1/2 za gedore, koji imam, jak, a obicna šrafilica slaba. Imam i adaptere za gedore na 1/4, 3/8 i 1/2, tako da može i za njih. I jos nesto, za sta je dobar, mada za to nije predvidjen, ali ne skodi nista u smislu da ce se pre pokvariti...Ako imate adapter na kome je futer za burgije, a busilica vam nije pri ruci, moze i nju da zameni u toj situaciji.
Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: djokicsale Decembar 01, 2020, 12:46:17 pre podne
Malo više kasnim s odgovorom ali evo

ovo su slike od nekog nzv oglasa sa neta ali taj je model.... (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201130/cdd59d6ff38e4a5eb023b61cd0b6d96c.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20201130/ec65f4dc53c676c23f55ba9c01d96e14.jpg)

Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока

Naslov: Odg: Garaža i alat
Poruka od: VladPet Januar 24, 2022, 11:33:49 pre podne
Imam svoju garazu, napravio sam u sklopu pomocnog objekta, garaza je okej, imam prostora dovoljno, mozda bih malo siru napravio, ali Boze moj. Iza garaze imam 3m2 prostoriju gde drzim sve od alata sto imam.
U zadnjih godinu dana sam kupio:
- Karcher K5 premium sa nastavcima za felne, meku cetku itd
- Gedora set od 220 komada sa skoro svim nastavcima
- Kilo(moment) kljuc
- Aku srafilicu Villager
i jos dosta toga sto se sitnog alata tice.
Sada cu verovatno napraviti jos jednu garazu pored kako imam jos jedan auto koji supruga vozi, a prostora nikad dosta, pa cu dodati verovatno i kanal i rolo vrata cu napraviti za oba parking mesta.
Neka investicija sledeca je udarna aku srafilica, da se ne mucim sa kilo kljucem da menjam set felni, brusilica i polir masina, da osvezim oba auta sad na prolece.