Autor Tema: Farbanje čeličnih felni  (Pročitano 2824 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže camperuros

  • VW Početnik
  • Poruke: 78
  • Lokacija: Srbija
  • Karma: +1/-1
  • Pol: Muškarac
  • Auto: Golf mk1 TAS
Farbanje čeličnih felni
« poslato: Avgust 11, 2017, 06:49:35 posle podne »
Pogledao sam po forumu i nigde nisam video tutorijal o farbanju felni pa rekoh da ja okačim.
Skoro sam ih farbao i svideli su mi se rezultati pa da krenemo.

Na mom VW Golf jedinici su sve felne izgledale ovako:




Dosta rđe ali i prljavštine.  :rolleyes:

Cela priča je u pripremi, ona utiče na finalni ishod najviše.
Na početku isperite felnu vodom i uklonite vidnu veliku prljavštinu. Kada završite pređite na skidanje rđe.
Od alata sam koristio bušilicu i nastavak čelične četke, kao i čeličnu četku. Bušilica je manje više obavezna, čelik je prilično jak materijal i ručno će vam biti potrebno puno vremena za čićenje. Ne bi bilo loše da nosite zaštitu za oči ukoliko neki mali metalni deo ode sa četke krene ka vama!  :31
Slike ispod su identične četkama koje ja imam.





Uložite vreme u ovo, pogoto na mrlje koje naizgled se vrlo teško skidaju, svaku neravninu koju osetite pod prstom će se videti kada prođete farbom, takozvani "orange peel", tekstura poput kore pomorandže. Slika ispod.   :20




Nakon toga izduvajte točak vazduhom, da biste uklonili prašinu, ispreite vodu i papirnim ubrusima člistite točak da biste uklonili što više prljavih čestica sa točka, ja sam koristio i odmašćivač za bolji efekat.
Sada farba, ja sam koristio 3 u 1 farbu u spreju, inače bi trebali da koristite 3 tipa spreja: 1) prajmer 2) farbu sa bojom koju želite 3) zaštitni sloj

Ja nisam imao mogućnost da skinem gumu sa felne pa sam isekao papir u kvadrate, i ugurao ih na spoj između gume i felne, a ako želite možete i providnom folijom da oblepite spoljne delove gume.

 Kada završite trebalo bi točak da izgleda ovako nekako, u međuvremenu stavite bocu farbe u mlaku vodu kako bi boca dostigla optimalnu temperaturu za što bolje primanje uz metal (25 stepeni). Možete više videti na uputsvu sa spreja.






Kada se točak lepo osuši (možete da mu pomognete sa ubrusima  biggrin) spremni ste za fatvanje (konačno).
Farbajte kada nema vetra ili u zatvorenoj prostoriji (ukoliko ste u zatvorenom obezbedite dobru ventilaciju!).
Bocu dobro promućkati par minuta ili po uputstvu sa pakovanja. (obrišite bocu ubrusom da vam slučajno ne kapne voda sa boce na točak!)
Optimalna distanca od felne i spreja je 30ak cm ili po uputstvu sa pakovanja. Počnite i završite pritisak na kep boce van okvira točka, tako će farba imati ravnomerniji sloj. Brzi pokreti su poželjni.

Farbajte u 3 sloja, u prvom nije potrebno potpuno prektiti čelik, horizontalno i vertikalno da biste "pipnuli" svaki deo. Sačekajte minut između slojeva(ili po uputstvu sa boce).
U međuvremenu možete vratiti farbu u mlaku vodu. Nakon jednog minuta isti postupak, samo što ovog puta treba da prekrijete celu površinu.
Posle jednog minuta se radi završni sloj, isti postupak, samo kretnja ruke je malooo sporija, kako bi se dobio malooo deblji sloj.  :)

Ukoliko radite sa tri spreja, isti postupak, samo ovog puta 3 sloja prajmer, 3 sloja farba i providni sloj po uputstvu!

Kada završite skinite papir, da se farba ne bi slučajno uhvatila za nju, pa prilikom skidanja oljuštila farba. Trebalo bi ovako da ispadne.  :)




Ostavite da se preko noći osuši i sledećeg dana je spreman za montiranje.
Ja sam zadovoljan rezultatima, ukoliko neko ima pitanja tu sam.  :46